Ketahui mengapa dilarang beri nasi pada si bulus. Ini rupanya alasannya.

Haiwan kucing Petua tips

Bagi manusia, karbohidrat seperti nasi adalah salah satu sumber energi utama yang menjadikan makanan ini tidak boleh lepas dari kehidupan sehari-hari. Terutama bagi orang Indonesia. Namun hal yang sama tidak berlaku untuk kucing. Oleh kerana itu, doktor haiwan menegaskan pentingnya menghentikan kebiasaan memberi nasi kepada kucing.

Menurut doktor haiwan Radhiyan Fadiar Sahistya, kucing tidak mampu mencerna karbohidrat menjadi sumber energi secara baik, sebab energi utama kucing berasal dari protein. Saat kadar protein berkurang, kucing menggunakan lemak sebagai sumber energi.

’’Lantas apa akibatnya jika kucing mengamalkan terlalu banyak karbohidrat? Kerana kucing tidak dapat mencerna karbohidrat dengan baik, maka efeknya adalah gula darah meningkat secara drastis,’’ kata Radhiyan dalam webinar Pentingnya Gizi Pada Anjing dan Kucing di Masa Pandemi yang tayang di YouTube. Berlebihan memberikan nasi dapat mengakibatkan sakit diabetes kepada kucing, terutama kucing yang sudah menginjak usia dewasa.

Nutrisi

Sama seperti manusia, memberikan makanan dengan nutrisi seimbang kepada haiwan peliharaan juga penting agar “anak-anak bulu” boleh tumbuh dengan baik. Semua harus dalam kuantiti yang seimbang. Bila berlebihan, anjing atau kucing boleh mengalami gangguan ginjal, khususnya yang berusia di atas tujuh tahun.

Dia menjelaskan, mengapa makanan-makanan haiwan peliharaan dari pabrik dipisahkan berdasarkan kategori usia, yakni makanan untuk anak kucing atau anjing juga untuk haiwan yang sudah dewasa. Anak kucing atau anak anjing sebetulnya masih mendapat nutrisi dari air susu induk. Organ pencernaan mereka belum berkembang sempurna sehingga memerlukan nutrisi berbentuk cairan. Ketika sudah menginjak usia satu hingga dua bulan, mereka boleh belajar makan selain air susu. Berikan makanan yang ukurannnya kecil dan lembut agar anak anjing atau kucing tidak kesulitan memakannya. Setelah berusia dua hingga tiga bulan, Anda boleh mulai memberikan makanan dengan tekstur yang lebih padat.

Kadar protein dalam makanan khusus kucing atau anjing dewasa lebih rendah untuk menunjang fungsi ginjal yang menurun. Kucing dan anjing juga memerlukan nutrien serat. Bila kurang serat, mereka boleh mengalami diare, tapi bila berlebihan juga bakal mengakibatkan sembelit. Vitamin juga diperlukan dalam kuantiti yang secukupnya. Kekurangan vitamin mengakibatkan hilang nafsu makan, sementara kelebihan vitamin boleh mendatangkan kepada masalah kesihatan.

Lemak, sumber energi kedua baik untuk anjing dan kucing, lebih banyak diberikan pada formulasi pakan yang ditujukan untuk anjing atau kucing yang sedang bunting serta menyusui, atau haiwan yang sedang sakit. Sebab, lemak boleh meningkatkan selera makan dan menyediakan 2,5 kali energi lebih besar dibandingkan protein dan karbohidrat dengan berat yang sama. ’’Namun pemberian lemak secara berlebihan tidak baik kerana boleh memicu gangguan kesihatan,’’ kata dia.

Ada dua jenis makanan dari pabrik yang ditujukan untuk anjing dan kucing, yakni makanan kering dan makanan basah. Dia menjelaskan, makanan basah mempunyai kandungan air yang lebih tinggi tapi dari segi nutrisi kandungan dalam makanan kering lebih tinggi. Jika Anda memilih untuk memberi makanan haiwan peliharaan yang diproduksi pabrik, berikan sesuai dengan keperluannya. Jangan berikan makanan anjing kepada kucing.

Radhiyan mengatakan, formulasi pakan untuk kucing dan anjing berbeza jadi berikanlah makanan sesuai dengan jenisnya. Bagi pemilik kucing yang memilih untuk memberikan makanan anjing kerana harga biasanya lebih murah, ada impak negatif yang boleh terjadi, yakni masalah kesihatan mata dan jantung pada kucing.

Air bersih

Jangan lupa untuk selalu menyediakan air bersih untuk haiwan peliharaan, sebab 90 persen kadar air dalam tubuh anjing dan kucing didapatkan dari makanan dan minuman yang dimakan. Jangan biarkan haiwan peliharaan meminum air dari sumber yang kotor, seperti kolam ikan atau air di bilik mandi yang boleh menyebabkan diare hingga masalah cacing akibat air yang tidak higienis.

Ada pemilik “anak bulus” yang memilih untuk membuat makanan sendiri bagi peliharaan mereka. Jika ingin memberikan ikan kepada kucing, panaskan dulu agar matang dengan cara dikukus atau direbus. Selain itu, berikan pakan yang berbeza secara bergantian kerana setiap bahan mempunyai nilai nutrisi berbeza.

Misalnya, dalam satu pekan berikan kucing memakan ikan, sisanya berikan makanan dari bahan baku unggas. Jangan lupa untuk memberikan multivitamin tambahan. Sementara serat boleh didapati dengan menggunakan agar-agar. Lalu, bagaimana bila peliharaan mendadak tidak punya nafsu makan? Pemilik haiwan boleh memeriksa kesihatan haiwan peliharaannya. Anjing atau kucing yang mengandalkan indra penciuman boleh tidak berselera makan bila terkena flu yang membuat produksi ingus berlebihan dan mereka sulit menghidu makanan.

Bulu kucing gugur?

Pemilik mungkin khuatir bila bulu kucing gugur dengan mendadak, terutama ketika ada perubahan seperti mengganti jenis makanan. Sama seperti rambut manusia yang gugur, kucing juga mengalami keguguran bulu, kata doktor haiwan Novi Wulandari. ’’Bulu gugur tidak selalu kerana pergantian makanan, tapi itu hal yang normal,’’ kata Novi dalam webinar Peduli Kucing Sekitar Kita.

Bulu-bulu kucing dapat gugur bila pemiliknya memberikan makanan yang lebih berkualiti. Keguguran adalah salah satu efek detoksifikasi kerana kucing mendapat nutrien makanan yang lebih baik. Proses itu boleh memakan waktu hingga dua bulan. Namun, makanan yang tidak sihat serta keadaan tidak cergas dan penyakit yang tidak terdeteksi juga boleh menjadi penyebab bulu kucing gugur. Bila penyebabnya tidak diketahui, periksakan si anak bulu ke doktor haiwan untuk mendapatkan penyelesaiannya. Selain mengganti makanan, bulu kucing dapat gugur ketika si anak bulu sedang menyusu, hamil, juga melahirkan. Bulu kucing gugur boleh juga disebabkan oleh infeksi atau parasit yang membuat kulit kucing gatal. Gosokan yang berlebihan boleh membuatkan bulunya gugur sehingga bahagian tersebut jadi botak.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pasti Ada Yang Baru Menginginkan Pelihara Si Bulus. Kini Kenali 5 Jenis Kucing Ini Yang Sering Mendapat Perhatian.

Kebelakangan ini ramai masyarakat di Malaysia berhasrat ingin memiliki haiwan peliharaan untuk dijadikan teman di rumah. Tidak lain tidak bukan kucing adalah antara haiwan yang paling popular sekali. Buat mereka yang baru mahu berjinak-jinak membela si bulus sudah pasti keliru untuk membuat keputusan dalam pemilihan jenis kucing. Anda salah jika merasakan kucing yang mahal adalah pilihan terbaik, sebaliknya anda perlu tahu jenis-jenis kucing yang sesuai untuk dibela terlebih dahulu. Sebenarnya kucing jenis berbulu pendek adalah antara pilihan yang terbaik.

Terdapat pelbagai jenis kucing berbulu pendek yang comel, mempunyai warna menarik dan keperibadian unik. Antara lima jenis kucing yang sesuai menjadi haiwan peliharaan adalah:

1. Abyssinian

Abyssinian merupakan sejenis kucing yang mempunyai baka kucing berbulu pendek dan warna agak menarik. Dipetik dari Tracy, Petty juri Cat Fanciers ‘Association (CFA) berkata asal kucing Abyssinian adalah dari Amerika Syarikat pada awal 1900-an. Kucing ini juga dikenali sejenis yang aktif, ada sifat ingin tahu, pintar dan sangat suka tempat tinggi untuk diteroka.

2. American Shorthair

Selain itu, kucing American Shorthair juga di antara kucing yang berbulu pendek. Asal usul kucing ini adalah dari Eropah dan kemudian bakanya berkembang membiak di Amerika dan setelah itu diberi nama ‘American Shorthair’ sehingga hari ini. Antara ciri-ciri khusus kucing ini selain berbulu pendek, ia mempunyai bentuk badan yang seimbang, kaki lurus pendek dan corak yang unik.

3. Burmilla

Kucing ini dikenali mempunyai baka yang jinak dan berasal dari United Kingdom sejak 1981. Terdapat dua jenis burmilla iaitu berbulu panjang dan pendek. Dalam pada itu, burmilla memiliki dua ciri khas iaitu warna matanya boleh berubah menjadi hijau, putih keperakan atau pelbagai warna lain. Kebanyakkannya kucing burmilla ini berotot dan berat.

4. British Shorthair

Seterusnya, antara kucing yang jenis berbulu pendek adalah kucing ‘British Shorthair’ Kucing ini mempunyai rahang yang tebal, tulang besar dan berbulu gebu. Bukan itu sahaja, ia juga mempunyai mata yang besar dan kepala berbentuk bulat. Asal usul ‘British Shorthair’ adalah baka kucing yang tertua di British dan dipercayai mereka adalah keturunan zaman kuno, Rom.

5. Kucing Siam

Terakhir sekali, kucing Siamese merupakan salah satu kucing purba negara Thai. Antara ciri-ciri khusus kucing Siamese ialah memiliki mata biru yang menawan, telinga tegak dan paling menarik kaki belakang lebih tinggi dari kaki depan. Kebanyakkan kucing Siamese ini berwarna coklat dan mempunyai ekor kecil. Jadi, buat mereka yang sudah atau ingin membelanya ketahuilah memelihara kucing ini mampu menjadi terapi mental dan emosi seseorang, selain dapat mendisiplinkan diri serta membentuk sifat bertanggungjawab.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pasti Ada Si Bulus Anda Yang Suka Ikut Masuk Bilik Air. Rupa Rupanya Ia Mempunyai Alasan Tersendiri.

kucing memang gemar duduk di dalam bilik air. Pantang ke bilik air, si bulus mesti mengekor dari belakang malah ada yang ikut masuk dan memerhati dari tepi. Selagi tak bagi ikut masuk, kucing mesti mengiau di luar pintu sampai tuannya membenarkannya masuk sama.Kenapa agaknya dalam banyak-banyak tempat, kucing suka mengekor tuannya ke bilik air?

1. Kucing pantang tengok pintu tertutup

Kucing sangat tertarik pada segala perkara yang berlaku di dalam wilayah mereka kerana kelangsungan hidup mereka bergantung padanya. Malah si bulus boleh menghabiskan masa selama berjam-jam untuk mengamati kawasan mereka bagi mengetahui sama ada selamat untuk makan, minum atau tidur di kawasannya. Begitu juga dengan sebuah pintu dalam wilayah mereka – ia mahu menjelajahinya dan sekiranya ada ruang belum diterokainya termasuk bilik air.

2. Kucing suka perhatikan tuannya

Perasan tak apabila kita sedang duduk santai di sofa atau berbaring di katil, kucing akan duduk berdekatan atau dipangkuan anda, atau menempel di atas papan kekunci ketika anda sedang sibuk bekerja? Sudah menjadi sifat kucing untuk memerhatikan tuannya tidak kira dalam apa jua keadaan termasuk apabila anda berada dalam bilik air. Anggap ia sebagai pujian kerana kucing ingin bersama anda kerana ia membuatkan kucing berasa tenang dan tanda ia menyayangi anda.

3. Kucing sebenarnya tak takut tempat basah

Kucing menyukai ruang yang kecil dan sebab itu bilik air menarik perhatiannya. Ada juga kucing yang suka melihat air mengalir malah ada sesetengah gemar minum air daripada kolah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *