Pasti ramai yang tertanya mengapa kucing jantan akan makan anak kucing. Ini penjelasan bagi pertanyaan anda.

Haiwan kucing tips

Adakah anda tertanya-tanya kenapa kucing jantan suka menyerang anak kucing yang baru dilahirkan? Ada sampai yang makan anak-anak kucing tersebut. Kadang kala ada juga ibu kucing itu sendiri memakan anaknya. Anda boleh ketahui sebabnya di sini. Untuk artikel kali ini kita membincangkan kenapa kucing jantan memakan anak kucing lain. Ada yang sampai memakan anaknya sendiri. Kucing merupakan haiwan yang solitari walaupun secara domestik dan situasi liar. Kucing selalunya diorganisasikan dalam kumpulan seperti keluarga singa.

Kumpulan kucing selalunya diketuai dan didominasikan oleh kucing betina manakala kucing jantan hanya ada apabila salah seekor kucing betina tengah on heat dan bersedia untuk mengawan. Walaupun ianya agak tidak biasa bagi beberapa kumpulan kucing yang diketuai oleh kucing jantan. Baru tahu ni sebab ingatkan ketua memang kucing jantan.

Kenapa kucing jantan bvnvh anak kucing?

Kucing jantan selalunya menubuhkan kawasan jaj4han dan mengawalnya, ini mungkin sekumpulan kucing betina yang kucing jantan ini mempunyai kawalan dan menghalau kucing jantan yang lain dari memasuki kawasannya. Pengawalan kawasan ini mungkin termasuk membvnvh mana-mana sahaja anak kucing yang bukan dari benihnya sendiri atau anak kucing yang mempunyai pelengkap genetik kucing jantan yang boleh menjadi pesaing baginya.

Kenapa kucing jantan makan anak kucing yang baru dilahirkan?

Kucing mempunyai deria menghidu yang cukup hebat dan kuat untuk membantunya mengesan mana-mana penceroboh dalam kawasannya. Jika kucing jantan mengesan bau kucing jantan pesaingnya jadi ia memutuskan yang anak kucing yang dilahirkan merupakan benih dari kucing jantan pesaing tersebut.

Ini mungkin menyebabkan ia membvnvh kesemua anak-anak kucing yang baru dilahirkan supaya ibu kucing tidak dapat membesarkan anak-anak kucing hasil dari benih pesaingnya. Ini membuatkan kucing betina ini akan on heat semula dengan lebih cepat dan ia boleh meng4wan semula untuk memastikan anak-anak yang dilahirkan nanti adalah dari benihnya sendiri.

Apabila kucing jantan mengambil alih kawasan baru yang pada asalnya dimiliki oleh kucing jantan lain yang mungkin sudah m4ti atau kalah, kucing jantan ini akan membvnvh semua anak-anak kucing yang ada di kawasan jaj4hannya yang baru ini supaya ia anak-anak kucing dari benihnya dapat dilahirkan.

Tingkahlaku kucing jantan adalah seperti singa

Tingkahlaku kucing jantan adalah seperti singa dan kucing jantan tidak selalunya pasti jika anak-anak kucing adalah hasil dari benih mereka atau dibawa oleh kucing jantan yang lain lebih-lebih lagi di kawasan yang mereka seringkali bersaing untuk kucing betina di sana. Ini menjadikan ibu kucing mempunyai tanggungjawab untuk menyembunyikan anak-anak kucing ketika anak-anak kucing ini masih pada tahap mudah diser4ng oleh kucing jantan. Walaupun ada beberapa situasi yang kucing jantan membvnvh anak kucing dari benihnya sendiri, ini mungkin kerana kucing jantan tidak dapat melepaskan gen mereka kepada anak-anak seterusnya.

Ada beberapa kucing jantan yang penyayang dan kurang atau naluri teritorialnya tidak berkembang dengan baik. ini mungkin kerana kekurangan kucing jantan lain yang membuatkan kucing jantan ini tidak agresif. Kucing jantan tidak selalunya melibatkan diri mereka dalam membesarkan anak-anak kucing namun ada juga beberapa kucing jantan yang penyayang dan menjaga kucing kecil, menyediakan makanan dan sanggup bermain dengan anak-anak kucing. Tidak banyak kucing jantan yang mengambil tanggungjawab untuk membesarkan anak-anak kucing. Kalau ada memang kucing jantan tu rare!

Bila anak-anak kucing akan selamat dari kucing jantan?

Anak-anak kucing akan selamat dari diser4ng kucing jantan atau ayah mereka sendiri apabila mereka sudah mempunyai berat sekurang-kurangnya 1kg dan berusia 8 ke 12 minggu.

Kesimpulan

Kucing jantan selalunya tiada untuk melindungi anak-anak mereka, walaupun kucing jantan dalam sesuatu koloni akan menghalau penceroboh yang mendekati kawasan jajahan mereka. Ini bukanlah untuk melindungi anak-anak kucing, ini selalunya untuk melindungi kawasan mereka sahaja.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Keliru Cara Penjagaan Yang Betul Bagi Setiap Jenis Umur Haiwan. Ini Antara Langkah Merawat Anak Kucing Yang Betul.

Kucing merupakan salah satu haiwan peliharaan yang disukai oleh banyak orang. Tingkah lakunya yang lucu dan cenderung untuk membuat setiap orang ingin memeliharanya. Ternyata membela kucing dewasa dan anak kucing (kitten) itu sangat berbeza. Ada beberapa hal yang perlu diperhatikan. Bagi kamu yang memiliki anak kucing, dan sudahpun cari dari berbagai sumber, berikut cara merawatnya.

Berikan makanan kucing bernutrisi

Agar kucing sihat dan memiliki bulu yang lebat, faktor utama yang perlu diperhatikan ialah makanannya. Jika kamu memberikan makanan yang ‘asal’ tentu anak kucing tidak tumbuh dengan sihat. Sebaliknya, jika diberikan makanan kucing yang kaya nutrisi, kucing akan tumbuh sihat dan memiliki bulu yang lebat. Untuk memilih makanan, kamu boleh membeli makanan kucing yang ada di pasaran. Dengan memilih makanan kucing yang tepat, boleh mencegah keguguran pada kucing. Maka dari itu, pilihlah makanan kucing yang kaya akan protein dan vitamin.

Selain itu, pilih makanan kucing yang memiliki kadar lemak dan karbohidrat yang baik. Dengan begitu, tenaga makanan untuk kucing bisa seimbang. Bulu jadi sihat dan tebal. Kamu juga boleh memberikan kucing makanan kucing, Muezza. Memiliki kandungan kaya vitamin dan protein, Muezza boleh merawat bulu kucing dengan baik. Selain itu, Muezza halal dan memiliki jenis rasa yang sesuai untuk kucing peliharaanmu. Mulai dari Mackerel Flavor, Ocean Fish Flavor, Tuna Flavor, dan Salmon Flavor.

Memiliki tempat tidur

Cara kedua untuk merawat anak kucing adalah memiliki tempat tidur untuknya. Dengan memberikan tempat tidur, anak kucing boleh berehat dengan baik. Biasanya, anak kucing tidur dimana saja, mulai dari sofa sampai tempat tidur pemiliknya. Dengan memiliki tempat tidur sendiri, kamu boleh melihat tumbuh kembang si kucing dan tempatnya mudah dibersihkan. Selalu bersihkan tempat tidur secara rutin agar anak kucing selalu bersih dan sehat.

Perawatan rutin

Ketiga, kamu harus merawat kebersihan kucing. Salah satunya dengan memandikan anak kucing secara rutin. Selain itu, kamu juga boleh memotong kuku anak kucing dan memberikan vitamin ke bulu anak kucing. Jika kamu masih binggung caranya, kamu boleh gunakan jasa petshop terdekat.

Sumber : Bola.com Jakarta

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ratusan Kucing Dapat Diselamatkan Dari Pusat Jagaan Haiwan. Tak Sangka Dijumpai Dalam Keadaan Seperti Ini.

Gambar sekadar hiasan.

Kira-kira 300 ekor kucing berjaya diselamatkan selepas kesemuanya ditinggalkan dan dibiarkan kelaparan di pusat jagaan haiwan di Damansara Damai di sini pada Ahad. Polis menemui kucing tersebut dikurung dalam sangkar kecil dan kesemuanya dalam keadaan lemah. Sembilan ekor kucing ditemui telah tiada manakala yang lain kelihatan lemah, lapar dan kotor dalam premis jagaan haiwan di Damansara Damai di sini dan Desa Moccis di Sungai Buloh. Seorang sukarelawan, Bazillah Bahrin berkata beberapa ekor kucing dihantar ke premis itu selama seminggu kerana pemiliknya sedang bercuti sempena Hari Raya.

“Semalam, beberapa tuan pemilik haiwan tersebut mahu menuntut haiwan mereka tetapi pemilik premis itu memberitahu bahawa kesemua kucing telah dihantar ke rumah pemilik masing-masing. Apabila ada beberapa kucing yang masih belum diterima, pemiliknya bergegas ke premis itu tetapi mendapati ia ditutup,” kata Bazillah.

Katanya, beberapa ekor kucing yang dikurung turut dibiarkan di luar premis dalam keadaan amat menyedihkan. Seramai 50 pemilik kucing kemudiannya membuat laporan polis di Balai Polis Damansara Damai. “Polis mengambil keputusan untuk menyiasat permis tersebut. Kami menyelamatkan kucing lain yang berada di sana,” kata Bazillah.

Pemilik haiwan, Shazana Mahazir, 26 berkata, kucingnya yang digelar Fatfat kelihatan kurus kering, berbau busuk dan lemah. “Saya sepatutnya mengambil Fatfat pada 10 September ini tetapi pergi lebih awal selepas melihat mesej dalam laman sosial Facebook mengenai pusat jagaan itu,” katanya.

Timbalan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Superintendan Meor Hamdan mengesahkan menerima sembilan laporan polis terhadap pemilik pusat jagaan haiwan terbabit. Beliau berkata, polis akan melakukan siasatan terhadap kes ini dan akan mengambil kenyataan daripada kakitangan pusat jagaan haiwan itu. “Sebaik saja siasatan polis selesai, kami akan menyerahkan perkara ini kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar,” katanya.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Rupanya Jelly Juga Boleh Bantu Untuk Lebat Dan Cantikkan Bulu Si Bulus. Ini Dia Bahan Yang Mudah Untuk Anda Sediakan.

Kucing merupakan haiwan peliharaan ramai kerana mempunyai daya tarikan yang tersendiri dan mudah untuk dijaga. Rata-rata pemilik kucing suka akan kucing yang berisi dan berbulu lebat. Rahsia untuk memiliki kucing yang berisi dan berbulu lebat adalah terletak pada jenis makanan yang diberikan. Menerusi Facebook Emmaruddin berkongsi resepi untuk menghasilkan makanan kucing yang sihat. Dia telah mengamalkan resepi ini sudah sekian lama. Hasilnya, kucing peliharaan miliknya menjadi sangat gebu dan sihat.

2 atau 3 kali sebulan bagi makanan basah

Menurutnya, dia sering memberi makanan jenis basah dan kering kepada kucing peliharaannya. Namun kini, makanan jenis basah yang dihasilkan sendiri hanya diberikan 2 atau 3 kali sahaja dalam masa sebulan. Pada masa yang sama, dia turut memberi pelbagai jenis makanan kering kepada kucingnya kerana dia gemar untuk mencuba perisa-perisa yang lain di pasaran.

Bahan dan cara lakukannya

Bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan makanan basah untuk kucing ialah 1 kilogram ikan kembung/mabong, 2 ikat bayam, 2 batang lobak merah dan 2 paket serbuk jelly. Langkah yang pertama ialah dengan merebus segala bahan-bahan tersebut. Pastikan rebus secara asing dan sayur serta ikan telah dicuci sehingga besih. Ikan haruslah dibuang tulangnya terlebih dahulu dan air rebusan ikan jangan dibuang terus.

Makanan berasaskan jelly

Seterusnya, kisar semua bahan yang telah direbus tadi menggunakan air rebusan ikan sebelum ini. kisar sehingga semua bahan tersebut telah sebati. Selepas mengisar, bahan tersebut perlu di masak sehingga mendidih sebelum memasukkan 2 paket serbuk jelly. Tambahkan air secukupnya. Tidak perlu untuk menambah gula mahupun garam. Setelah selesai, masukkan ke dalam bekas dan biarkan ianya sejuk pada suhu bilik buat seketika. Selepas itu, masukkan ke dalam peti sejuk supaya ianya bertukar menjadi jelly dan siap untuk dihidangkan kepada kucing.

Sumber: Emmaruddin

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *