Pasti susah untuk anda beri si bulus anda makan ubat. Ini cara dan tips yang berkesan.

Haiwan kucing tips Viral

Sebenarnya ada beberapa topik yang hendak dikongsikan tetapi belum berkesempatan hendak menulis. Diantaranya tentang sakit Rodent Ulser, Cat Cellulitis, kisah Cik Lucy beranak sewaktu Kak Bell nak balik kampung dan beberapa topik lagi. Untuk kisah kucing di blog Kak Bell, semuanya adalah hasil pengalaman Kak Bell sendiri. Setelah mendapat rujukan dari veterinar dan sedikit kajian barulah Kak Bell akan kongsikan.

Bagi mereka yang memelihara kucing, bukan satu perkara yang mudah untuk memberikan haiwan peliharaan anda makan ubat ketika sakit. Silap hari bulan, memang boleh kena cakar tangan dan calar balar sana sini. Akhir-akhir ini banyak dugaan Kak Bell sebab kucing hilang, ditemui semula dan terus dijangkiti penyakit. Beberapa bulan kebelakangan ini, penyakit yang datang pun pelik-pelik dan kali pertama Kak Bell hadapinya.

Kalau anda semua baca artikel berkenaan dengan cara memberi kucing makan ubat, kalau kena teknik dan cara yang betul, sebenarnya memberi kucing makan ubat itu adalah sangat senang. Bunyinya ‘cliche’ pada Kak Bell sebab sesetengah kucing akan menjadi lebih bijak setelah kali kedua diberikan ubat. Disebabkan rutin dan masa memberi makan ubat adalah konsisten, kucing pun dah tahu masa untuk makan ubat dan mulalah buat perangai. Ni pengalaman handle kucing Kak Bell lah. Ada jugalah yang mudah diuruskan, mudah dan cepat urusannya. Berikut Kak Bell berikan dahulu teknik asas memberi kucing makan ubat dan seterusnya tips dan taktik-taktik lain buat kucing yang susah gila nak makan ubat.

Cik Putih sakit mata; pakai Nicol Eye Drop For Cat

TEKNIK ASAS BAGI KUCING MAKAN UBAT

Belai dahulu kepala dan dagu kucing untuk tenangkan kucing #2 Pegang ubat di hujung jari menggunakan tangan kanan #3 Gunakan tangan kiri, pegang bahagian kepala kucing dan dongakkan kepala kucing #4 Pada masa sama, buka mulut kucing dengan tangan yang sama memegang ubat #5 Masukkan pil dalam mulut kucing dan usap bawah dagu kucing untuk memudahkan kucing menelan ubat

Untuk pastikan kucing sudah menelan ubat tadi, kucing akan keluarkan lidah dan menjilat mulutnya. Nampak mudah tapi agak susah jika kucing dah meronta-ronta. Kadangkala walaupun ubat dah masuk dalam mulut, pandai pula diludahkan semula ubat tu dan mulalah air liur depa meleleh-leleh keluar macam kena cabai. Bila dah berhadapan macam ni, mulalah Kak Bell naik angin sebab habis dicakar dan digigitnya jari kita. Jom ikuti lebih lanjut tentang teknik dan taktik lain yang boleh digunakan ubat beri kucing makan ubat.

TIPS DAN TEKNIK BAGI KUCING MAKAN UBAT

1)TEKNIK MELUTUT BELAKANG KUCING

Letak tangan kiri korang kat bawah tekak dan tangan kanan pegang pil sambil usap leher kucing (bagi relax). Gunakan ibu jari & jari telunjuk tangan kanan untuk buka mulut kucing. Kuis je gigi dorang pelan-pelan. Bila mulut dah terbuka, terus masukkan pil ke dalam mulut. Pastikan tolak ubat terus ke tekak atau jauh ke dalam mulut. Tutup/rapatkan semula mulut kucing dan usap lagi perlahan-lahan bawah dagu dan leher kucing supaya ubat senang ditelan. Kalau kucing dah keluarkan lidah dan jilat bibir, maksudnya ubat dah ditelan. Membazir beli sebab cuma 2,3 ekor sahaja yang makan.

3) TEKNIK SEMBUNYIKAN PIL DALAM MAKANAN

Teknik sembunyikan pil dalam makanan ini sekali dua sahaja berjaya. Selepas kali peretma dah berjaya, percayalah kali kedua dan ketiga agak susah sebab dorang dah tahu kita menipu. Kalau dicampurkan terus dalam makanan memang tak akan berhasil sebab dorang tahu ada ubat dalam tu. Jadi korang boleh sembunyikan pil dalam wetfood dan gentel jadi bulat macam palet ubat.

2) HANCURKAN PIL DALAM BENTUK CECAIR & GUNAKAN SYRINGE

Teknik menggunakan picagari untuk kucing makan ubat juga memudahkan. Hancurkan ubat dalam bentuk serbuk dan larutkan dengan sedikit air masak. Kuantiti air sedikit sahaja dalam 0.5ml-0.6ml. Jika gunakan banyak air jadi satu hal pula nak bagi kucing sebab biasanya sukatan syringe adalah 1ML larutan. Cara ni pun memerlukan sedikir paksaan untuk buka mulut kucing dan dengan pantas sekali tekan syringe ke dalam mulut kucing. Biasanya mulut kucing berbuih selepas makan ubat, biasalah ubat mesti pahit macam ubat manusia juga kan.

4) TEKNIK MEMBALUT KUCING

Teknik membalut ni adalah sebagai teknik tambahan. Balut kucing korang dengan tuala dan pastikan balut dengan kemas hingga tidak terlalu ketat. Kucing pasti akan meronta tapi nak bagi depa sihat kena buatlah jugak. Jika terlalu sudah, minta bantuan orang kedua untuk pegang kucing. Sakit bladder stone. Sky paling mudah makan ubat.

5) GUNAKAN PILL POPPER/ PILL GUN/PILL PILLER

Satu lagi cara anda juga boleh gunakan bantuan alat Pill Piller untuk memberi kucing makan ubat yang berbentuk tablet. Cari sahaja di Shopee. Kak Bell belum pernah gunakannya. Baru sahaja nak order online. Walaupun dah berkali-kali bagi kucing makan ubat, tetap sahajalah tangan dan jari Kak Bell ni kena gigit. Kadang-kadang diri sendiri pun rasa takut nak bagi makan ubat. Bagi kucing yang mudah diuruskan, memang mudah sangat masa makan ubat. Kalau kucing yang memang tak suka makan ubat, dorang ni akan bijak bila masa nak makan ubat. Sebelum nampak ubat pun dorang dah lari menyorok dahulu! 

Antibiotik+Piriton dalam bentuk cecair. Kena bancuh sendiri. Jika korang terasa leceh dan susah untuk berikan ubat dalam bentuk pil, boleh tanya vet jika ubat tersebut ada dalam bentuk cecair. Jadi hanya gunakan syringe sahaja. Semoga kucing anda semua sihat dan semoga bermanfaat ya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ketahui Mengapa Dilarang Beri Nasi Pada Si Bulus. Ini Rupanya Alasannya.

Bagi manusia, karbohidrat seperti nasi adalah salah satu sumber energi utama yang menjadikan makanan ini tidak boleh lepas dari kehidupan sehari-hari. Terutama bagi orang Indonesia. Namun hal yang sama tidak berlaku untuk kucing. Oleh kerana itu, doktor haiwan menegaskan pentingnya menghentikan kebiasaan memberi nasi kepada kucing.

Menurut doktor haiwan Radhiyan Fadiar Sahistya, kucing tidak mampu mencerna karbohidrat menjadi sumber energi secara baik, sebab energi utama kucing berasal dari protein. Saat kadar protein berkurang, kucing menggunakan lemak sebagai sumber energi.

’’Lantas apa akibatnya jika kucing mengamalkan terlalu banyak karbohidrat? Kerana kucing tidak dapat mencerna karbohidrat dengan baik, maka efeknya adalah gula darah meningkat secara drastis,’’ kata Radhiyan dalam webinar Pentingnya Gizi Pada Anjing dan Kucing di Masa Pandemi yang tayang di YouTube. Berlebihan memberikan nasi dapat mengakibatkan sakit diabetes kepada kucing, terutama kucing yang sudah menginjak usia dewasa.

Nutrisi

Sama seperti manusia, memberikan makanan dengan nutrisi seimbang kepada haiwan peliharaan juga penting agar “anak-anak bulu” boleh tumbuh dengan baik. Semua harus dalam kuantiti yang seimbang. Bila berlebihan, anjing atau kucing boleh mengalami gangguan ginjal, khususnya yang berusia di atas tujuh tahun.

Dia menjelaskan, mengapa makanan-makanan haiwan peliharaan dari pabrik dipisahkan berdasarkan kategori usia, yakni makanan untuk anak kucing atau anjing juga untuk haiwan yang sudah dewasa. Anak kucing atau anak anjing sebetulnya masih mendapat nutrisi dari air susu induk. Organ pencernaan mereka belum berkembang sempurna sehingga memerlukan nutrisi berbentuk cairan. Ketika sudah menginjak usia satu hingga dua bulan, mereka boleh belajar makan selain air susu. Berikan makanan yang ukurannnya kecil dan lembut agar anak anjing atau kucing tidak kesulitan memakannya. Setelah berusia dua hingga tiga bulan, Anda boleh mulai memberikan makanan dengan tekstur yang lebih padat.

Kadar protein dalam makanan khusus kucing atau anjing dewasa lebih rendah untuk menunjang fungsi ginjal yang menurun. Kucing dan anjing juga memerlukan nutrien serat. Bila kurang serat, mereka boleh mengalami diare, tapi bila berlebihan juga bakal mengakibatkan sembelit. Vitamin juga diperlukan dalam kuantiti yang secukupnya. Kekurangan vitamin mengakibatkan hilang nafsu makan, sementara kelebihan vitamin boleh mendatangkan kepada masalah kesihatan.

Lemak, sumber energi kedua baik untuk anjing dan kucing, lebih banyak diberikan pada formulasi pakan yang ditujukan untuk anjing atau kucing yang sedang bunting serta menyusui, atau haiwan yang sedang sakit. Sebab, lemak boleh meningkatkan selera makan dan menyediakan 2,5 kali energi lebih besar dibandingkan protein dan karbohidrat dengan berat yang sama. ’’Namun pemberian lemak secara berlebihan tidak baik kerana boleh memicu gangguan kesihatan,’’ kata dia.

Ada dua jenis makanan dari pabrik yang ditujukan untuk anjing dan kucing, yakni makanan kering dan makanan basah. Dia menjelaskan, makanan basah mempunyai kandungan air yang lebih tinggi tapi dari segi nutrisi kandungan dalam makanan kering lebih tinggi. Jika Anda memilih untuk memberi makanan haiwan peliharaan yang diproduksi pabrik, berikan sesuai dengan keperluannya. Jangan berikan makanan anjing kepada kucing.

Radhiyan mengatakan, formulasi pakan untuk kucing dan anjing berbeza jadi berikanlah makanan sesuai dengan jenisnya. Bagi pemilik kucing yang memilih untuk memberikan makanan anjing kerana harga biasanya lebih murah, ada impak negatif yang boleh terjadi, yakni masalah kesihatan mata dan jantung pada kucing.

Air bersih

Jangan lupa untuk selalu menyediakan air bersih untuk haiwan peliharaan, sebab 90 persen kadar air dalam tubuh anjing dan kucing didapatkan dari makanan dan minuman yang dimakan. Jangan biarkan haiwan peliharaan meminum air dari sumber yang kotor, seperti kolam ikan atau air di bilik mandi yang boleh menyebabkan diare hingga masalah cacing akibat air yang tidak higienis.

Ada pemilik “anak bulus” yang memilih untuk membuat makanan sendiri bagi peliharaan mereka. Jika ingin memberikan ikan kepada kucing, panaskan dulu agar matang dengan cara dikukus atau direbus. Selain itu, berikan pakan yang berbeza secara bergantian kerana setiap bahan mempunyai nilai nutrisi berbeza.

Misalnya, dalam satu pekan berikan kucing memakan ikan, sisanya berikan makanan dari bahan baku unggas. Jangan lupa untuk memberikan multivitamin tambahan. Sementara serat boleh didapati dengan menggunakan agar-agar. Lalu, bagaimana bila peliharaan mendadak tidak punya nafsu makan? Pemilik haiwan boleh memeriksa kesihatan haiwan peliharaannya. Anjing atau kucing yang mengandalkan indra penciuman boleh tidak berselera makan bila terkena flu yang membuat produksi ingus berlebihan dan mereka sulit menghidu makanan.

Bulu kucing gugur?

Pemilik mungkin khuatir bila bulu kucing gugur dengan mendadak, terutama ketika ada perubahan seperti mengganti jenis makanan. Sama seperti rambut manusia yang gugur, kucing juga mengalami keguguran bulu, kata doktor haiwan Novi Wulandari. ’’Bulu gugur tidak selalu kerana pergantian makanan, tapi itu hal yang normal,’’ kata Novi dalam webinar Peduli Kucing Sekitar Kita.

Bulu-bulu kucing dapat gugur bila pemiliknya memberikan makanan yang lebih berkualiti. Keguguran adalah salah satu efek detoksifikasi kerana kucing mendapat nutrien makanan yang lebih baik. Proses itu boleh memakan waktu hingga dua bulan. Namun, makanan yang tidak sihat serta keadaan tidak cergas dan penyakit yang tidak terdeteksi juga boleh menjadi penyebab bulu kucing gugur. Bila penyebabnya tidak diketahui, periksakan si anak bulu ke doktor haiwan untuk mendapatkan penyelesaiannya. Selain mengganti makanan, bulu kucing dapat gugur ketika si anak bulu sedang menyusu, hamil, juga melahirkan. Bulu kucing gugur boleh juga disebabkan oleh infeksi atau parasit yang membuat kulit kucing gatal. Gosokan yang berlebihan boleh membuatkan bulunya gugur sehingga bahagian tersebut jadi botak.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *