Boleh pula Jojo merajuk hanya sebabkan pemiliknya lakukan ini. Sampai macam ni sekali kelakuannya.

Haiwan Kehidupan Keluarga kucing Viral

Video dimuat naik oleh Firdaus yang memaparkan gelagat kucingnya merajuk menjadi tular di Twitter. Kucing sememangnya merupakan haiwan yang seringkali menjadi pilihan untuk dijadikan sebagai binatang peliharaan dek kerana gelagatnya yang manja dan mencuit hati.

Pencinta kucing tidak kisah berhabis wang yang dikhususkan untuk penjagaan haiwan tersebut, malah sanggup melabur demi mendapatkan baka luar negara. Melihat wajah si bulus yang comel dan gelagatnya yang keletah, serta merta mampu menghilangkan tekanan selepas seharian penat bekerja di pejabat.

Baru-baru ini, perkongsian seorang pemuda mengenai gelagat kucingnya yang ‘merajuk’ menjadi tular di media sosial kerana mencuit hati warganet. Pemuda yang dikenali sebagai Zainal Firdaus itu memberitahu bahawa kejadian tersebut berlaku ketika dia sedang memandikan kucingnya yang bernama Jojo baru-baru ini.

Perkongsian Firdaus mengenai gelagat kucingnya menjadi tular di Twitter. 

“Sebenarnya, saya baru pulang ke Malaysia tiga minggu lalu selepas sekian lama di Jepun dan ia merupakan kali pertama saya mandikan Jojo. Ketika di Jepun, saya ada memelihara seekor kucing betina. Disebabkan terbiasa memandikan kucing betina, jadi ketika mandikan Jojo saya terlupa pula ia kucing jantan. Bulu Jojo pula lebat dan panjang, jadi apabila terkena air, bulunya seakan-akan bergumpal. Jadi saya mahu leraikan gumpalan tersebut tanpa menyedari ia adalah ‘berlian’ Jojo dan tanpa sengaja saya terpicit dan ia meraung. Nasib baik ia tak mencakar kerana Jojo bukan spesies yang kasar. Selepas meraung, terus dia berlari ke bucu bilik air dan termenung menghadap dinding. Saya panggil dan pujuk dia, tapi tak jalan. Ia keraskan badan dan termenung saja di situ. Lama juga kira-kira 10 ke 15 minit, sampaikan saya sempat merakam video. Bila buka pintu bilik air, selalunya ia akan keluar sendiri selepas mandi, tapi Jojo tetap kaku di situ,” kata pemuda tersebut bercerita mengenai kucingnya yang merupakan baka High Nose Persian.

Kucing Firdaus yang diberi nama Jojo kembali manja selepas dibelai. 

Menurut Firdaus yang menetap selama lapan tahun setengah di negara Matahari Terbit itu, selepas mengeringkan badan Jojo, dia terpaksa memasukkannya ke dalam sangkar kerana ia tidak mahu bergerak keluar dari bilik air. “Masa dah masuk dalam sangkar, Jojo tetap berkelakuan dingin. Kucing betina kami yang lagi seekor, Mia datang dekat di dalam sangkar pun dia tak layan. Merajuk sungguh, kawan datang pun tak layan,” cerita graduan jurusan Kejuruteraan Mekanikal dari sebuah universiti di Jepun itu. Cerita pemuda berusia 28 tahun ini lagi, hanya setelah beberapa ketika, Jojo akhirnya kembali manja selepas dipujuk dan dibelai.

Saya panggil dan pujuk dia, tapi tak jalan. Ia keraskan badan dan termenung saja di situ. Lama juga kira-kira 10 ke 15 minit, hingga saya sempat merakam video. Bila buka pintu bilik air, selalunya ia akan keluar sendiri selepas mandi, tapi ia tetap kaku di situ

“Kelakar pun ada bila tengok perangai kucing merajuk. Saya sekadar kongsi videonya untuk suka-suka sahaja. Tak sangka ia pula ramai yang suka dan retweet. Ramai pula yang beri komen lucu dan meluahkan rasa kesian kepada Jojo. Bila ramai yang komen sebegitu, timbul pula rasa bersalah, tapi sejujurnya memang tak sengaja. Jadi selepas ini, saya perlu berhati-hati dan beringat terutama ketika memandikan Jojo,” ujarnya ketawa kecil. Sehingga kini perkongsian Firdaus meraih ulang kicau melebihi 42,000 kali, selain mencatat tontonan sehingga melebihi 579,000 kali, dan dibanjiri dengan ratusan komen warganet.  

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pensyarah Siap Mohon Maaf Atas Sebab Ini. Rupanya Ini Yang Berlaku Pada Baby Sampai Terpaksa Lakukan Macam Ni.

Keletah Madam Rohaiza bersama kucingnya menarik perhatian warganet. Keletah seorang pensyarah wanita mengajar sambil mendukung seekor kucing berjaya mencuit hati warganet. Rata-rata kagum dengan kasih sayang yang ditunjukkan pensyarah tersebut bersama kucing kesayangannya yang dikenali sebagai ‘Baby’.

Video pensyarah tersebut mengajar di dalam kelas ditemani ‘Baby’ tular di Twitter selepas momen itu dikongsi salah seorang pelajarnya, Ku Ummi Syakirah. Sejak dimuatnaik pada petang Khamis, posting tersebut diulang kicau lebih 23,000 kali dan mendapat 19,314 tanda suka. Ku Ummi  berkata, dia dan rakan sekelasnya terkejut dengan kehadiran ‘Baby’ ke kelas bersama pensyarah mereka yang dikenali sebagai Madam Rohaiza.

Kucing tersebut berkelakuan baik sepanjang tuannya mengajar.

“Kami semua terkejut. Dia masuk kelas kendong kucing itu macam bawa budak. Dia juga layan kucing tu macam anak sendiri. Ini memang rare sebab kami tak pernah lalui pengalaman sebegini. Ini kali pertama pensyarah mengajar kami dengan ditemani kucing,” katanya.

Menurut penuntut Ijazah Sarjana Muda Perakaunan Sistem Maklumat di sebuah universiti awam di utara tanah air itu, pensyarah tersebut meminta maaf kepada pelajarnya kerana terpaksa mengajar sambil ditemani kucing peliharaannya itu. “Sebaik sahaja sampai di kelas, Madam banyak kali minta maaf. Dia beritahu terpaksa bawa sekali ‘Baby’ sebab mereka baru sahaja pulang dari klinik veterinar. Dia beritahu kucingnya itu baharu sahaja dibius kerana jangkitan ulser. Kami dapat lihat kucing tu macam tengah mamai ketika diletakkan di atas meja,” katanya. Ku Ummi berkata sepanjang kelas tersebut kucing berkenaan berkelakuan baik seolah-olah tahu tuannya sedang mengajar.

‘Baby’ dalam keadaan mamai kerana baharu sahaja dibius kerana jangkitan ulser.

“Sepanjang masa kucing tu duduk atas bahu Madam. Sebaik sahaja diletak di atas meja, kucing tu tak banyak ragam… behave je. Kami semua kagum sebenarnya kerana Madam boleh handle dua perkara dalam satu masa. Dia boleh mengajar dan beri tumpuan kepada kucingnya,” kata gadis berusia 20 tahun itu. Bagaimanapun sepanjang kelas subjek Statistik itu, Ku Ummi mengakui dia dan rakannya tidak dapat memberi tumpuan sepenuhnya di dalam kelas. Kucing tu comel sangat. Mata kami pun lali tengok. Boleh kata semua hilang fokus sebab lebih tertarik dengan kucing gebu tersebut,” katanya.

Gadis berasal dari Kedah itu memberitahu dia tidak menduga video yang dimuatnaiknya itu akan mendapat perhatian warganet. “Saya muat naik sekadar untuk suka-suka. Tak sangka langsung tweet tu akan blow up. Rasanya ramai yang retweet tu peminat kucing ditambah pula dengan keadaan kucing itu yang comel dan besar,” katanya. Guys tengoklah lecturer statistics aku nii ????? cute ja wehhhh she bring her cat to the class ? dia cakap dia terpaksa bawak sbb kucing dia bru lepas pergi vet and still pening2 lalat.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pasangan Ini Berani Pelihara Si Bulus Semasa Anak Masih Kecil. Rupanya Ini Yang Dia Cuba Ingin Terapkan Pada Anaknya.

Keakraban bayi perempuan bernama Daneen Farheen bersama kucing peliharaannya menjadi tular selepas gambar ‘comel’ gelagat mereka dimuat naik di Twitter. Mungkin ada yang berpandangan memelihara kucing sewaktu usia anak-anak masih kecil sangat tidak digalakkan kerana faktor kesihatan dan keselamatan.

Atas kebimbangan ini, ada segelintir individu yang bertindak memberikan kucing mereka untuk dijaga oleh orang lain, ataupun lebih teruk, membuang haiwan berkenaan tanpa rasa bersalah. Namun tidak bagi pasangan suami isteri ini yang mengambil keputusan untuk memelihara seekor kucing sebagai ahli keluarga baharu, sekali gus menjadi peneman kepada bayi perempuan mereka yang menjangkau usia lima bulan.

Perkongsian seorang pelayar Twitter bernama Fatimah Ali yang memuat naik gambar anak perempuannya bersama seekor kucing mengundang perhatian warganet. Menerusi perkongsian tersebut, jelas kelihatan hubungan akrab di antara anak perempuannya dengan si bulus itu umpama adik beradik. Fatimah mendedahkan dia bersama suami baru sahaja sebulan memelihara kucing yang dipanggil ‘Kakak’ itu.

Perkongsian seorang ibu muda mengenai gelagat bayi perempuannya bersama seekor kucing menjadi tular di Twitter.

“Kucing itu kami jumpa di tempat letak kereta di bawah apartment sahaja. Selalu nampak dia, jadi timbul perasaan kasihan. Jadi kami ambil bawa ke rumah. Selepas itu kami hantar buat suntikan vaksinasi dan grooming terlebih dahulu. Pada mulanya, Kakak macam janggal, tengok anak kami pun macam pelik. Tapi dalam tempoh singkat selama sebulan tu, kedua-duanya semakin akrab,” ujar ibu muda berusia 26 tahun ini. Dedah wanita ini lagi, anak perempuannya yang bernama Daneen Farheen gemar bermain bersama Kakak berbanding permainan yang lain.

Masa mula-mula bela, ibu saya bising juga sebab takut Kakak cakar Daneen. Tapi kami sebagai ibu bapa memang tak lepas macam tu saja, memang akan pantau.

“Celik sahaja mata, kalau dia nampak Kakak, mulalah biji matanya besar. Yang si Kakak pula, kalau nampak Daneen sedang main mainan lain, dia sengaja duduk dekat tepi untuk tarik perhatian. Walaupun diperlakukan macam-macam oleh Daneen, kena tarik sampai tercabut bulu pun, Kakak tak marah malah dia macam reda. Itu yang buat saya kagum lihat hubungan mereka. Setakat ini memang Kakak tak pernah cakar atau bertindak melukakan,” ujar Fatimah sambil menambah, dia dan suami sentiasa memantau haiwan berkenaan sekiranya dilepaskan bermain bersama anak kecil mereka.

Menurut Fatimah, Daneen lebih tertarik untuk bermain bersama Kakak berbanding permainan yang lain.

Bercerita lebih lanjut, Fatimah berkata keluarganya terutama ibu pernah menyuarakan rasa bimbang kerana khuatir haiwan berkenaan mampu membahayakan keselamatan dan kesihatan bayinya. “Masa mula-mula bela, ibu bising juga sebab takut Kakak cakar Daneen. Tapi kami sebagai ibu bapa memang tak lepas macam tu saja, memang akan pantau.

“Kalau bab kesihatan pula, Alhamdulillah setakat ni tiada masalah. Sebenarnya bagi saya, tiada masalah nak pelihara kucing walaupun ada anak kecil, asalkan bersih dan ‘serasi’. Dalam pada itu, kita boleh cuba pupuk sifat cintakan haiwan dalam diri anak sejak mereka kecil lagi,” ujarnya mengakhiri bicara.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *