Ada antara yang buntu untuk mencari kucing yang telah hilang. Ini antara tips yang boleh anda gunakan.

Haiwan kucing tips

Tak seperti biasa, suasana rumah saat itu begitu sepi. Kucing peliharaan yang kebiasaannya menyambut anda di depan pintu tak nampak sama sekali. Suara mengeownya yang setiap hari terdengar digantikan dengan keheningan. Ternyata setelah dicari ke seluruh sudut rumah, kucing anda dipercayai hilang.

Hilang atau larinya kucing dari rumah merupakan salah satu mimpi buruk bagi setiap pemiliknya. Sebab, akan cukup sulit untuk mencari haiwan tersebut di luar sana. Jika beruntung, si kucing akan kembali dengan selamat, namun jika tidak, entah apa yang akan terjadi kepadanya. 

Sebagai pemilik kucing, anda pasti tidak menginginkan haiwan kesayanganmu itu hilang selamanya dari rumah? Sabar, para ahli di seluruh dunia memiliki beberapa tips untuk menemukan kucing yang hilang atau lari secara efektif. Ini antara tips berikut :

1. Pastikan anda sudah mencari kucing anda ke seluruh sudut ruangan

Sering kali, kucing hilang bukan kerana lari dari rumah. Masih ada kemungkinan mereka bersembunyi di dalam atau sekitar rumah. Oleh kerana itu, jangan panik jika anda tidak menjumpainya. Badan bernama Missing Animal Response Network (MARN) yang menangani haiwan hilang menyarankan agar kamu mencarinya lagi di seluruh sudut ruangan. Ini kerana kucing sering merasakan stres ketika lingkungannya terlalu berisik. Itulah kenapa mereka bersembunyi. 

2. Cuba cari ke rumah jiran, terutama yang memelihara haiwan

Studi tahun 2017 dari MARN mengatakan bahwa kemungkinan kucing tidak akan pergi lebih dari 50 meter dari rumah. Maka dari itu, jika hewan tersebut belum ketemu, coba cari di tetangga, terutama di rumah yang juga memelihara hewan. Sebahagian kucing memiliki keinginan bersosialisasi yang tinggi. Jadi, jangan hairan jika mereka mengunjungi “teman-temannya” di luar rumah. Terlebih, jika peliharaanmu sudah mengenal tetangga atau pernah kamu ajak main ke sana.

3. Pancing mereka dengan peramainan yang disukainya

Sudah bukan rahsia lagi bahawa kucing sangat menyukai mainannya. Permainan berbentuk sederhana itu boleh memberikannya rasa tenang ketika mereka takut atau sedang beradaptasi. Anda boleh memanfaatkan rasa cinta kucing terhadap permainannya untuk memancingnya pulang atau keluar dari tempat persembunyian. Cukup letakkan mainannya di dalam sangkar di depan rumah. Jangan lupa letakkan kain yang lembut untuk tidur di dalamnya. Agar mereka semakin terpancing, jangan lupa berikan makanan dan minuman di dalam sangkar tersebut, ya. Jika kucing sebenarnya bersembunyi di sekitar rumah, mereka tak akan ragu untuk kembali ketika kamu menggunakan cara tersebut. 

4. Waktu terbaik untuk mencari kucing adalah di malam hari

Mencari kucing yang hilang di siang hari terdengar seperti idea yang bagus. Anda juga mampu melihat setiap sudut rumah dan lingkungan dengan jelas sehingga menurut anggapanmu, kesempatan untuk menemukannya pun lebih besar. Namun ternyata cara ini sedikit kekeliruan. Justeru waktu terbaik untuk mencari kucing yang hilang adalah di malam hari, ketika suasana sepi dan aktiviti manusia menurun sangat mendadak. Kenapa demikian? Kucing bukanlah haiwan yang mengeluarkan suara keras ketika bergerak sehingga kamu memerlukan suasana yang sepi untuk mendengarnya dengan jelas. Selain itu, kucing adalah haiwan yang aktif di malam hari. 

Tips tambahan untuk cara ini adalah siapkan makanan kucing. Jika keberadaan mereka dapat dikesan oleh anda namun kucing tak mahu mendekat, bukalah sangkar tersebut. Suaranya akan mendorong kucing untuk keluar dari persembunyian. 

5. Jika kamu baru saja pindah rumah, cuba cari ke tempat tinggal lama

Adakah baru-baru ini kamu pindah ke rumah baru? Jika ya, ada kemungkinan kucing tersesat dan kembali ke tempat tinggal lamamu. Hal ini sering terjadi, terutama ketika mereka belum terbiasa dengan lingkungan yang baru.  Maka dari itu, cuba untuk lebarkan kawasan pencarian ke lingkungan rumah lama. Tak ada salahnya untuk tanya ke tetangga dan mengunjungi tempat-tempat kegemaran kucing anda. Siapa tahu kucing rindu dengan lingkungan tersebut dan memutuskan untuk berjalan-jalan di sana.

6. Jika kamu melihat b4ngkai haiwan di jalan, segera pinggirkan

Ramai orang zaman kini memiliki kebiasaan membuang b4ngkai haiwan ke tengah jalan, terutama tikus. Padahal b4ngkai haiwan di tengah jalan sering kali menarik rasa ingin tahu kucing untuk mendekatinya. Mereka pun berpotensi untuk terlibat dengan kejadian yang tak diingini oleh kenderaan lain. Maka dari itu, jika kamu menemukan b4ngkai haiwan di area berbahaya, segera letak ke tepi jalan atau mungkin tanamkannya. Dengan begitu, kucing tidak akan berada dalam bahaya. 

7. Jangan lupa buat poster pencarian haiwan hilang

Jangan lupa untuk membuat poster pencarian haiwan hilang jika kucing anda tak ditemukan. Kamu boleh menyebarkan melalui media sosial, aplikasi chatting, atau bahkan kepada orang-orang yang ada di sekitar rumahmu.  Selain cara-cara di atas, ada beberapa tips lain yang boleh anda lakukan untuk menemukan kucing yang hilang. Berikut ini di antaranya: Cuba cari kucing di kawasan pokok yang ada di sekitar rumah, cari di tempat yang pernah mereka kunjungi. Misalnya taman, rumah saudara, dan lain sebagainya, selalu sediakan makanan di depan rumah untuk memanggil kedatangan mereka dan jika kamu menemukan mereka, jangan mengejarnya. pujuk mereka dengan makanan atau mainan kegemarannya untuk mendekat. 

Mencari kucing yang hilang bukanlah hal yang mudah. Apalagi haiwan tersebut memiliki sifat yang sulit untuk dikesan. Sebahagian kucing akan kembali setelah beberapa hari atau minggu, tetapi ada pula yang pulang ke rumah setelah berbulan-bulan. Kamu tidak boleh menyerah dan selalu mengusahakan yang terbaik, ya. Semoga kucing anda ditemui dengan segera.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tular Oyen Ini Kerap Pilih Benda Lain Selain Yang Disediakan Oleh Pemiliknya. Ingatkan Air Sahaja Rupanya Ada Lagi Benda Lain.

Ramai daripada kita suka menjadikan kucing sebagai haiwan peliharaan kan? Sifat semulajadi si bulus yang berbulu dan comel itu membuatkan orang ramai berasa ingin membelai mereka. Dalam pada itu, gelagat haiwan ini juga sukar untuk diramal hingga membuatkan orang berasa geram terhadapnya.

Dah sediakan bekas air untuk minum tapi pilih lopak air. Seronok minum bersama kawan-kawan. Menerusi Twitter, pemuda bernama Fairuz ini telah menyediakan sebekas air untuk diminum oleh kucing oren peliharaannya. Namun apa yang mengecewakan hatinya adalah ia lebih sanggup menikmati lopak air bersama ‘kawan-kawannya’ yang lain.

Dah sedia pasir untuk buang air…kucing pergi masuk kawasan landscape tumbuhan. Tak cukup dengan itu, perkara sama turut berlaku ketika ia mahu melepaskan hajat. Walaupun telah disediakan satu bekas pasir, namun kucing tersebut tetap melakukannya di sebalik kawasan tumbuh-tumbuhan. Gara-gara itu, Fairuz terpaksa membuat halangan supaya kucing itu tidak masuk kawasan tersebut.

Kucing sebenarnya lebih tertarik pada air yang mengalir. Jarang la diorang nak minum yang kita bagi. Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet turut berkongsi pengalaman yang sama dimana kucing mereka juga sentiasa bertindak diluar jangkaan. Mereka juga beranggapan kucing lebih senang tertarik pada air yang mengalir. Secara keseluruhan, tweet ini telah mendapat lebih 5 ribu retweets.

Sumber: Twitter callmefye

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pemuda Ini Kongsi Gelagat Pelik Bob. Sampai Diajar Untuk Buat Aksi Ini.

Kucing bernama Bob peliharaan keluarga Arash Muaz sangat aktif malah diajar untuk membuat aksi ‘high-five’. “Selain kucing, sangat-sangat seronok tengok keluarga ni, sama-sama beribadah berjemaah.” Demikian antara komen yang dilontarkan warganet terhadap perkongsian seorang remaja yang memuatnaik video gelagat kucingnya yang aktif.

Posting tersebut yang pada asalnya dibuat sekadar suka-suka untuk berkongsi gelagat kucing peliharaan yang dianggap luar biasa, tanpa disangka mengundang komen warganet yang tertarik melihat aktiviti solat berjemaah keluarga berkenaan. Menurut remaja yang memuatnaik video tersebut di Twitter, Arash Muaz, dia berkongsi video gelagat kucing peliharaan yang berkelakuan seperti seekor anjing kerana merasakan ia sesuatu yang pelik dan lucu.

“Ketika itu kami sekeluarga baru selesai solat Maghrib berjemaah. Sambil-sambil tengah berehat, saja baling permainan untuk ajak kucing kami yang bernama Bob ni main. Tak sangka Bob pergi kutip dan bawa semula permainannya kepada saya, seperti kita biasa lihat anjing buat.

Posting yang dimuatnaik oleh Arash Muaz mengenai gelagat pelik kucingnya.

“Kami pelik sebab tak pernah latih pun permainan seperti itu. Malah Bob sendiri tak pernah berkelakuan seperti itu. Itu yang kakak saya rakam. Tapi tak sangka pula ada perkara lain yang warganet perhati. Memang menjadi rutin kami sekeluarga solat Maghrib berjemaah. Langsung tiada niat lain, tapi mungkin warganet perasan sebab kain sejadah masih terbentang ketika itu,” ujarnya. Video berdurasi 25 saat yang dimuatnaik di Twitter itu sehingga kini meraih 45,000 retweet dan mendapat 65,500 like.

Antara komen warganet yang bukan sahaja tertarik dengan gelagat kucing bernama Bob, tetapi turut tertarik dengan aktiviti solat berjemaah keluarga ini.

Ia turut dibanjiri dengan komen warganet yang terhibur dengan gelagat kucing peliharaan keluarga remaja tersebut. “Tapi memang tak sangka langsung boleh viral, sebab ada juga yang cakap, kucing mereka pun mempunyai gelagat yang sama. Cuma kami pelik sebab Bob tak pernah macam itu sebelum ini. Mungkin juga sebab ada suara ibu dalam video itu. Ibu memang macam tu, dia sangat sayang kucing-kucingnya macam anak sendiri. Selalu ingatkan kami adik beradik supaya jangan lupa beri kucing-kucing makan,” ujar remaja yang berasal dari Cheras, Selangor ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *