Berhati hati dengan kemunculan sakit happy hyp0xia. Sekali doktor ini dedahkan punca sebenar sakit ini.

Covid 19 Dunia KESIHATAN

Orang ramai diingatkan supaya lebih berwaspada dengan kemunculan komplikasi kandungan oksigen rendah, ‘Happy Hypoxia’ dalam kalangan pes4kit Cov1d-19 yang menjadi pembvnvh senyap tidak bergajala. Pakar Perunding Perubatan dan Paru-Paru Pusat Perub4tan Sunway Velocity, Kuala Lumpur, Dr Nurul Yaqeen Mohd Esa berkata, Hyp0xia b3rpunca daripada pelbagai sakit terutama paru-paru dan jantung yang menyebabkan keros4kan pada otak, paru-paru dan organ dalaman badan sekali gus membawa m4ut jika tidak dir4wat segera. Katanya, keadaan itu berlaku apabila individu mengalami masalah kekurangan oksigen dalam badan kurang daripada 95 peratus.

“Tahap pernafasan pes4kit Hypoxia boleh menjangkau sehingga 40 hingga 50 kali seminit berbanding kadar pernafasan normal antara 12 hingga 20 kali seminit. Kita juga akan melihat pes4kit akan menjadi semakin ris4u dan panik selain tercung4p-cung4p kerana kesuk4ran bern4fas,” katanya. Apa yang membimbangkan katanya, perkara sebaliknya berlaku kepada pes4kit Cov1d-19 yang mengal4mi Hyp0xia apabila tidak menunjukkan sebarang g3jala suk4r bernafas walaupun tahap oksigen dalam badan rendah. Mereka kelihatan tenang, normal dan ceria seperti biasa walaupun tahap oksigen mereka rendah maka sebab itulah golongan pes4kit Cov1d-19 ini dipanggil ‘Happy Hyp0xic’. Ini menyebabkan kekeliruan apabila doktor sukar mengenal pasti pes4kit Covid-19 yang alami Hyp0xia kerana otot pernafasan mereka tidak menunjukk4n tanda suk4r bernaf4s. Happy Hyp0xia ini boleh menjadi pembvnvh senyap kerana apabila mas4lah kekur4ngan oksigen ini tidak dapat dikesan dan dirawat lebih awal, pes4kit Covid-19 boleh pergi buat selamanya,” katanya. Menurutnya, setiap isi rumah digalakkan memiliki alat mengesan kadar oksigen dalam dar4h, ‘Pulse Oximeter’ kerana penges4nan awal gej4la ini boleh mengelakk4n kehiLangan dalam kalangan pes4kit Cov1id-19.

“Bagi pes4kit Cov1d-19, Happy Hyp0xia ini boleh berlaku apabila pes4kit berada pada kategori empat dan lima iaitu tahap v1rus mula menunjukkan kesannya di paru-paru. Sekiranya pes4kit Cov1d-19 ini berada di hospital, maka Hyp0xia ini boleh dikesan awal kerana tahap oksigen pes4kit sentiasa dipantau setiap empat jam. Jadi, bagi menc3gah kehilangan disebabkan fenomena ‘Happy Hyp0xia’ ini, pes4kit Cov1d-19 yang dikuarantin di rumah digalakkan membeli ‘Pulse Oximeter’ di farmasi bagi memantau tahap oksigen mereka dan segeralah ke hospital jika tahap bacaan oksigen kurang daripada 95 peratus,” katanya.

Baru-baru ini, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba mendedahkan, Happy Hyp0xia mula dikesan menyer4ng segelintir pes4kit Cov1d-19 di negara ini hasil pemerhatian klinikal yang dibuat kebelakangan ini. Tidak hanya di Malaysia, gejala ini yang kebanyakannya menyer4ng pes4kit Cov1d-19 dalam kalangan individu muda turut berlaku dilaporkan di seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat, India dan Indonesia.

Sumber : Harian Metro

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pak Cik Telah Pergi Buat Selamanya Kerana Positif Covid 19. Rupanya Ini Sebenarnya Yang Terjadi Sampaikan Boleh Berjangkit.

Seorang doktor berkongsi kisah mengenai seorang lelaki warga emas yang dijangkiti Covid-19 daripada anaknya. Walaupun kerajaan melarang ziarah Aidilfitri dan rentas negeri, namun ada juga yang ‘terlepas’ balik kampung beraya bersama keluarga.

Impaknya cukup besar kerana bukan sahaja terdedah risiko jangkitan Covid-19, malah boleh hilang nyawa seseorang itu terutama dalam kalangan warga emas dan orang yang alami sakit teruk. Seorang doktor berkongsi kisah seorang pesakit lelaki berusia 70-an yang hadir ke hospital pada suatu petang dengan memakai gelang merah jambu.

“Pakcik pakai gelang pink sebab apa? Anak pakcik positif. Depa (mereka) tu dari mana? Dok (duduk) Kedah ke dari luar negeri? Depa dari Johor, saja balik mai melawat raya hari tu. Tapi depa balik sana dah (Johor) dua tiga hari lepas,” doktor berkenaan menulis perbualannya dengan pakcik tersebut di laman Twitter syazwandva.

Perkongsian seorang doktor di laman Twitter.

Dr Syazwan kemudian bertanya lebih lanjut mengenai lelaki warga emas itu diberikan gelang merah jambu yang biasanya dipakai untuk mereka yang positif atau menjadi kontak rapat pesakit Covid-19. “Anak telefon kata depa positif, jadi pakcik kena pergi klinik kesihatan, buat test, semalam baru ambil. Tapi awat (kenapa) pakcik mai (datang) hospital? Pakcik rasa penat, susah nafas, anak pakcik yang kat rumah tolong telefon ambulans. Hmm baik pakcik, ni kita bagi oksigen kuat untuk pakcik ni,” ujarnya. Doktor itu bertanya lagi mengenai keadaan anak dan menantu lelaki itu sewaktu melawat pesakit berkenaan sempena Aidilfitri.

Saringan dan pemeriksaan orang awam.

“Masa anak menantu balik dari Johor, depa dok rumah pakcik ke? Depa ada batuk-batuk tak? Ha depa dok ngan pakcik, ada la depa batuk sikit-sikit. Okay pakcik, tarik nafas elok-elok. Rehat, selawat, doa banyak-banyak,” katanya sambil menambah darah pesakit itu diambil dan ujian X-ray menunjukkan keputusan tidak begitu baik.

Ambillah vaksin, jangan percaya cerita di WhatsApp, Facebook hirup bunga cengkih, beli air penawar. Tolong jangan rendahkan IQ anda serendah orang yang dok sebar cerita palsu tu, depa nak mati biar depa seorang, hangpa jangan ikut

Namun katanya, keadaan pesakit yang datang ke hospital pada pukul 5 petang bertambah buruk kira-kira pukul 9 malam, di mana doktor mencuba pelbagai usaha untuk menyelamatkannya. “Hari ni kira-kira 5 pagi, pakcik dah tak ada. Innalillahiwainnailaihirajiun. Minta maaf pakcik, kami telah melakukan yang terbaik tetapi Allah lebih sayangkan pakcik,” katanya.

Seorang lelaki warga emas yang mengalami masalah pernafasan.

Sehubungan itu, Dr Syazwan menegaskan ada sebabnya larangan ziarah Aidilfitri dan rentas negeri ditetapkan iaitu demi membendung penularan jangkitan Covid-19. “Kepada anda semua, inilah sebab kenapa kita larang jenguk orang tua, masjid tutup dan lain-lain. Kebanyakan mereka adalah warga emas, dan gambar yang saya tunjuk kesemua mereka berusia 50 tahun ke atas. Ya, mereka semua seusia dengan mak ayah kita. Jagalah diri anda, ibu bapa anda, keluarga dan rakan-rakan. Terdapat kumpulan yang kata ‘takut buat apa Covid ni sama je macam selesema batuk biasa, ni semua propaganda, agenda yahudi.’ Dengar sini elok-elok, tak ada orang selesema batuk yang merosot (kesihatan) secepat macam ni. Ambillah vaksin, jangan percaya cerita di WhatsApp, Facebook hirup bunga cengkih, beli air penawar. Tolong jangan rendahkan IQ anda serendah orang yang dok sebar cerita palsu tu, depa nak mati biar depa seorang, hangpa jangan ikut,” katanya sambil menyeru rakyat Malaysia untuk sama-sama memerangi wabak Covid-19.

Seorang wanita yang berkongsi bebenang doktor itu meluahkan kekesalannya terhadap individu yang tidak bertanggungjawab sehingga mengakibatkan orang lain menjadi korban Covid-19. “Kluster raya Aidilfitri baru ni, dah mula makan korban. Takziah dan Selamat Hari Raya buat korang yang terlepas balik raya ke kampung. Macam mana pun tetap akan kantoi,” tulisnya menerusi satu status di Facebook.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dilaporkan Antibodi Bekas Pesakit Covid19 Hanya Mampu Bertahan Selama 6 Bulan. Profesor Ini Jelaskan Lebih Lanjut Tentang Kajian Yang Dibuat

Ada sebahagian besar individu yang pernah dijangkiti Covid19 memiliki antivodi yang mampi bertahan sekurang-kurangnya enam bulan selepas jangkitan. Hal tersebut ditunjukkan dalam sebuah kajian dilakukan oleh UK Biobank. Berdasarkan kajian tersebut,sebanyak 88 peratus pesakit yang sudah dijangkiti virus itu mampu mempertahankan antibodi badan mereka selama enam bulan manakala 99 peratus antibodi pesakit bertahan untuk tiga bulan.

Difahamkan hasil kajian ini selaras apa yang ditunjukkan oleh sejumlah kajian kecil laim sebelumnya iaitu ketahanan tubuh mamp bertahan dalam tempoh itu. Ketua Penyelidikan di UK Biobank,Profeser Naomi Allen menjelaskan pengkaji masih belum mengetahui adakah ketahanan itu juga dapat melindungi pesakit daripada virus Covid19 dengan varian baru yang dilaporkan mula merebak.

Macam yang dilaporkan Bloomberg,kajian dilakukan dari Mei hingga Disember 2020 terhadap 20,000 pesakit covid19 dengan melakukan ujian sampel darh bulanan dan memeriksa data gejala mereka. Dilaprkan dalam penemuan itu mendapati, meskipun antibodi mereka masih bertahan,namun 43 peratus daripada mereka masih merasai gejala seperti kehilangan deria rasa dan bau. Ad ajuga satu perepat daripadanya tidak menunjukkan sebarang gejala selepas pulih daripada jangkitan itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *