Tidak semua kucing yang berasa selesa sekiranya berada di dalam kereta. Ini 8 cara untuk anda selesakan si bulus berada dalam kenderaan.

Haiwan kucing tips

Masa untuk bercuti, perjalanan, dan melihat kawasan desa, tetapi perjalanan kucing mungkin atau patut tinggal di rumah? Jawapannya ialah … ia bergantung kepada kucing anda.

Mengapa Kucing Membenci Kereta

Kucing kita tidak dapat membayangkan sesuatu yang tidak pernah berlaku kepada mereka sebelum ini. Sebaliknya, mereka mengingati pengalaman lalu dan percaya perkara yang sama akan berlaku lagi. Kerana perjalanan kereta anak anjing atau anak kucing tidak selalu menyenangkan, sesetengah haiwan kesayangan mengembara.

Perjalanan pertama di dalam kereta membawanya keluar dari satu-satunya keluarga yang pernah dikenalinya. Beberapa tunggangan seterusnya berakhir di doktor haiwan untuk rawatan perubatan menakutkan. Walaupun anda tidak mempunyai pilihan tetapi untuk mencuba dan menghibur haiwan baru anda, apabila anda merenging kembali pada anak kucing yang menggigil, anda telah memperkuat ideanya bahawa perjalanan kereta adalah mengerikan.

Sebaliknya, membantu kucing mengaitkan kereta dengan keseronokan, pengalaman gembira dan bukan hanya perjalanan ke doktor haiwan. Proses yang dipanggil desensitization menggunakan pengkondisian klasik, mengambil kesabaran dan masa tetapi berfungsi sama ada kucing anda bertindak menakutkan, sakit, atau hanya hiper. Gunakan tetulang positif dan apabila dia menyedari naik kereta bermakna perkara yang indah untuknya, dia akan menantikan setiap perjalanan.

8 Tips untuk Perjalanan Kereta Kucing

Demi keselamatan, anak kucing dan kucing mesti menunggang di dalam pembawa sementara di dalam kereta. Binatang longgar menjadi peluru berbulu sekiranya terjadi kejadian yang tak diingini. Pemandu perlu menumpukan perhatian pada jalan dan lalu lintas, bukan bayi di pangkuan anda atau di bawah pedal. Malah kucing yang berkelakuan baik di dalam kereta boleh luka, kerana beg udara akan menghancurkan peti dan haiwan kesayangan jika di tempat duduk depan semasa kejadian yang tak diingini berlaku. Oleh itu, pastikan peti melatih kucing sebelum anda melayari jalan untuk bercuti.

Walaupun dia akan berada di dalam peti, sangat berguna untuk kucing untuk mengalami perkara positif mengenai kereta sebelum memulakan enjin. Kucing sensitif terhadap alam sekitar dan wilayah yang itulah sebabnya mereka lebih suka tinggal di kawasan sekitarnya. Oleh itu, buatlah kereta yang biasa dengan membenarkan Kitty merapikan sapu dan menyebarkan aromanya untuk menuntut kereta sebagai wilayah purr-sonal, dan dia akan berasa lebih santai dan bahagia semasa perjalanan.

Letakkan katil kucing, selimut, atau tuala yang anda petted dia di dalam kereta di tempat duduk belakang. Dengan cara itu, bau beliau sudah ada di dalamnya. Menyemprot Zone Comfort dengan Feliway pada tuala atau pelapis kereta juga dapat membantu kucing merasa lebih santai. Masuk ke dalam kereta dengan kucing anda, tutup pintu, dan biarkan dia menghidu dan meneroka sedikit. Berhati-hati bahawa anak-anak kecil tidak menggeliat ke dalam cubbyholes di bawah papan pemuka. Lima minit sudah cukup lama. Bersiaplah untuk mendapatkan kucing itu kembali ke persekitaran yang selamat, tidak menakutkan sekiranya dia bertindak terharu. Anda mungkin melihat bulu berbulu, telinga bawah, ekor aktif atau penyuaraan. Ulangi kereta selama lima minit ini berkunjung beberapa kali sehari selama beberapa hari, memperpanjang waktu kucing tetap tenang.

Buat waktu makan waktu makan. Sebaik sahaja dia tenang di dalam kereta, makan semua makanannya di dalam kereta selama seminggu, atau menawarkan makanan yang sangat bernilai tinggi sehingga kucing tidak mendapat masa lain. Jika kucing anda lebih bermotivasi dengan bermain atau catnip, nikmati dia dengan kegemaran semasa masa kereta. Dia harus belajar bahawa hanya perkara-perkara baik dalam kehidupan ini berlaku ketika anda berada di dekat kereta.

Anda perlu menggabungkan latihan peti dengan lawatan kereta. Apabila kitty menerima kereta itu sebagai wilayahnya, letakkan dia di dalam pembawa, letakkannya di tempat duduk belakang (jauh dari bahaya beg udara), dan mulakan kereta. Kemudian matikan motor dan keluar tanpa pergi ke mana-mana sahaja. Lakukan ini tiga atau empat kali sepanjang hari sehingga haiwan kesayangan mengambilnya sebagai perkara yang sudah tentu. Setiap kali, anda akan memberi dia banyak bermain atau ganjaran lain sebaik sahaja dia dibebaskan dari peti.

Akhirnya, selepas anda memulakan kereta, balikkan kereta itu ke hujung jalan masuk dan berhenti. Lakukan ini dua atau tiga kali berturut-turut, sentiasa membiarkan haiwan peliharaan keluar selepas anda kembali. Sekiranya haiwan itu menangis atau menimbulkan tekanan, anda mungkin bergerak terlalu cepat untuknya. Proses ini selamanya tetapi ia berfungsi. Teruskan meningkatkan masa kereta dengan kenaikan – perjalanan di sekeliling blok dan kemudian ke rumah, kemudian perjalanan ke jalan dan belakang, dan sebagainya. Jadikan setiap perjalanan kereta bertambah baik dan positif sehingga pengalaman membuat kucing menantikan perjalanan seterusnya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Kucing Ini Dapat Pecah Rekod Dunia Jadi Kucing Paling Panjang Di Dunia. Pemilik Kucing Ini Cerita Serba Sedikit Tentang Barivel

Dilaporkan kucing yang bernama Barivel, kucing MAine Coon daripada Itali ini berukuran 120cm. Cuba bayangkan beraoa buah Iphone Xr atau Samsung Note9 boleh susun secara memanjang. Cuba bayangkan kucing ini berdiri di hadapan bonet kereta dan menutup pandangan cermin hadapan kereta. Untuk pengetahuan anda, kucing ini berumur 2 tahun, ia merupakan umur kucing dewasa dan mungkin berumur 24 tahun dalam pengiraan tahun manusia.

Berdasarkan kalendar kucing lagi, saiznya mungkin akan bertambah sedikit demi sedikit sehingga mencapai umur 3-5 tahun bergantung kepada tumbesarannya. Ukuran panjangnya diambil oleh Guiness Book of World Record pada 22 Mei 2018. Difahamkan Barivel tinggal bersama pemiliknya, Cinzia Tinnirello dan Edgar Scandurra  di Vigevano, Pavia. Mereka berdua sentiasa mengetahui kucing mereka istemewa. Mereka menamakannya Barivel kerana dalam bahasa dialek Itali, Barivel bermaksud badut. Barivel sangatlah dimanjakan pemilliknya, diberi makanan ikan, ayam dan biskut. 

Semasa dibawa berjalan-jalan, Barivel akan masuk ke dalam kereta buggy. Memang amat janggal bagi orang yang memandang mereka. Akan tetapi, setelah memerhati Barivel, barulah mereka faham mengapa pemiliknya amat menyayangi kucing tersebut.”Barivel sangat istemewa untuk kami sebab dia pemalu… Bila orang lihatnya mereka sangat terkejut, tapi untuk kami Barivel adalah anugerah.. anugerah yang besar!” Kata Edgar.

Menarik Sekali Kucing Jenis Maine Coon . Berikut 7 Fakta Mengenai Kucing Ini

Untuk pemilik kucing atau pencinta kucing, anda pasti akan terpikat dengan kucing baka Maine Coon yang oversized ini. Rasanya kalau dapat bela satu pun puas hati rasanya. Siap ada jadikan kucing tersebut sebagai bantal peluk. justeru itu, kami Kucingasm Media ingin berkongsikan tentang kucing baka ini.

Kita teruskan dengan sejarah asal usul mereka. Asal usul MAine Coon ini kekal misteri sehingga sekarang. Kucing yang kedua terbesar di dunia ini banyak bersandarkan kepada teori, dongeng ,fiksyen dan bukannya penemuan saintifik. Malahan kucing ini dipanggil Maine Coon atas sebab mula dikenali di Maine dan ia merupakan kucing rasmi Maine pada tahun 1985.

Kedua, Maine Coon ini juga disenaraikan di kedudukan kedua kucing baka terbesar dunia di antara kucing hutan Norway yang mencapai berat 16 kilogram dan ragdolls dengan berat yang mencecah 20 kilogram. Bahkan berat Maine Coon jantan boleh mencecah 13 kh sehingga 18 kg manakala bagi Maine Coon betina pula mencecah 8 kg sehingga 12 kg. Untuk pengetahuan, Kucing gergasi ini mempunyai badan yang sangat muscular, ekor yang panjang dan corak pada bulunya seakan-akan gegelung cincin yang menyerupai seekor raccoon.Tidak hairanlah ramai yang membuat teori genetik Maine Coon ini berkaitan dengan haiwan Procyon tersebut.Telinga Maine Coon juga lebih kurang sama seperti bentuk telinga Lynx.

Ketiga, ia mempunyai enam jari kaki. Bagi sesetengah Maine Coon juga mempunyai keadaan polydactyl iaitu mempunyai lebih jari kaki disebabkan mutasi genetik, dalam kes ini selalunya 6 jari kaki.Sesetengah pakar menganggarkan bahawa keadaan ini hanya terjadi kepada 40 peratus Maine Coon sahaja.Kekurangan ini sebenarnya adalah satu kelebihan kerana ia berfungsi sebagai kasut salji semula jadi kepada Maine Coon sewaktu musim salji.

Keempat, ia sangat sukakan air. Amatlah jarang bagi kucing sukakan air sebenarnya, tapi bagi Maine Coon lain pula kesnya.Kucing ini sangat teruja apabila terlihat air, pasti mereka akan terjun terus ke dalam air tersebut.Maine Coon merupakan perenang yang mahir dan akan menikmati masa mereka di dalam air sebagaimana yang dilakukan oleh manusia.Keadaan ini disebabkan ketumpatan badan Maine Coon, serta coating badannya yang kalis air berbanding kucing baka lain

Kelima, ia merupakan kucing gergasi berpewatakan lembut. Maine Coon mudah adaptasi keadaan persekitaran dan personaliti, mereka sangat gemar berada dekat dengan tuannya dan mempunyai perangai mengekori kemana sahaja tuan mereka pergi.Sekiranya tuan mereka berada dalam kesibukan, Maine Coon ini hanya akan memerhati tingkah laku tuannya sahaja dan tidak bersifat clingy.Maine Coon juga mempunyai perwatakan yang sangat sabar. Jika tuannya menutup pintu, si Maine Coon ini akan menunggu tuannya membuka semula pintu tersebut.Kucing jenis ini lebih suka duduk di bawah berbanding memanjat tempat yang tinggi.

Yang keenam, mereka sangat mahir dan bijak.Tidak ada seekor pun haiwan roden yang berani muncul sekiranya rumah tersebut didiami oleh Maine Coon ini.Kucing ‘oversize’ ini akan membvru roden seperti tikus untuk menajamkan kemahiran mereka.Sekiranya tiada tikus dirumah, Maine Coon akan kekalkan kecekapan mereka dengan bermainan permainan di rumah seperti mengejar bola kecil.Maine Coon sangat bijak mempelajari helah dan bermain permainan yang mencabar otak mereka

Akhir sekali ia merupakan ‘Frozen’ versi kucing.Bulu Maine Coon sangat panjang dan tebal yang melindungi mereka daripada kesejukan.Kakinya berfungsi sebagai natural snow shoes manakala badannya yang besar sentiasa membuatkan mereka berasa hangat.Maine Coon dikenali sebagai baka yang evolved dalam keadaan sejuk sejak berkurun lamanya membuatkan mereka ini kebal dengan keadaan sejuk.Sesiapa yang membela Maine Coon ini boleh la bawa mereka bermain salji bersama-sama.

Pelik Kucing Selalu Tidur Kat Bahagian Kaki. Ternyata Ini Punca Kucing Lebih Suka Tidur Di Bahagian Kaki

Admin nak tanya kepada pencinta kucing yang tengah baca ni. Korang mesti perasan kan kucing peliharaan korang ada perangai pelik yangs ebenarnya dah lam korang perhatikan.

Antaranya ada yang suka bergumpal dalam pakaian tuannya, ada yang suka menunggu di hadapan pintu bilik mandi dan sebagainya.Namun, satu persamaan kucing-kucing ini adalah banyak antara mereka gemar tidur bersama tuannya di atas katil, terutamanya berhampiran kaki.

Menurut kenyataan Vets Explain Pets, kucing cenderung berada berhampiran dengan orang yang menjaganya. Sebagai contoh, ia akan suka ‘menempel’ dengan individu yang memberi makan serta memenuhi keperluan lain bagi dirinya.Pun begitu, soalnya, kenapa ia memilih untuk tidur pada bahagian kaki dan bukan lebih dekat seperti badan anda?

Hal ini kerana ia dipercayai mengelak daripada ‘terprangkap’ sama ada dari pelukan pemilik mahupun timbunan selimut atau bantal yang mungkin mengganggu pergerakannya.Tambah portal itu, tidur pada bahagian kaki memberi kucing ruang untuk bergerak bebas serta berada dalam keadaan sedia. Ia juga dipercayai bagi memudahkan kucing untuk melihat sesiapa yang keluar atau masuk ke bilik sebagai langkah melindungi pemiliknya.

Seterusnya, tidur berhampiran manusia pada waktu malam juga dapat memberi kehangatan pada kucing, membuatkan ia lebih selesa.Anda mungkin berfikir, kucing anda manja dan suka berdampingan dengan anda. Namun jangan lupa, sebagai haiwan territ0rial, mereka mungkin berfikir anda yang menumpang katilnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *