Dah 8 tahun berlalu, ramai sebak tengok keadaan kereta milik penumpang MH370 ni

Viral

Awal pagi 8 Mac 2014 telah mencatat sejarah hitam buat negara apabila pesawat MH37O milik Penerbangan Malaysia Airlines dalam perjalanan ke Beijing, China telah terpvtus komunikasi dengan menara kaw4lan trafik udara. Seramai 239 penumpang dan anak kapal hilang dalam perjalanan itu.

Bermula saat itu, ger4kan mencari dan menyel4mat besar-besaran melibatkan pelbagai negara dilakukan. Namun, semuanya menemui jalan buntu. Lapan tahun berlalu, bukan sahaja bangkai pesawat, malah cebisannya juga lenyap begitu sahaja. Bagaimana pesawat MH37O boleh hilang begitu sahaja daripada radar?

Hari silih berganti, namun pend.ritaan dan kesedihan yang ditanggvng oleh keluarga penumpang dan anak kapal masih dirasai. Penantian yang tiada penghujung. Terbaharu, perkongsian seorang pengguna TikTok @yourjiranstory jelas mengimbau memori lama. Individu tersebut berkongsi sebuah video memaparkan sebuah kereta jenis Honda yang tersadai kira-kira 7 atau 8 tahun di parkir lot Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) yang dipercayai milik salah seorang penumpang ataupun anak kapal MH37o. Apa yang mervntvn jiwa, kereta tersebut dilihat telah disaluti debu tebal dan sehingga kini masih tersadai kerana tuannya masih belum pulang dalam penerbangan selama 8 tahun lepas.

Difahamkan, kereta tersebut tidak boleh dialihkan sewenang-wenangnya kerana tayarnya masih diclamp. Perkongsian tersebut nyata mengvndang rasa $edih warganet yang rata-rata turut tinggalkan berbagai komen. Komen Warganet:

Sumber, TikTok @yourjiranstory

MH370: “Saya sedih kerana terpaksa pergi dalam keadaan ini”

 Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman sedih kerana tidak dapat memberikan jawapan sebenar kehilangan pesawat mlng MH370 yang dilaporkan hilang pada 8 Mac 2014, semasa dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing. Rasa sedih itu diungkapkan selepas beliau meletak jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM), berkuat kuasa 14 Ogos ini.

Azharuddin juga memohon maaf atas peletakan jawatan itu kerana tidak dapat memenuhi baki tempoh perkhidmatannya dalam CAAM. Beliau berkata, sejak empat tahun lalu, beliau berusaha sebaik mungkin bagi membantu dalam misi pencarian pesawat mlng MH370.

“Saya sentiasa bertekad mencari jawapan kepada soalan yang kita semua tunggu dalam kes tragedi mlng ini kerana kita perlu beri penjelasan kepada keluarga dan orang tersayang mereka. Saya sedih kerana terpaksa pergi dalam keadaan ini. Berkhidmat untuk industri ini selama lebih 40 tahun merupakan satu penghormatan terbesar dalam hidup saya dan saya memohon maaf kerana tidak dapat memenuhi baki tempoh perkhidmatan saya,” katanya melalui kenyataan media, Selasa.

Pada Isnin, Pasukan Penyiasatan Keselamatan Lampiran 13 Bagi MH370 Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) Malaysia mengeluarkan laporan terbaru pesawat tersebut. Laporan itu antara lain menyatakan, Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATSC) gagal mematuhi protokol dalam memantau pesawat MH370 terutama ketika hilang daripada radar, sebelum perkara itu disedari.

Mengulas peletakan jawatannya, Azharuddin berkata keputusan itu dibuat susulan Laporan Siasatan Keselamatan MH370 yang diumumkan, kelmarin. “Dengan rasa dukacita dan selepas memikirkan dan membuat pertimbangan mendalam, saya memutuskan untuk meletak jawatan sebagai pengerusi CAAM berkuat kuasa dalam tempoh 14 hari dari tarikh notis letak jawatan yang saya serahkan hari ini (semalam),” katanya. Sumber, Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published.