Pasti ada yang terasa aneh dengan si bulus anda yang sering tidur. Ini 5 punca yang buatkan si bulus anda kerap tidur.

Haiwan kucing tips

Kucing mempunyai waktu tidur lebih kurang 15 jam sehari dan ada juga kucing yang boleh tidur sehingga 20 jam sehari dalam tempoh 24 jam. Manakala, kucing yang lebih berusia pula akan tidur dalam tempoh waktu yang lebih lama berbanding kucing biasa. Adakah ini bermaksud kucing adalah spesies haiwan yang malas? Ingin tahu kenapa kucing anda kerap tidur? Mari lihat puncanya!

1. Menjimatkan tenaga

Tidur dapat membantu kucing untuk menjimatkan tenaga antara waktu makannya. Tidak ramai yang tahu, walaupun kucing adalah haiwan yang sangat jinak dan comel, namun kucing sebenarnya memiliki perilaku seperti harimau. Mereka menghabiskan waktu untuk berlari serta memburu mangsa meskipun telah menjadi haiwan peliharaan di rumah.

2. Kucing bunting

Kucing yang tidur secara berterusan boleh juga disebabkan ia sedang bunting. Keadaan ini sering kali terjadi kerana kucing yang bunting mempunyai waktu tidur yang lebih lama berbanding dengan kucing biasa.

3. Cuaca sejuk

Sama seperti manusia, kucing juga lebih selesa tidur dalam keadaan cuaca yang sejuk dan dingin. Tingkah laku kucing adalah berbeza bergantung pada baka, umur dan kesihatan kucing.

4. Anemia pada kucing

Anemia membawa maksud kekurangan jumlah sel darah merah dalam peredaran darah kucing. Untuk mengetahui sekiranya kucing anda diserang anemia atau tidak, cuba perhatikan dan periksa gusi kucing anda. Sekiranya gusi kucing anda lebih pucat daripada biasa, anda harus segera membawa kucing anda ke klinik haiwan yang berdekatan untuk diperiksa. Sekiranya terlambat, anda berkemungkinan akan kehilangan kucing kesayangan anda.

5. Sakit atau gangguan lain

Kucing yang tidur secara berterusan itu adalah normal. Tetapi, kucing yang tidur melebihi waktu tidurnya adalah tanda-tanda kucing yang sedang sakit. Apabila kucing anda tidak menunjukkan perilaku yang lain misalnya, tiada nafsu makan, tidak bermain bersama anda, maka anda harus membawa kucing kesayangan anda ke klinik kucing berdekatan untuk diperiksa kesihatannya.

Tidur secara berterusan merupakan sebahagian daripada pola hidup dan genetik yang dimiliki oleh kucing. Walau bagaimanapun, sekiranya kucing anda kerap tidur tetapi tidak makan dan tidak bermain dengan anda, anda harus mula mengkhuatirinya. Semoga bermanfaat perkongsian ini bermanfaat buat semua!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ini Dia Antara 8 Mitos Yang Dipercayai Benar Oleh Masyarakat. Tapi Sebenarnya Ia Adalah Sebaliknya.

Anda yang menyukai kucing atau memiliki kucing peliharaan, pasti mengetahui ada banyak mitos yang tersebar tentang haiwan comel ini. Misalnya, kucing adalah haiwan yang takut air atau kucing tidak mudah pergi kerana mempunyai banyak nyawa. Namun, apakah mitos- mitos tentang kucing itu benar? Memetik artikel dari Reader’s Digest, berikut beberapa mitos popular tentang kucing dan penjelasannya.

1. Kucing adalah haiwan nocturnal

Kucing sebenarnya bukan haiwan yang berjaga pada waktu malam. Pakar kesihatan dan tingkah laku kucing Jackson Galaxy menyatakan bahawa kita sering menganggap kucing sebagai haiwan malam kerana mereka sering melakukan aktiviti pada waktu malam. “Kucing sebenarnya kusam, yang bermaksud mereka akan terjaga pada waktu senja dan subuh. Ini kerana di alam mereka, mangsa semula jadi mereka terjaga pada waktu senja dan subuh,” jelas Galaxy, yang juga menjadi tuan rumah My Cat From Hell di Animal Planet. Lama kelamaan, anda dapat menyesuaikan aktiviti kucing anda dengan jadual tidur anda. Anda harus memberi makan kucing pada masa yang sama setiap hari sehingga mereka mempunyai irama.

2. Kucing tidak boleh dilatih

“Kucing boleh dilatih seperti anjing. Kebanyakan orang tidak melatih kucing mereka kerana mereka tidak tahu bagaimana atau pernah mendengar mitos bahawa kucing tidak mendengar atau belajar,” ungkap behavioris dan pelatih anjing dan kucing yang diperakui Russell Hartstein.

3. Kucing suka menyendiri dan tidak penyayang

“Dalam perbandingkan tingkah laku kucing dengan anjing, kita akhirnya memanggil kucing penyendiri, terlalu bebas, bahkan tidak menyayangi. Tidak adil bagi mereka, kita hanya menilai kucing kerana mereka tidak diprogramkan untuk menjadikan kita bahagia sebagai tujuan utama, “jelas Galaxy. Menurutnya, kita dapat melihat bahawa kebanyakan kucing berkembang dalam komuniti dan hubungan dengan manusia dan haiwan lain, dan mereka boleh dan memang menunjukkan cinta, tetapi cara kucing menunjukkan cinta berbeza dengan haiwan lain ataupun anjing.

4. Kucing boleh minum susu lembu

Sama seperti segelintir manusia, kucing boleh jadi tidak berkerja sama terhadap laktosa. Meskipun kucing sering dikaitkan dengan susu, anda tidak boleh memberi susu kepada kucing. “Semua mamalia dilahirkan dengan kemampuan mencerna susu kerana tubuh mereka mengandungi enzim laktase yang memecah protein laktosa. Namun, setelah anak kucing menyapih, ususnya berhenti menghasilkan enzim ini,” kata Dawn LaFontaine, sukarelawan perlindungan kucing, blogger kucing, dan pengasas Cat in the Box. Makan susu kucing boleh menyebabkan sakit perut, muntah dan cirit-birit. Makan susu kucing boleh menyebabkan sakit perut, muntah dan cirit-birit.

5. Kucing membenci air

Memang benar bahawa kucing tidak menyukai mandi, tetapi mereka tidak membenci air. “Kucing kurang ‘kedap air’ dibandingkan anjing, terima kasih kepada penjagaan berterusan mereka yang menjadikan kotnya bebas minyak dan sutera, jadi mereka cenderung lebih sejuk ketika basah, ”kata LaFontaine. “Tetapi banyak kucing dan anak kucing terpesona dengan air dan suka bermain-main di air paip, atau mencelupkan kaki mereka dalam air.” Dua ekor kucing yang suka air dan suka mandi adalah Van Turki dan Bengal.

6. Kucing dan anjing tidak dapat bergaul

Kadang-kadang, beberapa kucing dan anjing tidak bergaul. Namun, itu sama dengan dua manusia yang tidak bergaul. Ini semua tentang mengetahui cara berkomunikasi antara satu sama lain. Kucing dan anjing dapat bergaul dengan mudah selagi kita, sebagai manusia, membantunya untuk berkomunikasi dan hidup berdampingan.

7. Makanan kering lebih baik daripada makanan basah

Ketika berbicara tentang makanan kucing, yang sebenarnya justeru sebaliknya. “Makanan (basah) tin lebih baik daripada makanan kering kerana lebih tinggi protein, lebih rendah kalori dan mengandungi kelembaban yang diperlukan,” kata doktor haiwan Lynn Bahr.

8. Semua kucing suka catnip

“Sebenarnya, hanya sekitar 50-75 peratus kucing yang tertakluk dan terpesona pada catnip. Kepekaan terhadap minyak esensial catnip, yang disebut nepetalactone, sebenarnya merupakan sifat bawaan dan kebanyakan kucing di Australia tidak terdedah,” kata LaFontaine. Ia menuturkan, sementara kebanyakan kucing yang memberi tindak balas catnip nampaknya menikmatinya seperti euforia yang tinggi dari tanaman, catnip sebenarnya dapat membuat beberapa kucing menjadi agresif.

Sumber- Reader’s Digest

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kucingasm Media dan Kucing Media Online

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Lelaki Ini Sanggup Jual Limau Demi Kucing Kesayagan Dia. Menarik Sekali Ini Cara Dia Jual Limau Tersebut

Haiwan merupakan antara makhluk ciptaan Tuhan yang mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan manusia secara langsung atau tidak. Sekiranya anda merupakan pemilik kucing, anda semestinya akan menjaga dan memberikan yang terbaik buat haiwan yang anda jaga itu. Nak dijadikan cerita, seorang lelaki gelandangan di Thailand tak terlepas dari menjaga haiwan peliharaan kesayangannya dengan baik sekali.

Berdasarkan laporan dari Coconuts, seorang gelandangan di Bangkok ini secara tal langsung meraih perhatian warganet. Lelaki yang dikenali sebagai Loong Dum itu kelihatan menjual limau di stesen keretapi BTS Mo Chit di tengah tengah bandaraya. Loong juga sempat meletakkan tanda harga “20 baht satu beg, untung akan digunakan untuk membayar perbelanjaan makanan kucing jalanan.” 

Difahamkan, seorang wanita bernama Warunya Wattanasupachoke yang memuat naik tentang kisah lelaki ini berkata, dia bertemu dengan Loong ketika sedang menyeberangi jejantas menuju ke stesen keretapi tersebut. Sebaik sahaja terbaca tanda yang ditulis, Warunya membuat keputusan untuk membeli beberapa beg limau daripadanya. Wanita itu turut mendapat tahu bahawa kesemua limau yang dijual itu telah diberikan kepada Loong oleh orang yang tidak dikenali secara percuma! 

Tambahnya lagi “Kita tidak patut menilai seseorang itu berdasarkan penampilan mereka.”“Sebagai contoh, lihat Loong Dum. Walaupun dia seorang gelandangan dan nampak serabai, dia mempunyai hati yang sangat baik.”Loong Dum pula ketika ditanya berkata, dia sama sekali tidak kisah jika kebuluran, asalkan kucing itu dapat makanan.“Saya tidak kisah jika tidak makan, tetapi kucing itu perlu makan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *