Antara kesalahan pemilik kucing yang boleh menjejaskan kesihatan si bulus. Ini antara kesilapannya.

Haiwan kucing tips

Kebanyakan pemilik kucing melakukan yang terbaik untuk menjaga rakan-rakan kucing mereka, dan apabila kesilapan dibuat dan kucing mengalami akibatnya, biasanya kerana pemilik kucing tidak mempunyai pengalaman atau pengetahuan yang tepat untuk mengelakkan masalah. Di bawah ini anda akan mendapati 8 kesilapan berbahaya yang pemilik kucing tidak boleh membuat:

1. Declawing Cat Outdoor

Oleh kerana bahaya seperti binatang dan kenderaan lain, kucing luar jarang hidup lebih lama daripada lima tahun, berbanding dengan kucing dalam, yang boleh hidup sehingga 20 tahun. Anda harus membantu kucing luar anda melindungi diri dengan mengekalkan cakarnya utuh. Mereka memerlukan senjata mereka. Sekiranya haiwan kesayangan anda akhirnya bertempur dengan binatang lain, ia boleh mendapat sakit yang teruk jika tidak dapat melindungi dirinya sendiri.

2. Tinggalkan Makanan Keluar

Sekurang-kurangnya 60% kucing Amerika mempunyai berat badan berlebihan atau obes. Terdapat satu punca utama ini – meninggalkan semangkuk makanan sepanjang hari. Melakukan ini akan menggoda kucing anda menjadi berlebihan, terutama jika jenama makanan yang tinggi dalam karbohidrat. Letakkan semangkuk makanan turun dua atau tiga kali sehari.

3. Berkhidmat Makanan Tinggi Karbohidrat

Kucing adalah karnivora sebenar dan badan mereka tidak direka untuk mencerna makanan berasaskan tumbuhan sahaja. Anda perlu memberi makan kucing anda tanpa diet berasaskan beras, supaya mereka dapat mendapatkan protein yang mereka perlukan. Jika anda prihatin terhadap hak-hak haiwan, pertimbangkan jenama seperti Open Farm, yang menggunakan protein beretika secara etnik.

4. Menghindari Doktor Perubatan

Kucing yang seolah-olah sihat perlu melawat doktor haiwan sekurang-kurangnya sekali setahun, jadi jangan biarkan kucing anda takut peti menyimpan anda daripada menjaga kesihatannya. Doktor anda boleh melihat sakit buah pinggang, diabetes, sakit tiroid, sakit usus radang, dan keadaan lain yang mungkin anda ketinggalan. Kesemua sakit ini boleh menunjukkan tanda-tanda klinikal sifar atau sangat halus sehinggalah sakit itu telah berkembang dengan ketara.

5. Melangkau Vaksinasi untuk Kucing Dalaman

Hampir setiap negeri di Amerika memerlukan haiwan peliharaan untuk mempunyai vaksin rabies melainkan doktor haiwan mengatakan ada sebab perubatan tidak, dan hanya kerana kucing anda tidak pernah meneroka di luar tidak bermakna ia selamat dari penyakit itu. Kucing anda mungkin satu hari membuat luncuran di luar atau raccoon atau kelawar dengan rabies mungkin menemui jalan masuk ke rumah anda.

6. Tidak Melindungi terhadap kutu, Ticks, dan Heartworm

Sama seperti dengan vaksin, anda tidak boleh menganggap kucing dalaman anda selamat dari perosak. Jika anda secara tidak sengaja membawa kutu atau kutu dari luar, kucing anda boleh terdedah kepada sakit Lyme atau wabak. Selain itu, jika kucing anda digigit oleh nyamuk, ia boleh mengecutkan cacing jantung. Ubat pencegahan bulanan mudah boleh menyelamatkan nyawa untuk kucing kesayangan anda.

7. Mengabaikan Perubahan Tingkah Laku

Beri perhatian jika kucing anda nampak bersembunyi atau merengek, atau jika selera makan telah berubah. Kucing biasanya cukup cerdik, jadi jika mereka mula bertindak dengan cara yang biasa, anda harus membiarkan doktor haiwan anda tahu. Mereka boleh menjalankan beberapa ujian darah untuk memastikan organ-organ kucing anda semua berfungsi dengan baik supaya masalah itu dapat diperbaiki sebelum ia tidak dapat dikendalikan.

8. Menghias dengan Tumbuh-tumbuhan

Lilies itu mungkin kelihatan cantik di atas meja kopi anda, tetapi mereka tidak akan begitu cantik jika kucing anda memakannya. Sebilangan besar tumbuhan adalah toksik kepada kucing, jadi anda perlu yakin bahawa tumbuh-tumbuhan kucing selamat sebelum membawa mereka ke rumah anda. Anda boleh mencari senarai tumbuh-tumbuhan yang ber4cvn untuk kucing di sini.

Sumber: rd

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Cikgu Nak Pencen Impi Untuk Buka Taman Kucing. Siap Jadikan Sesuatu Ini Sebagai Bisnes Sambil Sedekah.

Cikgu Nor sudah mula bercucuk tanam sejak tahun 90-an lagi dan turut memiliki 20 ekor kucing di rumahnya. Tatkala meniti hari-hari terakhir bergelar pendidik, banyak rancangan yang sudah dirangka wanita ini untuk mengisi masa lapangnya kelak.

Menurut Nor Salzafani Mohmed Kisasi, 57, dia memilih untuk mengkomersialkan kebun bunga di halaman rumahnya sekaligus menjadi kerjaya baharu setelah bersara sebagai guru tidak lama lagi. Dia yang mesra disapa Cikgu Nor mengakui sudah mula bercucuk tanam sejak tahun 90-an lagi. Namun, segalanya berubah apabila dia acap kali menerima pertanyaan ramai sehingga mengambil keputusan untuk mula melakukan perniagaan ‘Keboon Rumah’ selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Cikgu Nor dijangka bersara pada September 2021.

“InsyaAllah saya akan bersara pada September tahun depan. Minat menanam dah lama sebenarnya. Tapi lama kelamaan, ramai yang lalu dan bertanya. Jadi kita ambil keputusan untuk jual. Sebab saya pun fikir, nanti adalah aktiviti selepas pencen untuk isi masa lapang,” ujarnya. Menurut ibu kepada empat cahaya mata itu, dia gembira apabila kebun yang diusahakannya mula mendapat perhatian ramai. Ia gara-gara usaha anaknya melakukan promosi secara dalam talian menerusi Instagram dan juga TikTok.

Saya memang minat kucing, ada 20 ekor di rumah. Jumpa kucing cacat di sekolah pun saya ambil bawa pulang.

“Tak sangka. Alhamdulillah. Mungkin ini salah satu rezeki nak pencen. Niat pun nak jual murah-murah sambil sedekah. Saya kesian tengok orang yang nak beli pokok tapi harganya agak tinggi. Saya ni dah ada benih pokok, saya biak dan jual je lah pada harga murah. Alhamdulillah permintaan hari-hari ada. Anak saya yang rajin promosi. Sekarang kami buat penghantaran atau pelanggan boleh walk in. Tapi selepas anak promosi online, kami dapat pelanggan dari Johor dan Sarawak. Jadi kami kena fikir bagaimana untuk hantar kepada mereka,” ujarnya yang menetap di Puchong, Selangor.

Suasana di sekitar halaman rumahnya.

Menurut Cikgu Nor, dia juga memendam satu lagi hasrat yang mana ia merupakan minat yang sudah bercambah sejak zaman kanak-kanak lagi.

Antara tanaman yang dijual.

“Sebenarnya niat di hati ada dua. Satu nak buka kebun dan ia sudahpun tercapai. Yang kedua, saya nak buat taman kucing dalam kebun tu. Saya memang minat kucing, ada 20 ekor di rumah. Jumpa kucing kurang upaya di sekolah pun saya ambil bawa pulang. InsyaAllah kalau jadi nyata, pelanggan yang datang, sambil-sambil beli pokok, boleh juga tengok kucing,” ujarnya yang berkhidmat di sebuah sekolah rendah di Petaling Jaya. Antara yang ditanam di kebun milik guru itu termasuklah pokok kegemaran ramai iaitu money plant, lidah jin, pandan, kunyit. dan banyak lagi.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pemuda Ini Dedahkan Gelagat Pelik Bob Apabila Di Rumah. Sekali Lain Pula Yang Tarik Perhatian Warganet.

Kucing bernama Bob peliharaan keluarga Arash Muaz sangat aktif malah diajar untuk membuat aksi ‘high-five’. Foto: Arash Muaz “Selain kucing, sangat-sangat seronok tengok keluarga ni, sama-sama beribadah berjemaah.” Demikian antara komen yang dilontarkan warganet terhadap perkongsian seorang remaja yang memuatnaik video gelagat kucingnya yang aktif. Posting tersebut yang pada asalnya dibuat sekadar suka-suka untuk berkongsi gelagat kucing peliharaan yang dianggap luar biasa, tanpa disangka mengundang komen warganet yang tertarik melihat aktiviti solat berjemaah keluarga berkenaan.

Menurut remaja yang memuatnaik video tersebut di Twitter, Arash Muaz, dia berkongsi video gelagat kucing peliharaan yang berkelakuan seperti seekor anjing kerana merasakan ia sesuatu yang pelik dan lucu. “Ketika itu kami sekeluarga baru selesai solat Maghrib berjemaah. Sambil-sambil tengah berehat, saja baling permainan untuk ajak kucing kami yang bernama Bob ni main. Tak sangka Bob pergi kutip dan bawa semula permainannya kepada saya, seperti kita biasa lihat anjing buat.

Posting yang dimuatnaik oleh Arash Muaz mengenai gelagat pelik kucingnya.

“Kami pelik sebab tak pernah latih pun permainan seperti itu. Malah Bob sendiri tak pernah berkelakuan seperti itu. Itu yang kakak saya rakam. Tapi tak sangka pula ada perkara lain yang warganet perhati. Memang menjadi rutin kami sekeluarga solat Maghrib berjemaah. Langsung tiada niat lain, tapi mungkin warganet perasan sebab kain sejadah masih terbentang ketika itu,” ujarnya. Video berdurasi 25 saat yang dimuatnaik di Twitter itu sehingga kini meraih 45,000 retweet dan mendapat 65,500 like.

Antara komen warganet yang bukan sahaja tertarik dengan gelagat kucing bernama Bob, tetapi turut tertarik dengan aktiviti solat berjemaah keluarga ini.

Ia turut dibanjiri dengan komen warganet yang terhibur dengan gelagat kucing peliharaan keluarga remaja tersebut. “Tapi memang tak sangka langsung boleh viral, sebab ada juga yang cakap, kucing mereka pun mempunyai gelagat yang sama. Cuma kami pelik sebab Bob tak pernah macam itu sebelum ini. Mungkin juga sebab ada suara ibu dalam video itu. Ibu memang macam tu, dia sangat sayang kucing-kucingnya macam anak sendiri. Selalu ingatkan kami adik beradik supaya jangan lupa beri kucing-kucing makan,” ujar remaja yang berasal dari Cheras, Selangor ini.

Ada banyak juga yang tanya bagaimana kami latih kucing. Sejujurnya, kami langsung tidak pernah melatih Bob buat macam itu. Tapi Bob sangat aktif dan paling manja berbanding tiga kucing lain di rumah ini.

Bercerita lebih lanjut, Arash mendedahkan sejak video tersebut tular, dia menerima banyak mesej menerusi Direct Message (DM) dan komen bertanyakan bagaimana dia dan keluarganya melatih kucing peliharaan mereka. “Ada banyak juga yang tanya bagaimana kami latih kucing. Sejujurnya, kami langsung tidak pernah melatih Bob buat macam itu. Tapi Bob sangat aktif dan paling manja berbanding tiga kucing lain di rumah ini.

Tiga daripada empat kucing peliharaan keluarga Arash Muaz iaitu Bob (kiri), Peppa dan Coco.

“Cuma ibu saya pernah melatih kucing-kucingnya buat ‘hand-shake’ dan juga ‘high five’. Masa mula-mula tu, saya jawab juga komen dan mesej mereka. Tapi bila makin ramai yang bertanya, ada yang tak sempat dijawab,” katanya sambal menambah, Bob adalah baka campuran antara kucing biasa dengan Bengal. Katanya lagi, keluarganya memang gemar memelihara kucing untuk dijadikan penghibur di rumah. “Setakat ini ada empat ekor sahaja termasuk Bob. Memang keluarga suka pelihara kucing… kalau mereka tak ada memang bosan. Dengan gelagat comel, manja dan aktif mereka, memang terhibur dan hilang rasa bosan,” ujarnya mengakhiri bicara. 

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *