Syarikat ini percaya bela kucing dapat hilangkan tekanan pekerja. Tapi ada juga masalah ini yang timbul.

Haiwan kucing tips

Syarikat Ferray percaya kucing mampu menghilangkan tekanan pekerja. Pelbagai cara telah dipraktikan oleh majikan yang prihatin terhadap tekanan kerja yang dihadapi oleh staf termasuk menaikkan gaji, memberi bonus atau pakej percutian demi menjaga kebajikan pekerja.

Berbeza dengan sebuah syarikat di Jepun, kucing dijadikan sebagai satu elemen untuk menghilangkan pekerja ini. Syarikat teknologi maklumat Ferray di ibu negara Jepun, menggunakan cara unik itu dengan membela beberapa ekor kucing di pejabat bagi memastikan tahap keceriaan pekerjanya tidak terjejas.

Sebanyak sembilan ekor kucing dibela di syarikat teknologi maklumat Ferray di Tokyo di mana haiwan itu dibenarkan makan, tidur malah dibiarkan berkeliaran di dalam pejabat berkenaan. Hidenobu Fukuda yang mengetuai syarikat itu memperkenalkan polisi “pejabat kucing” pada tahun 2000 selepas mendapat permintaan pekerjanya bagi membenarkannya kucing peliharaanya dibawa ke tempat kerja.

“Saya juga memberikan 5,000 yen (RM193) kepada pekerjanya yang menyelamatkan kucing,” katanya menurut laporan AFP. Pekerja syarikat Ferray, Eri Ito berkata, kehadiran kucing menghilangkan tekanan kepadanya. Ketika melihat kucing tidur bersebelahan, ia menghilangkan tekanan,” kata Ito.

Dalam pada itu, Fukuda mengakui, kehadiran haiwan itu juga turut mendatangkan masalah. “Kadang-kadang kucing akan berjalan pada telefon dan memutuskan talian atau mereka turut menutup komputer ketika berjalan-jalan di suis,” katanya

Beberapa syarikat lain di Jepun turut membenarkan haiwan dibawa ke pejabat untuk membantu mengurangkan tekanan dan kepenatan. Pesona Group turut “mengupah” dua ekor kambing pada tahun 2011 dan dua biri-biri pada tahun 2013 sebagai ‘pekerja’ sepenuh masa bagi mengurangkan tekanan pekerja. Tokyo menyaksikan kira-kira 60 kafe kucing berdaftar di bandar itu.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Kucing Dari Jepun Ini Tular Setelah Bakat Tariannya Tular. Tak Sangka Ianya Dapat Tarik Perhatian Seramai Ini.

Aksi Chaco yang menarik perhatian ramai. Buka sahaja laman Instagram, Facebook mahupun Twitter, pasti banyak akaun yang didedikasikan khas untuk kucing. Di Jepun pula, seekor kucing berusia tiga tahun menjadi tular kerana kehebatan aksinya menari.

Digelar Chaco, aksi kucing itu yang seolah-olah terbang persis penari balet cukup mencuri tumpuan. Sehingga kini, Instagram kucing itu memiliki 23 ribu pengikut.

Antara foto di Instagram kucing itu.

Layari sahaja akaun berkenaan, anda bakal disajikan lebih 1,300 paparan video serta foto melibatkan kucing itu. Selain Chaco, Instagram @wakaponsan itu turut mempamerkan seekor lagi kucing dikenali sebagai Suzuka. Chaco merupakan kucing yang diambil daripada pusat penyelamat haiwan di bandar Ageo. Ujar pemiliknya, dia melihat Chaco sewaktu membuat sumbangan makanan di sebuah kafe suatu ketika dahulu.

Sumber: Bored Panda

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Rupanya Ada Beberapa Jenis Tanaman Yang Tidak Disukai Oleh Si Bulus Anda. Ini 6 Jenis Tanaman Yang Tidak Digemarinya.

Bagi sebahagian orang, kucing adalah haiwan yang lucu dan menggemaskan, sehingga merupakan salah satu haiwan peliharaan terpopular. Selain itu, kucing liar pun kadang menghampiri rumah kita, hanya sekadar lewat atau kerap “menumpang rehat.” Namun demikian, seringkali baik kucing peliharaan mahupun kucing liar menggali atau menginjak tanaman di pekarangan rumah. Ini membuat tanaman rosak dan tidak sedap dipandang.

Sebagai penyelesaiannya, Anda boleh menanam sejumlah tanaman yang tidak disukai kucing di pekarangan rumah. Meskipun tidak ada jaminan bahawa tanaman ini akan berhasil mengusir kucing dari pekarangan rumah, namun tak ada salahnya mencuba. Tanaman ini beberapa di antaranya memiliki aroma kuat yang mungkin disukai manusia, namun dibenci oleh kucing. Dilansir dari Tips Bulletin, Jumaat (16/4/2021), berikut beberapa tanaman yang dibenci kucing di pekarangan rumah.

1. Geranium (Pelargonium)

Geranium adalah pilihan yang sangat baik jika anda mencari pengusir kucing alami yang juga menambah warna pada landskap pekarangan rumah. Bagi manusia, tanaman taman ini mengeluarkan bau yang menyenangkan, tetapi kebanyakan kucing menganggapnya tidak enak untuk persekitarannya. Geranium merupakan tanaman luar ruangan, tetapi juga cocok ditempatkan di dalam rumah sebagai tanaman hias indoor. Dengan perawatan yang cukup, bunga geranium terus mekar selama cuaca sejuk.

Saat merawat geranium, penting untuk menyiram sedikit dan hanya menyiram saat daun mulai layu. Potong daun tua yang telah tiada saat pertumbuhan daun baru muncul. Sebelum menyiram, biarkan tanah mengering dan kurangi penyiraman di cuaca dingin, tetapi tidak cukup untuk membiarkan akar mengering.

2. Lavender (Lavandula)

Meskipun sebagian besar kita menyukai aroma lavender, lavender tidak menjadi kegemaran di antara kucing karena alasan tertentu. Dengan demikian, lavender adalah pilihan yang sangat baik sebagai tanaman untuk mengusir kucing. Lavender bukan hanya pengusir kucing yang baik, namun juga mampu mengusir serangga. Saat digunakan untuk menjauhkan kucing dari pekarangan rumah, yang terbaik adalah menanamnya dalam barisan.

Satu masalah yang akan anda hadapi dengan lavender adalah banyaknya pilihan yang tersedia. Meskipun semuanya membantu mencegah kucing masuk, varietas yang lebih tinggi adalah yang paling efektif. Kucing adalah pelompat, tetapi jika semak menghalangi pandangan mereka seperti tanaman lavender yang lebih tinggi, mereka tidak akan terlalu penasaran. Menanam lavender di sepanjang perbatasan dinding pagar juga membantu mengusir kucing.

3. Rosemary (Rosmarinus officinalis)

Rosemary tidak hanya membantu mengusir kucing dari pekarangan rumah, tetapi juga sangat berguna dalam memasak. Saat menanam rosemary, perlu diingat bahwa tanaman ini lebih menyukai iklim yang kering dan relatif hangat, serta tidak tumbuh dengan baik di tanah yang basah atau suhu dingin.

Gunakan kompos berkualitas tinggi dengan pH 7 karena tanaman ini lebih menyukai tanah yang netral daripada basa.

Menanam lavender di dalam pot di sepanjang teras atau di dekat hamparan bunga juga dapat membantu mengusir kucing, karena baunya yang menyengat.Lihat FotoIlustrasi citronella. (PIXABAY/LEOLEOBOBEO)

4. Citronella (Pelargonium graveolens citrosa)

Selain berguna sebagai bahan masakan dan membantu mengusir nyamuk, citronella juga berfungsi untuk membantu mengusir kucing. Citronella adalah geranium yang mengeluarkan aroma seperti jeruk yang disukai manusia, tetapi kucing, nyamuk, dan serangga lainnya tidak suka. Citronella bekerja di hamparan tanah atau pot yang ditempatkan di seluruh teras dan di sepanjang jalan setapak. Jangan memupuk tanaman ini secara berlebihan, karena nitrogen yang berlebihan mengurangi aroma daun. Perlu diperhatikan, sereh adalah tanaman yang rapuh dan tidak tumbuh dengan baik di iklim dingin.

5. Serai (Cymbopogon)

Serai tumbuh tinggi, rumpun berumput dan mencapai ketinggian hingga 1,5 meter. Penampakan tumbuhan tropis ini mirip dengan rerumputan hias. Sebagai tanaman herbal, serai menawarkan banyak sekali khasiat, salah satunya adalah kemampuan mengusir kucing dan hama lainnya dengan aroma buah lemon-citrus yang khas.

Jangan pernah menanam serai di tanah basah. Kerana merupakan tanaman tropis, ia menikmati kelembaban tetapi akan cepat tiada jika dibiarkan di tanah yang memungkinkan air menggenang. Saat menanam serai, pilih lokasi yang terkena sinar matahari penuh. Sebagai tanaman tropis, serai memerlukan tanah yang dikeringkan dengan baik dengan kelembaban yang stabil untuk memastikan akarnya tidak mengering. Saat menanam dalam pot, pilih pot berukuran setidaknya berukuran 12 inci dan gunakan tanah pot berkualitas tinggi.

6. Pennyroyal (Mentha pulegium)

Sebagai anggota terkecil dari keluarga mint, Pennyroyal bukan hanya tanaman yang bisa mengusir kucing, namun juga mengusir berbagai serangga. Dalam bentuk ekstrak, tanaman ini sering digunakan dalam teh. Tanaman Pennyroyal baru bekerja dengan baik sebagai tanaman pembatas dinding pagar untuk pengusir kucing. Tanaman ini menikmati sinar matahari penuh tetapi dapat mentolerir naungan parsial.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *