Siapa sangka kucing juga mempunyai personaliti yang berbeza. Ini boleh bantu anda memilih kucing yang sesuai dengan anda.

Personaliti kucing yang aneh dan mencuit hati mendapat banyak perhatian akhir-akhir ini kerana aksi-aksi mereka yang tersebar di Internet, terutamanya di YouTube. Video-video itu menjadi tular kerana kita tertarik akan gelagat kucing seperti pengsan akibat bau durian, kucing melindungi kanak-kanak daripada serangan anjing, atau aksi kucing mengoyakkan tisu tandas. Kucing (atau kucing-kucing) yang sesuai untuk […]

Continue Reading

Ada sebab mengapa si bulus sering berasa lapar dan tidak puas dengan makanan yang diberi. Ini 5 penyebabnya.

Adakah kucing anda sering berasa lapar walaupun anda telah memberi mereka makan. Bahkan setiap kali diberi makan, pasti mereka masih berselera. Hal ini terjadi bukan tanpa alasan. Kucing yang selalu merasa lapar boleh saja menjadi pertanda adanya gangguan kesihatan. Berikut beberapa alasan mengapa kucing selalu merasa lapar. 1. Cacingan Cacing gelang boleh membuat kucing yang […]

Continue Reading

Pemilik harus sedar dengan tanda tanda ini. Ini 9 ciri ciri si bulus anda sedang sakit.

Kucing tak boleh mengungkapkan apa yang sedang mereka rasakan, apakah sedang bahagia, takut, atau sedang sakit. Padahal, sebagai pemilik, kamu harus segera membawa kucing ke doktor, atau segera diberi ubat. Sayangnya, tak mudah mengetahui apa yang sedang dirasakan oleh Si Meong. Untuk para pemilik, berikut adalah sembilan ciri kucing sedang kesakitan yang boleh meningkatkan kewaspadaanmu, […]

Continue Reading

Pasti ada yang terasa aneh apabila anak kucing sering tidur. Ini 5 sebab kenapa kucing anda tidur lama dari biasa.

Anak kucing akan tidur lebih lama. Kucing memang terkenal dengan tabiatnya yang suka tidur tetapi pernahkah anda terfikir mengapa adakalanya haiwan ini tidur lebih lama daripada kebiasaan? Rata-rata kucing akan tidur selama 12 ke 16 jam dalam sehari dan jumlah itu boleh meningkat sehingga 20 jam untuk anak kucing dan kucing yang sudah berusia. Meskipun tempoh […]

Continue Reading

Ramai yang gemar bela kucing gergasi. Sekali gadis ini tampil dedahkan tips untuk gemukkan si bulus.

Kucing merupakan haiwan yang paling disayangi oleh Nabi Muhammad SAW. Sesiapa sahaja yang melihatnya pasti akan tertarik dek kecomelan dan telatahnya yang mudah mencuit hati manusia. Seorang gadis bernama Aisyah Sulaiman sangat gemar membela dan merawat kucing sebagai haiwan peliharaan. Menariknya, kesemua kucing yang dipeliharanya sangat besar dan comel sehinggakan ia digelar sebagai ‘kucing gergasi’. […]

Continue Reading

Pasti susah untuk anda beri si bulus anda makan ubat. Ini cara dan tips yang berkesan.

Sebenarnya ada beberapa topik yang hendak dikongsikan tetapi belum berkesempatan hendak menulis. Diantaranya tentang sakit Rodent Ulser, Cat Cellulitis, kisah Cik Lucy beranak sewaktu Kak Bell nak balik kampung dan beberapa topik lagi. Untuk kisah kucing di blog Kak Bell, semuanya adalah hasil pengalaman Kak Bell sendiri. Setelah mendapat rujukan dari veterinar dan sedikit kajian […]

Continue Reading

Tahukah anda pemilik kucing juga harus menjaga telinga kucing. Ini 3 tips cara penjagaannya.

Sama seperti manusia, telinga kucing juga memerlukan penjagaan khas untuk melindungi dari jangkitan dan penyakit lain. Tidaklah sukar mana pun untuk menjaga telinga kucing anda tapi bagus untuk mengetahui beberapa kunci tip untuk menjaganya supaya sentiasa bersih dan sihat. 1. Membersih Bersihkan telinga kucing anda untuk kekalkan kesihatan telinganya. Terdapat beberapa cara untuk membersihkan telinga […]

Continue Reading

Pasti anda buntu apa yang perlu anda lakukan pada si bulus sekiranya pulang beraya. Ini antara tips untuk anda tinggalkannya.

Biasanya bila dah tiba penghujung bulan Ramadhan ni, semua orang dah buat preparation nak balik kampung kan. Servis kereta, kumpul duit minyak and tol, dah start packing dan macam-macam lagi la. Semua dah tak sabar nak balik raya. Tapi pada mereka yang ada bela kucing mesti pening nak tinggalkan kucing dekat rumah. Kalau sempat boleh […]

Continue Reading

Sekiranya pasangan anda suka kucing tapi anda alami alahan. Jangan khuatir dan terus ikuti tips ini.

Kucing adalah haiwan peliharaan kesukaan orang ramai. Sudah menjadi kebiasaan setiap rumah yang kita lawati pasti ada kucing sebagai haiwan peliharaan ini kerana kucing adalah haiwan yang jinak dan pandai bermanja dengan tuannya sendiri. Malahan memiliki bulu yang sangat gebu, badan yang gemuk dan pandai menghiburkan hati manusia dengan teletahnya. Siapa sahaja yang tidak terhibur […]

Continue Reading

10 tips yang penting anda yang ingin mandikan anak kucing dengan selamat. Ini caranya.

Seperti yang dinyatakan dalam siri soalan lazim, janganlah mandikan anak kucing melainkan ia memang memerlukan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa situasi di mana memandikan anak kucing. Sebagai contoh, jika anak kucing diselamatkan dari tepi jalan dan disaluti kotoran atau serangga yang berlebihan. Jadi di sini adalah 10 Tips kami untuk mandikan anak kucing dengan selamat: – […]

Continue Reading