Seekor kucing yang tergelincir dari tingkat atas sebuah stadium menarik perhatian ramai .

Haiwan kucing

MIAMI: Seekor kucing yang tergelincir dari tingkat atas sebuah stadium menarik perhatian ramai selepas terjatuh di atas kain bendera bersaiz besar yang dipegang oleh beberapa penonton di Miami, Amerika Syarikat (AS).Kucing tersebut tidak mati dan cedera selepas haiwan itu terlebih dahulu bergayut pada wayar yang terletak pada dinding tingkat atas stadium untuk menyelamatkan diri.

Sejumlah penonton yang menyedari haiwan itu sedang bergayut kemudian merakamkan video mengenai kejadian tersebut.

Seorang penonton pula dilihat menghulurkan sebelah tangannya sebagai usaha untuk mencapai kaki kucing tersebut tetapi dia gagal untuk berbuat demikian.

Haiwan itu juga cuba untuk mengelak daripada terjatuh namun kaki kirinya kemudian melepaskan pautan pada wayar tersebut.Bagaimanapun, beberapa penonton yang berada di bawah kucing itu telah memegang bendera AS yang bersaiz besar sebagai persediaan untuk menyelamatkan haiwan tersebut.

Kucing itu akhirnya jatuh di atas bendera tersebut dan seorang lelaki kemudian memegang haiwan berkenaan untuk ditunjukkan kepada para penonton bahawa ia masih lagi hidup.

Ada Sesetengah Kucing Kesayangan Anda Yang Suka Jatuhkan Barang. Ini Antara Sebab Kenapa Kucing Gemar Lakukannya.

Kucing memang gemar menjatuhkan barang. Kucing memang comel dan manja tapi adakalanya boleh membuatkan dada sesak kerana sikapnya yang diluar jangka termasuklah memanjat dan menjatuhkan barang sehingga pecah. Adakah tindakannya itu secara tidak sengaja atau memang sikapnya yang gemar menolak atau menjatuhkan barang yang ada di hadapannya?

Sebenarnya tindakannya itu bukan disebabkan ia nakal atau tidak suka dengan sesuatu benda dilihatnya sebaliknya kucing mudah berasa teruja dengan benda-bena di sekitar mereka. Harus difahami, si bulus adalah makhluk yang cerdas dan aktif, sebab itu ia suka menjatuhkan barang-barang dari meja dan rak. Perbuatan itu juga boleh disebabkan tiga perkara termasuklah;

Sudah menjadi sifat kucing yang suka memanjat dan bermain.

1. Kucing gemar memanjat

Kucing memang seekor haiwan yang lincah dan ketika ia cuba menjelajah dan memanjat sesuatu tempat, benda yang menghalangnya bukan sahaja menjadi tarikan kepadanya tetapi penghalang. Benda-benda yang menghalangnya boleh membuatkan ia berasa terancam dan menolak atau menjatuhkannya tanpa sengaja.

2. Kucing ingin bermain

Jika anda tidak menyediakan alat permainan untuk si bulus, barangan berharga anda mungkin menjadi pertaruhan kerana sifatnya yang lincah dan suka bermain. Jadi bagi mengelakkan barangan berharga anda rosak, sediakan mainan yang sesuai dengannya agar ia tidak tertarik dengan benda lain.

3. Naluri

Kucing mempunyai naluri yang cukup kuat selain perasaan ingin tahu yang tinggi. Sekiranya ia memanjat dan menjatuhkan barang anda, ia mungkin disebabkan ada sesuatu yang menarik perhatiannya di tempat itu. Contohnya, ia memburu seekor cicak yang melarikan diri ke arah sebuah almari dan menyelinap dicelah-celah barangan seperti pasu, bingkai gambar dan sebagainya.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pasti Ada Yang Tertanya Soal Petua Botol Air Sirap Yang Boleh Takutkan Kucing. Jadi Ini Jawapannya.

Kucing dikatakan takut dengan botol yang diisi air putih atau air sirap. Pencinta kucing pastinya tahu pelbagai petua mengenai haiwan kesayangannya itu. Namun, bagi yang tidak gemarkan haiwan ini, pelbagai petua dibuat untuk memastikan si kucing tidak menjengah atau lepak di kawasan kediaman mereka. Lebih geram lagi, jika kedatangan kucing-kucing luar ini memberi pengalaman kurang baik kepada mereka apabila si bulus-bulus ini tinggalkan ‘hadiah’ yang kurang menyenangkan.

Ironinya, semakin dihalau semakin kerap pula si kucing ini datang melepak. Dan dari situ timbullah idea untuk menakutkan kucing-kucing ini dengan meletakkan botol air di sekitar halaman rumah. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kucing ini menjengah ke tempat menjadi kegemarannya.

Botol air sirap

Lain orang, lain petuanya. Malah pelbagai cara untuk menakutkan haiwan comel ini yang antara yang sering menjadi pilihan adalah mengisi air sirap ke dalam botol dan susun di kawasan pilihan.

Ada juga juga yang mengisi air putih ke dalam botol dan meletakkan di kawasan tertentu bagi menakutkan kucing.

Namun persoalannya adakah idea ini benar-benar menjadi? Atau adakah geng si bulus ini tidak lagi ke tempat larangan itu? Berkongsi pengalaman ini, salah seorang pencinta kucing, Ayu Sofea Shaari memberitahu, dia ada mendengar mengenai petua botol air sirap ini dan telah cuba mempraktiknya di rumah.

“Saya ada tiga ekor kucing yang memang tinggal dalam rumah sahaja dan tak pernah keluar rumah. Salah seekornya memang suka buat perangai kencing di depan pintu bilik saya. Setiap kali saya tak ada di rumah, memang port dia kat situ. Jadi apabila dengar pasal petua botol sirap ni, saya pun cubalah. Mal4ngnya ia tidak menjadi, sebaliknya ketiga-tiga ekor kucing itu jadikan botol sirap sebagai barang mainan. Langsung tidak takut,” jelasnya ringkas.

Pengalaman tersebut membuktikan setiap petua yang dicadangkan tidak semua menjadi. Jadi apa pula pandangan anda? Benarkah kucing takut dengan botol air sirap… atau mungkin ada petua yang lebih sesuai bagi menakutkan si bulus ini.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ulama Arab Saudi Tidak Memberi Ambil Gambar Bersama Kucing. Ini Alasannya.

Seorang ulama warga Arab Saudi melarang mengambil gambar bersama kucing, dengan mendakwa “amalan itu terlalu kebaratan”. Portal Mirror melaporkan Sheikh Saleh Bin Fawzan Al-Fazwan membuat kenyataan itu semasa bersiaran di stesen TV.

Dia mendakwa bergambar dengan kucing, anjing atau haiwan lain tidak dibenarkan kerana bertentangan dengan negara Islam itu yang terlalu konservatif. Menurut Sheikh, larangan itu dibuat bagi menghentikan lebih ramai menjadi sebahagian dalam “trend yang lebih kebaratan”.

Memetik laporan Newsweek, Sheikh memberitahu stesen TV itu bahawa dia dimaklumkan mengenai “satu trend baharu mengenai mengambil gambar bersama kucing telah mula mempengaruhi mereka yang menjadi lebih kebaratan”.  

Sumber: Mirror

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Isterinya Diganggu Oleh Kucing Hutan Di Kawasan Kediaman Mereka. Sekali Ramai Warganet Perasan Satu Perbuatan Suaminya Ini.

Siapa pernah kena ganggu dengan anjing atau apa-apa haiwan liar dekat luar rumah korang? Kalau pernah tu mesti teringat sampai sekarang kan? Macam kisah yang berlaku di Amerika Syarikat ini, apabila seorang wanita diganggu oleh seekor kucing hutan di luar rumahnya. “Ini kucing hutan!”

Siapa sangka hari yang indah dan damai boleh bertukar tragedi dalam sekelip mata. Pengalaman ngeri dilalui oleh seorang wanita ini di luar rumahnya sendiri, apabila dia diganggu oleh seekor kucing hutan. Perkara ini bermula apabila dilihat suaminya menegur orang yang sedang lalu di depan rumahnya, dan hendak memasuki ke keretanya.

Namun dalam sekelip mata, dapat dilihat yang isterinya telah diganggu oleh seekor haiwan. Panik dengan situasi tersebut, suaminya terus bergegas menarik kucing tersebut. Kemudian, dilihat suaminya mencampak binatang tersebut ke tanah. Walau bagaimanapun, kucing itu terus bangun dan berlari ke arah kereta tersebut semula.

Perkara ini telah viral di media sosial dan telah dimuat naik video CCTV berdurasi 46 saat tentang kejadian itu di akaun Twitter @Sada. Posting tersebut telah dimuat naik pada 16 April yang lalu dan sehingga kini ia telah memperoleh lebih dari 12 juta tontonan. Kalau nak tengok video, boleh tekan di sini.

“Tak selesa dengan cara dia buat dekat binatang tu”

Walau bagaimanapun, tindakan lelaki tersebut menangani kejadian itu kerana dianggap sebagai kelakuan yang biadap terhadap binatang.

Apa-apa pun kita jangan kecam, mungkin sebab dia cemas tu pasal dia bertindak sampai macamtu.

Sumber : Twitter 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *