Pemilik gerai Mee dedah sesuatu, rupanya ini tindakannya pada kakak yang laporkan tersebut

Viral

Bahagian Kes.elamatan dan Kualiti Makanan BKKM Kementerian Kesihatan KKM sudah mengeluarkan notis penutupan terhadap peniaga mi tonggek yang tular kerana terdapat ulat dalam makanan dijual. Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ti.ndakan itu dibuat mengikut Seksyen 11, Akta Makanan 1983 kerana didapati tidak bersih. Katanya, pemilik gerai perlu mempertingkatkan tahap kebersihan dan keselamatan makanan sebelum dibenarkan beroperasi semula.

“BKKM sudah menjalankan s.iasatan dan mengambil ti.ndakan penguatkuasaan terhadap gerai yang menjual mi tonggek berkenaan. Selain t.indakan penutupan, kompaun turut dikeluarkan terhadap seorang pekerja yang didapati tidak mengambil su.ntikan anti.tifiod. Tiga sampel turut diambil di gerai terbabit bagi tujuan analisis mikr.oorganisma dan bendasing. S.iasatan oleh pihak KKM juga mendapati peniaga berkenaan mempunyai sebuah premis makanan yang beroperasi di Cyberjaya di mana bahan mentah dimasak dan disimpan sebelum dipasarkan di bazar itu. KKM akan menjalankan pemeriksaan dan s.iasatan di premis berkenaan bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan pengendalian kes.elamatan makanan di premis itu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Terdahulu, video mi goreng bersama sotong yang dibeli di Bazar Ramadan Putrajaya mempunyai ulat tular di media sosial. Beliau turut memaklumkan sehingga kini, menerusi O.perasi Ramadan 2022 di seluruh negara, 4,362 premis Bazar Ramadan sudah diperiksa dan 77 notis k.ompaun dengan nilai RM 38,500 dikeluarkan bagi kes.alahan mengikut Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.

Pemilik Kedai Akhirnya Bersuara

“Kepada pelanggan-pelanggan kami, Mee Tonggek, boleh datang semula ke tapak Bazar Ramadan Putrajaya untuk support Mee Tonggek Udang Galah dan Sotong double XL,” demikian kata pengusaha gerai Mee Tonggek yang dibenarkan beroperasi semula. Terdahulu, gerai Mee Tonggek diberi notis a.maran dan ditutup sementara susulan aduan seorang pengguna TikTok yang mend.akwa menemui ulat dalam menu Mee Tonggek Sotong Double XL. 

“Saya mendapat kelulusan dari KKM untuk beroperasi semula di tapak Bazar Ramadan Putrajaya kerana s.iasatan semua sudah selesai. Kami juga telah menunjukkan kepada pegawai KKM bagaimana proses perniagaan kami dari segi proses, masakan di tapak bazar. Jadi, jualan yang kami sediakan di sini semuanya di masak di tapak bazar. Kami tidak masak di kedai, semua masakan jualan di kedai ini dimasak di bazar. Semuanya dimasak panas-panas, bukannya masak di kedai.

Cuma penyediaan bahan masakan dilakukan di kedai

Ketika ditemubual oleh Channel MyMakanTV, Mahathir memaklumkan bekalan sotong double XL berkenaan diperoleh dari Pasar Borong Selangor, manakala Udang double XL diperolehi dari Sabah.  Turut ditunjukkan, cara-cara penyediaan dua menu utamanya itu yang mana kesemuanya dimasak panas-panas di tapak niaganya.

Ketika rakaman temubual itu dibuat, kedengaran seorang wanita bertanya kepada Mahathir apakah dia akan mengambil t.indakan u.ndang-u.ndang saman terhadap pengadu yang mend.akwa menemui ulat dalam masakannya. Mahathir menjelaskan dia dalam proses untuk berbuat demikian.

“Apa cerita orang tu pengadu, dah kena s.aman dah?” soal wanita berkenaan. Dalam progres, inshaAllah saya akan buat ambil t.indakan u.ndang-u.ndang,” jawab Mahathir. “Kita t.eruk berniaga, setahun sekali saja pun. Dia seorang pula tu yang buat d.akwaan menemui ulat, n.aya betul. Sedih pun ada, tak semangat dah berniaga sebenarnya. Pelanggan nak datang pun takut.  Kalau d.akwaan itu benar sekalipun datanglah berjumpa dengan saya,” katanya menjawab soalan wanita terbabit.  Sumber, HM/TR/MKNTV

Leave a Reply

Your email address will not be published.