Boleh pula jadi macam ni pada si bulus sampai terpaksa panggil bomba. Sekali ini pula yang ibunya lakukan.

Haiwan kucing Viral

Mereka yang mempunyai kucing sebagai haiwan peliharaan di rumah mesti tahu betapa nakalnya perangai mereka. Di samping memiliki sifat manja dan rupa yang sangat comel, haiwan berkaki empat ini juga cukup terkenal di serata dunia dengan perangai suka menyusahkan pemiliknya. Ada saja ragam pelik dan tak terjangkau dek akal yang ditampilkan lebih-lebih lagi anak kucing seperti yang dipaparkan dalam video viral baru-baru ini.

Kepala tersangkut dalam lubang tak boleh keluar

Menerusi perkongsian beberapa video yang dimuat naik oleh Suhana Binti Rahim semalam, salah seekor daripada kucing dibelanya telah ditemui tersangkut pada lubang sebaik dia pulang dari tempat kerja. Geram melihatnya dalam situasi itu, anak kucing berkenaan telah dibebel panjang dalam loghat Negeri Sembilan oleh wanita berkenaan. Walaupun begitu, dia tetap memberikan air bagi menghilangkan rasa haus haiwan tersebut sementara memikirkan cara untuk menyelesaikan masalah itu.

Akhirnya misi berjaya jangan macam ni selalu gara-gara malu untuk meminta bantuan anggota bomba bagi menyelesaikan kejadian berkenaan, Suhana akhirnya nekad untuk menebuk simen di sekeliling kawasan lubang tempat kucing itu terperangkap. Setelah hampir 2 jam bekerja keras, akhirnya dia berjaya juga mengeluarkan si comel berkenaan tanpa mengalami sebarang luka.

“Apa perasaan masuk lubang lepas tu terkial-kial tak boleh keluar?”

Bagaimanapun, sesi leteran Suhana tidak terhenti setakat di situ saja. Gara-gara masih bengang dengan kejadian berkenaan, dia sengaja merakam gelagat kucing berkenaan sesudah berjaya diselamatkan dan sempat membuat sesi soal jawab dengannya. Menariknya, kucing itu cuma memberikan wajah comel dan tidak bersalah sahaja ketika mendengar rungutan pemiliknya sebelum pergi mendapatkan susu ibunya.

Hanya yang sayang kucing je buat macam ni…gaduh bebel macam dengan orang

Secara keseluruhannya, video berkenaan telah dikongsi lebih 7 ribu kali di laman Facebook sejak semalam. Selain terhibur melihat gelagat comel haiwan peliharaannya, rata-rata netizen juga tak henti-henti ketawa mendengar segala kata-kata yang keluar daripada mulut Suhana. Malah ada mengakui bahawa itulah lumrah sebagai pemilik kucing yang sentiasa mementingkan soal keselamatan haiwan peliharaannya.

Sumber: FB Suhana Binti Rahim

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Baka Kucing Unik Ini Menarik Perhatian Ramai. Selain Kekurangan Bulu Ianya Juga Boleh Jadi Sesuatu Ini Untuk Pemiliknya.

Baka kucing unik dengan penampilan mengagumkan Sphynx yang tidak berbulu dengan telinga besar dan mata bundar mencuri tumpuan peminat haiwan peliharaan pada Pameran Kucing Bandaraya Kuching 2008 yang diadakan di sini. Ratusan peminat kucing yang mengunjungi Dewan Suarah Kuching terpegun dengan penampilan kucing betina baka Sphynx berusia 14 bulan berkulit putih kemerahan, Solyaris Elis of Zenithi.

Kucing betina itu kelihatan begitu cerdik dan menarik perhatian dengan aksi tersendiri apabila para jurugambar mula mengambil gambar haiwan unik. Pemiliknya, Rachaphol Pongpairoj, dari Bangkok, berkata beliau membeli kucing Sphynx, yang begitu aktif dan suka bermain itu enam bulan lepas di Rusia.

“Selain wajahnya yang comel dan cerdik, kulit Solyaris Elis of Zenithi yang lembut dan menghangatkan menarik perhatian saya. “Walaupun kucing ini memerlukan tumpuan istimewa kerana kekurangan bulu, haiwan kesayangan ini menjadi teman dan penghibur,” katanya selepas pelancaran pameran kucing oleh Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Yong Khoon Seng di sini. Sejumlah 102 ekor kucing, termasuk 46 kucing baka terkenal dipamer dalam pameran anjuaran Kelab Kucing Sarawak.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pemuda Ini Dedahkan Gelagat Pelik Bob Apabila Di Rumah. Sekali Lain Pula Yang Tarik Perhatian Warganet.

Kucing bernama Bob peliharaan keluarga Arash Muaz sangat aktif malah diajar untuk membuat aksi ‘high-five’. Foto: Arash Muaz “Selain kucing, sangat-sangat seronok tengok keluarga ni, sama-sama beribadah berjemaah.” Demikian antara komen yang dilontarkan warganet terhadap perkongsian seorang remaja yang memuatnaik video gelagat kucingnya yang aktif. Posting tersebut yang pada asalnya dibuat sekadar suka-suka untuk berkongsi gelagat kucing peliharaan yang dianggap luar biasa, tanpa disangka mengundang komen warganet yang tertarik melihat aktiviti solat berjemaah keluarga berkenaan.

Menurut remaja yang memuatnaik video tersebut di Twitter, Arash Muaz, dia berkongsi video gelagat kucing peliharaan yang berkelakuan seperti seekor anjing kerana merasakan ia sesuatu yang pelik dan lucu. “Ketika itu kami sekeluarga baru selesai solat Maghrib berjemaah. Sambil-sambil tengah berehat, saja baling permainan untuk ajak kucing kami yang bernama Bob ni main. Tak sangka Bob pergi kutip dan bawa semula permainannya kepada saya, seperti kita biasa lihat anjing buat.

Posting yang dimuatnaik oleh Arash Muaz mengenai gelagat pelik kucingnya.

“Kami pelik sebab tak pernah latih pun permainan seperti itu. Malah Bob sendiri tak pernah berkelakuan seperti itu. Itu yang kakak saya rakam. Tapi tak sangka pula ada perkara lain yang warganet perhati. Memang menjadi rutin kami sekeluarga solat Maghrib berjemaah. Langsung tiada niat lain, tapi mungkin warganet perasan sebab kain sejadah masih terbentang ketika itu,” ujarnya. Video berdurasi 25 saat yang dimuatnaik di Twitter itu sehingga kini meraih 45,000 retweet dan mendapat 65,500 like.

Antara komen warganet yang bukan sahaja tertarik dengan gelagat kucing bernama Bob, tetapi turut tertarik dengan aktiviti solat berjemaah keluarga ini.

Ia turut dibanjiri dengan komen warganet yang terhibur dengan gelagat kucing peliharaan keluarga remaja tersebut. “Tapi memang tak sangka langsung boleh viral, sebab ada juga yang cakap, kucing mereka pun mempunyai gelagat yang sama. Cuma kami pelik sebab Bob tak pernah macam itu sebelum ini. Mungkin juga sebab ada suara ibu dalam video itu. Ibu memang macam tu, dia sangat sayang kucing-kucingnya macam anak sendiri. Selalu ingatkan kami adik beradik supaya jangan lupa beri kucing-kucing makan,” ujar remaja yang berasal dari Cheras, Selangor ini.

Ada banyak juga yang tanya bagaimana kami latih kucing. Sejujurnya, kami langsung tidak pernah melatih Bob buat macam itu. Tapi Bob sangat aktif dan paling manja berbanding tiga kucing lain di rumah ini.

Bercerita lebih lanjut, Arash mendedahkan sejak video tersebut tular, dia menerima banyak mesej menerusi Direct Message (DM) dan komen bertanyakan bagaimana dia dan keluarganya melatih kucing peliharaan mereka. “Ada banyak juga yang tanya bagaimana kami latih kucing. Sejujurnya, kami langsung tidak pernah melatih Bob buat macam itu. Tapi Bob sangat aktif dan paling manja berbanding tiga kucing lain di rumah ini.

Tiga daripada empat kucing peliharaan keluarga Arash Muaz iaitu Bob (kiri), Peppa dan Coco.

“Cuma ibu saya pernah melatih kucing-kucingnya buat ‘hand-shake’ dan juga ‘high five’. Masa mula-mula tu, saya jawab juga komen dan mesej mereka. Tapi bila makin ramai yang bertanya, ada yang tak sempat dijawab,” katanya sambal menambah, Bob adalah baka campuran antara kucing biasa dengan Bengal. Katanya lagi, keluarganya memang gemar memelihara kucing untuk dijadikan penghibur di rumah. “Setakat ini ada empat ekor sahaja termasuk Bob. Memang keluarga suka pelihara kucing… kalau mereka tak ada memang bosan. Dengan gelagat comel, manja dan aktif mereka, memang terhibur dan hilang rasa bosan,” ujarnya mengakhiri bicara. 

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Macam Macam Fingky Tunjukkan Pelbagai Aksi Nakalnya. Rupanya Sampai Pernah Beri Hadiah Atas Katil Abang.

Akram mula membela Fingky sejak awal tahun ini selepas seekor lagi kucing miliknya telah tiada sejak pada tahun lepas. Kehadiran haiwan peliharaan boleh dianggap sebagai penghibur dalam keluarga, namun ragam mereka kadang-kala membuatkan pemilik pening kepala. Begitulah kisahnya melibatkan Amirul Akram Noor Hisham, apabila aksi-aksi nakal kucingnya yang dikongsi di Twitter menjadi tular dan mendapat perhatian ramai. Mesra disapa Akram, dia mengakui baru sahaja membela kucing yang diberi nama Fingky sejak awal tahun ini.

“Fingky sebenarnya kucing jalanan, ayah yang bawa balik. Jumpa dekat kawasan rumah masa awal tahun ni. Ia kucing yang baik dan nakal, tapi kami tak anggap ia sesuatu yang teruk pun. Yang saya kongsi di Twitter tu kebanyakannya apa yang Fingky buat sepanjang bulan Ramadan. Siap berak atas katil abang, tapi tu kali kedua sebenarnya. Masa hari pertama dibawa balik dulu, Fingky pernah berak atas katil mak ayah saya,” ujar jejaka berusia 23 tahun itu.

Akram mula membela Fingky pada awal tahun ini.

Dalam perkongsian di Twitter, beberapa siri foto memaparkan aksi nakal haiwan itu yang merosakkan fon telinga, memecahkan pasu bunga, merosakkan bungkusan roti dan macam-macam lagi. Dedah Akram, paling nakal tentunya sewaktu haiwan itu melompat dan berpaut di langsir sehingga ia terbuka dari cangkuknya. Fingky juga pernah beberapa kali terperangkap atas bumbung rumah jiran, terperangkap dalam stor. Sampaikan kadang-kadang kami risau dan sedih.

Memang rapat dengan Fingky sebab saya yang cuci tempat dia berak, bagi makan. Siap cabut isi ikan untuk ia makan

Antara aksi nakal Fingky.

“Tapi paling nakal masa ia melompat pada langsir sehingga ia terbuka. Bila saya kongsi di Twitter, ada yang cakap ia kucing dari neraka,” ujarnya berseloroh. Namun kata Akram, dia tidak pernah ambil hati atas aksi-aksi nakal kucingnya malah menganggap ia satu hiburan sahaja. Ujarnya lagi, dia cukup rapat dengan haiwan itu khususnya selepas kehilangan seekor lagi kucingnya yang diberi nama Oyen pada tahun lalu. Saya tak rasa Fingky ni teruk sangat, kucing yang sebelum ni lagi nakal. Tapi Oyen dan tiada, dah pergi sejak tahun lepas. Memang rapat dengan Fingky sebab saya yang cuci tempat dia berak, bagi makan. Siap cabut isi ikan untuk ia makan,” ujar penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor itu.

Kehadiran Fingky dianggap sebagai penghibur keluarga.

Dalam pada itu, posting Akram mengenai ‘buku catatan amal kucing aku’ di Twitter menerima hampir 17,000 ulang kicau (Retweet). Malah, ia turut dihujani pelbagai komen warganet yang mengakui terhibur melihat aksinya dan turut berkongsi kisah kucing masing-masing.

“Kucing aku macam-macam dah buat, phone tiga, empat biji dah kena kencing, televisyen dua biji rosak, vacuum satu rosak, tilam kena kencing muntah berak semua. My kucing also suka koyakkan roti Gardenia. Tak tahu lah kenapa jealous sangat nak pula yang baru beli. My cats selalu kacau masa solat, masuk dalam kain telekung, nak sujud dia ada kat depan, nak rukuk dia pergi tarik-tarik telekung. Ya Allah habis solat aku cubit-cubit dia,” tulis beberapa warganet.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *