Anak Ketiga Baca Ni! Sifat Anak Ketiga Dalam Keluarga Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Info Infomaklumat Keluarga

Setiap anak yang dilahirkan semestinya mempunyai perbezaan dan keistimewaan masing-masing. Tidak kiralah sama ada anda dilahirkan sebagai anak pertama, kedua, ketiga mahupun sebagai anak bongsu di dalam keluarga. Tetapi adakah anda rasa bahawa kakak atau abang anda itu mempunyai sifat yang pelik atau berbeza?

Sebenarnya, menurut beberapa sumber, ada yang mengatakan bahawa anak ketiga dipercayai mempunyai sifat yang paling pelik di antara adik-beradik yang lain. Mari kita semak fakta yang menarik mengenai anak ketiga.

Anak ketiga ini dikatakan paling unik dan selalu melakukan perkara yang orang lain tidak pernah lakukan. Dia akan sentiasa tampil dengan aksi yang unik dan berbeza daripada adik beradiknya yang lain dan tidak segan ataupun malu walaupun aksinya itu agak pelik.

Disebabkan sifatnya yang mudah peka dengan sesuatu keadaan, anak ketiga ini sangatlah mudah untuk mengalirkan air mata dan menangis apabila ditimpa masalah. Walaupun dia nampak ceria pada dasarnya, tetapi dia mudah memendam rasa dan akan menangis di saat dia berseorangan.

Di samping itu, anak ketiga juga dikatakan akan selalu mengganggu adik-beradiknya lain. Dia akan mengacau setiap ahli keluarganya ketika mereka sedang sibuk melakukan

pekerjaan masing-masing dengan bertindak diluar jangkaan dengan menarik rambut, merampas makanan, dan macam-macam lagi aksi yang mana akan membuatkan mereka sekeluarga menjerit dan bergaduh sesama sendiri.

Dalam pada masa yang sama, anak ketiga juga dipercayai sangat degil serta keras kepala. Dia juga akan selalu mengabaikan nasihat yang diberi oleh orang lain. Dia juga dipercayai lebih gemar menurut kata dan pendirian dirinya sendiri daripada terpaksa menerima pandangan daripada orang lain.

Anak ketiga juga dipercayai sama sekali tidak mahu mendengar kata, lebih-lebih lagi daripada orang yang tiada hubungan dengannya. Dia lebih gemar menyelesaikan masalah yang dihadapinya secara bersendiri daripada mengharapkan bantuan orang lain.

Walaupun anak ketiga ini bersifat unik, tetapi mereka akan berasa kekok atau janggal apabila disuruh melakukan sesuatu yang dia tidak pernah lakukan. Oleh itu, dia tidak akan melibatkan dirinya daripada melakukan perkara tersebut dan tidak mahu menyusahkan hidupnya.

Wajah anak ketiga jika kita sekali imbas kelihatan sangatlah garang, tetapi ‘dalam hati ada taman’. Walaupun mempunyai sedikit sifat pemarah dan panas baran, tetapi dia sebenarnya manis dan sangatlah bersifat penyayang. Perbuatannya itu akan lebih disenangi oleh orang lain serta dia juga kuat bergurau walaupun ketika hatinya itu sedang dilanda kesedihan.

Selain itu, anak ketiga ini dikatakan sedikit perahsia berbanding adik beradiknya yang lain di mana dia lebih gemar memilih untuk mendiamkan diri daripada menceritakan masalah yang dihadapinya kepada orang lain.

Ketika berhadapan dengan orang yang mempunyai hubungan yang rapat dengannya, anak ketiga ini akan lebih kelihatan ramah serta sangat suka bercerita. Namun, tanpa disedari, dia suka menyimpan amarahnya di dalam diam dan tidak suka menunjuk di hadapan orang lain.

Kebiasaanya anak ketiga ini pasti mempunyai kekurangan sifatnya. Mereka ini juga dikatakan tidak pernah kena tegur mahupun jarang kena marah walaupun dia melakukan kesalahan. Dalam pada masa yang sama, semua kehendaknya pasti akan dapat ditunaikan. Oleh sebab itulah anak ketiga ini dikatakan sebagai anak yang agak manja berbanding adik beradiknya yang lain.

Berdasarkan fakta-fakta menarik yang tersenarai ini membuatkan anak ketiga ini kelihatan sedikit berbeza daripada ahli keluarganya yang lain Moms pun sering dibuat heran dengan sifat yang dimiliki anak pertama, anak kedua, anak ketiga atau seterusnya. Moms juga mungkin pernah mendengar fakta anak ketiga yang dianggap unik oleh sekitar.

Walaupun berbeza dengan yang lain, sifat yang dimiliki anak ketiga tidak jauh berbeda dibandingkan anak pertama atau anak kedua.

Nah, seunik apa sih sifat anak ketiga? Berikut sederet fakta anak ketiga yang perlu Moms ketahui.

Baca juga: 4 Efek Fobia pada Kepribadian dan Emosi Seseorang

Fakta Anak Ketiga Menurut Sains

Banyak sekali anggapan mengenai kepribadian anak ketiga yang unik, bahkan dianggap pelik.

Padahal, ada lho Moms penjelasan berdasarkan ilmu pengetahuan mengenai fakta anak ketiga. Berikut penjelasannya.

1. Pintar Mengatur Emosi

Fakta anak ketiga yang pertama adalah pintar dalam mengatur emosi.

Menurut sebuah studi yang dipublikasikan dalan jurnal Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology menunjukan bahwa anak-anak yang tinggal dengan kedua orang tua kecil kemungkinan mengalami gangguan emosional.

Penelitian tersebut juga menunjukkan, fakta anak ketiga memiliki kemungkinan ADHD yang lebih rendah dibandingkan saudara mereka.

Penelitian tersebut menjelaskan keberadaan keluarga yang utuh membuat anak-anak lebih mudah mengontrol emosi.

Para ahli juga percaya bahwa keluarga merupakan pendukung terbaik dalam membentuk emosi dan kepribadian seseorang.

2. Mudah Beradaptasi

Mudah beradaptasi dan boleh bekerjasama dengan sebuah grup besar merupakan fakta anak ketiga lainnya. Jika tergabung dalam sebuah tim olahraga, anak ketiga akan lebih mudah udah berbaur dengan yang lain. Dibandingkan anak pertama yang suka bicara apa adanya, anak ketiga cenderung pemalu. Ia juga tak akan pernah membicarakan kesusahan atau masalah pribadinya ke sembarang orang. Anak ketiga akan selalu berusaha untuk menyimpan rahasianya sendiri.


Anak ketiga cenderung unik dan senang melakukan hal-hal yang tak biasa, yang tidak pernah dilakukan anak pertama dan kedua. Para orangtua yang memiliki anak ketiga pasti akan mengakui kelebihannya yang satu ini.

Salah satu tokoh anak ketiga adalah Burlian di novel serial Anak-anak Mamak, buah tulisan dari Tere Liye. Di situ, Burlian, si anak ketiga, memiliki pemikiran berbeda atau out of the box dari saudaranya yang lain. Ia juga dikenal nakal dan usil, namun kehadirannya selalu dirindukan.

Baca Juga:Jennifer Bachdim Lahirkan Anak Ketiga, Namanya Kiyoji Kaynen Bachdim

Secara keseluruhan, keunikan atau kejahilan yang dilakukannya sebenarnya sekadar untuk mencari perhatian dari orang-orang di sekitarnya.

3. Disukai Banyak Orang
Kerana sikapnya yang unik dan menyenangkan itu, anak ketiga selalu terlihat mengagumkan di depan banyak orang. Apalagi ia juga juga menutupi kesusahan atau masalahnya, jadilah ia selalu berusaha menunjukkan sisi terbaiknya kepada orang lain.

4. Sensitif dan Cengeng
Dibandingkan anak pertama dan kedua, anak ketiga itu biasanya lebih sensitif dan peka. Saat menghadapai suatu masalah yang dirasanya sulit, ia mudah sekali menangis. Namun ia tak mau menunjukkan kesedihannya di hadapan orang lain. Ia akan tersenyum dan menutupinya seboleh mungkin. Mereka juga mudah tersenyum atau menaruh simpati dan pada hal-hal yang sedih dan haru.

5. Teguh Pendirian
Anak ketiga itu pendiriannya sangat kuat, atau bisa dibilang cenderung keras kepala. Kalau sudah begitu, apapun yang dikatakannya akan dilakukannya. Pendiriannya yang teguh membuat ia cuek dan tidak peduli atau tidak mau menuruti arahan dari orang lain.

6. Ceroboh
Berbeza sekali dengan anak pertama yang tertib dan disiplin, anak ketiga secara umum suka bertingkah laku ceroboh dan serampangan. Ia juga suka meletakkan barang sembarangan. Kalau ia meminjam barang milik Anda, apalagi barang yang spesial bagi Anda, ada baiknya jangan dipinjamkan. Karena ada kemungkinan barang itu akan hilang –meski ia tidak sengaja menghilangkannya.

Meski sekilas terlihat sangat garang, anak ketiga suka tersentuh hatinya. Dia mempunyai sifat sedikit pemarah walaupun sebenarnya sangat manis dan banyak yang suka. Anak ketiga juga penyayang terhadap orang lain. Suka bercanda dengan teman walaupun hatinya sedang sedih.

7. Berpikir Sederhana
Enggak ribet! Itulah salah satu karakter yang ada pada anak ketiga. Cara berpikir anak ketiga itu pragmatis, mereka tidak suka bertele-tele atau berputar-putar. Jika ia menginginkan “A”, maka ia akan mengatakan “A”. Anak ketiga juga tak suka menerka-nerka apa kira-kira yang dipikirkan atau bagaimana perasaan orang lain tentang dirinya.

8. Manja
Jika ia anak ketiga dan merupakan bungsu dalam keluarganya, sudah pasti ia manja. Biasanya anak bontot memang demikian, manja terutama kepada orangtuanya. Dan kemanjaannya ini biasanya bertahan hingga ia dewasa atau berkeluarga.

Ini juga yang membuat hubungan dan komunikasinya dengan orangtua menjadi lebih baik. Saat sudah dewasa dan hidup terpisah dari orangtua, mereka cenderung lebih berbakti kepada orangtuanya.

9. Tidak Suka Dibanding-bandingkan
Memang, sih, tidak ada anak yang suka dibanding-bandingkan, entah itu anak pertama, kedua, ketiga, dan seterusnya. Namun, untuk beberapa alasan, orangtua suka membandingkan prestasi tiap-tiap anaknya. Misalnya, anak ketiga dibandingkan dengan anak pertama yang sangat bertanggung jawab dan berprestasi.

8. Manja
Jika ia anak ketiga dan merupakan bungsu dalam keluarganya, sudah pasti ia manja. Biasanya anak bontot memang demikian, manja terutama kepada orangtuanya. Dan kemanjaannya ini biasanya bertahan hingga ia dewasa atau berkeluarga.

Ini juga yang membuat hubungan dan komunikasinya dengan orangtua menjadi lebih baik. Saat sudah dewasa dan hidup terpisah dari orangtua, mereka cenderung lebih berbakti kepada orangtuanya.

9. Tidak Suka Dibanding-bandingkan
Memang, sih, tidak ada anak yang suka dibanding-bandingkan, entah itu anak pertama, kedua, ketiga, dan seterusnya. Namun, untuk beberapa alasan, orangtua suka membandingkan prestasi tiap-tiap anaknya. Misalnya, anak ketiga dibandingkan dengan anak pertama yang sangat bertanggung jawab dan berprestasi.

Hal ini tentu sangat meresahkan, dan tak jarang anak ketiga merasa diremehkan dan cemburu. Inilah yang menjadi alasan mengapa anak ketiga sangat tidak suka jika dibandingkan dengan saudaranya yang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *