TV3 tampil dedah satu kenyataan akibat tular adegan Zul Ariffin, Kali ni Zul Yahya pula beri komen buat ramai setuju

artis Viral

Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) memang menganggap serious pada suara serta setiap komen orang ramai mengenai rakaman adegan drama Perempuan Itu yang tular di media sosial hari ini. TV3 dalam kenyataan yang diberikan sifatkan adegan yang ditunjukkan sangatlah tidak sesuai untuk disiarkan di khalayak umum walaupun ianya hanya bertujuan untuk promosi.

“Malah, adegan terbabit tiada dalam perbincangan atau mendapat kelulusan daripada TV3. Perkara ini tidak sepatutnya berlaku kerana pengisian drama tempatan perlu mengikut garis panduan ditetapkan Lembaga Penapisan Filem (LPF),” katanya di sini, hari ini. TV3 juga tampil mengingatkan kepada semua pihak terutama pihak produksi dan pelakon supaya perlu lebih peka terhadap tindak tanduk yang diberikan.

“Semua pihak terbabit perlu menjaga sensitiviti agama dan masyarakat terutama dalam menjayakan mana-mana karya,” kata kenyataan itu. Ini komen yang diberikan oleh Zul Yahya buat TV3 setelah kenyataan TV3 dikeluarkan. Bekas selebriti, Zul Yahya turut tampil beri komen di dalam posting TV3 tersebut. “Dibulan ramadhan lebih baik tayangkan program-program agama dan kisah-kisah para sahabat r.a . dari tayangkan program hiburan atau drama2 yg banyak melalaikan. Pukul 7 hingga pukul 8 pun duk tayang drama lagi” – Zul Yahya. Semalam Zul Yahya juga ada membuat video untuk menegur Zul Ariffin tentang apa yang terjadi. Sudah sememangnya apa yang berlaku amat memalukan terutama untuk umat Islam. Ramai warganet mengharapkan agar drama ini dibatalkan atau tanggukan penyiaran dari bulan Ramadhan. Sumber: AwatttSyeikhh Network

Takut Pada Bayang Bayang Sendiri. Zul Yahya Tampil Dedah Ramalan Apa Yang Akan Berlaku Bila Fasa Endemik. Negara akan memasuki Fasa Peralihan Endemik bermula 1 April ini, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Perdana Menteri berkata, ia adalah fasa peralihan untuk negara kembali kepada kehidupan normal selepas rakyat bergelut dengan pandemik CVDI9 sejak dua tahun lalu.

Beberapa Kelonggaran Baru Dikeluarkan. Beberapa kelonggaran baru telah diperkenalkan oleh kerajaan. Antaranya had operasi premis perniagaan dimansuhkan. Aktiviti solat berjemaah di masjid atau surau serta upacara sembahyang di rumah ibadat agama lain boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal.

Takut Pada Bayang-Bayang Sendiri. Peralihan fasa tersebut telah mendapat perhatian dari Zul Yahya. Di laman Instagram miliknya, Zul menyatakan bahawa kerajaan akan mengeluarkan syarat baru setelah beralih fasa Endemik. Baginya sesiapa yang tidak mengikut syarat tersebut akan mendapat balasan dan sekarang ini kerajaan takut dengan bayang-bayang sendiri.

Banyak Kesalahan Yang Akan Terbongkar. Bukan itu sahaja, Zul turut menyatakan bahawa banyak kesalahan yang akan terb.0ngkar di kemudian hari. Tambahnya, haq pasti menang walaupun perlukan banyak peng.0rbanan dan bathil akan hancur binasa. Sumber: Murai.my

Individu Tampil Beri Teguran Pada Bekas Pelakon. Boleh Pulak Bekas Pelakon Persoalkan Sama Ada Degree Dan Master Boleh Selamatkan Dari Ftnh Djl. Bekas pelakon Zul Yahya nekad memberhentikan anak-anaknya daripada sekolah demi memberikan pendidikan agama yang lebih mendalam sebagai bekal ke akhir4t. Jelas Zul, dia tidak menidakkan sistem persekolahan di Malaysia sebaliknya percaya pada ketentuan qada’ dan qadar serta rezeki Allah. “Saya dan isteri berpakat ini jalan yg terbaik. Hari ini bukan zaman nak kej.ar anak dapat berapa A tapi ilmu akh1rat yang masih lagi nipis. Mereka memang sudah diberhentikan sekolah. Apa yang dipentingkan adalah ilmu agama. Dalam agama pasti ada kejayaan, bukan di akhirt tetapi di dunia lagi,” kata Zul Yahya dalam sesi siaran langsung di Facebook baru-baru ini. Zul yang mendirikan rumah tangga bersama Siti Raihan Mohd Rodzi mempunyai enam cahaya mata dan tiga daripadanya perempuan.

“Ada yang tanya anak-anak nak makan apa nanti? Tak kasihankan anak-anak? Saya percaya pada qada dan qadar. Yakin pada rezeki. Dunia semakin tua takkan tak nampak, sistem yang datang kepada kita hari ini luar biasa dan ramai yang rasa boleh hidup lama. Saya sendiri sudah berusia 50 tahun, apa akan jadi pada 50 tahun akan datang. Bagaimana agama dalam diri anak-anak kita? Mampukah degree dan master menyelamatkan mereka daripada dajj al?” soalnya lagi. Terdahulu, Zul berkongsi pandangannya untuk tidak meneruskan persekolahan anak-anaknya di Instagram dan Facebook hingga mencetuskan pelbagai keraguan dan prvokasi. “Kami ibu bapa berhentikan anak-anak kami dari sekolah bukan kerana tak ambil berat masa depan mereka tapi kami nak anak-anak kami lebih berjaya di akhir at kelak. Insya-Allah. Ilmu akhirat itu lebih penting dari segala-gala ilmu,” tulisnya hingga ditdvh sebagai ekstrimis agama. Mengambil contoh daripada dirinya sendiri yang tidak punyai sijil persekolahan, Zul menegaskan rezeki akan mencurah-curah sekiranya tidak putvs usaha.

“Sijil pada anak-anak pun belum tentu berikan kehidupan. Saya pun SRP tak ada, menulis pun tak pandai tapi Allahuakbar, Allah bagi rezeki macam-macam bentuk. Yang penting usaha, kalau ada sijil tapi malas tak guna juga. Kita bukan nak tolak dunia, tapi dunia ini untuk jambatan ke akhir4t. Harus ditekankan pendidikan agama betul-betul dalam kehidupan anak-anak,” katanya yang turut menganggap modul pembelajaran di sekolah ‘tunggang-terbalik. Jangan ingat yang belajar agama sahaja boleh cepat masuk syurga. Saya kenal ramai doktor, engineer, saintis yang sangat berilmu dan alim dari ahli agama. Berikut satu Catatan yang baik oleh Dr Syahr Musafir “Saya berhentikan anak-anak daripada bersekolah, lebih elok duduk rumah belajar qur’an dan ilmu agama, pentingkan ilmu akhirat berbanding dunia… Sijil degree atau masters tak boleh selamatkan kita (anak-anak kita) daripada dajj al dan api ner4ka…”

Lebih kurang begitulah kata-kata artis yang telah merubah kehidupannya sebagaimana digembar-gemburkan. Saya adalah follower-nya di Facebook, dan saya dengar sendiri kata-katanya dalam video panjangnya. Daripada semalam saya tahan tangan daripada menulis isu ini, tetapi setelah muhasabah, berfikir, istikharah dan solat sunat taub4t, hari ini saya menulis ini Lillahi Taala. Saya tak kisah pun pasal Abang Z itu nak home-school-kan anak-anak, bla bla bla, itu pilihan Abang. Abang nak cerita kebaikan-kebaikan bisnes, cara Abang didik dan besarkan anak-anak Abang dengan cara. Abang pun, silakanlah, saya hormat semua tu, sebab setiap orang ada pilihan dan cara masing-masing. Tetapi apabila bekas artis terbabit mula seolah-olah sinonimkan ilmu yang diajar di sekolah sebagai tak berguna untuk akhirat, seolah-olah belajar Sains, Fizik, Kimi, Biologi, Bahasa Melayu, Sejarah, Bahasa.

Inggeris semua tu semacam tak boleh nak jauhkan kita (manusia) daripada api nera ka, saya rasa perlu ada orang sekolahkan dia semula dalam segi cara fikir itu secara spesifik. Bang, ilmu yang baik itu tak kisahlah ilmu apa, semuanya datang daripada Allah SWT dan semuanya boleh bawa kita kembali kepada Allah menerusi pahala dan pengamalannya. Kereta yang kita pandu itu (kan Abang buat video masa tengah driving), izin ilmu daripada Allah, jika dibina, dicipta, dipandu, dibaiki, dicantikkan, atau apa saja termasuklah apabila kereta itu buruk lalu dilupuskan, apabila semua proses itu dilakukan oleh orang Islam yang baik, semua proses melibatkan ilmu itu layak diberi paha la oleh Allah SWT lalu menjadi saham akhirat. Belajar Fizik, Biologi, Sains, Matematik, Bahasa Melayu, semua ni, semuaaaaaanya adalah berpahal a. Semuaaaaa ni boleh jadi bekal akhirat. Semuaaaaaa ni adalah ibadah. Kerja doktor, saintis, tukang sapu, cikgu sekolah, ustaz-ustazah, tukang masak, engineer dan semua yang lain, semuaaaaaanya adalah berpah ala. Semuaaaaa ni boleh jadi bekal akh irat. Semuaaaaaa ni adalah ibadah.

Al-Qur’an ajar semua benda ni, semua saya sebut tu adalah juga ilmu Al-Qur’an. Jangan ajak orang lain untuk sempitkan cara fikir bahawa bekal akhi rat hanyalah belajar subjek agama saja. Saya pernah kenal ustaz yang berperangai buruk, mereka hafaz Qur’an tapi lalai, ustazah pun ada yang buat perangai buruk, kaki mengvmpat dan seumpamanya, sebab belajar subjek agama tak bermaksud confirm berakhlak mulia dan tak bermaksud confirm masuk syurga. Dan saya pernah kenal orang bukan lulusan bidang agama bekerja dalam industri pelbagai termasuklah doktor, jurutera dan guru sekolah, mereka ini soleh, baik, mempunyai ilmu agama dan menjalankan dakwah kepada masyarakat, sedangkan mereka bukanlah ustaz-ustazah dan tak pernah belajar di sekolah agama, sama macam saya bersekolah di sekolah biasa. Ilmu Allah itu luas, dan sekolah dibina, ilmu diajar, semua ini adalah fardhu kifayah, sebagaimana jurusan agama juga. Saya hantar anak-anak saya ke sekolah biasa, belajar bahasa, ilmu hisab, sains, semua tu supaya apabila besar nanti mereka jadi doktor yang beriman, jurutera yang beriman, peguam atau apa saja kerjaya yang ikhlas, sahih, beriman, Islami, berihsan, berakhlak…… Bukan nak mereka jadi ejen dajj.4l.

Saya kena sebut semua ni, sebab saya tak nak orang terpengaruh, sebab artis mempunyai ramai followers. Teori konpsirasi apa ni, sampaikan nak kena sempitkan cara fikir orang ramai tentang ilmu, sekolah, guru-guru pula. Saya setuju rezeki ditentukan oleh Allah, tak sekolah pun boleh cari rezeki, tak ada masalah. Tetapi nak dapatkan rezeki, sepertimana yang disebut, perlukan usaha. Dan semua kita kena faham, bersekolah belajar ilmu itu ini juga adalah USAHA. Usaha belajar nak dapatkan ilmu, nak dapatkan keputusan yang baik, nak jadi kerjaya professional, nak buat kerja dengan baik, meraih pah ala sepanjang proses ini, ini semua adalah usaha meraih rezeki. Setiap peringkat mempunyai pahala yang Allah akan beri setimpal. Saya belajar sampai pada usia saya 27 tahun saya dapat PhD dalam bidang Perubatan (Patologi Ortopedik), saya tak pernah pun tinggal kan belajar ilmu agama, tak pernah pun diajar untuk tidak mengamalkan ajaran Islam, atau sebagainya. Bahkan saya pun hafaz al-Qur’an dan berbahasa Arab, bahkan dengan ilmu-ilmu Sains Perubatan inilah mendidik saya tentang kebesaran Allah, sifat ihsan, ikhlas dan sebagainya, apabila kita memahami ilmu itu, betapa hebatnya Allah SWT mencipta penya kit, mencipta penyembuh dan sebagainya. Janganlah sesuka hati berkata ilmu ini tak boleh lawa n da jjal macam kami ini samp ah atau buih-buih di lautan.

Pernah menangis dengan hakikat bahawa doktor tak mampu menyembuhkan kecuali dengan bantuan dan izin Allah, Subhanallah rasa kerdilnya diri, malu pada Allah, menangis minta Allah bantu… Semua ini lebih baik daripada ilmuwan jurusan agama yang mempoli tikkan agama, menungg ang agama untuk kepuasan nfsu dan sebagainya, lihat saja kes-kes ‘orang agama’ bercakap tak senon0h, ada yang mencer4ikan isteri yang hmil tanpa sebab yang jelas, bla bla bla. Pelakon, penyanyi, pengarah drama, penerbit dan semuanya juga boleh jadi pentarbiyah dan pendakwah yang bagus, apabila mereka sedar tanggngjawab menyebarkan kalimah Allah dalam setiap karya. Tak perlu sempurna, tetapi perlu ada. Ilmu akhirat adalah penting, dan ilmu akhirat bukan hanya jurusan agama sahaja. Abang, kita belajar ilmu bisnes dan praktikkannya, dapat rezeki halal dan berkongsi, semua ini pun boleh law4n fitn4h d.jj4l, bang. Bukan dapat rezeki duit saja. Yakinilah. #KisahMasyarakat Moga Allah redha FB Syahr Musafir Selasa 23/02/2021. Sumber: Trending Sangat

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.