Pada mulanya niat nak hilangkan kutu. Tapi tak sangka sampai boleh bertukar jadi lebah pula.

Haiwan kucing Viral

Lolo dimandikan dengan air kunyit untuk menghilangkan kutu pada badannya. Buntu melihat kutu beranak pinak ‘menumpang hidup’ pada badan kucing kesayangan, Afiffah Rozlan, 31, memilih untuk mencuba rawatan tradisional yang dibaca di media sosial. Hasilnya, kucing jantan yang pada asalnya berwarna tompok hitam putih itu kini bertukar menjadi warna seekor lebah! Berkongsi gambar si bulus kesayangannya yang diberi nama Lolo itu di grup Facebook Kucing Sepahkan Apa Hari Ini?, Afiffah yang tinggal di Beranang, Selangor berkata usahanya memandikan kucing tersebut dengan air kunyit ternyata membuahkan hasil.

“Tadaaa.. ni hasilnya, serious guys masa mandikan dia memang keluar kutu tapi tak semua. Rasanya ni terlebih kunyit sebab video yang saya tengok dekat TikTok tu tak de la pekat (warna kuning pada kucing) macam ni. Mama minta maaf ya sebab jadikan awak kuning,” tulisnya.

Warna kuning pada badan Lolo masih belum hilang selepas seminggu.

Postingnya itu mendapat perhatian warganet yang rata-rata melihat Lolo yang sudah bebas kutu seperti seekor lebah. Afiffah berkata kucingnya yang baru berusia setahun itu sememangnya dilepaskan untuk bermain diluar. “Sebelum ni memang pakai ubat kutu yang saya beli dekat Shopee tapi dah habis pula. Nak tunggu ubat yang dipesan sampai lambat… kucing ni tidur dengan kami dan baby jadi saya risau anak kena gatal-gatal,” katanya yang mempunyai tiga cahaya mata yang masih kecil.

Lolo merupakan satu-satunya kucing peliharaan yang tinggal.

Menurut Afiffah petua untuk menghalau kutu tersebut diambilnya dari sebuah akaun TikTok Indonesia. “Saya letak serbuk kunyit campur garam kasar, masukkan dalam baldi lepas tu letak air suam dan mandikan Lolo. Memang menjadi tapi tak semua yang keluar,” katanya.

Saya letak serbuk kunyit campur garam kasar, masukkan dalam baldi lepas tu letak air suam dan mandikan Lolo.

Menurutnya kucing Parsi campuran kampung ini kini menjadi satu-satunya haiwan peliharaannya dan keluarga. “Ada orang bagi mak Lolo pada kami, kami bela sejak kecil lagi. Tapi mak Lolo dah tiada sebab sakit, sayang sangat sebab ‘dia’ sangat baik. Mak dia macam Lolo juga tidur dengan kami sekeluarga,” ujar suri rumah ini. Setelah hampir seminggu, Afiffah berkata warna kuning pada kucingnya itu kini kian pudar.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setelah Sekian Lama Terpisah Antara Negara Selama Berbulan Bulan. Akhirnya Kucing Ni Kembali Ke Pemiliknya Dengan Cara Ni.

Liputan6.com, Jakarta – Lucie Bénévise dan suaminya Devin Lane kembali menemukan kucing peliharaannya yang hilang selama berbulan-bulan. Pasangan asal Georgia itu kehilangan kucingnya saat bertugas di Korea Selatan. Mereka dengan terpaksa kembali ke negara asalnya tanpa kucing itu.

Dikutip dari Fox News, Selasa (16/02/2021), Lucie dan Devin adalah anggota Angkatan Darat Amerika Serikat. Keduanya pindah ke Korea Selatan pada tahun 2020 untuk bertugas di Kamp Humphreys di Pyeongtaek. Mereka bertugas sebagai tenaga medis Angkatan Darat Amerika Serikat. Awalnya, Lucie dan Devin berniat untuk membawa kucingnya ke Georgia. Namun karena terhalang masalah visa dan persyaratan lain, mereka sulit membawa hewan peliharaan itu saat terbang.

Terhalang Visa

Saat bertugas di Korea Selatan, Lucie mengadopsi anak kucing yang diberi nama Cauliflower yang berarti kembang kol. Oleh Lucie, kucing itu diberi nama panggilan Cauli. Rasa sayangnya kepada Cauli membuat Lucie berniat membawa kucingnya ke Georgia, saat masa tugasnya selesai.  Tetapi, karena masalah visa dan persyaratan dalam membawa hewan peliharaan ke Amerika Serikat Lucie harus kembali pulang tanpa membawa Cauli. 3 dari 7 halaman

Hilang Saat Perjalanan ke Bandara

Lucie dan Devin memutuskan mencari orang lain di pangkalan militer untuk menjaga Cauli. Sampai Devin siap membawanya ke Georgia pada bulan Oktober. Pada akhirnya, mereka berhasil menemukan orang itu.  Kemudian, pada bulan Oktober, Devin siap kembali ke Georgia dengan membawa Cauli. Namun saat berhenti dalam perjalanan ke bandara, kucingnya melarikan diri dari mobil. Devin sampai mengubah jadwal ke penerbangan selanjutnya untuk mencari kucingnya itu. 

Tetapi pencariannya tak berhasil dan ia terpaksa merelakan Cauli. Devin tidak memiliki waktu lebih untuk terus mencari Cauli karena ia harus kembali bertugas di Georgia. Hal itu membuat hati Lucie hancur karena kehilangan kucing kesayangannya.4 dari 7 halaman

Membuat Sayembara

Selama berbulan-bulan tanpa kucing peliharaannya, Lucie dan Devin tidak menyerah untuk kembali mencarinya. Mereka mencari melalui berbagai grup Facebook yang beranggotakan orang-orang di Kamp Humphreys.

Mereka bahkan menawarkan hadiah kepada orang yang berhasil menemukan Cauli dan mengantarkannya kepada mereka. Awalnya hadiah tersebut berjumlah 500 dolar AS, kemudian naik menjadi 1.500 dolar AS. Lucie tidak menyerah untuk mencari Cauli, hingga temannya menenangkannya untuk tidak menyalahkan diri.

“Beberapa teman saya berkata, ‘Tidak apa-apa, Lucie, kamu melakukan semua yang kamu bisa.’ Dan saya tahu, seperti, saya tidak melakukan semua yang saya bisa, saya masih bisa melanjutkan,” katanya kepada stasiun TV WSAV, seperti dikutip Fox News.5 dari 7 halaman

Berhasil Ditemukan

Beberapa hari setelah Natal, Mereka mendapat SMS yang berisi foto Cauli dari seseorang yang menemukannya. Penampilan Cauli menjadi sedikit kurus dan kotor, tetapi kucing itu baik-baik saja. Cauli lalu dibawa oleh seseorang dari Angkatan Darat Amerika Serikat yang kembali pulang ke Atlanta. Lucie dan Devin bertemu pria yang membawa Cauli di bandara.

Sesuai janjinya, mereka memberi pria itu hadiah karena berhasil membawa Cauli padanya. Hadiah itu juga sebagai imbalan atas kesulitannya membawa hewan peliharaan ke luar negeri. “Saya tahu bahwa tidak mudah membawa kucing bersamanya selama penerbangan, tapi dia bilang dia baik-baik saja,” kata Lucie.6 dari 7 halaman

Dibawa Pulang

Setelah berhasil ditemukan, Lucie dan Devin akhirnya membawa pulang kucing peliharaanya. Mereka sangat senang kembali bertemu setelah terpisah ribuan mil antara Amerika Serikat dan Korea Selatan selama berbulan-bulan. Cauli juga mudah menyesuaikan diri dan secara perlahan mulai nyaman di rumah barunya. “Saya merasa sangat lega,” kata Lucie. “Aku tahu tidak ada yang bisa mencintainya seperti aku mencintainya,” ungkapnya.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sampai Macam Ni Sekali Bapa Sayang Akan Aladdin. Sekali Ramai Pula Yang Sebak Dengan Reaksi Dari Bapa.

Siapa je yang tak sayangkan kucing atau haiwan peliharaan lain. Aksi dan rupa mereka yang comel tu memang boleh buatkan kita hilang stress. Tapi apa perasaan korang bila dapat tahu haiwan kesayangan kita tu dah tak ada?

“Aladdin kami dah pergi selamanya..”

Kesedihan seorang lelaki ini membuatkan warganet turut sama sebak, lebih-lebih lagi mereka yang bergelar pencinta haiwan. Dalam tulisan yang dipercayai ditulis oleh isterinya, kucing peliharaannya Aladdin merupakan kucing yang disayangi keluarga termasuk suami yang dipanggil Ayah. Mereka yang juga pemilik kedai haiwan peliharaan Katsumi Cat ini sangat menyayangi Aladdin macam anak sendiri. Korang tengok jelah macam mana rupa Ayah saat Aladdin pergi:

“Din tak payah tengok burung lagi.. ”Mesti Aladdin antara kucing yang paling disayangi walaupun ada banyak lagi kucing lain dibela di rumah. Sebab sampai sekarang pun ke mana-mana saja mereka pergi, bayangan Aladdin masih dapat dilihat oleh pemiliknya. Buka pintu ada Aladdin.. Tengok tv ada Aladdin.. Gi dapur ada Aladdin.. Naik tangga ada Aladdin.. Dan sekarang macam mana nak tengok setiap sudut tanpa Aladdin??.. Ayah kata ‘din ayah dah letak din main kat luar.. Dan tak payah tengok burung lagi.. Nanti burung datang dekat din ye sayang.. Din tunggu kami kat sana..” Luahan hati Ibu benar-benar menyayat hati sampaikan setiap sudut pun macam Aladdin ada lagi. Lebih-lebih lagi, Aladdin dikatakan tak sakit ataupun luka sewaktu dia ‘pergi’.

“Gugur air mata jantan aku..”

Sayu betullah tengok keadaan Aladdin dengan Ayah dalam video tu. Video ni bukan saja dah banyak dikongsi di Facebook, malah terima ribuan Retweet kat Twitter.

Dengan keadaan Aladdin yang terkulai layu macam tu, siapa je yang tak tumpang bersedih. Benarlah kata orang, walaupun keadaan ni nampak biasa je tapi memberi pengertian yang sangat besar kepada empunya diri.

Tapi betul, kalau korang ni seorang pencinta haiwan mesti korang pun sama-sama menangis bila tengok video Ayah. Sebab kucing peliharaan ni dah dianggap macam keluarga sendiri; dahlah comel, manja, penyayang. Siapa tak sedih weh kalau kucing dipelihara mati macam tu je!

Sumber: lobakmerah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Hanya Gunakan 4 Bahan Ni Saja Dapat Gemukkan Kucing Dengan Harga Yang Lebih Berpatutan. Ini Antara Cara Untuk Buat Wet Food Homemade.

Berita baik buat pemilik kucing. Sebenarnya senang sahaja jika hendak buat makanan kucing sendiri, tidak perlukan bahan yang rumit mahupun perlukan masa yang banyak, malah lebih menjimatkan. Iyalah, kalau nak beli pun wet food selalu boleh tahan juga harganya. Baik buat sendiri, lebih terjamin selamat dan bebas pengawet. Lebih menarik resipi ini mempunyai campuran sayur-sayuran yang pastinya berkhasiat dan bebas daripada bahan pengawet untuk si comel kesayangan. Ikut cara berikut untuk membuat makanan basah (wetfood) sendiri di rumah : Bahan-Bahan: 3 ekor ikan selar, 1 batang lobak merah, Sedikit sayur bayam, 1 paket kecil agar-agar

Cara Membuat: 1.Rebus ikan selar dan ambil isinya. Asingkan tulang dan air rebusan ikan. 2.Kisar isi ikan tersebut bersama lobak merah dan sayur bayam dan masukkan kedalam periuk. 3.Kemudian masukkan air rebusan ikan dan kisar bersama tulang ikan tadi. 4.Tapis kisaran tulang ikan tadi dan masukkan kedalam periuk. 5.Masukkan pula agar-agar kedalam periuk. Kacau dan masak sehingga agar-agar hancur. Siap! Selamat Mencuba !

Info Ekstra!

Selepas siap disediakan masukkan dalam bekas, sejukkan dan simpan dalam peti sejuk. Agar-agar berfungsi bagi memekatkan bancuhan serta memudahkan kucing untuk makan Selain sayur bayam, boleh juga gunakan buah labu. Boleh juga gantikan ikan dengan organ dalaman ayam (hati, pedal, jantung dan hempedu ). Gunakan sudu plastik bila menceduk, bagi memastikan wetfood ini tidak mudah basi.

Sumber: Liyana Kamaruzaman

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *