Gadis ini dedah peristiwa sebenar yang terjadi bersama si bulusnya. Sampai adik sanggup patah balik sebabkan hijab terbuka.

Haiwan kucing seram Viral

Shafiqah mendedahkan kucingnya berada di dalam bilik yang gelap, bersebelahan dengan dapur semasa rakaman video dibuat. Kesibukan membuat persiapan sempena majlis yang dirancang bertukar ‘seram sejuk’ apabila kelibat misteri kelihatan di tingkap dapur sebuah rumah.

Semuanya gara-gara penampakan ‘lembaga’ dengan mata bercahaya di sebalik tingkap dapur, seperti merenung tajam kepada mereka yang sibuk menyiapkan juadah. “Penampakan makhluk halus. Yang lemah semangat jangan tengok,” menurut perkongsian di laman sosial Twitter yang diulang kicau lebih 25,000 kali.  Kedengaran seram, apatah lagi komen warganet menyangka ia kelibat pocong, tetapi kemudian menjadi lucu apabila ‘makhluk halus’ itu rupa-rupanya adalah si bulus.

Siti Nur Manja atau Manja merupakan kucing baka Parsi.

Pemilik kucing tersebut, Shafiqah Adnin Zaidon berkata, klip video yang baru dimuat naik pada Selasa sebenarnya dirakamkan Mac lalu, semasa membuat persiapan juadah sempena majlis perkahwinan abangnya. Gadis berusia 24 tahun itu mendedahkan, kucing baka Parsi itu sebenarnya berada di tepi tingkap bilik belajarnya, yang terletak bersebelahan dengan dapur.

“Itu bukan makhluk halus, tapi kucing saya. Namanya Siti Nur Manja atau Manja yang saya bela sejak ia masih kecil lebih setahun yang lalu. Biasanya kami biarkan Manja berkeliaran dalam rumah, tapi sebab malam  tu kami sekeluarga sibuk nak siapkan laksa di dapur, jadi kami letakkan Manja di bilik tu,” katanya.

Shafiqah menyifatkan Manja seekor kucing yang jinak dan manja.

Shafiqah berkata, keadaan mata kucingnya bercahaya mungkin berpunca daripada refleksi cahaya kerana berada di dalam bilik gelap sewaktu rakaman dibuat. Walaupun klip video tersebut sedikit-sebanyak menimbulkan tanda tanya dalam kalangan warganet, dia yang menetap di Cheras pernah merasai pengalaman yang meremangkan bulu roma sewaktu bersama kucing itu.

“Kucing saya kalau dalam bilik gelap, bila saya buka lampu nanti dia tak pandang saya. Sebaliknya, dia akan pandang lama kat satu sudut bilik. Kalau saya nak pegang dia masa tu, dia akan bagi reaksi yang tak selesa macam nak cakar pun ada walaupun sebenarnya dia jenis yang jinak dan manja,” katanya.

Gambaran adik terlihat atau terdengar ‘sesuatu’ dari bilik belajar tu memang buat saya meremang, sedangkan Manja pandang lama kat satu sudut bilik pun boleh meremang apatah lagi adik yang hijabnya terbuka ketika itu

Menurut Shafiqah, bilik belajarnya itu merupakan satu-satunya bilik daripada lima bilik yang terletak di aras bawah di kediaman dua tingkat keluarganya. Anak ketiga daripada empat beradik itu mendedahkan, adik lelakinya pernah merasai pengalaman melihat makhlus halus atau ‘hijab terbuka’ sejak kecil, dan terpaksa ditutup dengan bantuan pengamal perubatan sebanyak dua kali.

Manja di bilik belajar di aras bawah kediaman dua tingkat.

Shafiqa berkata, sebelum adiknya itu ditutup ‘hijab’ buat kali kedua akhir tahun lalu, dia ada meminta bantuan adiknya untuk mengambil kucing belaan itu dari dalam bilik belajar untuk dibawa ke bilik tidur di tingkat atas kerana sudah lewat malam. “Tapi adik saya kemudian masuk ke bilik saya dan beritahu tak jadi ambil Manja. Dia kata kalau beritahu pun nanti saya tak akan percaya. Gambaran adik terlihat atau terdengar ‘sesuatu’ dari bilik belajar tu memang buat saya meremang, sedangkan Manja pandang lama kat satu sudut bilik pun boleh meremang apatah lagi adik yang hijabnya terbuka ketika itu,” katanya.

(kiri) Manja bersantai di sebelah tingkap bersebelahan dengan dapur. (kanan) Aksi comel Manja menjadi tumpuan.

Shafiqah yang menyambung pengajian Sarjana Sains Pentadbiran di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Shah Alam, Selangor berkata, dia tidak akan belajar di bilik tersebut sehinga lewat malam. “Sampai sekarang pun, saya tak akan belajar sampai lewat malam di bilik tu. Cuma pernah saya terpaksa buat tugasan yang urgent sampai pukul 1 pagi, tapi berteman. Sebenarnya bilik tu OK je, cuma saya ni penakut orangnya. Tambahan pula masa adik saya beritahu boleh nampak dan dengar itu ini, memang rasa meremang je lah,” katanya.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Si Bulus Ini Sering Mengiau Pukul 3 Pagi. Rupa Rupanya Ada Maksud Di Sebalik Itu Yang Dia Cuba Sampaikan.

Kucing Sofeah akan mengiau setiap kali pukul 3 pagi. Setiap hari lebih kurang pukul 3 hingga 5.30 pagi, Sofeah Razak dan suaminya akan terjaga kerana dua ekor kucing mereka akan mengiau-ngiau tak henti-henti. Menurut wanita berusia 35 tahun ini, dia dan suaminya sebelum ini menetap di Kuantan, namun terpaksa berpindah ke Selangor kerana tuntutan kerja. Jelas Sofeah, dia bertuah kerana perpindahannya berjalan lancar dan mereka menyewa rumah teres dua tingkat di Puncak Alam.

Dua minggu bertahan

Jelas wanita yang baharu mendirikan rumah tangga Disember lalu, dia dan suaminya turut membawa dua ekor kucing kesayangan ke rumah baharu itu. “Dua ekor kucing ni (Tommy dan Tuti) memang sudah lama saya bela, sebelum berkahwin lagi. Mereka berdua ni dah macam anak saya sendiri. Jadi bila nak pindah tu, kami bawa la sekali. Mana boleh tinggal di sana (Kuantan).

“Sepanjang minggu pertama kami berada di rumah baru, memang tidak ada kejadian pelik yang berlaku. Namun masuk malam kelapan saya dan suami menjadi ‘huru-hara’ sewaktu tidur. Setiap malam, lebih kurang pukul 3 hingga 5.30 pagi, kami terjaga disebabkan bunyi bising kucing mengiau-ngiau. Lebih pelik lagi si Tommy dan Tuti asyik mengadap salah satu sudut ruang tamu di rumah,” kongsinya. Jelas Sofeah, jenuh dia memanggil dua ekor kucingnya itu masuk bilik tidur, namun kedua-duanya tetap berbuat bising dengan terus mengiau seperti berada dalam kesakitan.

Lebih pelik lagi si Tommy dan Tuti asyik mengadap sudut ruang tamu di rumah.

“Keesokannya saya membawa mereka ke klinik veterinar, namun doktor memberitahu kedua-dua kucing ni sihat sahaja. Pada malam seterusnya, sebelum tidur saya membawa mereka masuk bilik tidur bersama. Peliknya pada waktu yang sama, mereka tetap mengiau-giau,” ujar Sofeah.

Panggil ayah

Susulan kejadian pelik itu berterusan Sofeah memutuskan untuk panggil ayahnya dari kampung agar datang ke rumah. “Sebaik sahaja sampai, ayah terus melakukan solat sunat di rumah. Pada malamnya kami membuat sedikit majlis doa selamat dan menjemput jiran-jiran berdekatan. Selepas sahaja majlis tamat, ada seorang pakcik ni datang berborak dengan suami dan ayah saya.

“Pakcik ni jiran selang empat rumah dari kediaman kami. Dia ada beritahu rumah yang saya tinggal itu sudah lama kosong dan tidak pernah ada yang kekal lama di sini. Katanya ada sahaja benda pelik berlaku dan pakcik tu cakap pernah dengar wanita mengilai di tengah malam. Kadang-kadang terdengar bunyi bising walaupun ketika itu tidak ada penghuni,” cerita Sofeah.

Pindah rumah

Selepas berborak panjang dengan jirannya itu, Sofeah dan keluarga mengambil keputusan untuk mencari rumah lain. “Saya tidak sanggup untuk terus berjaga malam. Kucing-kucing saya pun tidak aktif seperti dulu. Tommy dan Tuti kelihatan takut sepanjang masa. Saya memberitahu tuan rumah mengenai perancangan kami untuk tamatkan kontrak sewa lebih awal, dan dia bersetuju malah memulangkan semula wang deposit sewa rumah. Mungkin dia faham situasi yang kami hadapi ini. Peliknya dia tidak bercerita panjang,” akhiri Sofeah.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Kucing Ini Diberi Nama Sauk Untuk Mengingatkan Sesuatu Momen Ini. Tak Sangka Ini Yang Berlaku.

Bagi pencinta kucing, mereka menganggap kucing tersebut bukan hanya seekor haiwan peliharaan tetapi sebahagian daripada keluarga mereka. Tidak dinafikan, gelagat kucing yang comel dan manja sering membuatkan ramai yang jatuh cinta. Percayalah golongan ini tidak kisah berhabis wang demi kucing yang disayangi, asalkan kucing-kucing tersebut sentiasa sihat dan cukup makan.

Seperti kisah seekor kucing yang bernama Sauk ini mempunyai sejarah tersendiri. Menerusi laman Facebook Ahmad Angoh berkongsi kisah saat dia menyelamatkan haiwan ini di muara sungai ketika memancing. Kucing ini diberi nama Sauk kerana semasa menyelamatkannya, lelaki ini menggunakan penyauk. Mudah kata, letak saja nama Sauk supaya senang diingati kejadian ini.

Al kisah tersebut lah kisah Mei 2019 tengah memancing.

Jumpa si bulus yang diberi nama Sauk ini hanyut di bawa arus laju (air surut). Kalau lambat sikit atau tak nampak confirm sampai ke laut Kuantan. 

“2021, Alhamdulillah 4.6kg perut labuh. Nama dia S.A.U.K.”

Rata-rata pengguna Facebook mendoakan kesejahteraannya dan memuji tindakan lelaki ini menyelamatkan kucing tersebut.

“Semoga murah rezeki selalu bro… betul ke dia kucing ke ikan?”

“Syukur jumpa tuan yang baik”

“Moga Allah buka segala pintu rezeki”

Sumber: Ahmad Angoh

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Gadis Ini Tampil Untuk Cari Kucingnya Yang Hilang. Sekali Tak Sangka Ada Pula Yang Teman Kucingnya Bermain.

Meremang. Itu yang dapat dikatakan mengenai sebuah video tular di mana memaparkan kelibat mahkluk berambut panjang yang sedang duduk di tepi jalan dalam keadaan menyeramkan. Menerusi video yang dimuatnaik oleh akaun Tiktok Diana, dia berada di luar rumah pada jam 1 pagi untuk mencari dua ekor kucing miliknya yang tidak pulang.

Ketika meninjau di sekeliling kawasan rumah, dia menemui salah seekor kucingnya sedang berjalan berhampiran manakala seekor lagi berada di luar pagar rumah tetapi sedang ditemani oleh ‘seseorang’. Dia yang tidak sengaja merakam aksi tersebut melihat makhluk aneh berpakaian serba putih dan berambut panjang sedang duduk bermain dengan kucingnya di tepi jalan dalam keadaan hujan renyai. Tergamam melihat kemunculan makhluk berkenaan, dia bertindak melarikan diri ke dalam rumah sambil memanggil ahli keluarganya untuk membuka pintu dan lampu. Memang seram!

Allahuakbar, Astaghfirullahalazim!

Warganet yang membanjiri ruangan komen turut mengakui video berkenaan menyeramkan di mana rata-ratanya mendakwa memang terdapat kehadiran makhluk ghaib yang dirakam oleh gadis berkenaan. Malah, ada yang juga yang mendakwa makhluk berkenaan sebenarnya telah memberi petanda awal kehadirannya menerusi kamera video yang kabur selain terdengar bunyi seakan suara sedang menangis.

Tunjuk kat ustaz, memang ustaz cakap ‘benda’ tu betul

Dari awal dia dah bagi ‘hint’ kamera kabur

Video hantu paling ‘real’

Sumber: TikTok Diana

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *