Joget biasa atau beria demi content tidak senonoh. Ustazah Asma Harun tegur dan minta wanita moden berhenti buat ini.

Tidak dinafikan kewujudan media sosial memberikan pelbagai faedah kepada orang ramai. Namun, jika disalah guna ia boleh mendatangkan bahaya sama ada kita sedar mahupun tidak. Bagaimanapun, terdapat segelintir individu yang sanggup bertindak di ‘luar kawalan’ dengan memuat naik content-content ‘sampah’ demi meraih populariti dengan cepat walaupun ia bertentangan dengan ajaran agama Islam. ‘Malu itu iman’ […]

Continue Reading

Terkini anak bekas menteri pertahanan dibebeskan oleh Mahkamah tinggi atas pertuduhan bahan terlarang.

KUALA LUMPUR – Anak bekas Menteri Pertahanan Mohamad Sabu, Ahmad Saiful Islam dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini atas pertuduhan penyalahgunaan bahan terlarang di sebuah hotel dua tahun lalu. Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah memutuskan demikian selepas membenarkan rayuan yang dikemukakan Ahmad Saiful Islam ,33, selaku perayu untuk mengetepikan sabitan dan […]

Continue Reading

Dulu bagitahu mereka tak percaya. Sekarang cerita mereka persoalkan. Datuk Pandelela Rinong jawab persoalan Ahmad Faizal.

Pendedahan yang dilakukan oleh atlet terjun negara, Datuk Pandelela Rinong berkaitan isu gangguan berunsur tidak senonoh yang dialaminya serta rakan-rakan atlet yang lain telah mendapat perhatian umum. Cuma nak bagi sokongan kepada mangsa yang kena gangguan. Walau bagaimanapun, pendedahan yang dibuat pandelela telah mendapat respon daripada Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Faizal Azumu dengan […]

Continue Reading

Pelekat dan halangan keliling Kaabah dicabut. Kini Masjidil Haram tiada lagi penjarakan sosial.

Selepas lebih setahun berpegang pada protokal ketat susulan penularan virus Covid-19, kini kerajaan Arab Saudi bersetuju untuk membenarkan jemaah menunaikan ibadah seperti dahulu kembali. Ini bermakna jemaah Haji atau Umrah dibenarkan memasuki Masjidil Haram dan Masjid Nabawi dengan kapasiti penuh dan tiada penjarakan sosial. Tiada lagi penjarakan di Masjidil Haram Khabar gembira itu telah diputuskan […]

Continue Reading

Alhamdulillah kerajaan Arab Saudi benarkan kapasiti penuh di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi mulai esok.

Selepas kerajaan Arab Saudi mengumumkan kebenaran untuk menunaikan ibadah umrah dan haji baru-baru ini, kini satu berita baik untuk umat Islam dikeluarkan sekali lagi. Kerajaan Arab Saudi membenarkan kapasiti solat berjemaah berkapasiti penuh di dua masjid suci di Mekah dan Madinah bermula esok (17 Oktober 2021). Kebenaran itu dikeluarkan bagi memberikan kelonggaran SOP Covid-19 kepada […]

Continue Reading

Gadis ini telah memecahkan rekod dunia dengan hanya mengunjungi 196 negara pada usia yang sangat muda.

Usia bukan penghalang untuk setiap orang merealisasikan impian mereka, sama seperti kisah seorang gadis yang telah berjaya merealisasikan impiannya pada usia yang sangat muda. Dipetik dari Euro News, Lexie Alford merupakan seorang gadis yang berasal dari Los Angeles, Amerika Syarikat yang telah berjaya mengunjungi banyak negara di dunia. Gadis berusia 23 tahun ini juga telah memecahkan rekod […]

Continue Reading

Baru minta jangan lupakan saudara di satu tempat ini. Warganet minta Nadir berhenti buat orang serba salah.

Keterujaan rakyat Malaysia selepas aktiviti merentas negeri dibenarkan membuatkan masing-masing berasa gembira susulan dapat pulang ke kampung halaman berjumpa dengan orang tua serta saudara mara. Sudah menjadi kelaziman, kebanyakkan daripada mereka meluahkan rasa syukur serta tidak sabar di media sosial sehingga ada pihak yang ‘kembali’ mengingatkan tanggungjawab kita sebagai manusia supaya mengingati insan-insan yang kesusahan. […]

Continue Reading

Pihak sekolah mengeluarkan amaran. Ibu bapa boleh disaman kalau anak tiru aksi Squid Game di sekolah.

LONDON: Ibu bapa pelajar boleh disaman sekiranya anak mereka didapati meniru aktiviti Squid Game di sekolah. Lapor Daily Mail, pihak sekolah memberi amaran tersebut supaya anak mereka tidak menonton drama bersiri popular dari Korea Selatan itu. Jurucakap Sandown School di Deal berkata, pihaknya sentiasa memberikan nasihat kepada ibu bapa dan pelajar mengenai aspek keselamatan dalam talian serta bahaya […]

Continue Reading

Pakai Selipar Ada Bluetooth. Calon Peperiksaan Kantoi Ketika Ujian Kelayakan Guru.

Salah satu tips jika anda mahu lulus peperiksaan dengan cemerlang ialah kena sentiasa usaha dan belajar. Kalau buku pun hanya dibelek sebelum masuk dewan exam, memang takde harapan lah nak dapat A kecuali korang memang jenis genius.  Kali ini, kami nak kongsikan dengan anda tentang sekumpulan calon peperiksaan yang guna taktik pakai selipar dilengkapi Bluetooth semata-mata […]

Continue Reading