Ketahui tips untuk anda cuba amalkan buat kucing yang sering berasa ketakutan. Ini antaranya.

kucing Petua tips

Kucing kesayangan saya bukannya kucing yang bersifat berani. Mereka akan berlari dan bersembunyi apabila terdengar bunyi menjejaki mereka.  Apabila saya melihat kucing berjalan ke bilik tidur, saya tahu seseorang ada di sini. Saya merasa tertarik bahawa kucing saya dapat memberitahu sama ada pengunjung adalah orang yang tidak dikenali atau orang yang mereka tahu, sebelum orang itu mengetuk. Orang asing menghampiri rumah selalu menyebabkan mereka melarikan diri ke keselamatan, tetapi jika seseorang itu mereka tahu, mereka tidak bergerak otot. Saya tidak tahu bagaimana mereka tahu sebelum melihat orang itu, tetapi mereka memang berkelakuan sedemikian.

Kucing boleh takut kepada orang yang tidak dikenali kerana banyak sebab yang berbeza. Seperti orang, sesetengah kucing hanya secara semula jadi lebih banyak daripada yang lain. Mempunyai pengalaman buruk dengan seseorang juga boleh membuat kucing takut bukan sahaja orang itu, tetapi sesiapa sahaja yang mereka tidak tahu. Walau bagaimanapun, jika kucing anda tenang di sekitar orang yang mereka tahu tetapi takut kepada orang yang tidak dikenali, kemungkinan besar disebabkan oleh kurangnya sosialisasi yang tepat pada usia muda. Sekiranya anda mempunyai kucing yang menyembunyikan apabila pelawat datang, ada beberapa cara untuk membantu mereka keluar dari cangkerang mereka.

Ketibaan

Daripada mempunyai pelawat mengetuk atau membunyikan loceng pintu, mengatur untuk bertemu dengan mereka di luar dan berjalan dengan mereka. Pendekatan ini menawarkan dua kelebihan, kucing anda tidak akan terkejut dengan bunyi tiba-tiba, dan mereka mungkin kurang takut kepada seseorang yang disertai oleh orang yang mereka kenal dan suka.

Memanjakan Kucing

Kucing seperti rutin dan perintah, dan orang asing yang menceroboh di wilayah mereka mengimbangi keseimbangan. Ia secara langsung untuk kucing anda untuk takut kepada seseorang yang mereka tidak tahu. Anda boleh membantu mereka berehat dan merasa kurang bahaya di sekeliling orang yang tidak dikenali dengan memastikan tetamu anda tahu perlahan ketika mencuba untuk berteman dengan kucing anda. Mereka harus mengelak daripada cuba merebut atau mengambil kucing itu. Daripada mendekati kucing dan cuba memaksa kenalan, lebih baik untuk membolehkan kucing itu mendekati tetamu, jika dan ketika mereka sudah bersedia.

Bahasa Tubuh dan Nada Suara

Mempunyai pelawat anda duduk di sofa atau lantai boleh membuat mereka kelihatan kurang menakutkan untuk kucing anda. Bercakap dengan lembut juga akan kurang mengejutkan kucing daripada suara”boom” besar atau ketawa yang kuat. Yang kurang animasi pengunjung anda adalah dengan badan dan suara, lebih baik. Kekal tenang dan mengelakkan sentuhan mata secara langsung dengan kucing akan mengurangkan kebimbangannya. Jika kucing anda bersembunyi ketika seseorang datang, cuma pergi uruskan hal anda dengan tetamu anda. Ini mengambil tekanan dari kucing anda dan mungkin membuat mereka berminat (kucing benci untuk diabaikan). Pada waktunya, kucing anda mungkin berkeputusan untuk keluar.

Bermain

Jika kucing anda akan tinggal di dalam bilik tetapi tidak dapat berinteraksi dengan tetamu anda, waktu bermain dapat membantu mewujudkan persatuan positif. Anda boleh membuang mainan catnip kegemaran mereka untuk bermain dengannya, tetapi mainan kucing jenis mainan interaktif lebih baik kerana anda secara beransur-ansur boleh memindahkan kucing ke arah tetamu semasa mereka mengejar mainan. Kucing anda mungkin menjadi sangat teruja dalam permainan yang anda boleh memberikan tongkat kepada tetamu anda dan mereka tidak akan melihat atau menjaga.

Beri Masa

Apabila menggalakkan kucing yang takut untuk menjadi lebih jauh, hanya ada satu “satu saiz yang sesuai dengan semua” pendekatan. Setiap kucing bertindak balas berbeza dengan rangsangan baru. Bergantung kepada keperibadian individu kucing anda, dia tidak boleh memanaskan diri dengan orang asing. Atau, dia mungkin lebih cepat menerima tetamu wanita daripada lelaki. Ia boleh mengambil banyak masa, kesabaran dan merawat untuk sampai ke titik di mana kucing anda menerima perhatian dari tetamu atau keramaian santai di pangkuan mereka. Walau bagaimanapun, teruskan berlatih petua di atas untuk kucing yang takut kepada orang asing, dan pada suatu hari anda mungkin terkejut.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

7 Makanan Manusia Ini Langsung Tak Boleh Diberi Kepada Kucing. Ini Kesan Yang Kucing Anda Alami Sekiranya Makan 7 Makan Ini

Hai buat pencinta kucing. Mungkin ada sesetengah sudah tahu dan ada juga yang belum. Kucing ini merupakan haiwan yang jenis memilih bila bab makanan. Namun begitu, anda tidak boleh sembarangan memberi makan kucing dengan makanan manusia. Ternyata ada beberapa jenis makanan manusia yang berbahaya buat kucing. Berikut antara makanan yang anda tak boleh beri pada kucing.

Pertama. alpukat. Untuk makluman, kucing adalah kumpulan karnivr dan memiliki proses pencernaan yang sama sekali berbeza dengan manusia. Kulit buah alpukat mengandungi persis yang umumnya beracun bagi kucing dan anjing. Jika kucing anda tidak sengaja menelan alpukat, ia mungkin mengalami mengeluaarkan isi yang dia makan atau cirit-birit, hingga boleh menyebabkan menghidap pankreatitis akut kerana kandungan lemaknya. Banyak spesies haiwan lain tidak boleh makan alpukat kerana dianggap sangat berbahaya, khususnya burung, kuda dan kambing. Anjing sangat berisiko memakan biji buah alpukat, yang dapat menyebabkan kucing anda hembiskan nafas terakhir

Kedua, coklat. Coklat bercun bagi kucing dan akan menyebabkan masalah serius. Kucing selalu tak tertatik dengan coklat tetapi sesuatu yang mengandungi coklat atau serpihan coklat sangat membahayakan mereka. Sangat teruk kesan yang akan dialami oleh kucing peliharaan anda.

Ketiga, produk susu diproses. Sebenarnya produk susu telah lama diperdebatkan dan ramai tertanya adakah ia baik untuk kucing atau tidak.Idea tentang memberi makan kucing semangkuk susu sangat tak betul. Ada juga beberapa kucing menikmati keju dan produk susu dalam jumlah yang sangat kecil, seperti serpihan keju parmesan atau keju cottage. Namun, secara keseluruhan, produk susu dari lembu dan spesies lain dapat menyebabkan gangguan pencernaan yang parah. Produk susu dapat menyebabkan kucing kembung, mntah dan cirit-birit. Lebih penting lagi, anak kucing tidak boleh diberi makan produk susu, kecuali disusui dari induknya atau dengan pengganti susu yang disetujui doktor haiwan.

Keempat, Limau.Kucing sebenarnya sangat tak suka limau. Minyak pati dalam jeruk bersifat menyngat dan merengsakan selaput lendir kucing. Jika kucing memakan jeruk, kemungkinan besar mereka akan menunjukkan gejala gngguan pencernaan dan kerengsaan pada kulit. Kelima, bawang putih. Sesungguhnya bawang putih sangat berbahaya bagi kucing.Meskipun beberapa doktor haiwan homeopati mungkin membuat argmen tentang bawang putih untuk anjing, bawang putih tidak boleh diberikan kepada kucing sama sekali. Bawang putih mengandungi tiosulfat yang dapat menghancurkan sel darh merah dan mencetus anemia hemolitik.

Keenam, anggur dan ksimis. Dua makanan ia sangat terkenal kerana berbahaya untuk anjing dan kucing. Anggur, kismis dan beri menyebabkan kerorsakan hati pada anjing dan tindakan pencegahan yang sama harus dilakukan untuk kucing. Akhir sekali, telur mentah. Walaupun telur yang dimasak dapat diberikan kepada kucing dalam jumlah sederhana, telur mentah mendatangkan bahaya pada anjing dan kucing kerana risiko Salmonella dan E. coli. Selain itu, telur mentah mengandungi protein avidin dalam putih telur, yang mencegah penyerapan biotin (vitamin B) di saluran usus dan dapat menyebabkan kekurangan nutrien jangka panjang dan masalah sistemik.

Rupanya Ada Sebab Kucing Makan Rumput. Tak Sangka Ia Beri Kebaikan Ini Pada Si Bulus.

Kucing makan rumput disebabkan ia mengalami masalah penghadaman atau berada dalam keadaan tertekan. Kita pasti berasa pelik apabila melihat kucing kesayangan makan rumput, kenapa agaknya ya Jadi, makan rumput adalah cara bagi kucing untuk melegakan masalah pencernaan yang sedang dialaminya. Rumput kata Dr. Pete memiliki kandungan serat yang tinggi dalam membantu masalah sembelit pada kucing.

Tabiat kucing suka makan rumput boleh jadi bahaya.

“Kucing terkenal dengan tabiat tidak gemar minum air dan makan rumput dapat membantu mereka membuang air besar dengan lebih mudah,” katanya. Jelasnya lagi, faktor pemakanan yang diberikan pemiliknya juga boleh menjadi sebab mengapa kucing makan rumput. “Jika makanan mereka kurang vitamin, mineral atau nutrisi tertentu, mereka mungkin cuba mencarinya di tempat lain termasuk rumput,” jelasnya lagi.

Tidak hanya masalah penghadaman, tekanan juga adalah punca mengapa kucing makan rumput dan ia mampu memberikan ketenangan kepadanya. Bagaimanapun, tabiat itu boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kucing dan rumput boleh tersangkut di dalam perut sekiranya si bulus makan terlalu banyak. Operasi juga mungkin perlu dilakukan bagi mengeluarkan rumput di dalam perut mereka.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *