Mohon doa dari orang ramai, ramai lagi yang tak tahu ini keadaan terkini Datuk Azizul Hasni Awang

berita

Jika tidak menerima rawatan awal mungkin arena sukan negara kehilangan permata yang menjadi satu-satunya harapan untuk menggenggam emas di Olimpik kelak. Situasi berkenaan terjadi kepada Azizulhasni Awang selepas disahkan mengalami m.asalah j.antung hingga hampir menamatkan kariernya sebagai pelumba basikal negara baru-baru ini. Malah, kehilangan ThePocketman negara secara tiba-tiba senyap sejak awal Februari lalu akhirnya terjawab apabila sebenarnya dia bergelut dengan rawatan penyakit jantung itu sebelum melakukan operasi 21 April lalu.

Berkongsi pengalaman terbabit, Azizul berkata, dia mula berasa sakit di bahagian dada sejak menjalani latihan pada awal Februari lalu sebelum merujuk situasi berkenaan kepada pakar perunding jantung kardiologi di Melbourne iaitu doktor Barveen Aisha Abu Baker bagi menjalani pemeriksaan dan ujian yang lebih teliti. Katanya, hasil daripada siri ujian terbabit mendapati jantungnya mempunyai keadaaan yang dipanggil anomalousaorticorigin of right coronaryartery’ AAORCA. Keadaan ini jarang ditemui dan pakar b.edah di Australia memutuskan bahawa perlu menjalani pemb.edahan pembetulan correctivesurgery kerana risiko sudden cardiacarrest srngan jantung yang tinggi.

“Selain itu, situasi berkenaan tidak boleh buat main kerana boleh terkena srangan jntung kerana kebanyakan atlet lain yang terkena pnyakit berkenaan mungkin sudah pergi menghadap illahi dan hanya menyedari selepas melakukan operasi,” katanya, dalam sidang media secara atas talian sebentar tadi. Selain itu pemenang pingat perak Olimpik Tokyo itu berkata, dia terpaksa melakukan operasi segera memandangkan penyakit berkenaan akan menyebabkan keadaannya bertambah teruk dan berisiko tinggi terkena srngan jntung.

“Saya ada bertanya kepada pakar perubatan jika saya berhenti bersukan adakah pnyakit berkenaan akan berkurangan atau sembuh namun mereka menyatakan bahawa keadaan akan bertambah bruk lagi. “Selepas melakukan operasi, keadaan saya memang lain kerana cepat penat dan ada satu ketika berasa terlalu letih dan tidur seharian,” katanya. Awal tahun ini boleh dikatakan tempoh cukup mencabar buat Azizul selain disahkan menghdap msalah jntung, dia juga kehilangan ayahnya Awang Muda Embong, 73, pergi menghadap illahi dunia akibat strok. Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara ISN Ahmad Faedzal Md Ramli memaklumkan bahawa operasi pembetulan itu iaitu reimplantation of the right coronaryartery dijalankan melalui teknik minimallyinvasive surgry via ministernotomy yang bertujuan membantu mempercepatkan proses pemulihan Azizul.

“Kos operasi beliau telah dibiayai melalui skim insurans yang dicarum oleh pihak Majlis Sukan Negara MSN. “Azizul berehat di rumah beliau di Melbourne Australia di bawah pemantauan pasukan perubatan. Pada masa yang sama, pasukan pakar perubatan sukan ISN dan pakar kardiologi sukan Institut Jantung Negara IJN sedang memperhalusi beberapa kriteria serta elemen penting dalam merangka program pemulihan Azizul yang turut meliputi sokongan perkhidmatan sains sukan,” katanya. Kredit, HM/FB. PERHATIAN, Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.