Banyak cara yang kita boleh gunakan untuk kenalpasti masalah kulit kucing. Ini antara kaedahnya.

Haiwan kucing tips

Masalah kulit kucing dapat dicapai melalui gabungan penilaian petunjuk visual atau tingkah laku dan menjalankan ujian diagnotik. Mendiagnosis masalah kulit kucing dapat dicapai melalui gabungan penilaian petunjuk visual atau tingkah laku dan menjalankan ujian diagnostik. Contohnya, jika kulit kucing anda menunjukkan kemerahan, kerak, atau luka, atau jika kucing anda menggigit atau gatal, kemungkinan kulit anda mengalami masalah kulit. Langkah seterusnya adalah membawa kucing anda ke doktor haiwan, yang dapat menjalankan ujian darah dan mengambil budaya kulat untuk mendiagnosis kucing anda.

Langkah-langkah

Kaedah 1 dari 3: Mencari Gejala

1. Cari luka

Luka mungkin menyakitkan, lembab, mengalir, atau keluar. Sebagai alternatif, mereka mungkin sudah terluka, dan anda mungkin hanya menemui bintik-bintik atau kudis yang ditinggalkan oleh masalah kulit kucing yang jahat. Apabila anda mengesan luka pada kucing anda, awasi secara berkala. Sekiranya berubah warna atau mulai mengeluarkan, bau, atau keluar, luka dijangkiti. Hubungi doktor haiwan anda untuk arahan selanjutnya.

2. Cari kulit atau kelemumur yang berkerak

 Kulit kering, bersisik, atau berkerak adalah masalah biasa pada kucing. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan. Contohnya, kucing anda mungkin mempunyai kudis, suatu keadaan yang disebabkan oleh serangan hama parasit. Diabetes juga merupakan penyebab yang mungkin. Pertumbuhan kulit yang tidak normal (neoplasia) atau barah juga merupakan penyebab yang berpotensi.

3. Perhatikan tingkah laku kucing anda 

Kerengsaan dapat dikesan dengan baik dengan memerhatikan tingkah laku kucing anda. Sekiranya kucing anda menggelengkan kepalanya, menggigit, atau menjilat bahagian badannya secara berlebihan, itu mungkin disebabkan oleh kerengsaan kulit. Kucing anda mungkin tidak akan menggaru sendiri dengan cakarnya. Tingkah laku ini biasa berlaku pada anjing, tetapi tidak pada kucing. Keadaan yang biasanya berkaitan dengan gatal-gatal dan kerengsaan kulit termasuk alergi, kutu, tungau atau kurap.

4. Periksa bintik-bintik botak

 Sekiranya kucing anda mengalami kerengsaan – luka, abses, atau masalah kulit lain – mereka mungkin akan mendedahkan kawasan yang jengkel dengan menjilatnya secara berlebihan, sehingga rambut gugur. Semasa interaksi normal dengan kucing anda, periksa secara berkala untuk luka dan kawasan keguguran rambut. Sebelum kawasan itu sepenuhnya dilucutkan bulu, anda mungkin dapat melihat kawasan-kawasan kusut pada bulu kucing anda. Ini juga merupakan tanda bahawa kucing anda mempunyai masalah kulit.

5. Cari perubahan warna

Makula – kawasan kulit yang berubah warna – biasa terjadi pada kes-kes keradangan atau kecederaan pada kucing. Kemerahan adalah perubahan warna makula yang paling biasa. Sekiranya bulu kucing anda nipis dan anda dapat melihat kulitnya, periksa kulitnya yang merah. Perubahan warna lain juga mungkin berlaku, termasuk coklat, merah, hitam, kuning, dan ungu kemerahan. Kulit kuning, atau kuning, sering disebabkan oleh penyakit hati. Kemerahan, jenis perubahan warna yang paling biasa, disebabkan oleh sebilangan besar keadaan, termasuk malassezia (jangkitan yis) atau barah. Wheals – kawasan kulit yang dibangkitkan, kadang-kadang disebut sebagai “gatal-gatal kucing” – mungkin kelihatan keputihan atau merah.

Kaedah 2 dari 3: Mendapatkan Diagnosis

1.Bawa kucing anda ke doktor haiwan

Sekiranya anda melihat ada tanda-tanda masalah kulit, bawa kucing anda ke doktor haiwan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Doktor haiwan anda akan dapat menentukan punca masalah kulit kucing anda dan memberi ubat. Doktor haiwan anda akan memulakan pemeriksaan visual untuk memeriksa kutu dan memeriksa kawasan kerengsaan. Sekiranya mereka tidak menemui sesuatu, mereka akan melakukan biopsi (mengikis kulit) untuk memeriksa hama dan jangkitan. Doktor haiwan anda juga mungkin menggunakan budaya kulat untuk memeriksa kurap. Ini melibatkan pengujian bulu dan kulit kucing anda untuk mengetahui adanya kulat yang disyaki oleh doktor haiwan menyebabkan masalah kulit kucing anda.

2. Dapatkan ujian darh

 Sekiranya pemeriksaan visual, biopsi, dan budaya kulat gagal mengenal pasti perkara yang tidak biasa, doktor haiwan anda mungkin mengambil sampel darah dari kucing anda. Prosesnya tidak seperti proses yang anda alami semasa mengambil darah di pejabat doktor. Doktor haiwan anda hanya akan menggunakan jarum untuk menusuk kulit dan mengeluarkan darah dari kucing anda. Doktor haiwan anda mungkin meminta anda atau pembantu untuk meyakinkan atau menahan kucing semasa mengeluarkan darahnya. Ujian darah mungkin mendedahkan alahan yang boleh menjadi penyebab utama masalah kulit kucing anda.

3. Berkongsi maklumat mengenai gaya hidup kucing anda

 Apabila anda membawa kucing anda ke doktor haiwan untuk didiagnosis, beritahu mereka tentang perubahan ketara baru-baru ini terhadap gaya hidup kucing anda. Contohnya, jika anda baru-baru ini menukar makanan kucing kucing anda atau pindah ke rumah baru, kongsi maklumat tersebut dengan doktor haiwan anda. Beritahu doktor haiwan anda jika kucing atau haiwan peliharaan lain menderita keadaan kulit yang serupa. Apa sahaja kucing anda mungkin berjangkit. Semakin banyak maklumat mengenai kucing yang anda kongsi dengan doktor haiwan anda, semakin baik mereka dapat mendiagnosis keadaannya.

4. Ikuti cadangan rawatan doktor haiwan

 Doktor haiwan anda akan mengesyorkan penyelesaian yang sesuai berdasarkan analisis mereka mengenai masalah kulit kucing anda. Sebagai contoh, anda mungkin perlu menggunakan ubat anti-radang atau antihistamin (ubat-ubatan yang mengawal sistem kekebalan tubuh). Rawatan antibiotik atau antijamur mungkin diperlukan sekiranya berlaku jangkitan. Penyelesaian bukan perubatan boleh merangkumi krim, titisan telinga, atau potongan rambut sederhana untuk rakan kucing anda. Sentiasa gunakan ubat seperti yang diarahkan. Hubungi doktor haiwan anda jika anda mempunyai pertanyaan mengenai rawatan.

Kaedah 3 dari 3: Menjaga Kulit Kucing dengan Sihat

1. Jauhkan kucing anda dari cahaya matahari untuk jangka masa yang panjang 

Sama seperti orang, kucing boleh mendapat terlalu banyak cahaya matahari. Kucing yang menghabiskan terlalu banyak waktu di bawah sinar matahari boleh menyebabkan kulit kering dan kerosakan akibat sinar matahari. Jumlah masa yang tepat kucing anda perlukan di bawah sinar matahari bergantung kepada baka. Bercakap dengan doktor haiwan anda mengenai keperluan cahaya matahari kucing anda. Kucing dengan telinga putih, hidung, dan kelopak mata lebih cenderung mendapat kulit yang rosak sinar matahari daripada kucing dengan kulit yang lebih gelap.

2. Kekalkan kawalan kutu di rumah anda

Sekiranya rumah anda diserang kutu, sukar untuk menyingkirkannya. Bercakap dengan doktor haiwan anda mengenai pilihan terbaik untuk kawalan kutu di rumah anda. Doktor haiwan anda akan memberi nasihat berdasarkan pengetahuan mereka tentang kesihatan dan keturunan kucing anda. Kaedah pencegahan kutu yang paling biasa adalah ubat oral dan produk tepat yang menjauhkan kutu dari kucing anda. Anda juga boleh mengehadkan kemungkinan kucing anda mengidam kutu dengan menjauhkannya dari kucing liar dan mengehadkan masa keluarnya.

3. Beri kucing anda makanan seimbang

Diet yang seimbang dapat mempromosikan kulit yang sihat. Makanan kucing yang sihat mengandungi asid lemak, vitamin, asid amino, dan mineral. Cari makanan kucing yang dilabelkan dengan pernyataan Persatuan Pegawai Pengawal Makanan Amerika (AAFCO) yang membuktikan kelengkapan pemakanannya. Makanan kucing berkualiti terbaik akan mengandungi daging, produk sampingan daging, atau makanan laut yang disenaraikan di antara beberapa ramuan pertama.

Pilih makanan kucing yang dinikmati oleh kucing anda. Sekiranya kucing anda menghidupkan makanan kucing tertentu, walaupun seimbang dari segi gizi, terdapat banyak makanan kucing seimbang yang tersedia yang lebih enak untuk kucing anda. Sebagai contoh, makanan dalam tin cenderung lebih disukai daripada makanan separa lembap, yang pada gilirannya cenderung lebih popular daripada makanan kucing kering. Sebilangan besar kucing perlu diberi makan tiga kali sehari. Doktor haiwan anda akan memberitahu anda jika kucing anda memerlukan dietnya yang disesuaikan berdasarkan umur dan berat badannya.

4. Cacing kucing anda dengan kerap

Worming merujuk kepada proses membuang cacing usus yang sering mengisi usus kucing. Kucing dengan populasi cacing besar boleh mengalami masalah kulit. Cacing pita, cacing tambang, dan cacing gelang adalah beberapa cacing yang paling biasa pada kucing. Untuk membersihkan kucing anda, rujuk doktor haiwan anda. Doktor haiwan anda akan mengetahui tentang jenis cacing kucing yang paling biasa di kawasan geografi anda, dan akan dapat mengesyorkan rawatan penyah cacing yang paling berkesan berdasarkan sains veterinar moden. Doktor haiwan anda akan memberitahu anda berapa kerap anda perlu membersihkan kucing semasa lawatan veterinar yang dijadualkan secara berkala.

5. Rawat keadaan yang mendasari

 Sekiranya anak kucing anda mempunyai masalah kulit kerana keadaan yang mendasari seperti barah, diabetes, atau serangan hama, merawat keadaan itu adalah langkah pertama yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah kulit. Bercakap dengan doktor haiwan anda mengenai kaedah terbaik untuk menyelesaikan keadaan asas kucing anda.

6. Berikan makanan tambahan kepada kucing anda

Sekiranya kucing anda mempunyai makanan yang seimbang tetapi masih mengalami kulit kering dan bersisik, pertimbangkan untuk menambahkan suplemen asid lemak omega 3 ke dalam makanan mereka. Ini boleh didapati dari banyak kedai haiwan peliharaan dalam bentuk kapsul kunyah yang boleh anda beri makan kucing anda bersama dengan makanannya. Minta doktor haiwan anda mengesyorkan jenama terkenal dan sahkan bahawa makanan tambahan seperti itu akan selamat dan berkesan untuk kucing anda. Sentiasa gunakan makanan tambahan seperti yang diarahkan oleh pengilang.

7. Basuh kucing anda

Kucing biasanya tidak perlu dimandikan kerana mereka membersihkan diri dengan kerap. Tetapi jika kucing anda mempunyai masalah kulit – terutama kulit kering atau mengelupas – mandi boleh membantu merawat bulu yang kotor dan kusut yang boleh memperburuk kerengsaan kulit. Gunakan syampu pelembap yang ringan dan tidak beracun semasa mencuci kucing anda. Mandi kucing anda ketika sedang santai. Mandi selepas sesi bermain sangat sesuai.

Sebelum mandi, potong cakar kucing anda dan sikat bulunya untuk menghilangkan rambut yang longgar. Letakkan bebola kapas di telinga kucing anda sebelum mandi untuk mengelakkan air keluar. Letakkan kucing anda di dalam tab mandi dan gunakan selang pegang tangan atau pancuran mandian yang boleh dilepaskan untuk kucing anda basah. Urut syampu ke bulu kucing anda mengikut arahan pengeluar. Bilas kucing dengan selang atau pancuran mandian, kemudian keringkan kucing anda dengan lembut menggunakan tuala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *