Baru je Yasin minta kirim salam, kali ni Syed Saddiq tampil dedah satu perancangannya

Viral

Kirim salam kepada Syed Saddiq. Demikian pesanan penyanyi dan komposer Yasin Sulaiman kepada wartawan ketika tiba di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi Khamis. Yasin adalah individu yang ditahan kerana mengusahakan ‘ladang mini’ tanaman gnja di kediamannya di Kota Damansara pada 24 Mac lalu. Penyanyi dan komposer itu akan didkwa mengikut Seksyen 39B dan Seksyen 6B Akta Bahan Terlarang berbah aya. “Kirim salam pada YB Syed Sadiq, minta dia segerakan kelulusan kanabis untuk perubatan di Parlimen,” kata Yasin kepada pihak media.

Berikut reaksi dari Syed Saddiq yang dipetik dari akaun sosial media milik beliau Saya menerima satu laporan dan klip video tentang seorang penggiat seni yang ditahan kerana terlibat dalam aktiviti gnja dan bahan terlarang. Saya tidak akan mengulas berkenaan kes ini dan akan serahkan kepada pihak mahkamah dan peguam. Saya tidak mahu mengganggu perjalanan kes. Saya cuma nak ulang pendirian saya dalam isu penggunaan gnja. Sejak menjadi menteri pada 2018-2020, saya konsisten dalam menggesa kerajaan untuk membenarkan penggunaan gnja dalam bidang perubatan (medical cannabis). Malah, Kementerian Kesihatan di bawah bekas menteri, YB Dr Dzulkefly pun ada keluarkan beberapa kenyataan tentang kesediaan MOH untuk membuka ruang kajian perubatan kan.4bis di Malaysia. Ia juga disambut baik dan diteruskan di bawah Menteri Kesihatan YB Khairy Jamaluddin sekarang. Keputusan dan gesaan ini dibuat kerana kita ikut fakta, data dan sains. Bukan buat sebab “trend” atau cakap-cakap orang. Ia boleh dijadikan sumber rawatan alternatif untuk banyak pesakit. Saya juga pernah berbahas dalam Dewan Rakyat tentang potensi perubatan kanabis jika ia dibenarkan di Malaysia. Lebih 40 buah negara sudah membenarkan penggunaan kan.4bis untuk perubatan. Nilai pasaran industri ini cecah RM60 bilion. Saya sendiri ambil tanggungjawab dalam memperkenalkan industri ini di negara kita. Ini bukan satu tugas yang mudah tetapi saya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk pastikan ada perkembangan yang baik nanti. Ucapan saya di dalam Dewan Rakyat pada Oktober 2021:

Sebelum ini pihak media melaporkan kejayaan polis memb.0ngkar kegiatan komposer berkenaan menanam pokok gnja di kediamannya di Kota Damansara. Dalam serbuan pada 24 Mac lalu, polis menemui 17 pokok dalam pasu disyaki gan ja di salah sebuah bilik, balkoni rumah dan dalam almari baju. Sumber, Mstar

Siap Kirim Salam Pada Syed Saddiq, Kini Yasin Sulaiman Bakal Ddkwa Gara Gara Tanam Gnja Di Rumah

Yassin tiba di komplaks Mahkamah Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi Khamis. Kirim salam kepada Syed Saddiq. Demikian pesanan penyanyi dan komposer Yasin Sulaiman kepada wartawan ketika tiba di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi Khamis. Yassin adalah individu yang ditahan kerana mengusahakan ‘ladang mini’ tanaman gnja di kediamannya di Kota Damansara pada 24 Mac lalu.

Penyanyi dan komposer itu akan didkwa mengikut Seksyen 39B dan Seksyen 6B Akta Bahan Terlarang berbahaya. “Kirim salam pada YB Syed Sadiq, minta dia segerakan kelulusan kanabis untuk perubatan di Parlimen,” kata Yasin kepada pihak media. Minggu lalu, kegiatan penyanyi nasyid yang juga komposer muzik menanam pokok gnja akhirnya terb.0ngkar selepas kediamannya diserbu polis.

Dalam s.rbvan pada 5.30 petang, polis menemukan 17 pokok dalam pasu disyaki g.nj.4 di bilik, balkoni rumah dan dalam almari baju. Polis turut menemukan dua plastik berisi ketulan mampat daun kering disyaki g.nj.4 seberat 214 gram, cecair pemusnah serangga, alat pengukur kandungan PH air, alat penyukat suhu, lampu, alat menyiram tanaman dan alat pengudaraan. Sumber, Mstar

Polis Dedahkan Penyanyi Nasyid Simpan 13 Pokok Gnja, Sekali Ini Alasan Yang Penyanyi Tersebut Bagi

Kegiatan penyanyi nasyid yang juga komposer muzik menanam dan memproses pokok gn.j4 terbongkar selepas kediamannya di kondominium di Kota Damansara, di sini, diserbu, semalam. Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata, serbuan di lokasi terbabit pada 5.30 petang itu membawa kepada penahanan lelaki berusia 47 tahun.

“Hasil pemeriksaan di dalam rumah berkenaan menemui 13 pokok dalam pasu disyaki pokok gn.j4 di bahagian bawah sebelah kanan almari di dalam salah sebuah bilik. Kami turut menemui satu lagi pokok dalam pasu disyaki gn.j4 di balkoni rumah dan tiga lagi pokok gn.j4 di dalam almari baju,” katanya pada sidang media Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya, di sini, hari ini. Mohamad Fakhrudin berkata, pihaknya turut menemui satu bekas plastik di atas kabinet dapur mengandungi dua plastik lutsinar ketulan mampat daun kering disyaki gan ja seberat 214 gram. “Keseluruhan bahan terlarang yang dirampas termasuk 17 pokok gn.j4 terbabit dianggarkan bernilai RM40,700 yang boleh dibekalkan kepada 214 pen.g.1h.

Polis turut menyita sebuah kereta serta sejumlah wang tunai.

“Kami turut merampas satu botol cecair pemusnah serangga, satu alat pengukur, kandungan PH air, satu alat penyukat suhu, tujuh lampu, satu alat menyiram tanaman dan alat pengudaraan, satu pasport serta kad pengenalan milik suspek serta satu rangkai kunci,” katanya. Beliau berkata, siasatan awal mendapati suspek memperoleh bekalan gan ja kering di sekitar daerah ini.

SEBAB KENAPA PENYANYI NASYID ITU BUAT

“Suspek dipercayai menanam pokok gn.j4 berkenaan dengan membeli sendiri benih dan belajar menanamnya melalui media sosial sejak dua bulan lalu. Berdasarkan pengakuan suspek, pokok gn.j4 itu ditanam untuk kegunaan sendiri. Kami masih menyiasat dari mana suspek memperoleh bekalan benih berkenaan,” katanya. Katanya, hasil ujian saringan awal suspek mendapati dia positif gn.j4 dan mempunyai sejarah pen.g1han bahan terlarang sejak 10 tahun lalu. “Semakan dilakukan mendapati suspek tidak mempunyai sebarang rekod jnyh. Suspek direman selama tujuh hari bermula hari ini hingga 31 Mac nanti untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 39B Akta Ddh Berbahaya 1952,” katanya. Sumber : HMETRO

Leave a Reply

Your email address will not be published.