Reaksi sedih si bulus lepas pecahkan pasu membuatkan ramai terhibur.

Haiwan Uncategorized

Kalau bercerita tentang kucing, tentu ada saja perangai yang dapat mencuit hati dan ada sahaja perangai nakal mereka yang pernah mencetuskan huru hara di rumah. Menurut video yang dikongsi di tiktok oleh @markicobs dapat membuatkan rata-rata warganet berdekah melihat kecomelannya.

Namun apa yang menarik perhatian ialah reaksinya yang kelihatan tidak bersalah malah hanya memandang sahaja pemiliknya membersihkan pasu itu. Di dalam video yang dikongsikan ini, kucing itu difahamkan telah memecahkan sebuah pasu bunga di dalam rumah. Malah turut dapat dilihat, pasu itu yang hancur berkecai di lantai dan sedang dibersihkan oleh pemiliknya itu.

Dalam masa yang sama, kucing itu turut memerhatikan pemiliknya membersihkan kekacauan yang dilakukannya itu. Lebih mencuit hati, kucing itu hanya duduk diam sahaja dengan muka tidak bersalah melihat pasu yang telah hancur itu.

Meninjau di ruangan komen, warganet turut sama berdekah melihat reaksi selamba dari kucing ini. Ada juga yang berseloroh kucing itu seolah-olah berlakon menjadi patung dan hanya duduk diam di situ kerana bimbang dimarahi pemiliknya. Malah ada warganet yang bertanya “Mengapa kucing selalu sahaja jatuhkan barang?” Apa pendapat anda ?

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media.

Sumber : SINAR VIRAL

Habis pasu kesayangan pecah dikerjakan Oyen… Ini 3 sebab kucing gemar jatuhkan barang!

KUCING memang comel dan manja tapi adakalanya boleh membuatkan dada sesak kerana sikapnya yang diluar jangka termasuklah memanjat dan menjatuhkan barang sehingga pecah.Hal ini tentu saja membuat pemilik kucing merasa sakit hati , apatah lagi jika barang yang dipecahkan misalnya adalah koleksi yang harganya mahal. Apakah kucing melakukannya karena nakal atau ada sebab lain?

Adakah tindakannya itu secara tidak sengaja atau memang sikapnya yang gemar menolak atau menjatuhkan barang yang ada di hadapannya? Sementara, menurut Amy Shojai, certified animal behavior consultant (CABC) kucing menggunakan cakarnya untuk mengetes dan mengetahui suatu objek. Adapun, gerakan, suara, sentuhan, dan rasa membantu kucing memahami apakah objek tersebut aman atau tidak. Salah satunya dengan cara menjatuhkan barang.

Sebenarnya tindakannya itu bukan disebabkan ia nakal atau tidak suka dengan sesuatu benda dilihatnya sebaliknya kucing mudah berasa teruja dengan benda-bena di sekitar mereka.Harus difahami, si bulus adalah makhluk yang cerdas dan aktif, sebab itu ia suka menjatuhkan barang-barang dari meja dan rak. Perbuatan itu juga boleh disebabkan tiga perkara termasuklah;

1. Kucing ingin bermain

Jika anda tidak menyediakan alat permainan untuk si bulus, barangan berharga anda mungkin menjadi pertaruhan kerana sifatnya yang lincah dan suka bermain.

Jadi bagi mengelakkan barangan berharga anda rosak, sediakan mainan yang sesuai dengannya agar ia tidak tertarik dengan benda lain.

2. Naluri

Sama seperti manusia , haiwan juga mempunyai naluri perasaan ingin tahu. Kucing mempunyai naluri yang cukup kuat selain perasaan ingin tahu yang tinggi. Sekiranya ia memanjat dan menjatuhkan barang anda, ia mungkin disebabkan ada sesuatu yang menarik perhatiannya di tempat itu.

Contohnya, ia memburu seekor cicak yang melarikan diri ke arah sebuah almari dan menyelinap dicelah-celah barangan seperti pasu, bingkai gambar dan sebagainya.

Apa yang harus dilakukan?

Pemilik kucing boleh menyediakan barang-barang yang dapat menarik perhatian kucing untuk bermain. Menurut Shojai, “Kucing sangat pintar menemukan cara untuk memanipulasi apa yang mereka inginkan.” Hal tersebut seakan mereka berkata “Lihatlah aku; beri aku makan; mainlah denganku”.

Menjatuhkan barang menjadi cara lain bagi kucing untuk mendapat respons atau reaksi dari pemiliknya. Dia sebenarnya akan melihat responsmu saat ada barang yang pecah.Itu sebabnya kucing akan terus memanfaatkannya. Bagi mereka, itu lebih baik daripada diabaikan.

Cara pertama agar kucing berhenti menjatuhkan barang ialah dengan menyediakan barang khusus untuk kucing untuk bermain. Dengan menyediakan alat permainan/cat toys anda dapat menjaga barang-barang anda supaya tidak dimain oleh “si bulus”.

Menurut How Stuff Works pula menjelaskan konsep kucing bermain-main dengan mangsa mereka. Anda mungkin selalu melihat tingkahlaku ini jika anda memiliki kucing yang suka memburu.Tingkahlaku ini semua kucing pemburu memilikinya. Apabila kucing anda mengusik-usik objek kecil seperti alat kawalan tv anda, dia mula mempraktikkan tingkahlaku yang sama.

How Stuff Works juga bersetuju yang tingkahlaku ini menunjukkan kucing anda sedang kebosanan. Jika kucing anda perlukan sesuatu untuk memburu, kucing anda mungkin akan memburu kesemua benda yang tidak sesuai. Jadi mereka mengesyorkan anda untuk menyediakan aktiviti kepada kucing anda seperti permainan, tempat untuk memanjat dan bersembunyi.

Mereka juga mengesyorkan anda untuk tidak menyusun barang-barang di tepi-tepi meja atau rak. Jika anda inginkan juga, sila pindahkan kesemua barang-barang perhiasan yang kecil di tempat yang tidak dapat dicapai oleh kucing.Cat Behavior Associates juga mengesyorkan untuk anda menyusun semula semua barangan anda dengan lebih mesra kucing.

Jangan lupa beri pujian dan ganjaran jika kucing kita berkelakuan baik dan sekiranya kucing anda menjatuhkan barang, ingat jelah yang kucing anda memang suka lakukan perkara tersebut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *