Tindakan bijak si bulus ini mengejutkan warganet. Sekali ada yang terkenangkan perkara ini pula.

Haiwan kucing Viral

Tidak dapat dinafikan, kucing memiliki fizikal yang gebu dan comel membuatkan ramai yang geram dengan haiwan ini. Personaliti kucing yang manja dan rapat dengan manusia juga menjadikan ia antara haiwan popular dipilih untuk dipelihara. Jika sebelum ini gelagat kucing dengan panggilan ‘oyen’ sering menjadi tumpuan ramai, namun kali ini kucing berwarna bulu lain pula yang ‘buat hal’. Menerusi satu video yang tular, kelihatan seekor kucing berwarna putih dan tompok hitam bersantai di depan pintu bilik.

Pada awalnya, memang nampak tiada apa yang pelik, biasalah kucing bersantai di kaki lima kan? Tetapi tiba-tiba kucing ini buka pintu bilik tersebut dengan cara melompat dan menekan tombol. Fuh! Bijak betol! Video gelagat kucing tersebut yang berdurasi 17 saat itu setakat ini meraih sebanyak 200 ribu views! Wow! Menurut Aiman lagi, kucing itu sudah terkenal kerana kucing tersebut merupakan ‘super senior’ di Unisza. Sementara itu, aksi comel kucing tersebut mendapat perhatian warganet yang rata-ratanya terhibur dengan gelagat ‘si bulu’ itu. Tidak terkecuali, ada juga yang mengimbau kembali kenangan di universiti yang bertapak di Terengganu itu.

Lama sangat repeat paper kucing tu, sampai dah pandai bukak pintu sendiri dah.. Hahaha

Gara Gara Ini Seekor Kucing Menangis. Pemilik Kucing Ini Tampil Kongsi Telatah Kucing Ini

Tak dinafikan, kucing merupakan antara satu haiwan peliharaan yang seringkali menjadi pilihan rakyat Malaysia. Sifatnya manja dan telatahnya serta merta menghiburkan hati bagi pencinta kucing. Ini kerana, perkongsian yang dibuat oleh @ qbalharun tentang kucingnya. Ia nya bukan cerita cliche fasal kucing tapi perkongsian tentang kucingnya menangis.

Agak kelakar dan rupa rupanya kucing tu menangis sebab tuan dia kupas bawang. Haa kan sibuk lagi nak membawang kat situ, pedih mata sampai berair mata kucing tu. kucing tu nampak redha menangis supaya tuan dia tak kesunyian. Setia betul kucing ni dengan tuan dia.

Kucing Tak Sihat . Berikut Anda Petanda Punca Kucing Anda Alami Perkara Tersebut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pencinta kucing yang sedang membaca ini. Buat pencinta kucing, sudah pasti anda akan khuatir dengan keadaan kucing kesayangan anda bila mereka tetap mntah tanpa tahu punca sebenar. Ikutkan keadaan tersebut tak seharusnya diabaikan dan ia juga mungkin menandakan yang kucing anda ada masalah dari segi kesihatan.

Berdasarkan portal Mntal Floss, dinyatakan beberapa petunjuk yang menyebabkan kucing anda mntah. Pertama, kucing anda mungkin makan terlalu cepat. Difahamkan makan terlalu cepat atau berlebihan boleh menjadi satu sebab mnth kucing yang paling biasa dan tak berbahaya. Bahkan tingkah laku ini dapat dielak dengan memberi makanan dalam bahagian yyang kecil atau menambah halangan seperti bola bersaiz sederhana ke mangkuk mereka. Dan jika masalah tersebut masih berlaku, mungkin ia disebabkan oleh perkara lain.

Kedua, hairballs ataupun orang panggil gumpalan bulu . Ini juga mungkin antara potensi yang menyebabkan kucing anda mnth. Berkemungkinan juga gumpalan bulu itu akan membuat anda rasa terganggu namun ia boleh menimbulkan risiko kesihatan yang serius untuk kucing anda. Sememangya kucing keluarkan bulu yang tak dapat dicerna oleh mereka, ia boleh menyebabkan penymbtn berbahaya pada usus mereka. Anda juga boleh menyikat bulu kucing bagi mengelakkan ia menjilat bulu tersebut.

Ketiga, masalah kesihatan. Bila kucing mnth, ia mungkin petanda kucing anda mengalami sakit radang usus, d1abetes,hipertiroidsme dan sakit ginjal teruk ada ada kemungkinan juga kucing anda makan sesuatu yang berbahaya. Keempat, mereka mengalami al3rgik pada makanan. Perhatikan perilaku yang ditunjukkan kucing anda sebelum dan selepas makan, adakah ia mengalami ciit-birit, kebotakan atau kulit gatal.Mereka terkadang memerlukan makanan khas atau terapi untuk mengatasi masalah tersebut.

Kelima, alami kercunan.Apabila kucing memakan sesuatu yang berbahaya, mekanisme pelindung tubuh mereka melawan menghilangkan raun tersebut melalui muntah.Racun merangkumi makanan manusia serta tumbuhan tertentu, ubat manusia, raun serangga dan bahan kimia tertentu.Kes kercunan boleh membahayakan kepada kucing, ia biasanya disertai dengan cirit-birit.

Akhir sekali, Jangkitan dan p4rasit .Dalam keadaan yang jarang berlaku, parasit dalaman boleh menyebabkan muntah.Antara parasit dalaman adalah cacing gelang, cacing pita dan cacing kuku. Jangkitan bakteria dan virus seperti salmonella dan giardia juga boleh menyebabkan muntah.Keadaan ini juga biasanya disertai dengan cirit-birit, penurunan berat badan dan kurang selera makan.Walau apa pun, segera pergi ke klinik haiwan untuk memberikan rawatan yang segera kepada kucing anda jika ia mengalami muntah yang berterusan.

Kucing Dah Mula Alami 4 Tanda Tiba Waktunya Kelahiran Kucing. Ini Cara Yang Anda Perlu Tahu

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pencinta kucing. Hari ini kita akan kongsikan 4 tanda yang bermaksud sudah tibanya waktu kelahiran kucing anda dan cara untuk membantunya. Di saat anda memiliki kucing yang hamil dan nampak macam dah siap sedia untuk melahirkan, berkemungkinan besar anda tak perlu buat apapun kecuali membantunya.

Tambahan pula, mesti acap kali anda nampak kucing sudah menyusui anak anak kucingnya, berkemungkinan besar ia lahir pada malam harinya. Walaupun kucing ada cara untuk mengurus dirinya sendiri, anda harus tahu cara mengenali potensi masalah dan apa yang mungkin perlu anda lakukan untuk membantu kucing yang mahu melahirkan. Berdasarkan kenyataan dari The Spruce Pets, berikut beberapa tanda kucing sudah tiba waktu untuk melahirkan dan yang harus anda lakukan untuk membantu.  Tanda kucing mahu melahirkan dalam tempoh kehamilan kucing kira-kira 60 hari. Jika anda tidak yakin sejauh mana usia kehamilan kucing anda, perhatiakan tanda-tanda bahawa kelahiran akan segera terjadi.

Berikut beberapa tanda kucing akan melahirkan. Yang pertama ialan bersarang. Untuk pengetahuan, satu atau dua hari sebelum persalinan, kucing akan mencari tempat yang tenang dan aman untuk melahirkan anak kucingnya. Dia mungkin memilih tempat yang anda buat untuknya atau mencari tempat persembunyian di belakang almari atau di bawah tempat tidur.

Kedua, perubahan pada tingkah laku. Cuba perhatikan kucing anda. Anda mungkin dapat melihat kucing akan mulai bergerak dengan gelisah, terengah-engah, pembersihan berlebihan terutama di area alat kelminnya, dan penyuaraan yang berlebihan. Dia juga akan berhenti makan.Ketiga, perubahan fizikal. Untuk pengetahuan, suhu kucing anda boleh turun hingga sekitar 37 darjah celcius dan mungkin muntah. Anda mungkin melihat perut kucing anda “jatuh” beberapa hari sebelum melahirkan, dan puting kucing mungkin menjadi lebih besar, lebih gelap atau lebih merah jambu.Seterusnya, tanda persalinan aktif. Kucing kelihatan akan membuat kontraksi atau pergerakan rahim yang menggerakkan anak kucing ke saluran kelahiran. Ini boleh menyebabkan kucing anda merasa sakit. Anda juga mungkin melihat darh atau cecair lain.

Seterusnya, kita ikuti proses kucing melahirkan anaknya. Pencetus proses kelahiran tidak diketahui, tetapi faktor-faktornya meliputi ukuran dan berat rahim, ukuran dan berat janin, serta keseimbangan hormonal janin dan ratu. Selama proses persalinan, kontraksi uterus dengan ritma secara bertahap meningkat untuk menolak  janin keluar dari rahim dan masuk ke laluan kelahiran.

Untuk makluman, Kelahiran satu anak kucing boleh berlaku dalam masa 5 hingga 30 minit. Anak kucing dilahirkan di dalam kantung ketuban mereka, yang akan dikeluarkan oleh induk kucing.   Induk kucing akan merangsang anak kucing untuk bernafas dengan cara memandikannya dengan lidah yang kasar. Dia juga akan memutuskan tali pusat dengan mengnyahnya kira-kira satu inci dari tubuh anak kucing. Dia mungkin juga memakan plasenta. Anak kucing akan segera tertarik ke arah puting susu, menempel dan menyusu.

Jika induk kucing mengabaikan anak kucing dan masih dalam kantungnya, anda harus memotong atau koyakkan kantong membran dengan hati-hati dan menstimulasi pernafasan anak kucing dengan menggosok hidung dan mulutnya dengan lembut menggunakan tuala kering yang kasar. Juga jika induk kucing mengalami kesukaran menggigit tali pusat, ikat erat benang gigi di sekitar tali pusar 1 inci dari tubuh anak kucing dan potong tali pusar di bagian sisi induknya.

Jika plasenta tidak keluar bersama setiap anak kucing, pastikan plasenta keluar dalam waktu 24 jam setelah lahir. Setiap anak kucing harus memiliki satu plasenta. Jika plasenta tertinggal di dalam perut kucing, anda perlu berjumpa doktor haiwan. Jika ada penundaan antara kelahiran lebih dari dua jam dan anda yakin masih ada anak kucing, anda memerlukan pemeriksaan oleh doktor haiwan. Baik persalinan berjalan lancar atau tidak, induk kucing dan anak kucing harus diperiksa oleh doktor haowan dalam waktu 24 jam setelah melahirkan.

Kita teruskan dengan jangka kelahiran.Rata-rata, kucing memerlukan waktu setengah hari bagi seekor ibu kucing untuk melahirkan semua anaknya. Anak kucing pertama akan lahir dalam waktu satu jam sejak awal persalinan aktif. Di sela-sela kelahiran anak kucing, induk kucing akan beristirehat dan harus diizinkan untuk mengasuh dan membersihkan anak kucing yang dilahirkan. Jika anda telah memelihara anak kucing di kotak lain, pindahkan kembali bersama induk kucing dan bantu mereka menemukan puting.

Akhir sekali, Istirehat dalam persalinan adalah saat yang tepat bagi anda untuk menawarkan makanan, pengganti susu anak kucing, atau yogurt tanpa rasa. Anak kucing yang sihat jarang lahir setelah tujuh jam. Jika menurut anda induk kucing belum melahirkan semua anak kucing, bawalah ibu dan anak kucingnya ke doktor haiwan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *