Ramai yang dah tak sabar tunggu kwsp, sekali Menteri kewangan dedahkan satu lagi berita gembira

berita

KUMPULAN Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sekali lagi menjadi perhatian apabila ramai mula berkongsi status permohonan pengeluaran khas masing-masing, pada Sabtu. Tular di media sosial mengenai paparan status permohonan pengeluaran one-off simpanan sehingga RM10,000 sebagai ‘diluluskan’. Status permohonan tersebut menyatakan ‘telah diluluskan’ dan bayaran dijadual akan dikreditkan ke dalam akaun bank masing-masing. Malah ‘bukti’ tangkap layar status permohonan berwarna hijau itu turut dikongsi di laman sosial. Ada yang menzahirkan rasa syukur kerana turut mendapat maklum balas yang sama selain menyifatkannya sebagai rezeki raya pada tahun ini.

“Ramai yang message dan komen dalam social media saya, “YB, pengeluaran KWSP boleh cepat lagi tak?” “Saya mendengar suara anda. Oleh itu, setelah berbincang dengan KWSP, sukacita dimaklumkan pengeluaran khas KWSP akan dikreditkan secara berperingkat mulai 18 April 2022 dan bukannya 20 April 2022 seperti yang diumumkan sebelum ini. ” Saya harap pengeluaran ini akan lebih menceriakan sambutan Aidilfitri #KeluargaMalaysia, InsyaAllah. Sebanyak 5.3 juta permohonan untuk kemudahan itu diterima oleh KWSP sejak dibuka pada 1 April hingga Khamis lalu, yang membabitkan amaun pengeluaran berjumlah RM40.1 bilion.

Permohonan pengeluaran 5.3 juta orang. “KWSP menerangkan bahawa jumlah permohonan yang diterima merangkumi 44 peratus daripada 11.95 juta ahli yang layak untuk membuat pengeluaran di bawah kemudahan ini. “Ia membabitkan 55 peratus ahli B40 yang layak (berpendapatan kurang daripada RM1,700); 59 peratus ahli M40 (RM1,701 – RM4,900), dan 39 peratus ahli T20 (berpendapatan melebihi RM4, 900) manakala sebanyak 29 peratus ahli tidak formal dan tidak aktif turut mengemukakan permohonan,” katanya dalam kenyataan.

Sumber, kwsp, mstar

Terlampau Teruja Pengeluaran Khas KWSP Lulus, Sekali Ini Yang Dirisaukan Oleh Warganet. Tular berkenaan pengeluaran wang KWSP. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sekali lagi menjadi perhatian apabila ramai mula berkongsi status permohonan pengeluaran khas masing-masing, pada Sabtu. Tular di media sosial mengenai paparan status permohonan pengeluaran one-offsimpanan sehingga RM10,000 sebagai ‘diluluskan’. Status permohonan tersebut menyatakan ‘telah diluluskan’ dan bayaran dijadual akan dikreditkan ke dalam akaun bank masing-masing. Malah ‘bukti’ tangkap layar status permohonan berwarna hijau itu turut dikongsi di laman sosial. Ada yang menzahirkan rasa syukur kerana turut mendapat maklum balas yang sama selain menyifatkannya sebagai rezeki raya pada tahun ini. Beberapa warganet menyatakan permohonan mereka telah diluluskan.

Katanya lagi “Adik saya mohon 13 April. Lulus dan akan dimasukkan pada 20 april. “Sekarang ini dia bagi masuk untuk umur 50 tahun dulu. “Tahniah kepada yang lulus dan dapat tarikh pembayaran, bagi yang masih diterima… insya-Allah akan lulus juga,” demikian beberapa komen warganet. “Jangan cakap menipu, dah memang betul boleh semak status KWSP. Kalau tak lulus tu tunggu la, dia mungkin ikut berperingkat… sabar banyak-banyak sebab saya punya pun dah lulus. Apabila orang bagi maklumat betul, tak mahu percaya… bila main-main, marah pula.

Warganet berharap agar permohonan mereka diluluskan. Namun, daripada ribuan komen yang ditinggalkan, sebahagian warganet menyatakan status permohonan mereka masih ‘diterima’. Ternyata perbezaan ‘status’ tersebut mengundang kegelisahan dalam kalangan segelintir pemohon. Ada yang mendakwa ia adalah palsu. “Rasa-rasa betul tak yang cakap dah lulus tu… dalam komen ni rata-rata semua masih diterima hanya segelintir yang cakap lulus dengan bukti yang kurang nyata dan apabila ditanya diam sahaja. “Permohonan masih diterima, lulus la cepat… nak pakai buat raya ni. Suri rumah ni tak bekerja tahu.

Pembayaran bagi pengeluaran khas itu akan dibuat secara berperingkat mulai 20 April. Antaranya “Hari ni hari Sabtu, KWSP tutup, mana ada bekerja. Mungkin Isnin nanti baru keputusan yang betul,” luah sebahagian warganet dengan status permohonan ‘diterima’. Bagaimanapun, tidak dipastikan mengenai status permohonan ‘diluluskan’ yang dikongsi di media sosial. Sementara itu, KWSP dalam satu kenyataan pada Sabtu memaklumkan bahawa pembayaran bagi pengeluaran khas itu akan dibuat secara berperingkat mulai 20 April. Sebanyak 5.3 juta permohonan untuk kemudahan itu diterima oleh KWSP sejak dibuka pada 1 April hingga Khamis lalu, yang membabitkan amaun pengeluaran berjumlah RM40.1 bilion.

Sebanyak 5.3 juta permohonan pengeluaran khas diterima KWSP. “KWSP menerangkan bahawa jumlah permohonan yang diterima merangkumi 44 peratus daripada 11.95 juta ahli yang layak untuk membuat pengeluaran di bawah kemudahan ini. “Ia membabitkan 55 peratus ahli B40 yang layak (berpendapatan kurang daripada RM1,700); 59 peratus ahli M40 (RM1,701 – RM4,900), dan 39 peratus ahli T20 (berpendapatan melebihi RM4, 900) manakala sebanyak 29 peratus ahli tidak formal dan tidak aktif turut mengemukakan permohonan,” katanya dalam kenyataan. Sumber, rose merah. PERHATIAN, Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.