Penglihatan sangat penting buat kucing. Kenalpasti tanda si bulus anda mungkin punyai masalah mata.

Haiwan KESIHATAN kucing tips

Pemilik kucing perlu sentiasa mencari masalah mata. Tidak seperti anjing, yang menggunakan gabungan penglihatan, pendengaran, dan bau untuk menjadi biasa dengan persekitaran mereka, kucing paling bergantung pada penglihatan mereka untuk mencari dan mengamati individu tidak bersalah mereka. Mata berair, sering berkedip, mengikis, dan mengikat mata mereka, semoga semua tanda-tanda bahawa mata mereka menyakitkan. Kucing juga mempunyai kelopak mata tambahan, yang dipanggil membran nictitating. Sekiranya kelopak mata tambahan ini dapat dilihat, maka ada kemungkinan yang salah. Anda harus:

Periksa mata 

untuk mengetahui sama ada anda boleh mengenali punca itu. Cara terbaik untuk memeriksa mata adalah dengan menggunakan sumber cahaya tunggal seperti lampu suluh, sebaik-baiknya di dalam bilik gelap. Anda boleh mengelakkan kucing dari panik dengan menggunakan kain bantal yang disematkan di lehernya, untuk menghalangnya. Ingat, jika haiwan kesayangan anda ketakutan, matanya akan melebar, menghalang anda daripada membuat pemerhatian yang tepat.

Cuba bandingkan mata dengan yang lain

Lihat untuk melihat sama ada bentuk, warna dan saiznya sama. Lihat jika mereka melangkah ke hadapan atau tersembunyi ke belakang. Pelepasan mungkin hadir, atau mata mungkin berawan, kabur, atau berasap. Untuk menguji visi, tutup satu mata dan sentuh beberapa kali dengan jari anda. Jika kucing mempunyai visi, dia akan berkelip apabila jari anda mendekat. Jika kucing anda mempunyai mata yang menyakitkan, anda perlu mendapatkan perhatian veterinar segera. Tanda dan gejala untuk melihat termasuk:

  • Melepaskan: Pelepasan yang jelas tanpa kemerahan dan sakit menunjukkan masalah dalam sistem saliran air mata. Apa-apa pelepasan perlu memberi isyarat kepada anda tentang kemungkinan kornea atau penglibatan mata dalaman. Pelepasan lendir yang tebal dan melekat bersama dengan kemerahan dan keradangan menunjukkan mata merah jambu atau konjunktivitis.
  • Sakit: Tanda-tanda kesakitan termasuk menyengat, mengoyak, kelembutan menyentuh, dan mengelakkan cahaya. Membran nictitating mungkin menonjol sebagai tindak balas terhadap kesakitan. Penyebab umum mata yang menyakitkan adalah sakit kepada kornea dan gangguan yang mempengaruhi mata dalaman.
  • Filem Lebih Dari Mata: Filem putih atau legap yang bergerak keluar dari permukaan bola mata adalah membran nikel yang menonjol.
  • Cloudiness: Kehilangan kejelasan atau ketelusan di mata menunjukkan gangguan mata dalaman. Gangguan yang boleh menyebabkan mata mendung keratitis, glaukoma, dan katarak.
  • Mata keras atau lembut: Perubahan tekanan mata disebabkan oleh gangguan mata dalaman. Murid mungkin menjadi tetap dan gagal untuk bertindak balas terhadap cahaya. Mata yang sukar dengan murid yang diluaskan menunjukkan glaukoma. Mata lembut dengan murid kecil menunjukkan keradangan struktur dalaman mata.
  • Iritasi tudung: Ini adalah keadaan yang menyebabkan bengkak, kerak, gatal-gatal, atau kehilangan rambut kelopak mata.
  • Membengkokkan atau Mata Tenggelam: Ini adalah kontur yang tidak normal dan kedudukan mata
  • Pergerakan yang tidak normal: Ini adalah mata yang memberi tumpuan kepada arah yang berbeza atau jerk ke belakang dan sebagainya
  • Cross-Eyed Gaze: Ini biasa berlaku di kalangan kucing Siam dan diterima seperti biasa; Walau bagaimanapun, bentuk lain disebabkan oleh lumpuh otot.

Memohon Perubatan Mata

Kuatkan kepala kucing anda dengan satu tangan dan tarik ke bawah penutup bawah untuk mendedahkan permukaan dalaman kelopak mata. Sapukan minyak ke dalam bahagian bawah penutup. Permohonan yang diarahkan kepada bola mata adalah menjengkelkan dan boleh menyebabkan kucing itu menyentakkan kepalanya, dan sakit mata boleh berlaku.

Titis mata

Titik mata boleh digunakan terus ke bola mata. Teguhkan tumit tangan di mana anda memegang penitis di sebelah kepala kucing anda. Condongkan hidung ke atas dan jatuhkan ubat itu ke sudut dalam mata. Gosokkan kelopak mata dengan lembut untuk menyebarkan ubat itu. Pemakaian eyedrops sering diperlukan kerana mereka cenderung untuk mencuci dengan air mata. Gunakan hanya persediaan yang khusus dilabel untuk penggunaan mata. Sumber dan diagnosis sebarang masalah mata biasanya boleh ditentukan oleh salah satu gejala di atas. Bayar perhatian sangat kucing anda untuk melihat jika dia mempamerkan salah satu daripada mereka, dan lihat doktor haiwan anda jika perlu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ini Merupakan Tanda Umum Yang Bakal Terjadi Pada Kucing Yang Punyai Alahan. Rupanya Ianya Banyak Puncanya.

S1) Apakah tanda-tanda umum yang berlaku jika kucing mempunyai alahan? Boleh doktor bantu menerangkan dengan lebih lanjut.

Alahan adalah satu reaksi sistem imuniti badan menolak sesuatu agen yang lazimnya tidak berbahaya kepada kucing lain, tetapi boleh menyebabkan alahan teruk kepada sesetengah kucing. Agen/bahan yang menyebabkan alergi dipanggil ALLERGEN. Sistem imuniti individu kucing tersebut tersangat sensitif dan mudah bertindak balas apabila terdedah kepada allergen tertentu.  Alergan boleh jadi daripada pelbagai punca.

S2) Mengikut kefahaman doktor, adakah alahan itu berpunca dari faktor kesihatan, jangkitan atau kelemahan sistem imunisasi badan?

Alahan adalah reaksi kimia dalam badan yang menghasilkan histamin apabila alahan tersebut (triggered) bertindak dengan allergen tertentu. Ia tidak semestinya berpunca daripada jangkitan virus dan bakteria. Respon immuniti individu yang sangat sensitif kepada allergen atau sesuatu objek keliling yang menyebabkan allergi terjadi.

S3) Adakah kucing juga berisiko mempunyai alahan disebabkan makanan? Boleh doktor rungkaikan lebih terperinci.

Alahan ada pelbagai bentuk, ada sesetengah kucing yang alah pada makanan berprotein (non-hydrolised protein) yang boleh menyebabkan cirit berpanjangan, gatal-gatal badan, mata berair, dan sesak nafas. Makanan berasaskan ayam yang lazimnya menyebabkan allergi, jadi pemilik kucing harus lebih peka dan elakkan kucing anda makan makanan berasaskan ayam. Respon individu adalah berbeza-beza. Ini kerana sistem badan mereka tidak dapat menerima kandungan protein yang terdapat pada makanan tersebut, dan bertindak balas untuk membuang ia secara mekanikal; cirit, dan juga tindak balas kimia dalam badan; rembesan histamine yang menyebabkan gatal-gatal, mata merah berair

S4) Sekiranya kucing saya mengalami alahan yang teruk, apa yang perlu saya lakukan bagi mengatasi alahan tersebut?

Ada beberapa perkara yang perlu dilakukan segera;

1. Bawa ke Klinik Haiwan untuk mendapatkan khidmat nasihat doktor 2. Doktor akan melakukan beberapa ujian atau pemeriksaan untuk mengesahkan allergy; memperolehi sejarah perubatan kucing tersebut, ujian darah dan ‘allergy test’

3. Bagi kondisi alergi yang kritikal, suntikan steroid dan anti-histamin akan diberikan mengikut dos, dan ubat akan diberikan untuk rawatan di rumah. Walau bagaimana pun, alergi tidak hanya bergantung pada rawatan ubat semata, kerana efek ubat hanyalah sementara dan allergi masih boleh berlaku jika allergan tidak dikenal pasti dan kucing masih lagi terdedah dan ‘in contact’ kepada allergan tersebut 4. Doktor akan menasihatkan untuk tukar kepada makanan anti-allergi, di mana kandungan proteinnya telah di’hydrolised’kan dan boleh diterima oleh badan

5. Pemilik kucing akan di minta untuk membuat ‘Food Trial’ di rumah selama 2-3 minggu, dan perhatikan perubahan kepada kucing anda. Setelah 3 minggu, uji kembali makanan lama kepada mereka dan perhatikan tindak balas allergi berlaku kembali atau tidak. Jika berlaku, anda perlu catatkan apakah jenis makan tersebut yang menyebabkan alergi dan jenis makanan yang serasi dengan kucing anda. 6. Untuk kenal pasti faktor allergi pada kucing memang mencabar dan memakan masa, kerana ‘Alergy Trial’ perlu dilakukan untuk mengetahui agen-agen allergi untuk kucing anda.

S5) Bagaimana alahan-alahan pada kucing ini boleh dirawat atau dicegah? Boleh doktor kongsikan serba ringkas.

Alahan boleh dicegah apabila kita mengetahui apakah sumber/ allergen tersebut dan kita ‘eliminate’ /hindarkan kucing kita daripada allergen itu. Rawatan ubat hanyalah sementara untuk mengurangkan kegatalan dan radang pada waktu tersebut.

1. Mulakan dengan program pencegahan kutu 2. Tukar kepada makanan anti-allergi (hydrolysed protein) 3. Jangan gunakan pasir yang ada bahan pewangi 4. Vacum rumah, karpet, tempat tidur kucing sekerap mungkin 5. Mandikan kucing anda 1-2 kali seminggu, untuk kurangkan kegatalan badan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Gadis Ini Akui Satu Rahsia Terbaru Untuk Hilangkan Jerawatnya. Tak Sangka Dengan Perbuatan Ini Dari Kucingnya Ianya Bantu Hilangkan Jerawat Dan Kulit Jadi Lembut.

Tiada siapa sangka dengan hanya jilatan kucing mampu merawat kulit muka yang bermasalah, tetapi tidak bagi gadis ini. Dinda yang berasal dari Indonesia mendakwa bahawa teknik jilatan daripada kucing miliknya bernama Nia berjaya menghilangkan masalah jerawat yang dihadapinya.

Dakwanya lagi, teknik merawat muka ini bukan sahaja mampu menghilangkan jerawat malah turut melembutkan kulit mukanya. Kakak Dinda, Debi mengatakan bahawa dia telah melakukan itu hampir setiap hari selama tiga bulan dan ternyata jerawat di muka Dinda semakin berkurangan. Kucing itu akan naik ke atas buku sekolah Dinda bagi menjilat mukanya. Walaubagaimanapun, kucing tersebut hanya mahu menjilat wajah pemiliknya sahaja iaitu Dinda.

Sumber : newsflare

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *