Warganet menuduh iqbal terlibat dalam pemerdagangan manusia, Sekali ini respon berani daripada Iqbal

artis

Umum lagi kita ketahui dengan usahawan sensasi ini. Baru baru Iqbal tampil beri komen terhadap sikap warganet. Buat jahat kena kritik, buat baik pun sama juga, itulah yang terjadi kepada usahawan kontroversi bergelar penyanyi Iqbal Zulkefli setelah mengambil seorang anak angkat lelaki baru-baru ini. Iqbal atau nama lengkapnya Ahmad Iqbal Zulkefli, 28, meluahkan rasa sedihnya terhadap segelintir manusia yang menuduh dirinya bukan-bukan selepas mengambil anak angkat. Di Instagram peribadinya, Iqbal berkongsi sebuah komen dari seorang warganet yang menuduh dirinya melakukan pemerdagangan manusia.

Katanya warganet itu “Sekarang ni mudah sangat ambil anak angkat. Dah macam pemerdagangan manusia secara halal pula”- tulis komen dari Alang Gigih Tidak berdiam diri, Iqbal membalas komen tidak beradab yang dilemparkan dan dia akui sangat berkecil hati. Kata Iqbal “Jarang saya ambil hati tetapi kali saya berkecil hati baca komen ada yang mengatakan ini sebuah pemerdagangan manusia.”- tulis Iqbal di IG Storiesnya Dalam posting yang berbeza di IG Storiesnya, Iqbal menasihati warganet supaya berhenti mengeluarkan perkataan yang tidak baik kepada anak angkatnya.

Katanya lagi “Untuk warganet, katalah, h1nalah apa sahaja terhadap saya, saya tidak kisah. Tetapi jangan sesekali keluarkan perkataan tidak baik terhadap anak saya. Itu amat menyakitkan hati saya”- tulisnya lagi. Setakat ini, Iqbal belum lagi menceritakan proses pengambilan dan kisah di sebalik penyerahan bayi tersebut daripada ibu kandungnya. Namun menurut tinjauan kami di instagram peserta Big Stage ini, dia sering berkongsi momen manis bersama anak angkatnya itu. Sumber, murai

Iqbal Dedah Dah Bergelar Bapa Siap Minta Cadangan Nama Anaknya Yang Berusia 7 Hari, Tapi Ini Respon Warganet. Selebriti media sosial dan usahawan popular, Iqbal Zulkefli mengakui yang dia kini sudah bergelar bapa. Menerusi perkongsian di Instagram, Iqbal, 28, melahirkan rasa bersyukur kerana impiannya untuk mengambil anak angkat akhirnya dimakbulkan oleh Allah SWT. Begitupun, bekas peserta Big Stage 2022 itu mengakui yang dia masih belum boleh mendedahkan wajah anaknya yang baru berusia tujuh hari.

“Allah SWT makbulkan doa saya. Jantinanya lelaki dan belum ada nama. Tali pusat pun belum gugur lagi. Saya tidak boleh tunjukkan muka,” katanya. Iqbal turut berjanji untuk menjaga anak angkatnya itu dengan sebaik mungkin, termasuk menjaga makan, pakai dan keperluan asas.

“Bayangkan saya bela kucing dua ekor, urus perniagaan lagi dan pelbagai pekerjaan lain. Saya seorang tapi saya sempat buat. Cuma rumah tidak terurus sikit. Sesekali saya akan bagi pada ibunya jaga dan ambil semula. Doakan saya dapat jaga anakanda ini dengan sempurna. Biar dia membesar menjadi anak yang baik dan disayangi semua orang,” katanya.

Dalam masa yang sama, Iqbal turut memberitahu yang dia tidak akan mengizinkan sesiapa untuk memegang atau mencium bayinya.

“Saya balik raya nanti tidak ada siapa boleh pegang dan cium (bayinya). Saya minta maaf. Cuma saya sahaja yang boleh menciumnya. Ini amaran tegas,” kata Iqbal. Dalam waktu yang sama, Iqbal turut meminta cadangan daripada orang ramai untuk memberikan nama kepada anaknya itu. Begitupun, muncul nama-nama yang lucu hasil kreativiti warganet yang tinggalkan komen. “Bagi nama Mohd. Alvida. Ahmad Ramadhan Iqbal, Ahmad Muhammad atau Rizky Ramadhan. Letak nama Aaron Dzakwan.”

Terdahulu, Iqbal pernah beberapa kali mencetuskan kontroversi bermula dengan isu ingin berkahwin usahawan kosmetik terkenal, Datuk Seri Vida sehinggalah percubaannya menjadi penyanyi menerusi single sulung berjudul Hujan tahun lalu sehinggalah penyertaannya menerusi Big Stage 2022. Sumber, Gempak

Dah Agak Qush Takkan Lama Jadi PA, Sekali Iqbal Tampil Beri Nasihat Buat DSV

Iqbal nasihat Qush untuk hargai Vida. Apa yang berlaku kepada pembantu peribadi (PA) baharu Datuk Seri Vida (DSV) iaitu Qush yang mendakwa tidak mendapat surat perjanjian sememangnya sudah dijangka bekas PA yang juga usahawan Iqbal Zulkefli. Menurut Iqbal atau nama sebenarnya Ahmad Iqbal Zulkefli, 28, dia juga sebelum ini pernah bekerja bersama Vida dan ramai kakitangan lain tiada surat tawaran namun masih melakukan tugas mereka seperti biasa.

“Tekaan saya 100 peratus tepat. Sebagai majikan juga, saya tidak suka DSV berjanji kosong RM10,000 kepada masyarakat di saat pandemik. Ramai yang berharap untuk bekerja ketika itu. Saya tidak hairan tiada surat perjanjian kerana sebelum ini pun semua staf elok sahaja bekerja tanpa surat tawaran. Gaji tetap diberi dengan baik namun tidaklah seperti yang dihebahkan. Sudah pun saya sampaikan kepada DSV, kalau mahu selamat asah staf yang bertahun lama berkhidmat dan tahu membaca rentak,” ujarnya.

Jangan lupa kebaikan DSV kepada anda

Sebelum ini, Qush atau nama sebenarnya Syed Qusyairi Syed Mahmud Iskandar mendedahkan hanya berlakon menjadi PA kepada usahawan itu dan tidak menerima sebarang surat tawaran kerja sejak bermula pada Februari lalu. Vida dalam kenyataan bersama mStar menganggap Qush sengaja mencari perhatian demi menaikkan jumlah pengikut di media sosial.

Iqbal pernah bekerja dengan Vida dan hampir mendirikan rumah tangga bersama.

Dalam pada itu, Iqbal melihat Vida sudah jauh tersasar dari landasan perniagaan dan menganggap anak-anak kepada usahawan itu penat melayan kerenah ibunya dengan cerita sebegini. “Kembalilah seperti dahulu. Gosip dengan saya sebelum ini sekurang-kurangnya dapat juga naikkan jualan berjuta-juta. Jangan leka, banyak lagi tanggungjawab penting. Anak-anak pun penat melayan kerenah ibunya yang sering begini. Mereka yang sering jaga hati kononnya untuk kemajuan perniagaan,” jelasnya.

Melihat konflik tersebut, Iqbal turut menasihatkan Qush supaya berani berdepan dan menghargai segala kebaikan yang pernah diberikan oleh Vida terhadapnya. “Kepada PA (Qush), jangan lari dari media kerana itu dianggap sombong. Media pernah mengangkat nama anda. Harus berani ke depan dengan jawapan terbaik. Jangan lupa kebaikan DSV kepada anda. Saya dan beratus staf lain dahulu berkali ganda lagi cabaran. Berbaiklah selagi boleh,” katanya. Sumber, Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published.