Siap kirim salam pada Syed Saddiq, kini Yasin Sulaiman bakal ddkwa gara gara tanam gnja di rumah

Viral

Yassin tiba di komplaks Mahkamah Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi Khamis. Kirim salam kepada Syed Saddiq. Demikian pesanan penyanyi dan komposer Yasin Sulaiman kepada wartawan ketika tiba di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi Khamis. Yassin adalah individu yang ditahan kerana mengusahakan ‘ladang mini’ tanaman gnja di kediamannya di Kota Damansara pada 24 Mac lalu.

Penyanyi dan komposer itu akan didkwa mengikut Seksyen 39B dan Seksyen 6B Akta Bahan Terlarang berbahaya. “Kirim salam pada YB Syed Sadiq, minta dia segerakan kelulusan kanabis untuk perubatan di Parlimen,” kata Yasin kepada pihak media. Minggu lalu, kegiatan penyanyi nasyid yang juga komposer muzik menanam pokok gnja akhirnya terb.0ngkar selepas kediamannya diserbu polis.

Dalam s.rbvan pada 5.30 petang, polis menemukan 17 pokok dalam pasu disyaki g.nj.4 di bilik, balkoni rumah dan dalam almari baju. Polis turut menemukan dua plastik berisi ketulan mampat daun kering disyaki g.nj.4 seberat 214 gram, cecair pemusnah serangga, alat pengukur kandungan PH air, alat penyukat suhu, lampu, alat menyiram tanaman dan alat pengudaraan. Sumber, Mstar

Polis Dedahkan Penyanyi Nasyid Simpan 13 Pokok Gnja, Sekali Ini Alasan Yang Penyanyi Tersebut Bagi

Kegiatan penyanyi nasyid yang juga komposer muzik menanam dan memproses pokok gn.j4 terbongkar selepas kediamannya di kondominium di Kota Damansara, di sini, diserbu, semalam. Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata, serbuan di lokasi terbabit pada 5.30 petang itu membawa kepada penahanan lelaki berusia 47 tahun.

“Hasil pemeriksaan di dalam rumah berkenaan menemui 13 pokok dalam pasu disyaki pokok gn.j4 di bahagian bawah sebelah kanan almari di dalam salah sebuah bilik. Kami turut menemui satu lagi pokok dalam pasu disyaki gn.j4 di balkoni rumah dan tiga lagi pokok gn.j4 di dalam almari baju,” katanya pada sidang media Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya, di sini, hari ini. Mohamad Fakhrudin berkata, pihaknya turut menemui satu bekas plastik di atas kabinet dapur mengandungi dua plastik lutsinar ketulan mampat daun kering disyaki gan ja seberat 214 gram. “Keseluruhan bahan terlarang yang dirampas termasuk 17 pokok gn.j4 terbabit dianggarkan bernilai RM40,700 yang boleh dibekalkan kepada 214 pen.g.1h.

Polis turut menyita sebuah kereta serta sejumlah wang tunai.

“Kami turut merampas satu botol cecair pemusnah serangga, satu alat pengukur, kandungan PH air, satu alat penyukat suhu, tujuh lampu, satu alat menyiram tanaman dan alat pengudaraan, satu pasport serta kad pengenalan milik suspek serta satu rangkai kunci,” katanya. Beliau berkata, siasatan awal mendapati suspek memperoleh bekalan gan ja kering di sekitar daerah ini.

SEBAB KENAPA PENYANYI NASYID ITU BUAT

“Suspek dipercayai menanam pokok gn.j4 berkenaan dengan membeli sendiri benih dan belajar menanamnya melalui media sosial sejak dua bulan lalu. Berdasarkan pengakuan suspek, pokok gn.j4 itu ditanam untuk kegunaan sendiri. Kami masih menyiasat dari mana suspek memperoleh bekalan benih berkenaan,” katanya. Katanya, hasil ujian saringan awal suspek mendapati dia positif gn.j4 dan mempunyai sejarah pen.g1han bahan terlarang sejak 10 tahun lalu. “Semakan dilakukan mendapati suspek tidak mempunyai sebarang rekod jnyh. Suspek direman selama tujuh hari bermula hari ini hingga 31 Mac nanti untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 39B Akta Ddh Berbahaya 1952,” katanya. Sumber : HMETRO

Leave a Reply

Your email address will not be published.