Maritim sahkan kapal China dikesan di perairan Malaysia. Sampai sebanyak ini pesawat dapat dikesan.

Info ISU SEMASA Viral

Sebuah kapal pengawal pantai milik China dilaporkan telah mencer0boh perairan Malaysia di luar Miri, hanya beberapa hari setelah kapal terbang tentera China dikesan berhampiran ruang udara Malaysia. Menurut Pengarah Agensi Penguatkvasaan Mar1tim (APMM) Miri, Kapten Md Fauzi Othman, agensi itu menerima laporan mengenai kehadiran kapal China berhampiran Beting Patinggi Ali pada 4 Jun.

 Kapten Md Fauzi Othman (tengah)

Juga dikenali sebagai Luconia Shoals, Beting Patinggi Ali terletak kira-kira 84 batu nautika (155 kilometer) dari perairan pantai Miri. “Aset dari APMM dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mengawasi keadaan dengan teliti,” kata Md Fauzi.

 Juga dikenali sebagai Luconia Shoals, Beting Patinggi Ali terletak kira-kira 84 batu nautika (155 kilometer) dari perairan pantai Miri. (Gambar Hiasan)

Tambah beliau, aset tersebut diker4hkan dekat Beting Patinggi Ali pada setiap masa untuk memantau kawasan itu dan menjaga kedauIatan negara. Pada 3 Jun, Wisma Putra memanggil Duta Besar China ke Malaysia dan menyerahkan n0ta b4ntahan Malaysia sebagai tindak baIas kepada kejadian yang melibatkan penerbangan oleh pesawat tentera China di ruang udara Malaysia di luar pantai Sarawak. TUDM berkata, 16 pesawat itu dikesan terbang dalam formasi takt1kal berhampiran Luconia Shoals.

Sumber:  The Star.

16 pesawat China cer0boh: ‘Hanya latihan penerbangan biasa’- Kedutaan Besar China

Terdahulu beberapa hari lalu, negara kita digemp4rkan dengan kejadian penerbangan mencvrigakan melibatkan 16 buah pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) yang memasuki ruang udara ZMM, Kota Kinabalu FIR dan menghampiri ruang udara nasional pada 31 Mei 2021.

Menurut Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad, penerbangan pesawat-pesawat PLAAF telah dikes4n oleh Radar Pertahanan Udara TUDM di Pusat Pertahanan Udara (CRC 2) di Sarawak pada jam 11.53 pagi hari Isnin yang lalu.

“Pesawat- pesawat tersebut telah dikesan terbang secara formasi takt1kal in-trail pada jarak 60 batu nautika di antara satu sama lain. Formasi panjang tersebut juga telah terbang dengan paten dan haluan yang sama menggunakan satu titik laluan masuk dan keluar. Mereka kemudiannya didapati mengubah arah penerbangan di ruang udara Beting Patinggi Ali yang berkepentingan kepada negara.”

Kesemua pesawat tersebut dikesan terbang pada ketinggian di antara 23,000 kaki sehingga 27,000 kaki dengan kelajuan 290 knots melalui Singapore FIR. Ia kemudian memasuki ruang udara ZMM, KK FIR dan terbang menuju hampir 60 batu nautika daripada pesisir pantai Wilayah Sarawak di mana dikhuatiri akan meng4ncam kedauIatan negara.

“Pihak TUDM telah meletakkan pesawat Hawk 208 daripada No. 6 Skuadron, Pangkalan Udara Labuan dalam keadaan siap sedia melalui Operasi Curiga TUDM,” katanya. Tambahnya lagi, pemantauan menerusi radar pert4hanan udara diteruskan ke atas pesawat-pesawat tersebut disamping beberapa percvbaan untuk mengarahkan mereka menghvbungi k4walan trafik udara Kota Kinabalu.

Katanya, apabila arahan tidak dipatvhi dan didapati melangkaui persempadanan Kota Kinabalu menghala ke ruang udara nasional, TUDM telah melancarkan pesawat-pesawat pem1ntas pada jam 1.33 petang untuk melakukan identifikasi visual.

“Hasil daripada pemintasan udara yang dilaksanakan, TUDM telah mengenalpasti pesawat-pesawat tersebut adalah daripada jenis llyushin Il-76 dan pesawat Xian Y-20. Pesawat-pesawat jenis ini merupakan pesawat pengangkut strategik dan berupaya melaksanakan pelbagai misi. Kejadian ini merupakan perkara yang ser1us terhadap anc4man kedauIatan negara dan keseIamatan penerbangan berdasarkan kepadatan trafik udara dalam laluan penerbangan (Airways) di Kota Kinabalu,” katanya.

Ackbal juga memaklumkan bahawa kejadian tersebut telah dikendalikan oleh TUDM khasnya dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya berlandaskan undang-undang dan peraturan penerbangan antarabangsa International Civil Aviation Organization (ICAO) serta Strategi Pertahanan Udara Nasional (SPUN). “Kementerian Luar Negeri telah mengambil maklum tentang perkara ini melalui Kementerian Pertahanan,” katanya.

Sementara itu menurut Astro Awani, kedutaan besar China di Malaysia menjelaskan penerbangan pesawat republik itu adalah latihan penerbangan biasa dan tidak meny4sar mana-mana negara. “Menurut undang-undang antarabangsa, kapal terbang tentera China itu hanya menikmati kebebasan penerbangan di ruang udara berkenaan. Malah, sepanjang latihan tersebut, pesawat tentera China itu mematuhi undang-undang antarabangsa yang berkaitan dan tidak memasuki ruang udara wilayah mana-mana negara lain.” Tambahnya lagi, tiada apa yang perlu dicvrigakan kerana China dan Malaysia adalah negara jiran yang ramah mesra dan sedia meneruskan rundingan persahabatan dua hala untuk bersama-sama menjaga keamanan negara.

Malaysia hantar nota bantahan 16 pesawat China ceroboh ruang udara

Wisma Putra dalam pada itu mengemukakan nota bant4han dipIomatik kepada China berhubung 16 pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) yang mencer0boh ruang udara Z0n Maritim Malaysia (ZMM) dan menghampiri ruang udara nasional, semalam. Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, menyifatkan tindakan 16 pesawat PLAAF itu sebagai ‘pencer0bohan ruang udara dan kedauIatan Malaysia’. Sehubungan itu, beliau berkata, Kementerian Luar akan memanggil Duta Besar China ke Malaysia untuk mendapatkan penjelasan berhubung pencer0bohan itu.

“Berdasarkan laporan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Kementerian Luar akan mengemukakan nota b4ntahan dipIomatik terhadap pencer0bohan itu kepada kerajaan China. Kementerian Luar juga akan memanggil Duta Besar China ke Malaysia untuk mendapatkan penjelasan pencer0bohan ruang udara dan kedauIatan Malaysia oleh 16 pesawat PLAAF. Selain itu, saya akan membangkitkan keb1mbangan ser1us berhubung perkara ini kepada rakan sejawat di China,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad dalam satu kenyataan, memaklumkan TUDM mem1ntas 16 pesawat PLAAF yang dikesan mencer0boh ZMM Kota Kinabalu (KK) IFR semalam. Pesawat berkenaan yang dikesan Radar Pertahanan Udara TUDM dari Pusat Pertahanan Udara Sarawak pada jam 11.53 pagi, terbang secara formasi takt1kal in-trail pada jarak 60 batu nautika antara satu sama lain.

Beberapa arahan supaya pesawat berkenaan menghvbungi k4walan trafik udara KK IFR tidak dipatuhi, sekali gus TUDM mel4ncarkan pesawat pemintas pada jam 1.33 tengah hari untuk melakukan identif1kasi visual. Hishammuddin menegaskan, pendirian Malaysia tidak akan sesekali berk0mpromi dalam aspek keseIamatan negara meskipun memiliki hvbungan dipIomatik dengan mana-mana negara.

“Pendirian Malaysia jelas, iaitu tidak akan berk0mpromi dalam aspek keseIamatan negara walaupun memiliki hvbungan dipl0matik yang baik dengan mana-mana negara sekali pun. Malaysia tetap tegvh dalam mempert4hankan m4ruah dan kedauIatan negara,” katanya.

Sumber : The Star

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Baru Baru Ini Tular Perkongsian Ismail Sabri Yang Beri Tanda Tanya Pada Warganet. Sekali Dia Tampil Dedahkan Apa Maksud Gambar Tersebut.

Semalam, hantaran Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di media sosial telah menimbulkan  pelbagai tanda tanya. Tulis Ismail Sabri dalam laman sosial Facebook disertakan sekali gambar, ‘ Saya dah tutup pintu depan tapi…. dengan ikon menangis’. Tulisan itu mendapat reaksi pelbagai pihak apakah sebenarnya cuba disampaikan oleh Menteri Kanan itu yang ternyata begitu s.edih.

Ada warganet dengan nama ‘Kak Long Linda’ pula meminta selaraskan arahan s.aman manakala Annie Lim pula mengucapkan terima kasih kepadanya. Setakat beberapa minit sahaja, tulisan Ismail itu mendapat like lebih 14,000 orang dengan hampir 1,000 komen positif dan n.egatif.

Sebelum itu, Ismail Sabri sempat memuat naik sebuah video berdurasi 39 saat meninjau keadaan bandar raya Kuala Lumpur semalam menerusi laman Facebook miliknya. Beliau juga sempat singgah melawat petugas barisan hadapan yang bertugas di sekatan jalan raya (SJR) dengan memakai kain pelikat dan memandu sendiri.

“Saya sungguh terh.aru, sempat saya meronda melihat sendiri keadaan kota raya malam tadi malah, saya puji sikap anda semua yang memberi kerjasama untuk terus kekal di rumah,” tulisnya. Coretan tersebut mendapat ribuan perkongsian dalam laman Facebook dan rata-rata pelayar turut meninggalkan komen positif serta memberi semangat kepada beliau yang sudah sedaya upaya menjaga kepentingan rakyat. 

Tampil Beritahu Maksud Pintu

“Itu sebab saya hendak pulang (sudah habis kerja), sebab itu tutup pintu.” Demikian penjelasan ringkas Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengenai hantarannya dalam Facebook, semalam, berkaitan pintu yang menimbulkan pelbagai pers.oalan dalam kalangan warga maya. Beliau berkata demikian pada sidang media secara maya sempena Pelancaran Pembinaan Hospital Modular COVID-19 Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, di sini, hari ini.

Dalam hantaran melalui Facebook itu, Ismail Sabri memuat naik gambar menunjukkan beliau sedang menutup pintu pejabatnya di Kementerian Pertahanan. Hantaran yang turut disertakan kapsyen ‘Saya dah tutup pintu depan tapi…..’ itu menimbulkan pelbagai persoalan, terutama ketika negara sedang menjalani Sekatan Pergerakan Penuh bahawa P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0. Setakat ini, hantaran terba.bit mendapat lebih 70,000 tanda suka dan lebih 13,000 perkongsian.

Kredit : BH

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *