Ramai lagi yang kehilangan ibu bapa tapi berjaya, Anak Zahid Hamidi tampil pertahankan pensyarah

Viral

Memang tak asing lagi kita dengan susulan daripada video viral kini, mengenai seorang pensyarah dari universiti awam yang dikatakan merendahkan martabat seorang pelajar semasa sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR), anak kepada Presiden UMNO, Nurul Hidayah Ahmad Zahid menerusi satu hantaran di laman Instagram turut memberikan respon berhubung isu berkenaan. Menerusi hantaran tersebut Hidayah berpendapat, pensyarah berkenaan marah berikutan pelajar itu tidak mempunyai komputer riba walaupun sudah semester lima. Ujarnya lagi, walaupun pelajar itu kurang berkemampuan namun dia perlu bertanggungjawab dan meletakkan perkara tersebut sebagai keutamaan.

Katanya lagi, saya ini ada juga pensyarah yang saya tak suka tapi tak ada la sampai nak aibkan pensyarah. Dah dia pensyarah dia marah la student yang dia rasakan tak ambik serius dan ambik mudah dalam hal pembelajaran. Ujarnya lagi, kewujudan media sosial menyebabkan orang ramai memilih untuk berkongsi menerusi platfom tersebut termasuklah pergaduhan antara suami dan isteri. Budak zaman nijam. Divert la rasa sedih dan kecewa tu kepada satu tenaga untuk membakar semangat. Kalau betul nak ilmu tak akan share atau aibkan pensyarah mcm tu. Reality lagi teruk. Habis kalau kau kena marah dengan boss nanti pun letak kat SOCMED ke macam mana? Kau rasa nanti majikan nak tak ambik pekerja mcm tu? Sikit-sikit letak kat SOCMED.

Mengulas lebih lanjut, Hidayah menegaskan pensyarah tersebut sama sekali tidak mengkritik golongan B40 dan menjelaskan kata-kata tersebut dilontarkan berikutan rasa kecewa. Ramai je orang B40 yang berjaya. Ramai je orang mak pak yang pergi menghadap ilahi masa kecik, masa belajar dan berjaya. Dan ramai juga yg buat part time kerja untuk beli laptop. Ramai je yang boleh bantu belikan laptop – NGO, wakil-wakil kerajaan, ADUN, wakil rakyat. Hendak seribu daya. Itu maksud pensyarah tu sebenarnya. Yang penting utamakan yang utama dan kesungguhan kita untuk mencapai apa yg kita mahukan. Sumber, oh bulan.

Pensyarah Marah Gara Gara Pelajar Tiada Laptop Untuk Belajar, Kini Syed Saddiq Pulak Tampil Beri Respon. Sejak pandemik CvdI9 melanda, landskap pendidikan negara juga telah banyak berubah. Paling ketara tentunya kelas secara atas talian (online) yang mana ia boleh diakses menggunakan telefon pintar, laptop, tablet dan komputer. Pada lewat malam Selasa, seorang individu di Twitter berkongsi rakaman video kelas online, memaparkan seorang pensyarah wanita memarahi pelajarnya gara-gara tidak memiliki komputer.

“Kau pakai apa? Kau pakai fon eh? Mana kau punya komputer? Kau tinggal kat mana? Bapak kau kerja apa?” soal pensyarah tersebut. Jawab pelajar lelaki itu, dia menetap di Seremban, Negeri Sembilan dan bapanya tidak bekerja manakala ibu pula sudah tiada. “Mak kau dah tak ada, bapak kau tak kerja? Kau tak ada adik-beradik? Kau cakap dengan kakak kau, kalau dia ada gelang emas, pergi jual gelang emas dan pergi beli komputer. Aku cakap dengan kamu. Kalau kau ada kakak ada gelang emas, pergi jualkan gelang emas, pergi beli komputer.

“Patut tu kau tak boleh belajar dengan baik, disebabkan kerana kau tidak ada komputer. Lepas ni aku akan ajar kau Excell, pasal itu kau akan menjadi drop out student. Semester lima kau tak ada komputer,” ujar penyarah tersebut. Dalam video sama, pensyarah itu juga sempat berkongsi kisah zaman mudanya yang mana dia sanggup berkorban demi pelajaran.

“Aku sanggup tak ada pakaian, aku ada lima helai je pakaian, the most important the computer, very very important. Hanya RM800 saja beli komputer. Apa masalah kau? Pasal itu aku tak boleh duduk dengan orang B40 ya. Dia lebih memikirkan pasal lain daripada pelajaran. OK kelas, kau tutup kamera kau tu, aku tak nak tengok lagi dah,” ujar pensyarah tersebut. Rakaman yang dikongsi pada pukul 11.43 malam itu pantas meraih perhatian warganet sehingga meraih sejuta tontonan dalam masa beberapa jam.

Rata-rata warganet meluahkan rasa marah terhadap ahli akademik bertaraf profesor itu sehingga ada yang mengeluarkan kata-kata kurang enak. Malah, ada yang turut berkongsi maklumat peribadi seperti nama penuh dan universiti tempat pensyarah wanita itu bekerja. Menurut komen beberapa individu, pelajar yang diherdik dalam video tersebut dikatakan sudah tamat pengajian di universiti. Video, klik link

“Siapa mengenali student ini. Roger saya. Saya nak bagi iPad terus,” tulis seorang warganet. “Orang kata student tu dah grad (tamat belajar),” jawab seorang lagi individu. Bagaimanapun, waktu sebenar kejadian itu berlaku tidak dapat dipastikan. Pada awal pagi Rabu, Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman turut memuat naik ciapan di Twitter mengenai perilaku pensyarah berkenaan. “Kajian Kementerian Pendidikan menunjukkan satu pertiga pelajar di Malaysia tiada laptop atau tablet. Kadar keciciran pelajar sangat menakutkan. Mereka tidak pilih untuk terus miskin sampai tidak mampu untuk beli laptop. Dari menghina, lebih baik bantu mereka dapatkan laptop,” tulis Syed Saddiq. Sumber : MSTAR ONLINE

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.