Tips untuk anda yang terpaksa tinggalkan si bulus di rumah dalam jangka masa lama. Ini yang perlu anda lakukan.

Haiwan kucing tips

Biasanya bila dah tiba penghujung bulan Ramadhan ni, semua orang dah buat preparation nak balik kampung kan. Servis kereta, kumpul duit minyak and tol, dah start packing dan macam-macam lagi la. Semua dah tak sabar nak balik raya.


Tapi pada mereka yang ada bela kucing mesti pening nak tinggalkan kucing dekat rumah. Kalau sempat boleh tinggalkan dekat boarding places,tapi biasanya bila musim perayaan ni memang selalu penuh. Ini dia tips untuk sesiapa yang ingin tinggalkan kucing di rumah untuk balik beraya. Seeloknya, jangan terlalu lama. Kalau lama, make sure ada kawan yang datang tengokkan. Iday ingat lagi masa iday ada kerja dekat Pulau Perhentian and kitorang terpaksa tinggalkan Ali, Maya and Hiro dekat rumah selama 5 hari. Nasib baik Fara, kawan masa belajar dulu datang hari-hari tengokkan diorang 🙂 Tapi kelakar bila reaksi pertama kali Fara jumpa Ali, Hiro dan Maya. Comel tau.


“Aku takleh lama umah ko sbb kucing2 ko agresiv”  Hahaha, kesian Fara, nak buat macam mana, yang jaga diorang dari baby ni, nak ajar cara kucing main-main pon tak reti. Bagus kucing-kucing aku ni. Hehehehe 


Okay, sambung tips tinggalkan kucing di rumah bila balik beraya.

Auto Water Dispenser and Food Dispenser

2 benda ni wajib ada dekat rumah. Kalau tak macam mana korang nak bagi diorang makan? Nak letak banyak2? Tak boleh macam tu, kena sediakan makanan dengan cara yang proper untuk diorang. Pastikan cukup untuk selama mana korang nak tinggal diorang nanti.  Iday suka betul smart fountain untuk kucing ni. Macam nak beli satu. Hehehe

Pastikan semua pintu-tingkap ditutup

Kalau diorang keluar and hilang macam mana? So, kena berjaga-jaga. Kena pastikan semua tutup. Macam kucing iday, si Ali tu memang pandai pulas tombol pintu. Sekarang pon kitorang kena kunci. Mana entah dia belajar. Hahaha

+ Sediakan Litter Tray yang bagus dan berkualiti

Iday sekarang pakai crystal sebab tak berdebu and senang nak keluarkan diorang punya najis. cuma kena make sure every day buang and every week replace semua . So, before korang balik kampung, make sure Litter Tray diorang diganti dan bersih. Kalau boleh, sediakan extra cat litter. 

Mainan!

Kucing ni banyak main sebenarnya, so bila korang tinggal diorang, make sure ada mainan so diorang takkan bosan. Banyak je ada jual dekat pet store or online website. Kuat main diorang ni, Hehehe Nanti nak belikan diorang mainan-mainan ni. Mesti diorang suka. Bukan apa, bila korang tinggal dekat rumah, macam pergi kerja ke, sure diorang bosan.

Iday dah kongsi 4 tips paling penting. Korang pon boleh check tips-tips lain dekat blog Catswonderland ni, korang pon boleh taw macam-macam tips untuk penjagaan kucing korang.

Sumber : Iday

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tular Si Bulus Ini Dah Bongkarkan Rahsia Besar Suami. Tak Sangka Suami Sorok Sesuatu Ini Pada Isteri.

Kata orang suami isteri tak seharusnya berahsia kan? Tapi, seorang lelaki baru-baru kantoi dengan isteri dia lepas rahsia dia selama ni terbongkar. Seorang wanita berkongsi di Facebook tentang kucing dia yang tanpa sengaja dah membongkar rahsia suami dia. Kata Bow Kanuengnuch, dia telah menemui satu kotak yang penuh dengan duit dalam rumah dia.

Kotak itu sebenarnya adalah milik suami Bow yang selama ini merahsiakan duit simpanan tu daripada dia. Ramai warganet rasa cerita yang dikongsi Bow ni kelakar dan mereka tak dapat bayangkan reaksi suami dia bila dapat tahu dah kantoi. Kucing saya lompat dekat bahagian atas kabinet dan tolak kotak yang suami saya sorokkan di situ.”

Bila kotak dah jatuh habis terbuka dan berterabur semua duit dalam tu. Masa tu, barulah Bow dapat tahu pasal rahsia suami dia. Menurutnya, sebelum ni bila dia minta dekat suami duit untuk perbelanjaan rumah, suami dia akan cakap dia tak ada cash. Lepas dia kira kesemuanya, kotak tu mengandungi duit berjumlah 2,000 Baht (RM272). Warganet rata-rata sempat melawak cakap that lepas ni dorang pun nak bela kucing dekat rumah, so mana tahu ada rahsia pasangan dorang yang akan terbongkar!

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ramai Yang Tidak Nampak Keistimewaan Kucing Kampung. Sekali Pemuda Ini Ambil Tindakan Ini Dan Dedahkannya.

Sejak dahulu lagi, ramai pihak beranggapan bahawa kucing jenis kampung ‘level biasa-biasa’ sahaja kerana sering kali dikaitkan dengan kucing gelandangan. Malah mereka bagaikan antara dua darjat jika dibandingkan dengan baka yang lebih komersial seperti Parsi, Bengal, British Short Hair dan bermacam-macam lagi.

Namun jika anda merupakan pencinta kucing sejati, pasti takkan sanggup untuk merendahkan martabat apa jua spesis sekalipun kerana mereka juga merupakan mahkluk ciptaan Yang Maha Esa. Seperti baru-baru ini, seorang pemuda yang dikenali sebagai Zul Azizul sanggup ‘mengupah’ seekor kucing kampung sebagai model utama bagi mengasah skil fotografinya.

Bukan sahaja gebu dan bersih, kesemua foto yang dimuat naik ke group Facebook ‘Malaysian Photographers Community‘ ini malah dirakam di pelbagai lokasi. Sama ada di kawasan kebun, memanjat pokok rambutan, catwalk di jalan tar mahupun atas bumbung, jurufoto tersebut berjaya menghasilkan gambar istimewa walaupun latar belakang suasana desa sahaja.

Menurut Zul lagi, kompilasi gambar yang seolah-olah memperlihatkan sisi ‘natural beauty‘ haiwan tersebut merupakan hasil asli tanpa sebarang suntingan mahupun sebarang aplikasi filter. Tak cukup dengan itu, dia juga sangat beruntung kerana subjek utama projek fotografi ini tidak melakukan sebarang kekecohan sepanjang di set penggambaran.

Ternyata kompilasi foto mengenai kisah hidup ‘si bulus’ berkenaan telah menjadi tumpuan hangat dan memperoleh lebih seribu perkongsian setakat ini. Selain memuji kesemua hasilnya, rata-rata warganet malah cemburu melihat keletah kucing kampung ini gara-gara sangat yakin beraksi di depan lensa kamera.

Sumber: FB Zul Azizul & Malaysian Photographer Community

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Si Bulus Yang Sarat Hamil Ni Nekad Pergi Sendiri Klinik Kesihatan Dan Bising Untuk Minta Pertolongan. Bila Doktor Periksa Rupanya Dia Ada Masalah Ni Untuk Melahirkan.

Kucing Sarat Hamil Pergi Ke Klinik Kesihatan Sendirian Dan Mengiau Minta Pertolongan. Haiwan adalah lebih bijak daripada apa yang kita sangka dan kucing ini adalah tidak terkecuali!
Seekor kucing hamil di wilayah Bitlis tenggara Turki mengiau meminta bantuan daripada doktor di hadapan pusat kesihatan keluarga tempatan kerana ia menghadapi kesukaran untuk melahirkan anaknya.

Menurut laman web berita tempatan “Bitlis 13 Haber”, kejadian yang mengharukan dan ajaib ini berlaku pada hari Rabu apabila kucing itu yang hendak bersalin mula mengiau di pintu pusat kesihatan No.2 di daerah Tatvan apabila ia menyedari bahawa ia menghadapi beberapa komplikasi untuk melahirkan anak-anaknya. Para jururawat membawa kucing itu masuk ke dalam klinik namun mereka tidak tahu apa masalah yang dihadapi oleh kucing tersebut.

Warga klinik itu kemudian menyedari bahawa kucing tersebut menghadapi kesukaran yang kritikal untuk melahirkan anaknya, tanpa melengahkan masa mereka memanggil doktor veterinar di bandar itu utuk membantu kucing ini. Selepas dibawa ke Pusat Haiwan Terbiar Bandar Tatvan, doktor veterinar itu dapat mengenalpasti bahawa kucing tersebut mengalami kesukaran untuk melahirkan anak secara normal. Jadi doktor tersebut mengambil keputusan untuk melakukan operasi terhadap kucing itu.

Operasi berjaya dan kucing tersebut melahirkan sebanyak empat ekor anak-anak yang sihat dengan selamat. Durmus berkata bahawa ibu kucing berada dalam keadaan baik selepas operasi. Kucing itu sedar dia tidak boleh melakukannya dengan sendiri, jadi mana lagi tempat yang lebih baik untuk pergi selain daripada Klinik Kesihatan? Bijak Sangat Kucing ni ?

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *