Kecoh pasal kes Awal Ashaari, tak boleh berdiam sekali ini pula amaran daripada Zed Zaidi buat ramai yang terdiam

artis

SUSULAN kes pengacara Awal Ashaari didakwa melakukan perbuatan khianat merosakkan pagar sebuah perumahan, jirannya yang juga pelakon Lufya Omar mendedhkan turut mengalami pengalaman buruk. Lufya, 37, berkata, cara pihak berkenaan menjaga keselamatan keterlaluan sehingga menyukarkan aktiviti penduduk di kawasan perumahan itu. Malah, pemilik nama Lutfyah Sheikh Omar ini juga mendkwa seorang pekerja di pengurusan itu juga tidak boleh bertolak ansur sehingga sering menimbulkan salah faham. “Saya pun pernah alami benda yang lebih kurang sama. Saya pernah dihalang masuk sebab lambat bayar yuran selenggara. Saya bukan sengaja lambat bayar, tapi ada masalah management itu.

Lufya berkongsi perkara itu di Instastory. “Malah, orang nak hantar blender pun, saya nak kena beritahu pengurusan… semua benda nak kena minta izin pengurusan. Mungkin dia nak menjaga keselamatan tapi keterlaluan pula. Buat macam kami ini semua tahanan di pulau. “Bagi saya, ni bukan masalah pihak pengurusan tapi pekerja wanita itu yang kurang ajar! Ramai penduduk di kawasan perumahan ini memang tak puas hati dengan dia. Bagi saya, dia memang biadab! “Jiran belakang rumah saya pun marah dengan pekerja wanita itu yang masuk ke rumahnya yang sedang diubah suai tanpa izin,” katanya kepada mStar. Pada pagi Selasa, Awal mengaku tidak bersalah di Mahkmah Majistret Petaling Jaya, Selangor atas pertudhan melakukan khianat merosakkan palang pagar milik pengurusan sebuah perumahan di Damansara bulan lalu.

Awal kemudian menerusi video siaran langsung di Instagram memberitahu inslden itu berlaku disebabkan salah faham antara dia selaku pemilik rumah dan pihak pengurusan perumahan berkenaan. Awal seorang yang budiman dan bukan jenis nak cari fasal dengan orang lain. Menjelaskan lanjut tentang kejadian berkenaan, Awal mengakui dia bertindak mengalih palang ‘gate’ menggunakan tangannya gara-gara permintaan untuk masuk ke rumah tidak diendahkan pengawal dan pihak pengurusan. Manakala Lufya menerusi status di Instastory mendedhkan dia juga berdepan dengan masalah dengan pihak pengurusan yang dianggap paling teruk.

Menerusi perkongsian itu, Lufya berkata pihak pengurusan tidak mempunyai hak untuk menghalng pemilik kediaman biarpun mempunyai bayaran yuran tertunggak. Mengenali Awal sebagai jiran sebelah rumah, Lufya memuji sikap suami kepada aktres Scha Al Yahya itu seorang yang budiman dan tidak pernah menganggu orang lain. “Saya berjiran dengan Awal… rumah saya bersebelahan dengan rumah dia. Kawasan kejiranan kami memang sangat bagus. Awal turut tampil memberi penjelasan di Instagram miliknya. “Awal seorang yang budiman dan bukan jenis nak cari fasal dengan orang lain. Warganet salah faham ingat dia lnggr palang pagar dengan kereta. “Tapi sebenarnya dia sekadar naikkan palang guna tangan sebab nak masuk rumah ambil barang. Memang la dia tak bayar yuran pengurusan tapi kenapa nak halang dia masuk rumah sendiri?

“Sepatutnya kalau dia tak bayar, hantar la surat amaran dahulu. Lagipun, bukannya Awal menyewa di situ tapi memang rumah dia,” ujarnya. Menerusi hantaran yang lain, Zed Zaidi tampil meluahkan perasaan yang sama yang dilalui oleh Awal dan Lufya menerusi sebuah video yang dimuatnaik di akaun Tiktok miliknya. “Pasal isu Awal ni aku sokong awal sepatutnya jmb ni kena buat atas budi bicara bukan sampai jadi kes polis. “Nak tau lebih banyak komen aku pasal isu ni tengok video aku ni sampai habis mengenai penjelasan aku tentang penguran bangunan JMB!!”, tulisnya. “Pasal isu awal ni aku sokong awal sepatutnya jmb ni kena buat atas budi bicara bukan sampai jadi kes polis. Nak tau lebih banyak komen aku pasal isu ni tengok video aku ni sampai habis mengenai penjelasan aku tentang penguran bangunan JMB!” komen Zad Zaidi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.