Pasti susah untuk anda beri si bulus anda makan ubat. Ini cara dan tips yang berkesan.

Sebenarnya ada beberapa topik yang hendak dikongsikan tetapi belum berkesempatan hendak menulis. Diantaranya tentang sakit Rodent Ulser, Cat Cellulitis, kisah Cik Lucy beranak sewaktu Kak Bell nak balik kampung dan beberapa topik lagi. Untuk kisah kucing di blog Kak Bell, semuanya adalah hasil pengalaman Kak Bell sendiri. Setelah mendapat rujukan dari veterinar dan sedikit kajian […]

Continue Reading

Pasti anda buntu apa yang perlu anda lakukan pada si bulus sekiranya pulang beraya. Ini antara tips untuk anda tinggalkannya.

Biasanya bila dah tiba penghujung bulan Ramadhan ni, semua orang dah buat preparation nak balik kampung kan. Servis kereta, kumpul duit minyak and tol, dah start packing dan macam-macam lagi la. Semua dah tak sabar nak balik raya. Tapi pada mereka yang ada bela kucing mesti pening nak tinggalkan kucing dekat rumah. Kalau sempat boleh […]

Continue Reading

Disebabkan tindakannya yang putuskan wayar headset ini. Si bulus in kembali bawa sesuatu sebagai ganti.

Mungkin kedengaran agak lucu, tetapi itulah yang berlaku apabila seekor kucing ‘menghadiahkan’ tuannya dengan seekor ular sebagai ganti setelah memutuskan wayar atau kabel alat dengar telefon. Kejadian itu dikongsi oleh tuannya, Haryanto Pherwhirra Ramadhani di salah satu group pencinta kucing di Facebook dan mendapat reaksi warganet yang rata-rata geli hati dengan gelagat haiwan peliharaannya. Melalui […]

Continue Reading

Abang rider ini sanggup turun hanya untuk selamatkan si bulus ini. Rupanya ini yang si bulus ingin lakukan.

Jika anda sedang memandu kenderaan, tiba-tiba anda ternampak seekor haiwan yang melintas di jalan raya, apa yang anda akan lakukan? Biasanya jika kita sempat, pasti kita akan berhenti di tepi jalan dahulu untuk membantu haiwan tersebut melintas agar tidak dilanggar oleh kenderaan lain. Seorang pengguna Twitter, Teme Fara memuat naik satu video daripada aplikasi Tiktok yang memaparkan […]

Continue Reading

Pasti ada si bulus anda yang suka ikut masuk bilik air. Rupa rupanya ia mempunyai alasan tersendiri.

kucing memang gemar duduk di dalam bilik air. Pantang ke bilik air, si bulus mesti mengekor dari belakang malah ada yang ikut masuk dan memerhati dari tepi. Selagi tak bagi ikut masuk, kucing mesti mengiau di luar pintu sampai tuannya membenarkannya masuk sama.Kenapa agaknya dalam banyak-banyak tempat, kucing suka mengekor tuannya ke bilik air? 1. Kucing […]

Continue Reading

Tindakan bijak si bulus ini mengejutkan warganet. Sekali ada yang terkenangkan perkara ini pula.

Tidak dapat dinafikan, kucing memiliki fizikal yang gebu dan comel membuatkan ramai yang geram dengan haiwan ini. Personaliti kucing yang manja dan rapat dengan manusia juga menjadikan ia antara haiwan popular dipilih untuk dipelihara. Jika sebelum ini gelagat kucing dengan panggilan ‘oyen’ sering menjadi tumpuan ramai, namun kali ini kucing berwarna bulu lain pula yang […]

Continue Reading

Si cilik ini pantang jumpa si bulus. Pasti ingin lakukan ini sampai macam ini sekali tindakannya.

Tak perlu disangkal lagi bahawa kehadiran kucing sememangnya akan menceriakan kehidupan. Dengan telatahnya yang sentiasa nakal dan comel, ia boleh menjadi salah satu terapi untuk menghilangkan tekanan. Pun begitu, jarang sekali kita mendengar mengenai kanak-kanak yang terlalu ‘obses’ dengan kucing sehingga sanggup menjaga dan memberi makan kepada berpuluh ekor kucing walaupun mereka masih lagi kecil. […]

Continue Reading

Si bulus ini cari pasal dengan pemiliknya dengan lakukan ini. Rupanya ini yang berlaku pada tuannya.

Mungkin ini adalah antara faktor ramai antara kita yang terjatuh cinta dengan makhluk tuhan bernama kucing ini. Ada sahaja gelagat mereka yang boleh menghiburkan hari-hari kita sama ada secara sengaja atau tanpa sengaja. Seperti aksi seekor kucing meniru tingkah laku tuannya jalan berjengket ini yang mendapat lebih 4.5 juta tontonan di TikTok. Dalam video dimuatnaik @Makura09 dua […]

Continue Reading

Rupanya banyak cara boleh melebatkan bulu kucing kesayangan anda. Ketahui 10 cara untuk cantikkan si bulus anda.

Cara melebatkan bulu kucing boleh kamu terapkan pada peliharaan kesayangan. Kucing merupakan haiwan peliharaan yang dicintai banyak orang. Tingkahnya yang lucu dan bersahabat dengan manusia, menjadikan haiwan ini begitu dicintai. Ada banyak jenis kucing yang dipelihara mulai dari anggota, persia, hingga kucing domestik. Jenis-jenis kucing ini punya tampilan bulu baik pendek dan panjang. Terlepas dari jenisnya, tampilan bulu kucing […]

Continue Reading

Tular warganet sebak masih ada lagi yang buat begini pada si bulus. Sekali ini pula respon dari anak si bulus ini.

Rasa tidak suka atau benci pada haiwan dapat membuat orang melakukan apa pun, termasuk menyakitinya. Hal ini dirasakan seorang warganet ketika kucing peliharaannya telah pergi tinggalkannya. Rakaman ini diberikan oleh salah seorang warganet yang tidak diketahui identitinya melalui akaun twitternya @kochengfess pada 1 Disember. Gambar itu memperlihatkan seekor kucing berbulu coklat tua yang bercampur warna cerah yang […]

Continue Reading