Kucing dianggap suci oleh orang Jepun. Fakta rawak mengenai kucing yang mungkin anda tidak tahu.

Haiwan kucing

Seperti mana yang kita tahu bahawa kucing itu adalah haiwan peliharaan yang manja sama seperti anjing. Namun, kucing sebenarnya mempunyai fakta yang terkait padanya yang tidak semua orang tahu.Kucing bukan hanya boleh menjadi tempat untuk bermain bersama, malah juga mampu menghilangkan tekanan pada manusia. Kucing adalah binatang peliharaan yang boleh memberikan ketenangan disamping menghilangkan tekanan yang dilalui manusia.

Ini adalah 5 fakta rawak mengenai kucing yang mungkin anda tidak tahu sebelum ini.

Anak kucing berbunyi kepada ibunya sebagai cara untuk berkomunikasi apabila mereka lapar atau berasa sejuk. Semakin kucing dewasa, kucing menukar cara mereka berkomunikasi. Kucing dewasa tidak akan berbunyi dengan kucing yang lain. Kucing hanya berbunyi untuk berkomunikasi dengan manusia.

1. Kucing tidak akan berbunyi ‘miaow’ kepada kucing yang lain. Kucing hanya berbunyi apabila ingin berinteraksi sesama manusia.

Kucing akan berbunyi apabila mereka merasa yang anda mengabaikan mereka. Ini berlaku sekiranya anda ada tapi anda tidak melayan kucing anda. Kucing anggap anda tidak perasankan mereka dan akan berbunyi untuk dapatkan perhatian anda.

Biasanya jika anda tinggalkan kucing anda untuk tempoh yang lama anda mungkin puncanya kenapa kucing anda berbunyi. Kucing adalah haiwan yang suka bermain, walaupun ada yang kata kucing adalah haiwan yang suka berdikari, kucing sangat sukakan kehadiran pemilik mereka, atau rakan kucingnya yang lain supaya mereka dapat bermain.

Kesemua haiwan peliharaan akan gembira apabila melihat pemiliknya pulang ke rumah. Setibanya anda dari kerja, kucing anda akan teruja menjemput anda di depan pintu dan akan menyapa anda. Kucing berbunyi untuk menyapa selalunya menunjukkan betapa gembiranya kucing anda.

2. Sama seperti manusia yang buta warna, kucing boleh melihat warna namun tidak semua.

Mengikut kajian, saintis mengatakan bahawa buta warna kucing adalah sama dengan buta  warna manusia (deutranope) yang susah nak bezakan antara warna merah dan hijau(red-green defect). Di dalam retina terdapat tiga jenis sel kon sensitif terhadap cahaya yang mempunyai panjang gelombang yang berbeza. Dalam mata kucing  terdapat kurang sel kon jenis merah(red-cone type) yang penting kalau nak tengok warna merah.

Sebab itulah kucing tidak dapat membezakan warna merah dan hijau. Jika dibandingkan dengan manusia normal dapat melihat warna menerusi gabungan tiga jenis kon yang berbeza.Sel rod paling sensitif pada keadaan cahaya malap manakala sel kon berfungsi dalam keadaan terang.

3.Tidak seperti anjing, kucing tidak boleh makan sesuatu yang manis.

Banyak gula-gula dimuatkan dengan gula yang boleh membahayakan kesihatan kucing, sama seperti bagi manusia. Juga, sesetengah gula-gula juga boleh meracuni kucing serta membuat haiwan ini tercekik.Terdapat mutasi pada reseptor rasa kucing yang menghalang kucing dari merasa benda manis.

kucing tidak merasakan rasa manis, kerana dalam bahasa mereka tidak ada reseptor yang menangkap rasa sedemikian. Juga, haiwan itu hilang dan sebilangan enzim yang memastikan pencernaan gula, kerana apa yang mereka hanya membahayakan kesihatan mereka. Pemilik perlu ingat dengan tetap.

Dalam kes yang jarang berlaku, kucing memerlukan gula sebagai ubat. Fenomena ini berlaku semasa tempoh pemulihan sesebuah haiwan selepas penyakit yang serius, apabila ia habis dan terdapat penurunan jumlah BP dibandingkan dengan apa yang seharusnya normal. Walau bagaimanapun, ubat manis hanya boleh digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor haiwan. Pemilik kucing itu sendiri tidak seharusnya menetapkan terapi sedemikian.

4. Kucing dianggap suci oleh orang Jepun pada tahun 1000A.D.

Orang Jepun telah lama mempunyai hubungan dengan kucing. Lebih daripada 1000 tahun yang lalu, penduduk di golongan atas sudah hidup dengan kucing. Rakyat biasa juga mula membela haiwan peliharaan ini di rumah beberapa ratus tahun yang lalu dan orang-orang Jepun telah terlibat dengan kucing dalam pelbagai cara sejak itu.

Terdapat tempat-tempat suci yang menyembah kucing sebagai tuhan seluruh Jepun dan kucing juga telah menjadi pegangan bagi beberapa suku kaum sepanjang zaman itu.

Sejauh mana rakyat Jepun telah terlibat dengan kucing terbukti dalam sejumlah karya seni yang banyak menggambarkan kucing sebagai subjek utama. Pada Zaman Edo (1603-1868), Ukiyoe virtuosos Hiroshige Utagawa dan Kuniyoshi Utagawa membuat lukisan kucing, dan dalam tempoh Meiji (1868-1912), penulis novel yang terkemuka Soseki Natsume menulis novel “I Am Cat”, yang menjadi karya agung yang terkenal dalam sastera Jepun. Malah sehingga hari ini anda boleh melihat contoh, seperti watak terkenal “Hello Kitty” kucing antropomorfik yang comel, dan “Krocchi” watak kucing sesat yang baru-baru ini telah mula menjadi popular. Kucing-kucing telah disayangi oleh orang-orang Jepun sejak dari zaman dulu sehingga kini.

5.Kucing tidak pintar seperti anjing.

Anjing mempunyai otak yang lebih baik dan pertumbuhan otak anjing berkembang pada tahap yang baik. Selain pada itu anjing lebih berguna dari kucing dari segi menghidu dadah, menyelamatkan pendaki yang sesat dan diagnos kanser. Tapi mengikut kajian baru-baru ini mendapati deria menghidu kucing lebih baik pada anjing. Ada kucing yang dapat menghidu kanser yang ada pada pemiliknya.

Orang Jepun dan Kucing.

Kucing di Pulau Tashirojima

Sesuatu yang diharapkan dalam mana-mana lawatan adalah pertemuan dengan haiwan tempatan. Orang Jepun telah hidup dengan kucing bertahun lamanya dan kerana sejarah ini terdapat tempat-tempat di Jepun yang mesti dikunjungi oleh semua pencinta-kucing. ‘Cat Kafe’ yang menjadi semakin popular, dan pelbagai jenis barangan bertemakan kucing terdapat di Jepun pasti akan menimbulkan cinta terhadap haiwan ini dalam diri anda.

Tempat ini menunjukkan bukti hubungan antara kucing dan manusia tersebar di seluruh Jepun.
Pulau Tashirojima di Ishinomaki City terletak di timur Bandar Raya Sendai dikenali sebagai ‘Pulau Kucing’. Kucing datang untuk menyambut kedatangan bot di pelabuhan itu. Banyak kucing akan terlihat berada di sekitar pelabuhan menunggu nelayan untuk kembali.

Terdapat tempat-tempat suci yang menyembah kucing sebagai tuhan seluruh Jepun dan kucing juga telah menjadi pegangan bagi beberapa suku kaum sepanjang zaman itu.

Neko-jinja, kuil kucing

Neko-jinja atau kuil kucing terletak di kawasan tengah pulau itu dan ia telah membuatkan satu “kucing tuhan” dengan harapan mendapat hasil tangkapan yang baik dan menjaga keselamatan para nelayan. Kucing telah disembah sebagai tuhan selama beberapa ratus tahun apabila manusia mula meramalkan hasil perikanan berdasarkan tingkah laku kucing. Pulau Tashirojima terjejas disebabkan Gempa Bumi Timur Jepun dan tsunami pada tahun 2011, tetapi kebanyakan kucing terselamat, yang kemudiannya dipindahkan ke kawasan di sekitar Neko-jinja.

“Pulau Aoshima”, syurga kucing

Pulau Aoshima di kawasan Shikoku juga dikenali sebagai pulau kucing. Tangkapan-frasa pulau ini adalah “15 penduduk dan 100 kucing, kucing syurga”. Ada orang mengatakan bahawa 10 tahun lalu apabila populasi penduduk pulau itu di bawah 50 orang, bilangan kucing mula meningkat. Tarikan terbesar Pulau Aoshima adalah anda boleh mempunyai hubungan rapat dengan kucing di sini. Pulau ini baru-baru ini telah menjadi semakin popular sebagai destinasi pelancongan, terutama di kalangan pencinta kucing.

Lawatan sehari ke pulau ini adalah disarankan kerana tidak ada penginapan atau restoran di Aoshima. Terdapat bot penumpang yang membuat perjalanan 45 minit dua kali sehari untuk ke Aoshima dari pelabuhan Nagahama di Ozu City, Ehime wilayah yang terletak di hujung barat pulau Shikoku. Terdapat had kepada bilangan penumpang sejak bot tersebut digunakan untuk kegunaan harian penduduk pulau ‘dan oleh itu ada kemungkinan anda mungkin tidak mampu untuk menaikinya. Terdapat juga kedai-kedai atau mesin layan diri di pulau itu, jadi sila pastikan anda membawa makanan dan minuman apabila anda datang melawat di sini.

Selain itu, anda juga boleh melihat kucing di bandar. Di Yanaka, sebuah bandar kucing di Tokyo berhampiran dengan Ueno Park, anda dapat melihat kucing yang berkeliaran bebas di seluruh bandar.

Anda boleh merasa suasana lama Jepun di Yanaka Ginza, jalan membeli-belah yang mengekalkan jalan-jalan lama mereka dan suasananya. Kucing yang tinggal di sana juga menambahkan pemandangan di bandar. Membeli-belah di sana juga adalah satu pengalaman yang menyeronokkan bagi pencinta-kucing kerana Yanaka Ginza mempunyai banyak kedai yang menjual barang-barang bertemakan kucing.

Jadi jika anda pencinta kucing ,Jika anda melancong ke jepun jangan lupa singgah ke tempat-tempat ini!

sumber: melancongkejepun

Leave a Reply

Your email address will not be published.