Tular kes Bella, kini TMJ dedah bakal berjumpa Rina Harun hari ni

Viral

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim akan bertemu Menteri Pembangunan Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun pada Selasa. Menerusi muat naik di laman Facebook HRH Crown Prince Of Johor pada Isnin, baginda bertitah, pertemuan itu diadakan bagi membincangkan kes remaja orang kurang upaya Sindrom Down yang dikenali sebagai Bella. Selain itu, menerusi pertemuan terbabit juga, baginda akan mendapatkan taklimat terkini mengenai langkah-langkah yang telah diambil oleh kementerian untuk memastikan kes seumpama itu tidak lagi berlaku.

“Esok (hari ini) saya akan berjumpa dengan Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun untuk membincangkan isu kes Bella dan mendapatkan taklimat terkini mengenai langkah-langkah yang telah diambil oleh kementerian untuk memastikan kes sebegini tidak lagi berlaku,” titah baginda.

Pada Ahad, Tunku Ismail menawarkan khidmat peguamnya secara percuma bagi menjalankan arahan memerhati (watching brief) bagi kes pend.raan Bella.Tunku Ismail menegaskan, akan menghubungi Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun berhubung tawaran itu. Tawaran tersebut susulan isteri beliau, Che’ Puan Besar Khaleeda Bustamam dilapor sedia membantu Bella mendapatkan keadilan yang sewajarnya. Che Puan Besar Khaleeda menerusi hantaran di Instagram miliknya memaklumkan sanggup melakukan apa sahaja untuk membantu remaja Orang kurang upaya itu. Perbicaraan kes itu turut mendapat perhatian dan menjadi perdebatan bagi rakyat yang melihat seolah-olah nasib Bella seperti tidak diperjuangkan sedangkan remaja berusia 13 tahun itu merupakan seorang Orang Kurang Upaya dan telah menerima peng.4niayaan. Siti Bainun, 30, sebelum itu mengaku tidak bersalah atas dua pertdvhan iaitu mengabai dan meng.4niaya remaja perempuan itu sehingga menyebabkan mgsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi. Dia didakwa melakukan perbuatan di sebuah kondominium di Wangsa Maju, Kuala Lumpur antara Februari dan Jun 2021. Pertdvhan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Sumber, Gempak

Baru Je TMJ Bersuara, Kini Ramai Tak Puas Hati Rina Harun Lambat Bertindak Atas Kes Bella

Sepanjang minggu lalu kecoh kes pend.raan remaja Sindrom Down, Bella sehingga #JusticeForBella trending di media sosial sejak perbicaraan tersebut telah berlangsung di mahkamah ketika ini. Malah, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail turut bersuara dengan menawarkan khidmat peguamnya demi menuntut keadilan buat Bella dengan memuat naik satu posting di Facebooknya berkenaan kes tersebut.

Ekoran itu, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dalam satu kenyataan yang dimuat naik di Twitter oleh Menterinya, Datuk Seri Rina Harun memaklumkan bahawa pihaknya sedia untuk berikan bekerjasama dalam prosiding pend.raan Bella. Menurut Harian Metro, Rina Harun bersama pihaknya juga telah bersedia untuk mengadap Tunku Ismail dan isterinya, YAM Che’ Puan Besar Khaleeda bagi menerangkan perincian kes penderaan Bella berserta tindakan susulan yang akan dibuat dari pihaknya.

“Sebelum ni pergi mana?”

Pun begitu, pengumuman oleh Rina Harun itu telah mengundang kemarahan orang ramai di media sosial. Rata-rata menyifatkan tindakan yang dibuat agak lambat dan hanya bersuara selepas namanya disebut oleh kerabat diraja. “Nak tunggu TMJ dulu, baru gerak Rina Harun ni hmm…” Komen warganet. Bukan itu saja, ramai juga yang menegaskan bahawa  KPWKM seharusnya menjadi pihak pertama untuk bertindak dengan segera bagi membantu kes pend.raan Bella yang semakin hari semakin hangat diperkatakan. Apa-apa pun kita sama-sama doakan yang terbaik untuk adik Bella ya… Semoga keadilan berpihak kepada dirinya. Harap semuanya dimudahkan! Sumber, Lobak Merah

Baru Ja YAM Che Puan Besar Khaleeda Mahu Bela Nasib Bela, Kini TMJ Tampil Terus Ambil Tindakan

Baru baru ini tular media sosial tentang kes pend3raan remaja orang kurang upaya (OKU) sindrom down yang dikenali sebagai Bella terus ‘hangat’ diperkatakan.Kalini, kes tersebut telah pun mendapat perhatian Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menawarkan khidmat peguamnya secara percuma bagi menjalankan arahan memerhati (watching brief). Perkara itu diumumkan Tunku Ismail sendiri menerusi satu posting di Facebooknya. Menurut Tunku Ismail, beliau akan menghubungi Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun berhubung tawaran berkenaan.

Katanya lagi “Saya telah berhubung dan berbincang dengan peguam-peguam saya mengenai kes pend3raan Bella. “Kes ini sedang berjalan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dan pihak pendakwaan kerajaan sudah memulakan perbicaraan terhadap OKT (orang kena tuduh) dalam kes ini,” katanya.Jelas Tunku Ismail, kes pendakwaan pada ketika ini melibatkan dua pihak iaitu pendakwa raya kerajaan bagi pihak kerajaan/awam dan peguambela yang dilantik untuk mewakili tertuduh (OKT)“Saya akan menghubungi Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun dan menawarkan perkhidmatan peguam-peguam saya secara percuma untuk menjalankan arahan memerhati (watching brief) bagi pihak Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat untuk kes ini,” katanya.

Terdahulu isteri Tunku Ismail YAM Che Puan Besar Khaleeda Bustamam berazam akan menggunakan kuasa yang ada padanya untuk membela nasib remaja Sindrom Down, Bella. Menerusi laman sosial Instagram, Che Puan Khaleeda berkongsi luahan rasanya terhadap malang yang menimpa Bella untuk tatapan umum. Jelas beliau, tindakan pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali dianggap pengecut kerana merasakan dirinya boleh terlepas daripada perbuatan keji yang telah dilakukan. Sumber, Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published.