Pembaca meter TNB cedera digigit anjing liar. Tangan mungkin patah diterkam anjing ketika baca meter elektrik.

KESIHATAN seram

Kecederaan akibat gigitan anjing boleh mengundang bahaya yang mengancam nyawa apatah lagi ia melibatkan anjing liar yang status kesihatannya tidak diketahui.

Tular di media sosial apabila seorang pekerja pembaca meter elektrik TNB, dilaporkan cedera selepas digigit seekor anjing ketika bertugas di Pasir Gudang, Johor, semalam.Menurut sumber, ketika kejadian mengsa dipercayai telah diterkam oleh seekor anjing yang meluru keluar apabila pintu pagar kecil dibuka oleh cucu pemilik rumah tersebut. 

Ketika kejadian mangsa dipercayai telah diterkam oleh anjing yang meluru keluar apabila pintu pagar kecil dibuka oleh cucu pemilik rumah tersebut. Mangsa dan anak pemilik anjing telah bergelut dengan anjing tersebut untuk beberapa minit sebelum anjing melepaskan gigitan.

Mangsa kemudiannya meminta bantuan di dalam group Whatsapp dengan menghantar gambar telah digigit anjing sebelum dibawa mendapat rawatan.

Setelah rawatan di sebuah klinik berdekatan kemudiannya menasihatkan mangsa untuk membuat xray kerana mendapati lengan tangan kanan bengkok dikhuatiri retak/patah semasa kejadian bergelut. Mangsa juga dikatakan mengalami luka akibat gigitan di lengan tangan kanan yang agak serius, beberapa kesan gigitan di siku kiri dan ibu jari tangan kanan, luka di ibu jari kaki kiri. 

Bagi memastikan kecederaannya, mangsa telah dibawa ke Hospital Sultan Ismail (HSI) untuk membuat xray dan rawatan lanjut.

Dalam pada itu, mangsa juga dikatakan bakal membuat laporan polis berhubung kejadian yang menimpanya selepas mendapat rawatan di HSI.

Gigitan anjing yang dijangkiti – Apa akan berlaku?

Jika gigitan anjing menembusi kulit seseorang, bakteria dari mulut haiwan itu boleh masuk ke dalam badan, yang boleh menyebabkan jangkitan.

Mencuci luka dengan teliti dapat menghilangkan bakteria dari tubuh dan membantu mencegah jangkitan. Jika bakteria tinggal di dalam badan, ia boleh menyebabkan jangkitan, seperti tetanus, rabies, atau sepsis.

Dalam sesetengah kes, jangkitan boleh merebak ke bahagian lain badan. Seseorang memerlukan antibiotik atau vaksin untuk merawat jenis jangkitan ini.

Gejala jangkitan gigitan anjing boleh termasuk:

  1. Bengkak dan kemerahan sekitar luka
  2. Kesakitan yang berlangsung lebih lama daripada 24 jam
    saliran dari luka
  3. Kesukaran menggerakkan bahagian badan yang terjejas
  4. Terasa panas di sekitar luka

Tanda-tanda bahawa jangkitan mungkin merebak ke bahagian lain badan termasuk:

Untuk membantu mencegah jangkitan dari gigitan anjing, seseorang harus mencuci luka secepat mungkin. Seseorang boleh merawat luka kecil dengan:

basuh luka dengan sabun dan air suam, pastikan membersihkan kawasan dengan teliti
menjalankan luka di bawah aliran air suam untuk membersihkan bakteria,menyapu krim antibiotik pada luka dan kemudian membalut dengan pembalut yang bersih di sekelilingnya.


Seseorang harus berurusan dengan lebih banyak, lebih serius luka oleh:

Menekan kain kering yang kering dengan ketat terhadap luka untuk menghentikan pendarahan
mencari rawatan perubatan dengan segera,Memanggil 999 atau mendapatkan bantuan kecemasan jika pendarahan tidak berhenti atau berasa pitam.

Seseorang mungkin boleh menggunakan rawatan di rumah untuk mengelakkan gigitan anjing daripada dijangkiti. Membersihkan luka-luka kecil dengan segera selalunya mencukupi. Walau bagaimanapun, seseorang harus berjumpa doktor di hospital untuk mendapatkan rawatan luka yang lebih serius. Seorang doktor boleh menggunakan picagari untuk memohon atmosphere dan penyelesaian pembersihan pada luka. Perkara ini membantu menyingkirkan bakteria dari luka. Doktor kemudian boleh menetapkan antibiotik untuk melawan mana-mana bakteria yang memasuki badan dan mencegah jangkitan.

Doktor juga akan dapat memeriksa luka untuk mencari sebarang kerosakan kepada struktur dalam badan, seperti saraf atau tulang.

Jika seseorang itu tidak mempunyai vaksin tetanus dalam tempoh 5 tahun yang lalu , mereka mungkin perlu mendapatkannya untuk mengurangkan risiko tetanus.

Menurut Akademi Pediatrik Amerika , orang yang mengalami luka kotor perlu mempunyai vaksin tetanus yang menggalakkan jika lebih daripada 5 tahun berlalu sejak pukulan terakhir mereka. Untuk luka yang bersih, pesakit harus mempunyai vaksin penggalak jika sudah lebih dari 10 tahun sejak suntikan terakhir mereka.

Dalam kes-kes luka yang teruk, seseorang mungkin memerlukan jahitan untuk menutup luka. Jika pesakit itu tidak tahu sejarah vaksin rabies anjing, mereka memerlukan vaksin rabies pasca paparan untuk melindungi mereka daripada kemungkinan rabies.

Gigit di tangan atau kaki membawa risiko jangkitan yang lebih tinggi. Jangkitan tertentu dari gigitan anjing boleh menjadi sangat serius dan membawa kepada komplikasi. Tanpa rawatan, jangkitan ini boleh membawa maut.

Capnocytophaga
Jika orang mempunyai jangkitan Capnocytophaga dari gigitan anjing, mereka mungkin mempunyai gejala berikut: Melepuh di sekitar luka,kemerahan, bengkak, dan sakit di sekitar luka,cairan merah meleleh dari luka,demam,muntah dan cirit-birit,sakit kepala,sakit sendi/

Gejala boleh muncul di antara 1 dan 14 hari selepas gigitan anjing. Faktor-faktor berikut boleh meningkat risiko jangkitan seseorang: Penggunaan alkohol yang berlebihan,tidak mempunyai limpa,kehadiran keadaan kesihatan yang memberi kesan kepada sistem imun,mengambil ubat yang boleh merosakkan sel, seperti kemoterapi.


Tanpa rawatan, komplikasi jangkitan Capnocytophaga boleh termasuk:Seorang doktor akan menetapkan antibiotik untuk merawat jangkitan Capnocytophaga .

Sepsis
Gigi haiwan yang tidak dirawat kadang-kadang boleh menyebabkan sepsis. Sepsis adalah tindak balas yang teruk terhadap jangkitan, dan ia boleh mengancam nyawa. Tanda-tanda sepsis termasuk: Suhu badan tinggi atau rendah,kekeliruan,mengantuk siang hari yang melampau,kesakitan yang teruk atau ketidakselesaan.


Jika seseorang mengesyaki bahawa mereka mempunyai sepsis, mereka harus mendapatkan perhatian perubatan segera. Seorang doktor akan merawat sepsis dengan antibiotik dan cecair intravena.

Rabies
Orang ramai boleh mendapat rabies jika anjing yang menggigit mereka. Gejala pertama rabies adalah: Sakit kepala, demam, dan gejala seperti selesema ,kelemahan,rasa gatal-gatal atau keriting di sekitar gigitan.


Rabies boleh membawa maut jika seseorang tidak mendapat rawatan. Orang ramai harus berjumpa dengan doktor sekiranya mereka merasakan bahawa anjing yang menggigit mereka mungkin mempunyai rabies. Vaksin rabies postexposure boleh merawat jangkitan.

Tetanus
Gigi anjing boleh menyebabkan bakteria tetanus masuk ke dalam badan. Gejala tetanus termasuk: kejang di rahang,kejang otot, biasanya di perut,kesukaran menelan
kekejangan otot.Tetanus adalah jangkitan yang serius. Orang yang mempunyai gejala tetanus memerlukan perhatian perubatan segera. Mereka akan memerlukan ubat-ubatan, seperti antibiotik, serta vaksin tetanus.

Orang ramai perlu mendapatkan rawatan perubatan kecemasan untuk menggigit anjing jika mereka mempunyai:Pendarahan tidak terkawal dari luka,demam,luka merah, bengkak, atau sakit,luka yang terasa hangat. luka yang mendalam dan tidak mempunyai tetanus ditembak dalam terakhir 5 tahun

Sekiranya seseorang berfikir bahawa gigitan anjing telah mengakibatkan kerosakan kepada saraf atau tulang, mereka harus mendapatkan rawatan kecemasan. Rawatan kecemasan juga perlu jika jangkitan telah merebak ke bahagian lain badan.

Pesakit juga harus mendapatkan rawatan perubatan jika anjing yang menggigit mereka bertindak pelik, atau mereka tidak pasti sama ada anjing itu telah menerima vaksin terhadap rabies.

Mangsa mungkin dapat mengelakkan jangkitan dari gigitan anjing jika mereka membasuh luka secara langsung. Mereka boleh memegang luka di bawah air yang mengalir atau menggunakan sabun dan air untuk membersihkannya dengan teliti sebelum menutup luka dengan pembalut agar tetap bersih. Untuk luka yang lebih dalam, pesakit itu harus berjumpa doktor, yang akan membasuh luka dengan larutan garam dan membalutnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *