Wanita ini luah detik pilu soal anak kucingnya. Sekali tak sangka anak kucing unik ini mampu bertahan selama beberapa jam sahaja.

Haiwan kucing Viral

Memiliki kucing sebagai haiwan peliharaan merupakan salah satu daripada nikmat yang sangat menggembirakan. Manakan tidak, kehadiran haiwan comel itu bahkan boleh menghilangkan tekanan dan kemurungan. Walau bagaimanapun, setiap pemilik kucing juga perlu bersedia untuk menerima kehilangan haiwan itu. Jarang sekali kucing akan bertahan hidup untuk tempoh waktu yang lama. Ia sama ada akan pergi kerana sakit atau pelbagai sebab lain. Namun, salah satu yang paling menyedihkan adalah apabila anak kucing pergi selepas dilahirkan.

Sama seperti yang dikongsikan oleh Eqin Nusuri di Facebook ini. Menurutnya, kucingnya telah melahirkan enam ekor anak tetapi anak keempatnya telah tiada. Lebih memilukan, anak kucing itu lahir dalam keadaan songsang dan ia mempunyai fizikal yang tidak normal iaitu berkepala dua. Ia hanya mampu bertahan hidup selama lapan jam sahaja. Mari ikuti luahan Eqin berkenaan kehilangan anak kucing itu di bawah ini.

Kucing saya beranak kali kedua. Ada 6 ekor anak dia. Yang ni anak ke-4. Unik sangat ciptaan Yang Maha Esa. Berkepala dua berbadan satu. Ibu dia nak kuarkan dia pun seksa sebab kepala dia besar. Masa tu saya bantu ibu dia kuarkan anak ke-4 ni.

Dia kuar dalam keadaan songsang (kaki dulu). Tapi sayang cuma bertahan hidup 8 jam je. Sebab mak dia taknak kat dia. Saya cuba dekatkan dia pada ibu dia pun dia macam tak mampu nak buka mulut untuk menyusu kat tutt ibu dia. Melepek je. Mungkin kepala dia berat dan dia tak mampu nak angkat kepala sendiri. Dia tak bergerak kemana kalau last letak di situ nanti bila tengok semula pasti dia kat tempat yang sama je. Bye bye baby. Tenanglah awak disana ye.

Sumber: Eqin Nusuri

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Disebabkan Gemar Membela Kucing Gergasi. Kini Rohana Memiliki 9 Kucing Dan Beratnya Semuanya Sekitar Ini.

Memiliki sembilan kucing bersaiz besar yang berbulu lebat dengan berat antara tiga hingga sepuluh kilogram (kg) seekor menjadi kepuasan Rohana Md Gani. Kakitangan sebuah agensi kerajaan berusia 56 tahun itu berkata kepuasan dikelilingi kucing bersaiz besar dapat dirasakan apabila haiwan terbabit sentiasa manja dan mesra walaupun kelihatan garang.

“Saya tidak menghadapi sebarang masalah sepanjang dua tahun tinggal sebumbung dengan haiwan terbabit, kesunyian terubat apabila melihat pelbagai aksi dipamerkan kucing,” katanya ditemui di rumahnya, di sini, hari ini. Ibu kepada empat anak itu berkata, minat mendalam ke atas kucing membolehkan dia selesa tinggal bersama haiwan bersaiz besar itu walaupun terpaksa menyediakan peruntukan lebih RM800 sebulan untuk membeli makanan dan pasir. Katanya, penjagaan dan makanan menjadi faktor utama kucing kacukan baka import dan tempatan miliknya menjadi besar dan berbulu lebat dua hingga empat kali ganda berbanding kucing biasa.

“Saya memberi makan antara sekali hingga dua kali sehari menggunakan makanan import, walaupun harganya agak mahal dan membebankan namun kualitinya begitu baik. Semua kucing saya mempunyai nama seperti Oyen, Putih, Omel, Adik dan Tiger. Sebahagian diletakkan di dalam sangkar dan ada juga tinggal dalam bilik khas, waktu malam semua haiwan berkenaan dilepaskan dalam rumah,” katanya yang menetap di Taman Pinggiran Netas Jaya, Mentakab, di Temerloh.

Rohana berkata, bermula dengan seekor kucing pemberian rakan anaknya, dua tahun lalu haiwan berkenaan membiak hingga kini menjadi sembilan ekor dan semua kucingnya diberi bagi menghalang pembiakan. Beliau juga berkata, anak bongsunya Siti Aisyah Nazihah Sulaiman, 23, yang kini melanjutkan pengajian di Universiti Malaya (UM) turut meminati kucing, bila ada masa terluang dia akan pulang untuk melihat haiwan terbabit.

“Saya melayan semua kucing seperti anak sendiri, makan dan minum sentiasa diberi perhatian. Apabila tidak sihat rawatan dan ubat perlu diberikan segera bagi mengelak menjadi bertambah buruk. Saya rela berlapar asalkan sembilan kucing besar peliharaan saya mendapat makanan yang secukupnya, sifat kasih sayang dan tanggungjawab terhadap haiwan sentiasa tersemat dalam diri ini. Penjagaan kebersihan dengan memandikan haiwan terbabit perlu dilakukan apabila keadaan memerlukan, dengan cara itu kesihatan kucing akan lebih terjamin,” katanya.

Sumber : Harian metro

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Kucing Gebu Yang Sering Jadi Perhatian Di Thailand. Boleh Tahan Juga Populariti Si Bulus Ni Dekat Sana.

Hi buat semua pencinta kucing. Anda pasti tahu kucing yang agak popular di negara kita. Kalau di Malaysia, kita ada Bujibu dan Oh My Jep yang sangat popular di FB dan Instagram. Ternyata telatah dua ekor ini sangat menghiburkan hati apabila Bujibu berganding dengan Yusof Iskandar, mereka selebriti sosial media sangat sepadan. Namun begitu, di negara jiran kita, Thailand ada kucing sering menjadi perhatian ramau.

Kucing yang diberi nama Bone itu sungguh menghiburkan hati buat penggemarnya. Anda bukan sahaja boleh menyaksikan ragam Bone di IG, malahan jika bertuah anda boleh lihat dia berjalan, memanjat pokok dan beraksi bak selebriti dan anda juga berpeluang untuk memeluk dia Bone yang mempunyai 204k pengikut di Instagram, Bone Bone nampaknya sukakan cabaran seperti memanjat pokok! 

Walaupun gebu, namapaknya Bone BOne lari dari istilah malas yang selalu dilabelkan pemalas kepada kucing seertinya. Pelbagai pertanyaan yang dilontarkan oleh warganet seperti “adakah dia gebu atau sekadar bulunya yang kembang?” atau “perapi apakah yang digunakannya  untuk mendapatkan bulu kembang?” dan “adakah dia betul-betul gembira?”

Difahamkan Bone Bone kucing besar berusia 5 tahun, kacukan Parsi dan Breed, berbulu kembang yang sentiasa memakai beg sandang kuning mendapat liputan portal-portal utama di seluruh dunia dek keletahnya. Aksinya yang pelik kerana tidak takutkan orang ramai, berjalan di taman bak dia sahaja berada di situ membuatkan ramai yang mengambil kesempatan untuk bergambar dengannya.

Namun begitu,ada juga warganet yang memberi komen risau dengan keadaan Bone Bone yang dibawa ke khalayak ramai serta dikerumuni mungkin membuatkan dia tidak selesa.Namun, apa jua perbezaan pendapat, Bone Bone yang menyukai udang rebus serta beratnya kini 9.2kg membuktikan dia bukan sekadar kucing biasa. Aksinya sentiasa ditunggu-tunggu oleh peminat kucing seantero dunia.

Besar Sungguh Kucing Zara Zya. Ternyata Kucing Kesayangan Zara Dapat Perhatian Warganet

DIkhabarkan foto Zara Zya bersama kucing peliharaannta meraih perhatian ramai. Ini kerana kucing peliharaannta yang besar dan gemuk. Jika dilihat di ignya, Zara berkongsi sekeping foto mendukung kucing itu yang diberi nama Beshetik. Di ruangan kapsyen tertulis,“Hanya dia tahu macam mana saya sayang pada dia @Beshetik,”

Kalau nak tahu Beshetik menjadi antara kucing popular di laman sosial yang mempunyai akaun IG tersendiri. Baru baru ini, kucing berwarna oren putih ini telah mempunyai hampir 95,800 pengikut. Jika dilihat di ruangan komen, ramai warganet teruja melihat saiz Beshetik yang hampir menyerupai saiz seorang kanak kanak apabila didukung,

Ada juga yang sempat bertanyakan menu makanan yang diberikan kepada kucing itu kerana Beshetik kelihatan sangat gebu dan sihat.“Demoknya budak tu! Nak gigit perut,” tulis pelakon Elly Mazlein.“Gebunya! Geram tengok. Muka garang naw,” kata seorang wargamaya.“Masya-Allah besarnya! Bagi makan apa ni?” tanya seorang wargamaya.“Sikit lagi jadi sama besar la dengan tuan dia,” usik seorang wargamaya.Sehingga kini, foto Zara bersama kucingnya itu telah mendapat hampir 45,000 tanda suka daripada wargamaya.

Tak Tahu Nak Kenalpasti Kucing Kesayangan Sihat Ke Tak. Ini Cara Mudah Untuk Kesan

Bagi pencinta kucing, kucing merupakan haiwan peliharaan yang sangat istimewa. Terkadang kucing ni senang untuk difahami dan setiap ragam mereka ada maksud yang tersirat. Kucing juga merupakan haiwan yang pintar menyembunyikan masalah kesihatan tanpa diketahui.

Justeru,s ebagai penjaga dan pencinta kucing, pasti korang ingin tahu cara menilai kesihatan ‘si bulus’ kesayangan korang.Jadi, untuk mengetahui sama ada kucing korang sihat atau tidak, korang kena peka dan perhatikan tanda-tanda di bawah ini terlebih dahulu.

Pertama, kucing rasa eruja bila tiba makan. Kucing yang sihat akan sentiasa bersemangat saat tiba waktu makan. Cara mengenalinya adalah bila kucing menggeserkan badan pada kaki korang dan membawa korang ke arah tempat makanan biasa dihidangkan.Sementara itu, kucing yang tidak sihat hilang selera makan dan tidak membuang air besar seperti biasa.

Kedua, untuk pengetahuan kucing yang sihat mempunyai sistem pencernaan yang baik. Macam mana nak tahu? Hah, ia boleh dikenalpasti melalui najis si bulus korang!Bentuk ideal njis kucing adalah kecil, padat dan lonjong. Dari segi warna dan tekstur pula, najis sihat berwarna coklat gelap dan kelihatan pejal tetapi tidak keras.Najis kecil dan tidak berbau menandakan segala nutrisi dalam makanannya diserap dengan baik dan menunjukkan bahawa usus kucing korang sihat.

Ketiga, kucing bergerak rancak dan aktif ketika bermain. Biarpun tabiat kucing mungkin akan berubah seiring usia, kucing yang sihat kekal aktif dan suka bermain. Tak kiralah mengejar mainan atau melompat dan berlari kesana-sini.Sebaliknya pula jika si manja korang tidak sihat, ia cenderung menunjukkan simptom tidak bermaya atau tidak berminat dengan sebarang aktiviti yang biasa dilakukan oleh seekor kucing seperti berlari dan bermain.

Difahamkan Salah satu tanda paling mudah untuk kenal pasti kucing korang sihat adalah dengan melihat penampilan bulu pada badannya. Biasanya, kucing yang sihat memiliki bulu yang bersinar dan bersih.Selain itu, matanya juga kelihatan cantik dan bersinar!

Akhir sekali, makanan juga haruslah yang berkualiti. Tanggapan sebegitu bukan sahaja boleh membahayakan kesihatan kucing korang, malah makanan tidak berzat atau mengandungi banyak pengawet mungkin akan menyebabkan sakit kronik terhadap kucing seperti batu karang dan sebagainya.Sebab itulah pentingnya pemilihan makanan yang berkualiti tinggi buat meow korang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *