Tular kisah kucing yang setia menjaga rakannya yang dalam keadaan macam ni. Kecekalan Nabi buat warganet terharu.

Haiwan kucing Viral

Kisah persahabatan dua ekor kucing menjadi viral di media sosial apabila dimuat naik oleh laman Facebook SBS TV. Menurut laman Facebook itu, kucing yang dikenali sebagai Nabi itu kurang upaya pada kedua belah kakinya. Bagaimanapun, disebalik kecekalan Nabi untuk meneruskan hidup, dia ditemani oleh kawannya yang setiap masa berada di sisi tidak kira masa.

Seorang penduduk yang selalu memberi makan kepada kucing itu berkata: “Mungkin rakannya itu tahu membaca fikiran Nabi.” Apabila terdapat kucing liar cuba mendekati mereka, rakan Nabi akan cuba melindungi Nabi dan menghalau kucing terbabit.Rakan Nabi ‘menyorokkan’ rakannya.

Rakan Nabi menghalau kucing asing terbabit.

Pengawal Nabi berjaga untuk menjaga rakannya itu sepanjang hari. Apabila tiba waktu malam, barulah ia akan menghampiri rakannya itu untuk menjilatnya. Orang ramai yang terkesan dengan persahabatan dua ekor kucing itu menjaga mereka dengan memberi makan, menjaga tempat tinggal mereka serta memberikan ubat. Lagi menyayat hati, rakan Nabi akan menunggu Nabi selesai mengenyangkan perut terlebih dahulu sebelum makan.

Sumber : Berita Viral

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ini Antara Jangkitan Kucing Yang Boleh Merebak Ke Badan Manusia. Ketahui Antara Sakit Tersebut.

Kita berkongsi banyak perkara dengan kucing kita rumah kita, makanan kita, kadang-kadang katil kita. Lebih daripada itu. Banyak jangkitan datang dari gigitan kucing dan calar tetapi ramai yang tidak memerlukan nip. Ini adalah:

Cacing kurus

Kucing mendapat cirit-birit kulat (bukan cacing sama sekali) yang menyebabkan tompok-tompok bersisik pada kulit kita, selalunya berwarna merah dan cincin. Ini adalah jangkitan doktor haiwan paling biasa dari haiwan. Kucing lebih banyak daripada anjing yang menyebarkan kurap. Kucing yang dijangkiti biasanya kucing sakit atau kucing yang lebih tua, berambut panjang atau hidup dengan banyak kucing lain. Mereka mungkin mempunyai kulit bersisik yang sama. Seorang kanak-kanak yang mengambil anak kucing dengan tampalan kulit bersisik dengan mudah dapat menangkap cirit-birit.

Salmonella : Typhoid Kitty?

Kucing tidak mendapat kepialu, sejenis salmonella tetapi mereka mendapat salmonella. Salmonella boleh menyebabkan cirit-birit, sakit perut, demam, dan gejala lain pada manusia. Terdapat wabak salmonella pada manusia yang berkaitan dengan makanan kucing kering (dan anjing). Kanak-kanak kecil terjejas di rumah di mana kucing dan anjing diberi makan di dapur. Makanan kucing, seperti makanan manusia, boleh menyebarkan penyakit makanan. Mereka biasanya mengandungi daging. Kucing juga kadang kala menangkap salmonella dari burung yang mereka tangkap. Kucing mungkin tidak mempunyai sebarang gejala daripada salmonella seperti cirit-birit pengendali mungkin tidak menyedari risiko. Begitu juga, terdapat kucing-kucing penyakit diare yang lain dan kucing-kucingnya boleh membawa tanpa diketahui siapa pun campylobacter, giardia, dan cryptosporidium. Penting untuk berhati-hati dengan litters kitty.

Toksoplasmosis

Kucing merebak Toxoplasmosis – kerana ia adalah bahagian intrinsik dari kitaran hayat parasit. Biasanya, kucing sendiri tidak langsung menjangkiti kami. Mereka menumpahkan Toxoplasma gondii di titte kucing mereka apabila dijangkiti (sering transiently sebagai anak kucing).

Jangkitan ini boleh disebarkan dengan makan tanpa basuh selepas membersihkan sampah kucing. Jangkitan ini biasanya menyebar melalui daging yang dijangkiti atau air minuman dan melalui sayur-sayuran, di mana kotoran yang tercemar oleh kotoran kucing tidak dibasuh. Jangkitan ini biasanya terhad kepada diri sendiri. Ia mungkin merasakan selesema dan menyebabkan kelenjar bengkak. Dalam sesetengahnya, ia boleh menyebabkan penglihatan kabur jangka panjang dan kesakitan mata. Jika ia baru diperoleh semasa hamil, ia boleh menyebabkan kurang upaya kelahiran yang serius. Ia boleh menjadi penyakit yang amat dahsyat di pesakit immunocompromised, terutama AIDS, yang boleh membasmi jangkitan otak. Adalah difikirkan bahawa jangkitan mungkin mempunyai kesan psikologi – pada tikus (tetapi mungkin manusia).

Demam Q

Demam Q adalah jangkitan jarang; terdapat kurang daripada 200 kes yang didiagnosis setiap tahun di Amerika Syarikat. Transmisi boleh berlaku apabila kucing ibu yang dijangkiti sedang melahirkan, ketika bakteria, Coxiella burnetii, dapat dihirup dengan debu di udara. Jangkitan ini boleh menjadi serius demam yang tinggi, sakit kepala yang teruk, sakit badan, sakit perut. Ia boleh menyebabkan jangkitan pneumonia dan injap jantung dalam kes-kes yang jarang berlaku. Mungkin separuh daripada mereka yang dijangkiti tidak mempunyai sebarang gejala.

Influenza

Anda bersin. Kucing anda bersin. Terdapat peluang yang kecil kucing anda mendapat apa yang anda dapat tetapi biasanya kucing tidak menjadi sakit dengan selesema seperti yang kita lakukan. 62% daripada domestik di Ohio menunjukkan tanda-tanda selesema yang lalu. Pandemik H1N1 dijangkiti 30% daripada kucing domestik yang dikaji di China Utara. Mungkin ada lebih banyak penghantaran antara kucing dan burung dengan strain baru daripada yang kita fikirkan. Walau bagaimanapun, ini tidak menunjukkan kesan sebenar kepada pemilik kucing.

Toxocara

Kucing mungkin berfikir belakang rumah itu adalah sampah kucing. Akibatnya, telur cacing Toxocara (Toxocara cati) boleh dilepaskan ke dalam tanah. Manusia terutamanya kanak-kanak secara tidak sengaja meletakkan tangan mereka dalam mulut mereka selepas menyentuh kotoran ini. Mungkin 1 dalam 10 atau 1 dalam 4 kucing membawa jangkitan ini. Kebanyakan orang yang terdedah tidak mempunyai gejala.

Apabila mereka melakukannya, mereka boleh mempunyai Visceral Larva Migrans, di mana cacing tersebar secara dalaman dan juga menyebabkan paras sel darah tinggi eosinophil. Ia juga boleh menyebabkan Visceral Ocular Migrans dengan kehilangan penglihatan dan kerosakan di bahagian mata.

Tuberkulosis : Kitty TB

Ini sangat, sangat jarang berlaku. Pada tahun 2014, 2 orang di England telah membangunkan Tuberkulosis aktif ( Mycobacterium bovis ) dan 2 laten TB (tiada penyakit aktif, berisiko untuk membangunkan penyakit). Ini bukan Mycobacterium tuberculosis, yang menyebabkan hampir semua TB di AS. Mycobacterium bovis adalah jangkitan yang berkaitan dengan lembu dan merupakan salah satu sebab mengapa susu pasteur.

Tips ringkas

Beberapa sakit kucing mempunyai nama yang mirip dengan penyakit manusia tetapi tidak menyebabkan sakit manusia. Feline Immunodeficiency Virus (FIV) dan Feline Leukemia Virus (FELV) terdengar seperti sakit manusia tetapi tidak.

Sumber : Approby

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pasti Banyak Cara Anda Buat Untuk Lindung Diri Dari Wabak Di Luar Sana. Tapi Ianya Tidak Berhasil Kalau Si Bulus Lakukan Ini.

Buat pencinta kucing, melihat si bulus anda sentiasa aktif dan sihat pasti menggembirakan anda. Justeru ada yang memilih untuk melepaskan haiwan kesayangan mereka itu untuk bermain di luar kawasan rumah memandangkan ruangnya yang lebih besar. Malah ada yang turut melepaskan kucing mereka merayau jauh memandangkan mereka yakin ianya mampu pulang dengan sendirinya.

Namun perbuatan anda sebenarnya memberi risiko untuk kucing anda terdedah dan senang dijangkiti penyakit. Satu kajian yang dilakukan oleh Universiti Auburn di Alabama, Amerika Syarikat mendapati persekitaran luar sememangnya memberi risiko kepada kucing anda terkena jangkitan penyakit.

Boleh terdedah menerusi sentuhan air liur dan udara

Bukan sahaja terdedah kepada virus dan bakteria melaui sentuhan bersama haiwan liar di luar, malah si bulus juga boleh dijangkiti menerusi air liur dan udara (airborne). Antara jangkitan yang mudah dialaminya adalah seperti sakit ParvoVirus (FIE), Feline Coronavirus (FCov) , dan Toxoplasma Gondii iaitu sejenis parasit di dalam sel. Tidak seperti virus dan bakteria lainnya, Toxoplasma Gondi (T.Gondii) boleh menjangkiti manusia dan sakit itu digelar Toksoplasmosis  sehingga menyebabkan tekanan yang teruk dan skizofernia.

Kerosakan tisu pada manusia

Selain itu T.Gondii yang kebiasaannya berada pada n4jis kucing yang sudah terjangkit mampu menyebabkan kerosakan tisu secara setempat sekiranya ia memasuki badan manusia. Mata adalah salah satu tisu dan organ yang kerap dijangkiti parasit ini sehingga menyebabkan Uveitis (radang mata) , Retinochoroiditis (jangkitan pada lapisan retina dan choroid) dan Congenital toxoplasmosis (jangkitan kongenital yang berlaku kepada bayi dalam kandungan)

Bukan itu sahaja, kucing yang dibiarkan merayau di luar lebih mudah terdedah kepada cacing parasit. Parasit ini boleh menjangkiti anak kecil sehingga menyebabkan mereka demam, sakit perut dan lebih teruk, terkena sawan. Justeru, langkah terbaik adalah agar dengan mengurangkan aktiviti luar bagi si bulus anda. Banyak je sebenarnya aktiviti yang dapat mereka lakukan di rumah.

Tindakan bijak anda ini semestinya dapat mengelakkan jangkitan-jangkitan yang akan membahayakan nyawa mereka serta menjejaskan kesihatan manusia. Selain itu pastikan juga kucing kesayangan anda sentiasa di vaksin mengikut jadual bagi mengelakkan mereka mudah diserang sakit.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *