Hanya gunakan 4 bahan ni saja dapat gemukkan kucing dengan harga yang lebih berpatutan. Ini antara cara untuk buat wet food homemade.

Berita baik buat pemilik kucing. Sebenarnya senang sahaja jika hendak buat makanan kucing sendiri, tidak perlukan bahan yang rumit mahupun perlukan masa yang banyak, malah lebih menjimatkan. Iyalah, kalau nak beli pun wet food selalu boleh tahan juga harganya. Baik buat sendiri, lebih terjamin selamat dan bebas pengawet. Lebih menarik resipi ini mempunyai campuran sayur-sayuran […]

Continue Reading

Jangan sesekali beri kucing minum susu setelah ia sudah mulai tunjukkan sesuatu ini. Tapi ganti dengan perkara ini pula.

Kucing hanya mampu mencerna susu ketika kecil. Ada di antara kita yang bukan pembela kucing pasti pernah memberikan semangkuk susu kepada kucing jalanan, bukan? Selain ia mengenyangkan, pasti kita fikir ingin memberi sesuatu yang sedap kepadanya berbanding sekadar air kosong. Tapi selepas ini, fikir dua kali sebelum memberikan semangkuk susu kepada kucing peliharaan atau kucing jalanan. […]

Continue Reading

Hanya nak order makanan di Food Panda sampai ada pelanggan yang gunakan nama Tuhan. Sekali ini respons rider tersebut.

Kalau korang ingat lagi, sebelum ni tular di media sosial ada segelintir pelanggan yang pesan makanan melalui aplikasi Foodpanda guna nama ‘Allah’ dalam arahan pembelian. Jika tak silap, pelanggan tu guna ayat yang berbunyi lebih kurang, “Jangan tipu, Allah nampak’. Pada awalnya ia mungkin nampak kelakar, tapi bila lama-lama, ada lagi individu lain yang turut […]

Continue Reading

Hanya disebabkan salah membuat pesanan makanan. Pemuda ini berang sampai buat begini di restoran tersebut.

Semalam, tular sebuah video di media sosial yang memaparkan seorang lelaki yang bertindak ‘kasar’ terhadap seorang pekerja makanan segera di Ampang. Menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) lelaki berkenaan dilihat menolak mesin juruwang yang berada di atas kaunter dan menyebabkan mesin tersebut jatuh ke lantai. Hanya disebabkan kesilapan pesanan Lapor Harian Metro, lelaki itu dipercayai […]

Continue Reading

Disebabkan terlalu gelojoh bila dapat makanan. Oyen terpaksa jalani perkara ini pula.

Oyen terpaksa menjalani operasi bagi membuang gumpalan makanan di dalam perutnya. Sebut sahaja Oyen, sudah pasti terlintas di minda masing-masing mengenai gelagat si bulus berwarna oren yang nakal. Ibarat seperti ‘tidak sah’ jika si bulus Oyen tidak memeningkan kepala pemiliknya, sebagaimana perkongsian wanita ini mengenai haiwan peliharaannya. Menerusi satu thread di Twitter, wanita berkenaan berkongsi kejadian […]

Continue Reading

Siapa sangka nasib haiwan juga terkesan sewaktu pandemik ini. Namun pihak PLC kini tampil berjaya kumpulkan makanan haiwan sebanyak ini.

Haiwan seperti anjing dan kucing turut terkesan semenjak pandemik melanda dunia. Sejak pandemik melanda seluruh dunia, bukan sahaja manusia terkesan dengan penularan Covid-19 malah haiwan seperti kucing dan anjing jalanan turut terkena tempiasnya. Situasi semasa telah menyebabkan banyak haiwan comel ini terbiar tanpa makanan sehingga ada yang pergi buat selamanya kerana kelaparan. Menyedari nasib haiwan juga […]

Continue Reading

50 rider tampil beri bantuan makanan pada kucing jalanan. Sekali dia dedahkan bagaimana idea ini boleh tercetus.

Sebagai pencinta haiwan, Saifullah turut membela ular di kediamannya di Pengkalan Chepa, Kelantan. “Jupo kucing bui makey” (jumpa kucing bagi makan). Itulah tanda pagar (hashtag) yang digunakan oleh Saifullah Omar, 31, rider yang terlibat dalam aktiviti memberi makan kepada kucing terbiar di negeri Kelantan. Terbaharu, dia yang juga Pengerusi Pet Lover Kelantan bersama hampir 50 rider […]

Continue Reading

Jangan anggap remeh. Ini jenis makanan yang akan mengundang hal yang lebih serious pada kucing anda.

Sering menjadi pilihan utama sebagai haiwan peliharaan, kerenah, manja dan kecomelan seekor kucing mampu membuatkan ramai cair dengan haiwan ini. Bahkan, kucing dikatakan mampu menghilangkan stres pemiliknya dengan hanya membelainya. Sebagai seorang pemilik, kesihatan terhadap si anak bulu ini perlu dititik beratkan dan ia sebenarnya bermula dari segi pemakanan kucing korang. Sistem penghadaman kucing amat tidak fleksibel, […]

Continue Reading

Rupanya tak semua benda yang kucing dan anjing boleh makan. Ini yang berlaku setelah ada yang beri coklat kepada haiwan tersebut.

Mesti ada antara kita yang teruja sekiranya haiwan peliharaan anda sedang asyik makan makanan yang selain daripada makanannya. Setiap orang pasti akan terfikir bahawa anjing dan kucing boleh sahaja makan semua yang dia mahukan. Tapi rupa-rupanya perkara itu salah sama sekali. Menurut perkongsian @The_UglyOrgan di Twitter, ada seekor anjing ni dah muntah-muntah lepas termakan biskut coklat […]

Continue Reading

Tular perkongsian ini pemuda ini sebak apabila tempahan 60 bungkus makanan dibatalkan secara tiba-tiba. Dan rupanya dia ada lakukan ini sebelum menyiapkan tempahan tersebut.

Satu video yang memaparkan seorang lelaki menangis ketika memasak menjadi tular di media sosial. Cerita mengenai nasib yang menimpa lelaki ini agak menyedihkan. Video yang dimuat naik oleh akaun TikTok bernama @heppy08 itu memaparkan seorang lelaki menangis kerana didakwa tempahan 60 bungkus nasi yangditempah secara tiba-tiba dibatalkan. Video itu menunjukkan beberapa bahan makanan yang sedang […]

Continue Reading