Untung betul si bulus ini. Pemuda dedah istana yang dibina khas untuk si bulusnya.

Haiwan kucing Uncategorized

Menerusi video di aplikasi TikTok yang meraih lebih 600,000 tontonan itu, ada yang menyifatkan istana kucing itu jauh lebih besar daripada sebuah bilik tidur. Ia merupakan ‘asrama’ di mana setiap bilik dilengkapi dengan kipas, lampu LED dan kipas pengudaraan, selain ruang tersebut turut mempunyai tempat permainan dan almari yang menyimpan aksesori si bulus.

Pemuda berkenaan, Johan Eskandar Mohamad Najib berkata, dia merupakan pencinta kucing sejak kecil dan kini berpeluang mempunyai studio yang menempatkan 46 ekor kucing. Kucing-kucing yang dibela anak muda berusia 29 tahun itu terdiri daripada baka Scottish Fold, British Short Hair, Maine Coon, Munchkin, American Curl dan Sphynx.

“Istana kucing dibina mengikut rekaan saya sendiri bagi memberi keselesaan kepada kucing-kucing. Saya kena cari tukang kayu dan kena pastikan pengudaraan yang baik. Ia siap dibina pada pertengahan tahun lalu mengikut kepuasan sendiri. Saya kasihan bila tengok kucing dalam sangkar, terpaksa pijak jaring-jaring,” katanya yang enggan mendedahkan kos keseluruhan istana kucing berkenaan.

Rekaan ‘istana’ yang menggunakan warna-warna pastel.

Lebih mesra disapa Johan, katanya, istana kucing itu mendapat inspirasi daripada bilik tidur kanak-kanak perempuan dengan penggunaan warna-warna pastel dan emas. “Penggunaan warna-warna diilhamkan daripada rumah-rumah yang saya tonton dalam drama-drama Korea. Nampak sedap mata memandang, saya gunakannya untuk istana kucing. “Saya bela kucing macam anak sendiri. Jadi, saya akan pastikan mereka selesa dalam istana yang ditempatkan dalam sebuah studio di rumah,” ujarnya yang berasal dari Shah Alam, Selangor.

Antara puluhan kucing yang dibela Johan.

Menurut anak ketiga daripada enam beradik itu, kesemua kucing belaannya diberi nama-nama yang unik sempena pencuci mulut yang menjadi kegemarannya. Antara nama-nama kucingnya ialah Jellybean, Momofuku, Cupcake, Sugar, Milkshake, Cheezels, Truffle, Waffle, Pudding, Pretzel, Bonbon, Chiffon, Popcorn dan Biscoff. “Bukan setakat nama pencuci mulut western saja, saya juga letak nama manisan di Malaysia seperti lopes, dodol, pulut dan cendol termasuk onde-onde,” katanya.

Sudut permainan untuk kucing.

Selain menjadi pembiak kucing berdaftar dan bertauliah, Johan juga mengusahakan bisnes produk suplemen untuk kesihatan kucing. Johan berkata, dia sebelum ini membuka sebuah studio kucing pada 2016 untuk orang ramai dengan bayaran sebanyak RM10 seorang bagi tempoh 50 minit. Masa kecil dulu, mak ayah tak galakkan saya bela kucing kerana memerlukan komitmen tinggi, belanja yang besar. Jadi saya mendekati kucing-kucing jalanan sebelum berkemampuan untuk membela kucing sendiri.

“Saya saja nak share love, expose baka-baka kucing kepada pencinta kucing terutama mereka yang nak tinjau dan merasai pengalaman dengan kucing-kucing secara dekat,” ujarnya. Malah katanya, terdapat pengunjung yang datang sekadar suka-suka untuk menjaga kucing-kucing yang ditempatkan dalam studio berkenaan dan situasi itu difahaminya seratus-peratus.

Johan membela pelbagai jenis baka kucing.

“Saya faham perasaan pencinta kucing. Masa kecil dulu, mak ayah tak galakkan saya bela kucing kerana memerlukan komitmen tinggi, belanja yang besar. Jadi saya mendekati kucing-kucing jalanan sebelum berkemampuan untuk membela kucing sendiri. Sekarang ni saya dah ada studio yang baru menempatkan istana kucing. InsyaAllah memang rancang nak buka semula untuk orang ramai bila wabak Covid-19 berakhir. Cuma ia akan dibuka secara percuma mengikut peraturan yang ditetapkan. Operasi hanya satu sesi untuk dua orang saja sehari untuk memastikan kesihatan kucing terjaga,” katanya. Sumber : Mstar

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *