Miliki kuku sepanjang sebuah bas. Lelaki ini memecah rekod dunia sebagai pemilik kuku paling panjang di dunia.

OH LELAKI Viral

Shridhar Chillal, seorang lelaki dari India memecah rekod dunia sebagai pemilik kuku paling panjang di dunia. Nama lelaki ini diletakkan dalam Ripley’s Believe It or Not! sebagai salah seorang individu yang memiliki rekod mengagumkan.

Menurut rekod, Shridhar telah menyimpan kukunya selama 66 tahun, semenjak dari tahun 1952 lagi. Semenjak dari itu, beliau tidak pernah memotong kuku yang dikatakan sepanjang sebuah bus di London.

Bela kuku kerana pernah dimarahi guru

Apabila ditanya mengapa beliau berbuat demikian, Shridhar menceritakan satu insiden yang membuatkan beliau nekad untuk menyimpan kuku sepanjang ini.Pada zaman persekolahan, Shridhar pernah dimarahi oleh seorang guru kerana pada ketika itu beliau tidak sengaja mematahkan kuku panjang milik guru itu.

Guru itu memarahi beliau dan berkata, Shridhar tidak akan pernah faham apa yang dilakukannya kerana beliau tidak pernah fokus dan memberi komitmen terhadap sesuatu perkara. Semenjak itu, Shridhar membuat keputusan untuk menyahut cabaran guru itu dan membela kuku pada tangan kirinya.

Kehidupan terganggu

Shridhar hanya menyimpan kuku pada tangan kirinya, manakala kuku pada tangan kanan akan dipotong untuk memudahkan urusan harian. Namun selepas kuku pada tangan kiri menjadi terlalu panjang dan berat, dia tidak mampu untuk menggunakan tangan kiri seperti orang biasa. Kesannya, tangan kiri beliau seolah-olah tidak wujud kerana tidak dapat digunakan.

Bagaimanapun, rutin harian lelaki ini sedikit terjejas apabila beliau perlu bangun pada setiap jam ketika tidur hanya untuk membetulkan posisi tangan. Jelas beliau, ini perlu dilakukan untuk menjaga kuku daripada rosak.

Kuku disimpan dalam muzium

Pada tahun 2018, Shridhar telah diterbangkan dari India oleh pihak Muzium Ripley’s Believe It or Not! untuk acara memotong kuku.

Hasilnya, kuku tersebut telah disimpan di muzium itu, dan dikatakan jumlah panjang kuku lelaki ini bersamaan dengan panjang sebuah bas di London.

Rekod panjang kuku

Jari kelingking: 179.1 cm
Jari manis: 181.6 cm
Jari tengah: 186.6 cm
Jari telunjuk: 164.5 cm
Ibu jari: 197.8 cm

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Lobak Merah.

Usah ambil mudah penjagaan kuku.

Penjagaan kuku mungkin dianggap tidak sepenting wajah. Bagi sesetengah wanita, memadai memotong kuku seminggu sekali untuk menjaga kebersihan diri. Selebihnya, wanita selalu beranggapan mereka tidak mempunyai banyak pilihan, terutama bagi yang beragama Islam.

Sebenarnya penjagaan kuku tidak hanya terhad kepada memotong, tetapi merangkumi rawatan membuang kutikel, membersih, melembap dan membentuk bahagian tepi dengan baik bagi mengelak risiko cagu.

Semua rawatan ini boleh dibuat di spa kecantikan, melakukan sendiri di rumah atau menggunakan khidmat juruterapi bergerak yang sedia datang ke mana-mana premis bersesuaian mengikut permintaan anda.

Begitupun, ketahui juga sama ada anda bebas daripada sebarang masalah kuku. Ini penting kerana jika anda mempunyai masalah kuku rosak, ia perlu dirawat menggunakan ubat atau krim tertentu terlebih dahulu sebelum diteruskan dengan sebarang terapi penjagaan.

Jangan mengambil mudah sebarang perubahan pada warna, rupa dan bentuk kuku kerana ia mungkin petanda atau simptom kepada penyakit serius seperti anemia, masalah jantung, psoriasis, kegagalan hati, diabetes atau tidak mustahil juga anda kekurangan zat!

Memandangkan kadar pertumbuhan kuku setiap individu itu berbeza, adalah penting untuk kita semua mengutamakan penjagaan kuku mengikut keperluan tubuh masing-masing. Berikut sebahagian kaedah penjagaan mudah yang boleh dijadikan panduan.

1. Diet sihat

Terdapat banyak makanan berkhasiat yang boleh menjadikan kuku kuat, sihat dan nampak menarik. Antaranya timun, bawang putih, kekacang, bawang besar, telur, beras perang, asparagus, hati, salmon, tuna, anggur dan epal.

2. Menggigit kuku

Tabiat menggigit bukan saja merosakkan bentuk kuku, malah menunjukkan anda seorang yang pengotor! Bagi mereka yang mempunyai masalah diabetes, tabiat menggigit kuku boleh menyebabkan jangkitan. Jadi, elakkan berbuat demikian untuk tujuan kebersihan dan menjaga imej anda sebagai wanita.

3. Mencungkil objek

Sesetengah orang sengaja menyimpan kuku panjang untuk memudahkan mereka membuka atau mencungkil objek keras. Jangan rosakkan kuku dengan membuka penutup tin atau sebarang penutup! Tindakan ini boleh menyebabkan kuku bercalar, serpih dan patah.

4. Vitamin

Sebagaimana bahagian tubuh yang lain, kuku juga memerlukan vitamin untuk sihat. Amalkan pengambilan vitamin A, B, C, D dan E kerana ia baik untuk kuku. Selain itu, anda mungkin boleh mempertimbangkan pembelian vitamin khas untuk kuku yang hanya perlu dioles terus setiap hari.

5. Losyen pelembap

Seperti kulit, kuku juga memerlukan pelembap setiap hari. Cukup dengan memakai losen badan atau kuku. Bagi mereka yang tidak sempat untuk mencapai losen setiap kali bersiap, anda boleh membawa tiub kecil dalam beg tangan atau simpan di laci meja pejabat. Gunakan setiap kali selepas mencuci tangan.

6. Pertumbuhan kuku

Pengambilan kalsium dan zink dapat membantu pertumbuhan kuku dan menjadikannya lebih kuat dan sihat. Elakkan pengambilan alkohol secara berlebihan kerana ia boleh merosakkan dan mengeringkan kuku.

7. Pengetip dan gunting

Pilih peralatan yang tajam untuk mendapatkan bentuk kuku yang lebih kemas. Amalkan memotong kuku selepas mandi atau merendamnya seketika dalam air suam. Jangan koyak lebihan kuku kerana ia mungkin mencederakan anda!

8. Merias kuku

Jadikan rutin sekurang-kurangnya sebulan sekali. Merias kuku tidak bermakna anda harus mewarna dengan cat atau mengoles pengilat. Memadai dengan membersihkan kutikel lembut yang menutupi bentuk kuku dan memperkemas bahagian tepi supaya indah dipandang.

Perlu diketahui bahawa terdapat juga jenis kuku yang rosak dan perlu dirawat segera. Keadaan ini kerap berlaku dan sering dipandang remeh berikutan kurangnya kesedaran terhadap jenis penyakit dan simptom yang dihidapi.

1. Kuku kekuningan

Antara penyebab kuku menjadi kuning ialah jangkitan fungus. Dalam keadaan jangkitan yang teruk, lapisan kuku mungkin tertarik, kuku semakin menebal, pecah dan hancur.

Dalam sesetengah kes, kuku kuning disebabkan masalah kesihatan serius seperti penyakit berkaitan kelenjar tiroid yang teruk atau psoriasis.

2. Kuku kebiruan

Keadaan kuku sebegini menunjukkan tubuh tidak mendapat oksigen yang cukup. Ia boleh berlaku disebabkan jangkitan paru-paru atau pneumonia. Rujuk doktor untuk lebih kepastian.

3. Kuku berkedut atau seakan berombak

Keadaan ini selalu dikaitkan dengan tanda awal psoriasis atau radang sendi.

4. Kuku retak atau merekah

Keadaan ini kerap dikaitkan dengan masalah tiroid. Kombinasi kuku merekah dan kekuningan pula menunjukkan terdapatnya jangkitan kuman.

5. Garis hitam bawah kuku

Keadaan ini perlu diperiksa doktor bertauliah kerana ia mungkin disebabkan oleh melanoma iaitu sejenis kanser kulit berbahaya.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: hmetro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *