Bijak betul si cilik ni. Siap namakan si bulusnya Tupperware gara gara tak nak kena buang dengan ibu.

Haiwan kucing

Memberikan nama panggilan kepada haiwan peliharaan sememangnya sudah menjadi kebiasaan. Ada sesetengah orang yang gemar memberikan nama panggilan seperti nama manusia dan ada juga yang memberikan nama berdasarkan ciri-ciri yang ada pada haiwan masing-masing.

Bagi kucing, antara nama yang paling popular adalah oyen, uteh, belang dan tompok. Ia diberikan berdasarkan warna dan corak bulu mereka. Tapi jangan tak tahu pula, ada je nama kucing yang sangat pelik dan tak masuk akal. Sama seperti seekor anak kucing yang tular di Indonesia beberapa tahun lalu sebab diberikan nama Tupperware.

Menurut Suara.com, nama itu diberikan oleh seorang kanak-kanak sejurus selepas anak kucing itu dilahirkan. Difahamkan, alasan dia memberikan nama itu adalah kerana tak mahu ia dibuang oleh ibunya. Maklumlah, kebanyakan ibu-ibu kan memang suka kumpul dan simpan bekas-bekas jenama Tupperware, kalau hilang boleh bising satu rumah.

Jadi mengikut logik kanak-kanak itu, kira selamatlah anak kucing itu nanti sebab Tupperware tak akan sewenang-wenangnya dibuang kerana ia merupakan barang yang berharga. Gelagat kanak-kanak yang bernama Aji itu dimuatnaik oleh ibunya di Facebook dan menjadi tular. Sumber: Suara.com

Ini Sebab Mengapa Doktor Haiwan Tidak Meluluskan Mandikan Kucing Dengan Sabun Badan Manusia.

Mandi kucing adalah prosedur yang memakan masa dan bertanggungjawab, pelaksanaannya perlu diambil dengan serius. Oleh itu, banyak pemula dan pemilik kucing yang tidak berpengalaman percaya bahawa syampu orang biasa sangat sesuai untuk mandi penuh haiwan. Walau bagaimanapun, penternak kucing profesional dan doktor haiwan benar-benar tidak bersetuju dengan pendapat ini. 

Bagi manusia, kebersihan sememangnya biasa dan wajib dilakukan, tetapi adakah perlu untuk haiwan kesayangan kita, terutama kucing? Lagipun, mereka adalah yang paling bersih di antara semua haiwan. Lidah mereka mempunyai bulu khas, dengan bantuan kucing dapat mengurus rambut mereka secara bebas.

Selain itu, mereka mempunyai lapisan berminyak pada kulit mereka. Ia melindungi tubuh daripada pengaruh luaran dan penembusan mikroorganisma berbahaya. Oleh itu, memandikan kucing sebenarnya tidak perlu. Sekiranya haiwan itu berjalan-jalan – anda boleh mengelap kaki. Tetapi kebetulan setelah berjalan-jalan kucing itu masuk sangat kotor. Dalam kes ini, ia mesti dimandikan. Benar, prosedur seperti ini hanya dapat dilakukan sebagai langkah terakhir, kerana ia menyebabkan tekanan pada kucing. Sekiranya dia hamil, maka anda sama sekali tidak boleh memandikann

Memandikan kucing peliharaan antara rutin yang dilakukan pemilik agar bulu kucing bersih apatah lagi sekiranya si bulus aktif dan gemar bermain di luar rumah.Namun ada juga pemilik kucing yang menggunakan syampu manusia untuk membersihkan bulu-bulunya daripada kotoran, adakah ia selamat?

Cat bath. Wet cat. Girl washes cat in the bath

Sebenarnya syampu manusia tidak disarankan untuk digunakan kepada kucing kerana pH syampu tidak sesuai.Seperti diketahui, pH kulit manusia pada skala 5.5 yang bererti lebih berasid. Padahal, pH kucing adalah pada skala enam dan tujuh, yang bererti kadar keasidan lebih normal.

Menggunakan syampu manusia untuk memandikannya juga boleh memberi kesan buruk kerana paparan bahan kimia boleh membuatkan pH kulit kucing menjadi rendah.

Ketika pH kulitnya rendah, kulit kucing akan menjadi semakin kering dan membuatkan bulunya senang gugur.Lebih parah, beberapa kandungan dalam produk syampu manusia boleh menyebabkan kulitnya mudah luka. Atas sebab itu, tidak disarankan penggunaan syampu manusia untuk memandikan manusia.Sebaik-baiknya beli syampu khas untuk kucing kerana bahan digunakan lebih ringan tanpa penggunaan bahan kimia atau pewangi yang lebih sesuai dengan kulit si bulus.

Sekiranya tiba-tiba ada keperluan mendesak untuk memandikan haiwan peliharaan, adakah perlu membeli syampu khas untuk ini, atau adakah yang kita gunakan sendiri? Syampu yang bertujuan untuk manusia tidak sesuai untuk kucing. Terdapat lebih daripada satu sebab untuk ini.

 1. Kucing mempunyai struktur kulit yang berbeza.
 2. Mereka mempunyai tahap pH yang lebih tinggi daripada manusia.
 3. Dalam kes yang teruk, anda boleh menggunakan syampu lembut. Mereka tidak akan merosakkan lapisan pelindung. Sekiranya ia rosak, maka boleh membahayakan haiwan. Sebelum lapisan pulih, tubuh kucing akan mudah terdedah. Jangkitan boleh masuk ke dalamnya dengan mudah.
 4. Selepas prosedur, sangat penting haiwan kesayangan itu hangat. Ini benar terutamanya untuk anak kucing.

Bagaimana dan bagaimana memandikan kucing?

Sekiranya terdapat keperluan mendesak, dan tidak ada syampu khas yang dirancang untuk kucing di tangan, lebih baik mencuci haiwan itu dengan air biasa. Jangan gunakan syampu untuk anjing dan haiwan lain.

Anda perlu memandikan anak kucing itu sekecil mungkin. Perkara ini tidak boleh dilakukan kecuali benar-benar diperlukan. Kekerapan optimum adalah dua kali setahun.

Pengecualian adalah mandi terapi. Dalam kes ini, kekerapan prosedur ditentukan oleh doktor haiwan. Dia mungkin memberi ubat untuk dermatitis atau masalah lain yang serupa. Haiwan pameran dimandikan sebelum menuju ke pameran. Dalam kes ini, perlu untuk membiasakan haiwan itu air sejak kecil. Anak kucing akan terbiasa berenang, dan tidak akan mengalami banyak tekanan semasa menjalani prosedur.

Peraturan dan urutan

Semasa mandi, anda perlu ingat beberapa peraturan:

 1. Sekiranya haiwan itu diberi vaksin, tidak boleh dimandikan selama beberapa hari. Sekiranya anda mempunyai kucing keturunan Inggeris, maka ada peraturan khas untuk memandikannya.
 2. Sekiranya haiwan itu dirawat kutu, maka anda tidak boleh memandikannya selama 3 hari sebelum rawatan dan 3 hari selepasnya.
 3. Sekiranya anda baru sahaja membawa anak kucing ke dalam rumah, tunggu beberapa minggu sebelum memandikannya.

Semasa memandikan anak kucing, urutan tindakan tertentu harus diikuti.

 1. Sekiranya haiwan itu mempunyai rambut panjang, maka ia mesti disikat dengan teliti sebelum prosedur. Sekiranya terdapat kekusutan yang tidak anda sisir sebelum mandi, maka ketika basah, tidak mungkin membongkarnya. Hanya guntingan akan membantu.
 2. Jangan mula berenang sebaik sahaja haiwan itu makan. Adalah dinasihatkan bahawa setelah beberapa jam berlalu.
 3. Tarik air ke dalam tab mandi. Sekiranya anda ingin memandikan anak kucing, maka ini boleh dilakukan di pelvis. Pastikan suhu air lebih tinggi daripada suhu badan kucing.
 4. Haiwan peliharaan anda akan merasa lebih selesa ketika berenang jika anda meletakkan tuala di tab mandi atau lembangan. Kaki akan meluncur kurang.
 5. Jangan menangguhkan prosedur lebih lama daripada seperempat jam.
 6. Sekiranya haiwan itu berkelakuan tidak senang ketika berenang, haiwan itu dapat terganggu oleh pelbagai mainan.
 7. Semasa sabun binatang, penting untuk memastikan bahawa syampu tidak masuk ke hidung, mata atau telinga. Ini akan menyebabkan kegusaran lebih.
 8. Ini perlu untuk memastikan bahawa air tidak mengalir ke telinga. Ini boleh menyebabkan otitis media. Untuk mengelakkannya, anda boleh memasang telinga anak kucing dengan potongan bulu kapas atau menjadikannya topi kecil polietilena. Sekiranya haiwan kesayangan menjadi lebih gementar, lebih baik pastikan air tidak masuk ke dalam aurikel.
 9. Syampu dari anak kucing perlu dicuci dengan sangat berhati-hati. Selepas itu, haiwan itu dibungkus dengan tuala.
 10. Sekiranya kot kucing panjang, ia perlu disikat semasa pengeringan. Sekiranya anak kucing itu sangat sejuk, dan dia tidak berhenti gemetar, anda boleh menggunakan pengering rambut. Tetapi hanya dalam mod udara sejuk agar haiwan itu pulih sedikit, ia boleh dirawat dengan makanan kegemaran.

sumber: Howgetrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *