Beruntung Isteri Jika Dapat Suami Sudi Temankan Isteri Ketika BersaIin, Lelaki Ini Satu Dlm Sejuta

Uncategorized

Seperti kita sedia maklum, seluruh negeri di Malaysia kini masih berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kecuali Sarawak yang berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Pasti ramai bakal ibu yang gelisah dan risau mengenai bayi yang bakal lahir tak lama lagi dan ingin tahu prosedur terkini hospital. Untuk pengetahuan, boleh dikatakan semua hospital kerajaan tidak membenarkan suami dan ahli keluarga menjaga pesakit.

Mungkin kisah pengalaman daripada di bawah ini yang pernah bersalin semasa PKPB/PKPB boleh membantu anda bersedia daripada segi fizikal dan mental untuk bersalin tidak lama lagi

Sudah menjadi impian setiap pasangan suami isteri untuk memiliki cahaya mata sendiri. Kehadiran anak boleh diib4ratkan pelengkap hidup suami isteri.

Pengorbanan seorang isteri ketika melahirkan zuriat adalah anugerah terindah dihantar dari Allah untuk kita. Namun, tahukan suami disaat-saat isteri anda ingin melahirkan zuriat anda ke dunia ini seperti apa?

Betapa besarnya peng0rbanan seorang isteri untuk melahirkannya. Kepada suami yang akan menimang cahaya mata, anda patut menemani isteri anda ketika bersalin kerana banyak kebaikkan yang akan diperoleh.

Antara Kebaikan Apabila Suami Teman Isteri Bersalin

Meredakan deb4ran di hati isteri

Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendeb4rkan, bukan isteri sahaja yang berdeb4r, malah suami juga. Keh4diran suami di sisi isteri dapat meredakan deb4ran yang dir4sai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan deb4ran antara satu sama lain.

Meredakan kes4k1tan isteri

Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kes4kitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata per4ng sang ketika isteri sudah s4kit ingin bers4lin.

Menimbulkan keins4fan di hati suami

Secara tak langsung, boleh timbul keins4fan kepada suami apabila melihat kes4kitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

Lebih menyayangi dan menghargai ist3ri

Apabila melihat betapa susahnya ist3ri bers4lin anak untuk zuriat, berta rung nya wa dan menanggung segala kes4kitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.Lebih menghargai keluarga

5.Lebih menghargai keluarga

Melihat proses bers4lin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kes4kitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat cairan merah?

Suami yang takut melihat cairan merah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap.

Suami boleh membantu ketika isteri ingin bersalin dengan cara:

1.Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya.

2.Memberi kata-kata semangat untuk isteri.

3.Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan.

4.Mengelap muka isteri apabila berpeluh.

5.Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri.

Penafian : Gambar yang digunakan hanyalah sekadar hiasan semata-mata

Kebenaran untuk teman isteri di dewan bersalin bergantung pada dasar, ruang

Pemberian kebenaran untuk suami menemani isteri di dalam dewan bersalin adalah bergantung pada dasar dan ruang terbabit di sesebuah hospital itu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata dalam mempertimbangkan perkara itu, pihak hospital perlu mengambil kira aspek berkenaan terlebih dahulu.

Isu sama ada suami boleh mengiringi isteri di dalam dewan bersalin adalah bergantung pada dasar hospital terbabit dan mengambil kira ruang di tempat berkenaan.

“Ada hospital membenarkan suami mengiringi isteri di dalam dewan bersalin kerana ada ruang mencukupi dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Jika ruang mencukupi, hospital terbabit boleh mempertimbangkan perkara itu,” katanya pada sidang media harian COVID-19, di sini, hari ini.

Sebelum ini, hospital kerajaan tidak membenarkan suami menemani isteri di dalam dewan bersalin sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan PKP Bersyarat (PKPB).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *