Aneh bila kucing secara tiba tiba berubah menjadi agresif. Ini antara penyebabnya.

Haiwan kucing tips

Ada pelbagai sebab yang menyebabkan kucing kesayangan anda dalam ‘bad mood’. Perwatakan kucing yang berubah-ubah kadang kala susah untuk dikenal pasti apakah sebabnya. Tahukah anda adalah penting untuk pencinta haiwan atau pemilik si bulus untuk mengenal pasti tingkah laku haiwan kesayangan mereka terlebih dahulu agar mudah untuk mengesan perubahannya.

Namun, kebiasaannya perubahan yang berlaku pada si bulus adalah daripada mesra, manja tiba-tiba mereka akan menjadi agresif dan mengeluarkan suara berbentuk komunikasi tidak normal atau erti kata lain sedang marah, berasa tidak selesa atau sebagainya. Kajian daripada seorang doktor haiwan iaitu Katrina Warren mendapati terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan si bulus tiba-tiba menjadi pemarah. Antara empat sebab si bulus boleh bertukar menjadi pemarah adalah:

1. Masalah kesihatan

Umumnya, kecendurungan paling tinggi si bulus marah adalah disebabkan mempunyai simptom-simptom tidak sihat seperti mempunyai virus atau kurap, keguguran bulu dan sebagainya. Daripada menahan kesakitan ini si bulus akan mengalami beberapa perubahan antaranya menjadi garang atau pemarah, berkelakuan agresif dan ada kalanya mereka bersembunyi. Jika anda rasa ini adalah puncanya, cepatlah bawa berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan.

2. Perubahan situasi

Selain itu, kucing juga kurang senang apabila ditukarkan daripada satu tempat ke tempat lain. Erti kata lain mereka sukar untuk menyesuaikan diri dengan tempat baharu. Oleh itu, mereka akan bertindak agresif, mengeluarkan bunyi bising ataupun ada juga perbuatan mencakar untuk menunjukkan tanda tidak selesa. Apa yang perlu anda lakukan jika berdepan situasi ini adalah sediakan tempat yang selesa buatnya dan sering memberi perhatian lebih kepada haiwan kesayangan anda itu.

3. Kehadiran haiwan lain

Seperti yang kita sedia maklum si bulus mudah berasa bahaya mendekatinya apabila berdepan dengan haiwan lain terutamanya kucing juga. Terdapat beberapa kajian mendapati bahawa mereka ini akan mempunyai perasaan takut tempat mereka diser4ng oleh kucing lain. Hal ini akan menyebabkan si bulus marah dan timbulnya pergaduhan antara kucing.

4. Personaliti

Bagaimanapun, ada juga si bulus yang sememangnya mempunyai perilaku yang cepat marah gara-gara tidak suka disentuh atau dibelai. Kebanyakkan kucing seperti ini mereka kurang manja dengan manusia sejak dari kecil. Mereka ini suka buat hal sendiri dan selesa dengan cara begitu. Cara mudah anda ingin membentuknya menjadi lebih baik adalah banyakkan bermain dengannya bagi mewujudkan kemesraan dan membangunkan kepercayaan diri mereka.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Disebabkan Keprihatinan Terhadap Haiwan. Satu Keluarga Ini Tampil Sediakan Sesuatu Ini Untuk Si Bulus.

Memelihara haiwan jinak dan manja sudah menjadi budaya dalam masyarakat Islam sejak zaman Rasulullah SAW. Antara sahabat Baginda yang begitu cintakan haiwan jinak itu ialah Abu Hurairah yang sentiasa membawa bersamanya kucing. Maka sebab itulah sahabat Nabi ini digelar Abu Hurairah yang bermaksud bapa kucing. Sifat penyayang merupakan antara ciri-ciri peribadi Muslim sejati. Islam menekankan sikap ini bukan sahaja sesama manusia tetapi terhadap makhluk Allah SWT yang lain. Inilah juga ciri-ciri yang ada pada wanita berusia 46 tahun ini yang dikenali sebagai Janah Ruhayu Jalal yang merupakan seorang Pembantu Peribadi. Kisah keprihatinannya ini boleh dijadikan inspirasi.

“ Mak dan Abah adalah pencinta kucing. Jadi di rumah kami ada membela kucing dan kami sekeluarga sangat sayangkan haiwan. Saya juga pernah menangis sampai bengkak mata apabila kucing telah tiada sampaikan orang ingat ahli keluarga yang telah tiada. Betapa pilunya hati kalau ada antara kucing yang kami bela itu telah tiada sebab dah anggap haiwan itu sebahagian daripada keluarga kami. Setelah kedua ibu bapa telah tiada, saya memilih untuk hidup berdikari sehinggalah saya berkeluarga. Dan ketika itu juga saya tidak lagi membela kucing.

Kembali membela kucing

Sampailah suatu hari, ketika anak-anak saya masih kecil mereka terjumpa seekor anak kucing berusia lebih kurang seminggu dan matanya masih belum terbuka. Anak kucing itu berjalan sendirian dalam hujan renyai. Suaranya seakan merintih minta untuk dibela. Lantas anak-anak saya merasa sangat kasihan dan meminta kebenaran saya untuk menjaganya. Saya terpaksa membenarkan, mungkin kerana naluri keibuan yang tinggi. Saya membayangkan jika anak-anak saya sendiri yang berhadapan dengan situasi seperti anak kucing itu alangkah sedihnya.

Sejak itu terdetik di hati saya untuk kembali membela kucing setelah sekian lama tidak bebrbuat demikian. Sekarang di rumah saya membela kucing kampung dan kucing Siam mix breed pemberian rakan. Saya sendiri tak pernah membeli kucing. Rumah saya sering menjadi tempat kucing-kucing luar datang untuk menumpang makan dan minum serta minta dikasihi. Ada juga yang beranak pinak namun saya anggap mereka seperti ahli keluarga.

Atas dorongan diri sendiri serta anak-anaklah saya teruskan niat membantu haiwan-haiwan jalanan ini. Bukan sahaja kucing bahkan juga anjing. Lebih-lebih lagi sejak Perintah Kawalan Pergerkan (PKP) ni kebanyakan kedai makan tutup. Haiwan-haiwan jalanan ini tiada sumber makanan dan perlindungan.

Berhampiran rumah saya memang banyak kucing-kucing jalanan. Dan selalu nampak haiwan ini mencari makan di kedai-kedai. Begitu juga anjing. Selalunya rutin saya adalah membawa sedikit makanan kucing di dalam beg. Apabila terserempak dengan kucing-kucing di mana-mana terutama yang jalanan saya akan bagi. Namun sepanjang PKP berlangsung ni memang setiap harilah saya akan mencari dan memberi haiwan-haiwan ini makan. Rakan-rakan serta kenalan baru turut memberi sokongan moral kepada saya termasuklah sumbangan kewangan dan macam-macam lagi.

Puas membantu dan kongsi rezeki

Selain dapat berkongsi rezeki dan mendapat pahala, saya juga berpuas hati bila lihat haiwan-haiwan ini makan dan minum sekurang-kurangnya sekali sehari. Saya juga tak menyangka kerana ramai yang menyokong serta menyumbang tanpa diminta dari segi kewangan, makanan, bekas minuman dan sebagainya. Saya bersyukur dan gembira. Saya merasakan selain usaha ini ada manfaat bersama saya juga mendapat kenalan-kenalan baru yang turut sama menyumbang dengan cara sendiri. Ternyata saya tak bersendirian kerana ramai yang memberi sokongan.

Sekurang-kurangnya saya juga dapat membantu dan mewakili mereka yang tak dapat keluar untuk memberi haiwan-haiwan ini makan. Setiap hari pada pukul 5 petang saya akan keluar ke beberapa kawasan berhampiran dengan rumah yang jaraknya kurang daripada 3 kilometer untuk memberi haiwan-haiwan ini makan dan minum. Biasanya makan kibbles dan air sahaja. Tetapi kalau ada rezeki sumbangan lebih, saya akan memberikan makanan basah dalam tin.

Perancangan dan nasihat

Salah seorang anak saya mengikuti kursus pemprosesan makanan di Kolej Vokasional. Saya berhasrat untuk membuka cat cafe suatu hari nanti dan mungkin boleh menggunakan kepakaran dia untuk merumuskan resepi makanan sihat untuk haiwan-haiwan ini.

Cat cafe itu nanti akan dikelilingi dengan petting zoo untuk kucing-kucing serta haiwan-haiwan terbiar. Kami juga akan merawat dan memberi haiwan-haiwan ini secara percuma kepada sesiapa yang berhajat untuk membela dengan penuh kasih sayang dan menganggap seperti ahli keluarga mereka.

Nasihat saya, jika ada kucing-kucing yang datang meminta makanan contohnya di kedai-kedai makan janganlah ditendang atau dimaki hamun. Sedekahlah sedikit kepada kucing apa yang kita ada. Percayalah kita tak akan rugi apa-apa. Sebaliknya pahala dan keberkatan yang kita akan dapat.

Haiwan-haiwan inilah yang sentiasa berzikir dan berdoa untuk kita. Kalau tak mahu memberi makan pun janganlah sampai menzaliminya kerana ia juga makhluk Allah SWT. Sesiapa yang mahu membela kucing, tak perlu beli yang mahal dan keluarkan banyak wang. Saya sarankan ambil saja di jalanan kerana banyak yang cantik dan bersih. Dengan pemberian vaksin berkala, pemakanan yang sihat serta vitamin yang sesuai dan kasih sayang yang secukupnya kucing-kucing ini boleh menjadi manja seperti haiwan idaman kita,” akhiri Janah yang merupakan ibu kepada tiga orang anak berusia antara 20, 18 dan 17 tahun.

Kredit Foto: Facebook Janah Ruhayu Jalal

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *