Ramai tak puas hati video raya Aliff Syukri, sekali SKMM panggil semua yang terlibat dan Annuar Musa tampil beri penjelasan

Viral

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) akan memanggil individu terlibat dalam klip video muzik sempena Aidilfitri dikaitkan dengan usahawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman yang menimbulkan kontroversi baru-baru ini. Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata individu yang dikenal pasti telah diberi notis dan diminta untuk hadir di ibu pejabat MCMC di Cyberjaya pagi ini.

“SKMM telah teliti di peringkat awalan, dan ada sebab untuk siasatan dilaksanakan, dan dengan itu satu kertas siasatan dibuka untuk siasat perkara ini di bawah seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya. Klip video raya berkenaan yang memaparkan sekumpulan penari lelaki bersolek dan berperwatakan lembut mencetuskan pelbagai reaksi kerana dikatakan kurang sesuai untuk tontontan masyarakat lebih-lebih ketika di bulan Ramadan.

Annuar turut mengesahkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) menerima terlalu banyak aduan termasuk daripada Jabatan Perdana Menteri khususnya Hal Ehwal Agama dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) berhubung klip video itu. Beliau berkata keresahan itu timbul kerana klip video berkenaan mempunyai unsur tertentu yang bercanggah dengan amalan dan norma masyarakat negara ini. Sumber, BERNAMA

Kena Kritik Gara Gara Lagu Raya, Kini Menteri Agama Tampil Jumpa Aliff Syukri Dan Ini Tindakannya

Penyanyi lagu Kelepok Raya, Datuk Seri Aliff Syukri mengakui berg.duh dengan isterinya selama empat hari berikutan babak berbaring dalam video muzik lagu terbaharunya itu yang mengundang kritikan dan kontroversi. Dalam babak itu, Aliff dilihat berbaring dengan ramai penari lelaki yang lengkap berbaju Melayu dalam keadaan yang dianggap tidak bersesuaian dengan konsep lagu.

“Disebabkan babak itu, saya berg.aduh dengan isteri saya selama empat hari. Ini pun baru sahaja baik,” katanya. Diminta mengulas mengenai babak yang dikritik hebat itu, Aliff berkata, dia mengambil inspirasi daripada penyanyi, Britney Spears. “Inspirasi saya adalah Britney Spears. Saya nak macam tu. Zaman saya dulu, penyanyi-penyanyi yang popular adalah Nsync, Britney Spears, Backstreet Boys, Christina Aguilera dan ramai lagi. Saya imaginasikan Britney Spears, tapi dis.untik ke dalam lagu saya,” katanya.

Aliff juga menegaskan bahawa penari-penari dalam video muzik itu adalah mereka yang bekerja sebagai penari profesional. “Penari-penari yang kami ambil adalah dari Istana Budaya. Mereka adalah penari profesional dan pernah menjadi penari untuk Anugerah Juara Lagu serta pelbagai artis. Mereka ada kerjaya tetap dan ada antara mereka terdiri daripada pensyarah dan ada seorang lagi itu, kerja sebagai askar.

“Dalam kerjaya sebagai askar pun ada biro atau bahagian kebudayaan. Bila anda mengh.ina, tahu tak mereka semua ada tahap pendidikan yang tinggi, ada ijazah dan sebagainya,” katanya. Kelepok Raya turut menampilkan isterinya, Datin Seri Nur Shahida Mohd Rashid yang juga bekas anggota kumpulan nasyid Solehah.

Nasihat Saya Janganlah Dikongsi

Video raya nyanyian usahawan kontroversi Datuk Seri Aliff Syukri berjudul Kelepok Raya telah dirujuk kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia Jakim. M.enteri di Jabatan Perdana M.enteri Hal Ehwal Agama Senator Datuk Idris Ahmad berkata, video yang menampilkan aksi terkinja-kinja sekumpulan penari lelaki lembut itu tidak selari dengan adab ketimuran dan ajaran Islam.

Video berkenaan menurut Idris, kurang sesuai untuk dikaitkan dengan kemenangan umat Islam pada bulan Syawal setelah mereka menempuh ujian dan tarbiyah di dalam bulan Ramadan. Serentak itu, Idris meminta orang ramai agar video tersebut  tidak dikongsi di media sosial.

“Sebagai ti.ndakan awal klip video ini telah saya rujuk kepada Jakim untuk dibawa ke pihak berkuasa. Nasihat saya, dengan penuh kasih sayang dan cintanya saya kepada insan-insan hebat yang mampu membangunkan ummah, agar klip video seumpama ini boleh dikeluarkan daripada disiarkan di mana-mana platform media atau ianya boleh di p.rivate kan hanya untuk tatapan peribadi empunya video.

“Saya yakin ianya mampu memberi jiwa yang besar dan hati yang lebih lapang jika kita patuh pada ajaran dan nilai agama yang tidak rugi pun jika kita menturutinya, malah insya-Allah Tuhan akan melapangkan lagi rezeki kepada kita atas patuhnya kita kepada Allah SWT,” katanya tanpa menyebut nama Aliff Syukri. Mereka perlu menggunakan pemberian berkenaan untuk mengajak umat Islam untuk lebih takutkan Allah dan menjauhi tingkah laku yang menjarakkan diri dengan ketaqwaan dan reda Tuhan lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan.

Tambah Idris, jika ada kesempatan beliau mahu berjumpa dengan Aliff. “Jika ada peluang, mungkin saya boleh bertemu mata bersama dengan empunya video ini sebagai tanda ingatan dan ukhwah sesama Islam. Dan mungkin banyak perkara yang boleh dikongsi bersama dalam pertemuan ini,” katanya. Video muzik lagu raya nyanyian Aliff yang mempunyai unsur komedi dianggap tidak kelakar oleh masyarakat sebaliknya menjadi bahan ce.muh gara-gara aksi lembut sekumpulan penari lelaki. Kredit, HM/MG

Leave a Reply

Your email address will not be published.