Siapa sangka kucing juga mempunyai personaliti yang berbeza. Ini boleh bantu anda memilih kucing yang sesuai dengan anda.

Haiwan kucing tips

Personaliti kucing yang aneh dan mencuit hati mendapat banyak perhatian akhir-akhir ini kerana aksi-aksi mereka yang tersebar di Internet, terutamanya di YouTube. Video-video itu menjadi tular kerana kita tertarik akan gelagat kucing seperti pengsan akibat bau durian, kucing melindungi kanak-kanak daripada serangan anjing, atau aksi kucing mengoyakkan tisu tandas.

Kucing (atau kucing-kucing) yang sesuai untuk anda akan membawa keceriaan, kemesraan dan tenaga positif pada seisi rumah anda. Jika anda merancang untuk membela kucing tetapi tidak tahu bagaimana cara memilih kucing yang sesuai, di sini terdapat beberapa personaliti kucing yang mungkin berpadanan dengan apa yang anda inginkan.

Sebelum kita teruskan, anda harus ingat bahawa personaliti kucing tidak hanya bergantung pada jenis baka. Seperti juga manusia, faktor-faktor lain seperti genetik, latar belakang peribadi, tahap keyakinan dan kepandaian akan mempengaruhi kelakuan seseekor kucing di rumah anda.

Terdapat banyak kucing liar dan tidak bertuan yang menjadi manja serta suka bermain sebaik sahaja dibiasakan berinteraksi dengan manusia, dan sebaik sahaja dimandulkan. Kita disarankan membela kucing yang berada di pusat perlindungan haiwan dan bukan membelanjakan wang untuk membelinya.

Personaliti: Peramah

Cadangan baka: Maine Coon, American Shorthair, Burma, Bombay

Banyak kucing yang memiliki sifat ramah dan setia mereka boleh bergaul dengan sesiapa sahaja; muda atau tua, dan bertoleransi dengan haiwan peliharaan lain samada anjing, ikan emas mahupun kucing lain. Kucing dengan personaliti ramah biasanya berperwatakan lembut dan sesuai untuk semua jenis rumah. Namun jika anda berkongsi tinggal di rumah sewa , mungkin akan ada rungutan-rungutan dari rakan serumah. Maka lebih eloklah jika anda tinggal di pangsapuri studio jika ingin memelihara kucing.

Personaliti: Lincah

Cadangan baka: Abyssinian, Bengal, Egyptian Mau, Siam

Jika anda memilih baka kucing yang lincah, ini bermakna anda bersedia untuk menjaga seekor kucing yang berkelakuan seperti anjing. Kucing yang lincah sukakan rangsangan mereka berlari, memanjat, melompat, berjalan-jalan dengan tali cawak dan belajar membuat aksi apabila disuruh. Kanak-kanak dan orang dewasa menggemari kucing yang seperti ini kerana boleh diajak bermain dan sama-sama mempelajari aksi baru. Sesetengah baka seperti Bengal lebih sesuai menjadi haiwan peliharaan tunggal. Cuma ingat, fikir betul-betul sebelum mengambil kucing yang aktif seperti ini.

Personaliti: Lembut

Cadangan baka: Parsi, Birman, Chartreux, Manx

Walaupun kucing yang sudah biasa dengan manusia menjadi ramah atau aktif, ada juga yang masih berperwatakan lembut. Kucing begini akan melarikan diri apabila suasana menjadi bising. Mereka tidak sesuai untuk isi rumah yang bingit dengan teriakan kanak-kanak dan jeritan orang dewasa. Kucing bersifat lembut akan rapat dengan manusia yang menjaga mereka dengan hormat dan cermat, membalas budi dengan menyelit dan berkepit dengan anda di atas sofa untuk tidur.

Personaliti: Tenang

Cadangan baka: Russian Blue, British Shorthair, Selkirk Rex, Li Hua

Jika kucing berperwatakan lembut mudah terganggu dengan kekecohan, kucing yang tenang pula akan melihat kekecohan itu dari jauh. Kali pertama anda membawa pulang kucing jenis ini ke rumah, usah harapkan apa-apa selain renungan kosong yang bermaksud “Hei, saya belum kenal kamu, relakslah dulu okey?”. Setelah ia biasa dengan rumah anda, ia akan menjadi manja dan lembut. Jika anda berparti dengan rakan-rakan di rumah, ia mungkin mahu sertai anda. Jangan terkejut jika anda rasa sentiasa diekori, kerana ada seekor kucing yang ingin tahu setiap perkara yang anda lakukan di rumah.

Personaliti: Pemalu

Cadangan baka: Exotic Shorthair, Himalaya, Parsi, Korat

Kucing yang pemalu sesuai untuk rumah tanpa kanak-kanak atau bunyi bising. Pasangan warga emas, penghuni tunggal dan pasangan yang tidak bercadang untuk memiliki anak amat sesuai untuk kucing jenis ini. Sebaik sahaja kucing pemalu menyedari yang ia dijaga rapi secara eksklusif, ia akan menjadi mesra dan bermanja dengan anda, tidur di atas riba atau mahu didakap. Baka kucing seperti kucing Korat pula akan ‘menyuarakan’ pujian buat anda apabila berpuas hati.

Personaliti: Nakal

Cadangan baka: Singapura, Bali, Scottish Fold, Cornish Rex

Video-video kucing lucu yang tular di internet? Kebanyakannya melibatkan kucing yang nakal. Kucing nakal bersifat ingin tahu dan peramah. Mereka juga bersifat penyayang dan mudah mesra dengan tuan mereka. Mereka mahukan perhatian apabila anda tidak mengendahkan mereka; melompat ke riba anda ketika anda sedang bekerja, menonton TV atau tidur. Apabila anda membersihkan kotak pasir atau mengelap lantai, mereka sentiasa mahu membantu (baca: menyibuk). Jika anda tidak mahu kerap menukar tisu tandas dan kusyen sofa, pastikan mereka tak dapat bermain dengan barang-barang tersebut atau latih kucing anda untuk tidak menyentuhnya tetapi ini memerlukan kesabaran dan kepintaran.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ada Sebab Mengapa Si Bulus Sering Berasa Lapar Dan Tidak Puas Dengan Makanan Yang Diberi. Ini 5 Penyebabnya.

Adakah kucing anda sering berasa lapar walaupun anda telah memberi mereka makan. Bahkan setiap kali diberi makan, pasti mereka masih berselera. Hal ini terjadi bukan tanpa alasan. Kucing yang selalu merasa lapar boleh saja menjadi pertanda adanya gangguan kesihatan. Berikut beberapa alasan mengapa kucing selalu merasa lapar.

1. Cacingan

Cacing gelang boleh membuat kucing yang selalu lapar, kerana cacing mengambil semua nutrisi dari makanannya sebelum ia boleh mendapatkannya. Ironisnya, kucing yang terserang cacing gelang mungkin terlihat gemuk, kerana parasit menyebabkan tubuhnya membengkak. Cacing gelang boleh menular ke manusia, jadi jika kamu mencurigai kucing mengidapnya, bawalah sampel tinja kucing ke doktor haiwan untuk diuji.

2. Kucing menderita hipertiroidisme atau diabetes

Kedua penyakit ini menyebabkan peningkatan nafsu makan yang besar. Hipertiroidisme terjadi kerana metabolisme kucing membakar terlalu banyak kalori. Adapun penyebab diabetes karena tubuh kucing tidak dapat mengubah gula menjadi energi, dan nutrisi bahkan tidak masuk ke dalam tubuhnya.  Jika kucing selalu lapar, makan terus-menerus dan berat badannya masih terus menurun, ditambah lagi ia meminum banyak air, bawa dia ke doktor haiwan secepat mungkin.

3. Kucing bosan atau kesepian

Sama seperti manusia, beberapa kucing akan makan kerana bosan. Penyelesaian untuk masalah ini adalah memberi kucing lebih banyak rangsangan dan berhenti tinggalkan mainan kunyah atau mengajaknya bermain. Kamu juga boleh membelikan kucing tempat makan puzzle, yang akan membuat kucing harus bekerja untuk makanannya. Ini akan membantunya membakar kalori dan menjaga pikirannya tetap aktif. Pastikan untuk menyediakan mainan lain yang merangsang intelektual (atau mungkin bahkan teman kucing) untuk mengalihkan pikirannya dari piringnya.

4. Kucing sedang depresi

Seperti pada manusia, makan berlebihan bisa menjadi perilaku menenangkan diri bagi kucing yang sedang depresi atau berduka. Jika kucing sedang depresi, cobalah mengajaknya bermain permainan interaktif yang lembut.

5. Makanan kucingmu tidak memenuhi kebutuhan nutrisinya

Saat kamu makan makanan cepat saji, kamu akan merasa lapar satu jam kemudian tidak peduli berapa banyak yang sudah kamu makan. Ini juga boleh terjadi pada kucing. Kucing yang selalu lapar boleh saja kerana makanan kucingmu tidak berkualiti. Kucing anda akan makan dan makan kerana dia tidak dapat memuaskan rasa lapar akan nutrisi yang menjadi akar dari keinginannya untuk makan.

Hal lain yang perlu diingat saat bertanya-tanya, “Mengapa kucing saya selalu lapar?” Perut kucing sangat kecil: beberapa senduk makan makanan mentah adalah semua yang diperlukan kucing untuk tetap sihat. Tentu saja, jika kucing adalah Maine Coon, dia akan memerlukan lebih banyak makanan daripada seekor kucing kecil Singapura, jadi pastikan untuk berkonsultasi dengan doktor haiwan untuk mengetahui jumlah makanan yang paling tepat untuk sahabat berbulumu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *