10 tips yang penting anda yang ingin mandikan anak kucing dengan selamat. Ini caranya.

Haiwan kucing tips

Seperti yang dinyatakan dalam siri soalan lazim, janganlah mandikan anak kucing melainkan ia memang memerlukan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa situasi di mana memandikan anak kucing. Sebagai contoh, jika anak kucing diselamatkan dari tepi jalan dan disaluti kotoran atau serangga yang berlebihan. Jadi di sini adalah 10 Tips kami untuk mandikan anak kucing dengan selamat: –

1. Kawalan Suhu

Anak kucing susah mengawal suhu badan mereka. Ia adalah penting untuk memastikan mana-mana bilik yang anak kucing itu memasuki, iaitu, bilik mandi, ruang tamu, ataupun bilik tidur berada pada suhu yang stabil. Secara am, suhu yang melebihi 20 darjah selsius adalah sesuai. Anda perlu memastikan juga tiada draf dari tingkap terbuka, kipas atau penghawa dingin.

2. Tuala

Pastikan anda menyediakan sekurang-kurangnya dua atau tiga, tuala lembut yang kering. Jika boleh, gunakan seterika atau untuk memanaskan tuala terlebih dahulu. Sebaik sahaja anak kucing selesai mandi, keringkan anak kucing dan balut anak kucing dalam tuala.

3. Memastikan Keperluan

Walaupun anak kucing sangat kotor, anda juga mungkin boleh membersihkan anak kucing menggunakan kain lembap dan bukannya mandi mereka. Kami menasihatkan supaya cuba cara ini sebelum anda cuba mandikan mereka. Pastikan kain yang digunakan hanya lembap dengan air suam, bukan basah. Cubalah dahulu kaedah ini untuk membersihkan anak kucing anda.

4. Bersihkan badan sahaja

Jika anda menggunakan kain yang lembap atau memandikan anak kucing, ia adalah penting untuk hanya membersihkan badan anak kucing. Elakkanlah muka, mata, mulut dan telinga kecuali perlu.

5. Suhu Air

Jika anda mesti memandikan anak kucing itu, pastikan suhu air panas, antara 30 hingga 35 darjah selsius. Gunakanlah termometer jika boleh.

6. Bertindak dengan Cepat

Pastikan anak kucing berada dalam air untuk minimum masa mungkin.

7. Menjamin Kestabilan

Sentiasa menggunakan sekurang-kurangnya satu tangan untuk anak kucing itu dan memastikan bahawa kepala mereka tidak berada bawah air. Anda juga boleh letakkan tuala atau mat dalam sinki supaya kucing untuk mempunyai tempat stabil untuk meletak kaki.

8. Syampu

Jika anda boleh, cubalah sama sekali, untuk mengelak penggunaan mana-mana syampu. Jika betul-betul diperlukan, gunakan sedikit syampu sahaja. Gunakan Pure C atau mana-mana syampu lain yang dibuat khas untuk kucing. Jangan sekali-kali menggunakan syampu berubat, atau syampu manusia atau anjing!

9. Satu demi satu

Jika anda mempunyai beberapa anak kucing, pastikan anda mencuci mereka secara berasingan supaya anda boleh memberi setiap satu sepenuh perhatian yang mereka perlukan.

10. Berwaspada

Anda harus sedar pada setiap masa mengenai keadaan anak kucing itu. Sebaik sahaja ada tanda kesusahan (menggigil, meowing berlebihan dan lain-lain) berhenti serta-merta dan keringkan anak kucing dan balutnya dengan tuala panas. Menyimpan memeriksa status anak kucing pada setiap masa. Jika anda rasa anak kucing itu menjadi sejuk atau melihat tanda-tanda kesusahan, memanggil doktor haiwan anda dengan segera. Kami akan katakan sekali lagi, jangan mandikan anak kucing kecuali memang diperlukan. Cuba untuk hanya menggunakan kain lembap dan bukannya mandian. Walau bagaimanapun, jika ia benar-benar perlu, berhati-hati dengan risiko yang terlibat dan ambilah langkah yang diperlukan seperti yang di atas untuk memastikan keselamatan anak kucing.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Antara Koleksi Baju Raya Buat Kucing Kesayangan. Ini Antara Inspirasi Baju Raya Buat Kucing

Sedar tak sedar, kita dah masuk hari kelima dalam bulan Ramadhan dan tak lama lagi Syawal akan menjelma. Pabila lebaran menjelma, selain kuih raya, baju raya juga adalah item penting yang perlu dilihat. Terkadang bukan hanya sepasang, tetapi lebih dari dua pasang baju raya yang kita beli bagi merasai kemeriahan Syawal yang menjelma.

Buat pencinta kucing, anda juga boleh sediakan baju raya buat kucing anda. Mesti ramai yang tak percaya baju raya buat kucing ini ada peminatnya tersendiri. Berdasarkan artikel mstar, koleksi baju raya kucing yang diperkenalkan oleh Geli Geli Kucing habis terjual dalam tempoh 2 hari sahaja. Penerimaan yang luar biasa ini menunjukkan bahawa kucing juga tak mahu kalah nak menyambut raya yang bakal menjelma.

Bila tengok balik,Ternyata bila kucing dipakaikan dengan baju raya yang kreatif ni nampak lebih comel dan sweet je kan? Sudah pasti ramai yang tertarik dan ingin memegang dan peluk cium kucing yang comel dalam busana hari raya nanti. Bagaimana pula anda? Sudah mencari baju raya yang sesuai untuk diri sendiri dan si comel anda?

Kucing Siap Ada Baju Raya. Baju Yang Direka Oleh Man Kajang Ini Secara Tak Langsung Dapat Perhatian

Percaya atau tidak seekor kucing bernama Money ini milik jutawan tudung Bawal Exclusive iaitu Haliza Maysuri. Baliau bukan sahaja menjadikan Money sebagai haiwan kesayangan tetapi beliau juga menganggap Money sebagai anak angkat apabila di dibawa kemana mana seperti bersiar siar dan dibawa ke tempat kerja

Lebih menarik dan lebih beruntung apabila Money yang berusia tiga tahun juga disiapkan dengan baju raya yang direka khas oleh pereka fesyen perkahwinan popular, Man Kajang. Seperti yang diceritakan kepada Majalah Nona, baju mereka sekeluarga disiapkan oleh Man Kajang termasuklah kucing kesayangannya.”Hari-hari biasa, Money memang ada baju sendiri sampai berpuluh pasang yang dibeli dari Bangkok. Cuma, bila berlaku Covid-19, kami tak boleh terbang, jadi saya minta Man Kajang siapkan dan hasilnya memang cantik. Baju Money siap dalam tempoh 24 jam saja.”

Rupa rupanya baju yang dipaparkan sangat menarik perhatian. Seperti baju gaun yang dipakai oleh bayi berusia setahun pula.Sementara itu, Haliza berkata, pertemuan pertama dengan Money adalah di sebuah ‘pet shop’. Ketika itu dia dan suaminya hendak membeli makanan seekor kucing peliharaannya, Gora yang telah dibela sejak 14 tahun lalu. Jelas dia lagi,”Suami memang suka kucing. Apabila terpandang Money yang berusia empat bulan ketika itu, dia terus berkenan, lalu membelinya dengan harga RM1,800. Kata suami, Money ni memang manja dan unik.”

Jelas Haliza lagi, Money diibaratkan anak bongsunya memandangkan anak-anaknya sudah dewasa iaitu 21 tahun dan 17 tahun. Jadi, kucing ini membawa tuah dan kegembiraan kepada mereka sekeluarga. Malah, Money turut dibelai mendapat rawatan ‘grooming spa’ sedangkan dirinya sendiri tidak sempat untuk memanjakan tubuh.Aduhai, beruntungnya seekor kucing bernama ‘Money’, segala keperluan disediakan, dibelai dan dimanjakan. Benarlah kata orang, berbuat baik kepada haiwan memang rezeki melimpah ruah.

Ada Pula Yang Gayakan Patung Kucing Dengan Baju Kebangsaan. Sekali Rupanya Ia Mengikut Tema Negara.

Semua orang tahu negara kita mempunyai pelbagai kaum dan perayaan sepanjang tahun. Dari Hari Raya Aidilfitri, Tahun baru Cina, Deepavali, Hari Natal, Hari Gawai dan banyak lagi. Hasil perkongsian @LeeroyTing di akaun Twitter miliknya, dia ada upload beberapa gambar patung kucing di Sarawak yang mengenakan pakaian kebangsaan mengikut tema perayaan. Cuba korang tengok sendiri gambar-gambar patung kucing tu kat bawah ni.

Menarik. Idea sapa ni?Sapa punya idea yang nak bagi patung kucing pakai baju-baju semua tu memang genius lah. Pandai pulak tu ikut tema. Rajin pulak tu nak pakaikan dan jahit baju tu.Admin rasa kucing tu betina sebab pakaikan saree kat dia. Tapi yang tadi pakai baju melayu. Hmm bercelaru sikit identitinya. Tapi masih comel.Amboih time jerebu pakai topeng jerebu pulak. Pandai betul. Memang ikut trend betul. 

Admin pun nampak patung kucing tu cute je. Tapi kenapa nampak macam sedih je kucing tu. Kurang dapat makanan ke?Buat korang yang tertanya-tanya kat mana patung tu, ni ada sorang warganetshare lokasi dia. Nanti kalau nampak kat sana tu, share lah dengan admin dia pakai baju apa pulak. Admin rasa sekarng mesti dia pakai baju kebangsaan cina kan, iyelah nak dekat CNY dah.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *