Sampai terlentang si bulus ini gara gara pakaian yang terlalu ketat. Sekali ianya undang kritikan.

Haiwan kucing

Kucing adalah haiwan yang sangat menyerupai bayi membuatkan ramai pemilik kucing gemar untuk memakaikan anak bulus mereka pakaian yang comel-comel. Namun tidak seperti anjing, kucing sangat tidak suka dihias dan digayakan dengan pakaian atau aksesori kerana ia menganggu pergerakkan mereka.

Ini kerana pergerakkan kucing sangat bergantung kepada bau dan deria sentuhan, terutamanya melalui rambut dan misai mereka. Jadi apabila dipakaikan sesuatu pada badan, kucing akan rasa terganggu dengan tekanan pada badan mereka setiap kali mereka menggerakkan otot yang membuatkan mereka rasa seperti ada halangan di perseketiran mereka.

Atas sebab itulah mereka akan berkelakuan pelik seperti cuba berundur dan menggoyangkan kepala apabila dipakaikan baju. Sebuah video yang tular baru-baru ini contohnya menunjukkan seekor kucing terjatuh ketika sedang menggunakan bekas pasir. Dalam video yang dikongsikan semula oleh seorang pengguna Twitter, kucing itu dipakaikan baju yang kelihatan ketat sehingga dia tidak dapat bergerak dengan selesa. Kucing itu akhirnya jatuh ke luar dari bekas pasir dan terlent4ng ke belakang membuat ramai yang kasihan dengannya. “rasa nak marah pula…” “body dia tak bend tu masa nak mener4n…” “Baju ketat satu hal…” “sampai dia nak ber4k pun payah…” “buat dia tak terzahir…’ Sumber : HCL

Ada Maksud Yang Tersirat Bila Si Bulus Sedang Mengeliatkan Badannya. Ketahui Maksud Antara Setiap Pergerakannya.

Kucing meregangkan badan setiap kali bangun tidur atau duduk dalam tempoh yang lama. Setiap kali bangun daripada tidur atau duduk dalam posisi tertentu, kucing akan meregangkan badannya sebelum berjalan seperti biasa. Sebenarnya perbuatannya itu bukan sekadar mengeliat tetapi regangan itu dilakukan untuk meningkatkan kembali aliran darah dalam tubuh.

Doktor veterinar, Dr Andrew Cuff menjelaskan kucing biasanya akan tidur dua kali lebih banyak berbanding manusia iaitu sekitar 12 ke 16 jam sehari. Ketika tidur, otak melumpuhkan otot-ototnya bagi membolehkan ia berada dalam keadaan tenang dan selesa.

Meregangkan tubuh dapat melancarkan aliran darah dan otot kucing.

Si bulus akan melakukan regangan untuk membuatkan otot bergerak dan dr4hnya kembali mengalir selepas tidak aktif ketika tidur ataupun duduk dalam posisi tertentu dalam tempoh yang lama. Regangan itu membantu mengembalikan dan meningkatkan tekanan dr4h kucing pada kitaran normal. Seperti manusia, peningkatan dr4h ini membantu kucing untuk bangun dan berjalan seperti biasa. Tidak hanya itu, regangan boleh membawa maksud lain, termasuklah;

1. Menunjukkan kasih sayang

Ketika kucing meregangkan tubuhnya terutamanya dalam keadaan terlentang, ia bermaksud kucing berasa tenang dan selesa berada dekat dengan pemiliknya.

2. Bersedia untuk menyerang musuh!

Ketika kucing melakukan regangan, ototnya akan membesar dan ini turut membuatkannya lebih bersedia ketika melawan musuh. Dalam dunia l1ar, kucing akan meregangkan tubuhnya untuk menghalau musuh dan mempertahankan kawasannya.

3. Senaman

Meregangkan badan adalah salah satu bentuk kucing melakukan senaman seperti meningkatkan langkau gerakan tubuh, melancarkan aliran oksigen, meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan sebagainya. Sumber : Mstar

Ingatkan Kucing Tahu Makan Tidur Je. Sekali Gelagat Ini Buat Ramai Yang Terhibur.

Kucing adalah binatang peliharaan yang sangat comel. Biarpun tidak diberi akal fikiran, namun jangan terkejut, kucing ini sebenarnya haiwan yang sangat bijak! Tak percaya? Lihatlah perkongsian Mas Mona di laman Tiktok beliau ini. Kucing-kucing peliharaannya pandai memanjat dan menekan pemegang untuk membuka pintu.

Lebih mencuit hati, kucing itu rupanya membawa sekeluarga untuk masuk ke dalam rumah. Bukan itu sahaja, lepas masuk, pandai pula tutup pintu semula. Sangat menghiburkan melihat telatah satu keluarga kucing ini bukan? Warganet turut sependapat mengatakan kucing-kucing ini sangat bijak dan seorang ibu yang penyayang. Tak sangka, kucing pun pandai meniru perilaku manusia.

Komen Warganet:

Sumber : HCL. PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *